Cicklide-drømmen

Har fra mine unge dager som akvarist alltid hatt en drøm om et stort ciklide-kar. Nå er drømmen i ferd med å bli virkelighet.

Fikk tilfeldigvis mulighet til å kjøpe et brukt 900-liters Akvastabil, som så ut omtrent som nytt. Jeg slo til, uten å ane hvilket arbeid jeg hadde påtatt meg. Nå, mer enn en måned senere, er karet klart til å ta i mot sine første beboere.

Tenkte å dele noe av ferden frem med andre. Kanskje kan noen få noen tips. Forhåpentlig får jeg råd og hjelp underveis i et helt nytt akvarieområde.

Først gjaldt det å få karet i hus. Jeg hadde ikke tenkt på at 900 liter var 200x75x60 cm og at det veide nærmere omkring 120 kg. Rekkverk måtte demonteres og dører tas ned, men inn og på plass kom det.
Klargjøring og sånn
Så var det å sette seg inn i en del litteratur og internett-sider. Bl. a. denne, som jeg syner er veldig nyttig og lærerik. Først og fremst: Ciklider er blitt et mye større bgrep på 25 år, enn det jeg forestilte meg. Litt tilfeldig kom jeg over bilder og informasjon på disse sidene, så det ble Malawi'er. Når den beslutningen var tatt ble det lettere å ha en mer strukturert tilnærming til utfordringen. Valg av filtertype gav noen kvaler, men jeg landet på innvendig filter montert bak bakveggen.

Bakvegg fra Back-to-nature og filtervatt, pumper og tilbehør ble bestilt fra Web-zoo. Topp service og kjapp levering.

Da var det bare å skride til verket, men 2 meters lengde var ikke lett å jobbe med. Fryseboksen ble et greit arbeidsbord. To sønner som ivrig bidrar hjelper også.

Bakvegegn ble kappet til, filtermatten ble kuttet i terninger og tredd på en fiskesen og det hele ble montert. En powerhead på 1700 l/time i hvert hjørne, inntak i midten.
Sand og stein
Så var turen kommet til sand og stein. Jeg er ikke så begeistret for den hvite sanden som benyttes. Fortrekker rødbrun. Da viser ikke dritt og alger så godt. Mister effekten som kalkstein har på hardheten, men har mulighet til å legge en strømpe eller to med skjellsand inn bak bakveggen.

Dorgefoss i Sirdal har rødbrunt fjell. Sand fra denne fossen hadde jeg fra guttedagene, så det ble en dagstur opp etter rødbrun stein. Ble fornøyd med resultatet.

Vann ble fylt på, pumper startet og alt så ut til å fungere bra. Bakveggen ble litt rom, men det ble ikke så verst til slutt, synes jeg, da. Gikk med litt ekstra silikon.
Klart for beboerne
Så nå står det der, da. Og venter på beboerne. pH er på 8,2, hardheten på 13. Skulle tro det meste er klart. Så har noen nå noen tips om hvilke malawier og hvor mange er jeg takknemlig.....
Hei Rody. For et bra utgangspunkt du har der, da!
Fine mål på karet med hensyn til å ha mye bunnområde, og bakgrunn med filter og allikevel ha god plass til fisk.
I et så stort kar kan du vel ha det meste, bare de ikke er for sprikende i matveien og humør.
En måte å "befiske" karet på er å finne en eller noen få arter som en har veldig lyst på (som et utgangspunkt), og så finne arter som passer sammen med disse.
Eller bare se hva som er å få tak i i nærområdet, og supplere med andre arter når sjansen byr seg.
Lykke til videre.
Populasjonen
Takk skal du ha, Shiramor!

Jeg/vi har lyst til å ha noen fisker vi kan ha mange av, så jeg leser og leser.

)
Endelig fisk!!
Da har jeg endelig fått kjøpt meg fisk til akvariet. Fantastisk livlige fisker! De kjekkeste jeg har vært borti. Det er jo nesten som hundevalper. Helt utrolige.

Foreløpig er bestanden beskjeden, med 10 innbyggere fordelt på

1 stk Non mbuna peacock, Aulonocara sp (Hva er dette???)
3 stk Malanochromis auratus
3 stk Aulonocara sp "strawberry" (denne finner jeg heller ikke i fiskebasen)
3 stk F1 Metriaclima black dorsal

Kan jeg ha de to Aulonocara-sortene sammen? Har en følelse av at jeg har blitt "lurt" av en ikke helt kyndig selger......

Uansett, dette var kjekke fisker å sitte og se på...!! Så nå blir det spennende.
Bilder og film
blir spennende å se bilder fremover.
For et nydelig kar du har fått tak i.
Må ha kostet flesk.

Ang fisken så kan du spørre under Malawi / Tanganyika / Victoria der er det sikkert noen som har peiling.

Lykke til.

Espen
Takk skal du ha! Jeg fikk karet så billig at jeg ikke kunne si neitakk. 3.000 er nesten gratis. Bakveggen måtte jeg kjøpe selv, men alligavel, som vi sier i Stavanger.....
Første vannbytte
Byttet vann i dag. 1/3 av 900 liter er 300 liter. Trekk fra litt stein og sand så må det byttes 250 liter i uka. Det var denne delen av hobbyen jeg ikke fortalt kona om. MEN! Det ble en behagelig overaskelse. Akvariet er satt opp i kjellerstua, og understeller/bordet er da 60 cm over gulvet. Eller over sluken i vaskekjelleren om du vil.

Ser du tegninga? Litt hageslange og heverprinsippet. Det gikk veldig greit. ikke noe søl i det hele tatt, og 250 liter rant ut mens jeg holdt på med noe annet. Ikke at det tok så lang tid, men å sitte å se vann renne ut i en halvtime er kjedelig.

Vannkranene i kjelleren har ikke blandebatteri. En krane for kaldt, og en for varmt. Kjøpte en Y-kobling for 1/2 toms hageslange på Claes Olsson. Koblet på kranene og åpnet for kaldt og litt varmt. Behagelig temperert vann rett tilbake i karet,

Siden jeg har brukt rommet bak bakveggen til filter lot jeg vannet gå rett inn i midt-kammeret. 10-15 min med kranene på fullt, og vips så var 250 liter vann byttet. Hadde på litt bikarbonat i det samme midtrommet etterpå for å få hardheten opp igjen. Ser ut til å fungere veldig bra! Ikke no fiksfakseri. Enkelt!
peace of cake.

det med vannbytter er ikke noe som trengs å nevnes. hehe
Mer fisk!
Alt ser ut til å fungere greit. Var på byen og shoppet litt mer fisk. Skaffet meg 5 golden-yngel og 5 delfinciklider, samt en hongi hunn. Tror delfinciklidene også er yngel De er ikke mer enn fire-fem cm store, men de fikk fantastisk flott farge når de kom oppi karet. Noe helt annet enn i butikken.

Ciklider må være de kjekkeste fiskene jeg noen gang har vært borti. De er utrolig livlige, Holder alltid på med noe. Kan sitte og se på dem i lange tider. Fantastisk!
Algeproblem
Sliter litt emd mye alger. Brunalger? Kjøpte et par XXL ancistrus i da for så se om de kunne gjøre noe med problemet. Noen forslag? På bildet ser man tydelig hvilke steiner som er nye og hvilke som har ligget en stund.

Gav opp jakten på auratus-hunnen. Har lagt inn et par steinrøyser av mindre stein. Håper at de kan gi litt skjul til yngelen, istedet. Golden-yngelen likte dem i hvert fall. De kan smette inn mellom de små steiene og få litt fred ser det ut til.

Lurer litt på den blå fisken på bildet. Den er kjøpt som en hongi-hunn, men hannen brys seg overhodet ikke om den. Og så synes jeg den er alt for blå til å være en hunn av noe som helst slag.... Noen som kan mene noe?
Ps
Foreløpig er alle fiskene i live! Veldig fornøyd med det. Ser ut til å trives gjør de også.
kjempe flott kar du hadde fått deg for en meget billig penge og da.. hadde tatt seg meget bar ut med tangyanika fisk oppi ett så flott kar da hehe (hint hint) men bikarbonatet så øker du vel ikke ghen så mye. men khen som øker da. men uannsett kjempe flott kar
Takk for ros.

Det vippet mellom Malawi og Tanganyika. Malawi vant. Men ser at det ikke blir lenge til det blir ett til kar. Men da blir det nok noe med planter i. Sør-amerikansk tenker jeg.
Rody
1 stk Non mbuna peacock, Aulonocara sp (Hva er dette???) 3 stk Aulonocara sp "strawberry" (denne finner jeg heller ikke i fiskebasen) Kan jeg ha de to Aulonocara-sortene sammen? Har en følelse av at jeg har blitt "lurt" av en ikke helt kyndig selger...... Uansett, dette var kjekke fisker å sitte og se på...!! Så nå blir det spennende.


Angående "Non mbuna peacock, Aulonocara sp":
Her er det snakk om helgardering, flere ganger. Ganske tullete synes jeg.
1: Skjønner ikke hvorfor "non mbuna" blir satt foran navnet. Har sett det før og spekulert på det der.
Non mbuna betyr at den ikke er en mbuna (som Hongi, Golden mm).
Blir som å kalle en torsk for "Ikke sild torsk"

2: Peacock er det engelske navnet for diverse Aulonocara. De er ofte satt opp som egen gruppe (i tillegg til mbunas og frittsvømmere):
Malawi Peacocks

3: Forkortelsen sp: Sitat fra ordlista: "Forkortelse for species. I et latinsk navn på fisken, angir det at arten ikke er beskrevet enda, og dermed ikke gitt endelig navn".
Så hvis du ikke har fått et lokasjonsnavn (stedet der fisken lever i Malawisjøen) så er det vanskelig å artsbestemme den helt. Finnes mange typer Aulonocara i sjøen. Mange med små forskjeller.
Har du bilde av den? Hadde vært artig å se

Aulonocara sp "strawberry" er en type Aulonocara som er menneskeskapt (dessverre). Noen synes det er greit, andre ikke. Det er visst brukt både krysninger og linjeavl for å få frem slike unaturlige farger.
Den er en variant av
Aulonocara "fire fish".

Håper det var litt oppklarende
Bildet er det som np heter Hongi. Du hjalp meg med den tidligere, og tror du har rett. Det er en Hongi.
Strawberry'en
Når det gjelder Strawberry'en er jeg enig med deg, Shiramor: Jeg liker heller ikke "kunstige" arter. På den annen side. Sverdrager er vel grønn i naturen. Og kampfisken har ikke slike fantastiske finner. Det er vel et spørsmål om tid og tilvenneing. Alle liker rene hunderaser, men hva er det?

Det gjelder om å handle med noen som vet hva de holder på med, og som ikke bare er drevet av profitt.
Rody
Ciklider må være de kjekkeste fiskene jeg noen gang har vært borti. De er utrolig livlige, Holder alltid på med noe. Kan sitte og se på dem i lange tider. Fantastisk!


Hehe Så enig, så enig!

Ja, det med Fire fish, Eureka osv er en smaksak, men det er dumt at mange av de som kjøper dem blir lurt til å tro at de er "ekte". Var redd du også var blitt "lurt" siden du ikke fant den i fiskebasen.
Tilfeldig bekjentskap
© Yu-Chia Chang
Reklame for plussmedlemskap