Ønsker råd om amano reker

Hei! Vurderer Amanoreker som "rydde-gjeng" i et nytt Juwel Lido 120. Har mye planter og tenker å holde en kampfisk, 6 cory'er og en liten stim av fredelige små tetra.

- Har det originale innvendige filtersystemet som tar 600 l/timen. Kan rekene henge seg fast i innsugene på dette? (der blir jo aldri yngel, kun voksne)

- Noen som har fått reker via posten og har råd å gi om kjøp av reker via internett sammenlignet med butikk?

- Det anbefales å holde minimum ti stk, blir det ikke mye til mitt forholdsvis lille kar?

- Kan det bli et problem med "rømming" i forbindelse med vedlikehold? Kan de forsvinne inn i filter kassen? Har heldekkende topp.

- Hadde opprinnelig tenkt å holde en gruppe Otto'er, men leser at Amanoreken er så effektiv, lett og holde, tillitsfull, lever lenge. Noen som vil kommentere dette?

Er taknemlig for svar!
Hei,

1. Dette er ikke noe problem. Har selv 2 Juwel kar med orginalpumpe. Jeg har amanoreker i begge og har aldri opplevd at de har satt seg fast. Er de små nok kan de gå inn i huset og spise på vatten, men de kommer seg greit ut igjen.

2. Har mottatt mange forsendelser med reker pr post og aldri hatt noe problemer med dette.

3. I utgangspunktet går det fint med 10 amano i en 120l, men de er frekke og uredde og kan ta maten fra fisk. Jeg vil kanskje holdt 6 stk i en 120 l.

4. Har aldri opplevd rømming ifm vedlikehold. Fullvoksne amanoer kommer seg ikke inn i filterkassen.

5. Vanskelig å uttale seg om. Er selv meget fornøyd med jobben amanoene gjør i mine kar.

Har selv ikke hatt kampfisk sammen med reker, men ville vært skeptisk til å sette halvoksne amano sammen med kampfisk. Sannsynligvis vil de spise dem. Setter du inn fullvoksne amano kan det gå lettere, men er usikker på om de kan bli mobbet av kampfisken. Det er sikkert noen andre som har erfaring med kampfisk og amano.



Har lett og lest om kampfisk og amanoreker, og som alltid med kampfisk har folk varierende erfaring. Men da jeg har "god plass" og mye planter og en kampfisk som til nå kun har jaget egen familie så tror jeg det blir seks amanoreker hos meg. (Kampfisken min hadde selskap av to damer i et par uker og jaget dem nådesløst, damene har fått flytte og nå henger han og sturer i et hjørne... ikke lett å prøve å gjøre den fyren glad...)

Tusen takk for så utfyllende svar, Morten H! Det er så spennende å prøve seg på nye arter og da er det godt å lære av andres erfaring før de flytter inn.

Tenker å kjøpe *vannforbedrings middel tilpasset reker* og rekefor - men vil gjerne høre andres erfaring om dette er nødvendig eller om det er sånne produkter nybegynnere blir lurt av...?
Wibekke Omdahl
Tenker å kjøpe *vannforbedrings middel tilpasset reker* og rekefor - men vil gjerne høre andres erfaring om dette er nødvendig eller om det er sånne produkter nybegynnere blir lurt av...?


Leste et sted at en ikke må blande forskjellige merker/typer vannforbedrings middel. det kunne gå/gikk galt. Men jeg husker ikke hvor det var.

så vær forsiktig og undersøk nøye.
Hei,

etter min mening kan du gå for aquasafe (bruk gjerne litt mindre enn anbefalt mengde), men du bør tilsette mineraler i tillegg. Her er det mange muligheter, feks mineralsteiner, mineraltonics, eller du kan tilsette kalsium. Under rubrikk vil du se at det selges både mineralsteiner og mineraltilskudd.

Har prøvd vannforbereder for reker, men ikke turt å la være å tilsette mineraler. Jeg vet derfor ikke om det vil være tilstrekkelig men en slik vannforbereder.

Håper du ble litt klokere

Tusen takk for svar! Føler meg nå mye tryggere på hvordan jeg skal ta vare på disse små skapningene. De første flyttet inn i går, har mye planter så jeg har foreløbig ikke sett så mye til dem. Fasinerende små vesener!
Jeg syns amanoreker virker som ganske hardføre reker jeg. Jeg har ikke hatt hverken mineralstein eller tilskudd i flytende form til dem før nå (og jeg skal innrømme jeg tenkte mer på sneglene da jeg hadde oppi nå) og jeg gjødsler vannet med flytende plantenæring og de trives fint! Halparten av dem går med egg, de har blitt svære og ingen har dødd som jeg har sett, så jeg regner med de har det bra (men selvfølgelig vil det ikke bli noen amanobebiser av eggene siden de trenger saltvann for å vokse opp).

Amanoreker er GRÅDIGE!! De er inmari effektive på alger, til og med trådalger, men når algene er borte er min erfaring at de kan gå på planter. Papegøyebladen min er blitt et sørgelig syn. De fleste andre planter får stå i fred så lenge jeg mater dem nok. Kokt brokkoli er en slager. Ellers er det moro å se hvordan de kaster seg over og grabber til seg en armfull med røde mygglarver når de andre fiskene fores. Eller stikker av med en hel malle eller reke tablett og de treigere fiskene sitter igjen som et spørsmålstegn og lurer på hva som skjedde.

De er herlige og fasinerende skapninger som jeg sikkert blir god venn med igjen når jeg bare får bytta ut papegøyebladen :P Rekene er ihvertfall kommet for å bli.

Jeg vil også tro det holder med 6-7 stk i 120 liter. Som sakt er de grådige.
Amanorekene dør en etter en...
Tusen takk for svar!

Etter ca to uker har jeg bare en amanoreke igjen. De har hatt en synlig fast plass i et hulrom på en rot, så jeg har kunne fulgt med dem og de døde rekene har blitt liggende synlig (ikke bare skallskifte!). De har dødd over de siste to dagene, før og etter siste vannbytte.

Vannmålingene har vist null på amoniakk og nitritt, nitrat ligger på 10 mg/l. Har bytte 30% vann ukentlig (med Aquasafe) og brukt halv dose med gjødsel. Har aldri sett kampfisken vise dem interesse. Men tror jeg har fått "infusorier", da vannet er mer melkehvitt i dag.

Så jeg antar at dødsfallene skyldes at akvariet mitt er nyoppsatt dvs. ustabilt og at jeg har overfort slike at de har dødd av amoniakkforgiftning selv om dette ikke har kommet frem på testene???

Tenker å vente noen uker og prøve igjen. Noen flere gode råd??
Tilfeldig bekjentskap
© MC Darup
Reklame for plussmedlemskap