Mona's lille akvarierom - DEL 2 (side 16)

Mine 6 er veldig flinke til å skubbe seg plass fram til tabelettene, og de går sammen med ca 30 coryer/aspidoraser! Ottoene er også flink til å spise squash Mine er feite!
Kult! Da håper jeg mine også vil kjenne sin plass i matfatet
Nå har jeg flyttet over alle Sebraottoene mine (Otocinclus cocama) fra karantenekaret og over til sitt permanente hjem. Alle flyttet til samme kar. Jeg hadde faktisk ikke bestemt meg 100% enda da jeg begynte å håve dem opp, om de skulle fordeles i to kar eller ha alle i et, men bråbestemte meg der og da. Jeg ville ha dem der jeg kunne se dem godt og se dem ofte; det vil si i 160 literen rett ved siden av hodet mitt her jeg sitter ved pc'en ved skrivebordet

Akkurat nå ser jeg en gjeng som gnager fornøyd rundt på mangroverøttene der. De har hatt redmoor-røtter hittil (i karantenekaret), så kanskje det "smakte bedre" med litt tropisk regnskogstre? :p

[External Image]

Jeg sliter med dårlig trykk i filteret til den øverste 160 literen. Jeg må rense slangene og filteret unødvendig ofte, fordi selv små mengder slam og smuss senker trykket og gjør at utblåset blir svakt. Filteret er helt passe til akvariestørrelsen, det er ikke det, men det er tydelig på kanten av hva det takler mht løftehøyde (altså hvor høyt opp i luften gjennom slangene filteret orker å dytte vannet). Akvariet står øverst i reolen med 2 x 160 litere, og det sliter Eheim Pro 2224 med å klare.

Det har vært sånn siden i sommer, da jeg satte inn filteret for å overta etter HMF matten, og jeg har tenkt at jeg før eller siden må gjøre noe med det.
Så til slutt bestemte jeg meg for å kjøpe et større filter, som takler større løftehøyde og har større slangedimensjon. Eheim 2224 har slange dim. 12/16 mm, mens den nye modellen mitt valg falt på har dim. 16/22 mm. Det skal litt mere til før den slangen hemmes av å gå tett Jeg valgte Eheim Pro 3 2073, den nye serien til Eheim. Den hadde en del større løftehøyde enn 2224-modellen, og jeg har Eheim Pro 3 2071 fra før i kar øverst i en reol. Det takler den uten problemer.

Jeg sjekket prisene i et par tyske nettbutikker, og så i norske. Regnet fort ut at selv med porto og fortolling, ville jeg spare flere hundre kroner på å bestille fra Tyskland. Så da ble det nok et filter fra Underwaterworld.de i Tyskland.

1077,91 kr i norske kroner ble belastet på kredittkortet mitt, altså kostnaden for filteret og portoen. Deretter kom norsk moms og fortolling til posten når pakken kom til Norge. Det ble 341, - kr i fortolling (norsk moms + gebyr). Tilsammen, for alle kostnader som varekostnad, porto, gebyr og norsk momsfortolling, koster dette filteret meg = 1419,- kr
Pris i norske nettbutikker for samme filter er 2100,- kr (evt porto kommer i tillegg).
Jeg har altså spart i underkant av 700 kr ved å bestille det fra Tyskland.

Det syns jeg det er verdt
Yohooo! flere c. eques!
Gode nyheter!

I går kveld fikk jeg en overraskende telefon - det var fra Dahls dyrerike i Moss med et glødende hett tips.... de hadde fått inn noen svært få Corydoras eques!!! Åh fa.... jeg som er så fattig etter jul! Hadde jeg kunnet, skulle jeg kjøpt alle, men måtte nøye meg med 4 stykker. Til en pris av 360 kr stk så ble det jo litt penger når man er skrapa etter julehandelen. Jeg ba om å få kun hanner, siden min eksisterende gruppe består av 75 % hunner.

Og for de som lurer; det er ikke flere Eques igjen hos Dahls nå :-/ De ble revet bort med det samme.

Fisken kommer etter hva jeg forstår fra Glaser i Tyskland, men de er sannsynligvis viltfanget fordet. Glaser er jo Europas største grossist på akvariefisk, mener jeg å ha hørt.

Jeg sendte mannen min rett fra jobb i dag (han jobber halvveis til Moss) for å hente fiskene for meg. Han kom hjem derfra kvart over fire, og nå holder jeg på med akklimatisering av fiskene. Det var en liten avveining... skal jeg ta sjansen og ploppe de fire nye rett i karet med min eksisterende gruppe? Eller skal jeg ha dem i karantene og avluse dem? Da blir ikke den 85 literen som ottoene var i, omgjort og tømt riktig enda likevel da... *sukk* Det skjer visst aldri!
Jeg endte med å kjøre "safe" som jeg pleier. Jeg bestemte meg kjapt for at jeg tar ingen sjanser med min sjeldne og kostbare gruppe C. eques, og satte de 4 nye til akklimatisering og karantene i den fisketomme 85 literen. Stappet nedi en av trerøttene igjen, av de jeg tok ut i går, og det får holde. Slenger oppi noe flyteplanter senere i kveld også, så får det bli "enkle forhold" under avlusingen og karantenen.

Nå håper jeg inderlig at det er 4 hanner, det jeg har fått. Jeg tror det er helt sikkert 2, sannsynligvis 3, hanner. Men den siste er større enn de andre og det er liksom typisk hunner hos Corydoras... så da ble jeg litt i tvil. Buken (omfanget) var "type slank" på alle, de har litt oppfeting å se frem til, men det er typisk for mange nyinnkjøpte fisk at de ikke er i spesielt godt hold. Så rett fra butikk er det ikke alltid så lett å skille ut hunner blant Corydoras.

Men jeg er overlykkelig og hoppende glad uansett!! Du snakker om fabelaktig service fra dem. Nå kjenner jeg jo Elisabeth og Ole hos Dahls litt fra før, de har vært her hos meg en gang også, men likevel syns jeg det var utrolig snillt gjort å ringe meg og tipse, for Elisabeth husket at jeg hadde sagt at jeg trengte flere hanner av C. eques.

Nå skal jeg gi et løfte her. Nå denne vinteren SKAL jeg ta meg sammen og prøve, se om jeg får disse C. equesene i lek! Jeg har aldri egentlig prøvd, de går i samme karet og får det samme stellet som de har fått siden dag 1. En flytting kan kanskje trigge noe? Økte vannbytter og sånne triks kan jeg jo teste ut. Jeg får en feeling av at disse ikke responderer på samme vis som andre Corydoras... C. eques'ene mine blir helt klart ukomfortable av et vannbytte med kaldere vann. Vanligvis blir Corydoras litt hyper av det. Men disse blekner og ser ut som spøkelser, blir spake og rare. Men så fort vannet kommer opp i 26°C igjen, kvikner de til og fargene gløder igjen
Dette er helt klart en varmtvanns-art. De liker ikke kjøligere vann særlig godt, ikke utifra hva jeg kan se og hva jeg tror iallefall.
Men det kommer ikke til å bli lett.... av de som har registrert seg som eiere av C. eques på Corydorasworld, stedet der Corydoras-folk samles, er det kun èn person som har registert dem som "Spawning group". Alle andre har reg. dem under kategorien "Some fish", altså "bare" en gruppe. Ikke finnes det noen spawning log på arten heller, og det er jo ganske talende.


Derfor lurer jeg litt på å bytte plass mellom disse og C. guapore og C. gracilis. Det karet jeg plasserte de to G-artene i, sliter jeg med å holde temperaturen nede i. De liker å ha det under 25°C, i motsetning til C. eques, som tydelig liker det over 25°C. I karet C. eques går i hos meg, har jeg en sjelden ting på mitt akvarierom; en varmekolbe! Dette for å greie og holde temperaturen oppe. Motsatt i andre karet, det er for varmt selv uten bruk av noe slikt.

Så det passer egentlig perfekt å la disse artene bytte plass, for da får Eques'ene varmen de vil ha, og de to andre får det kjøligere vannet de vil ha (jeg bare drar ut varmekolben, og da holder det karet 24°C ca). Og samtidig får jeg jo flyttet på C. eques, og en flytting er jo en kjent trigger hos Corydoras om man ønsker å få dem i lek/egg To, nei tre, fluer i en smekk Hehe

Jeg tror sannelig jeg skal prøve å få til flyttingen/ombyttingen i kveld... men jeg gruer meg litt for den digre trerota hos Guapore/Gracilis var et mareritt å få på plass (svær og tung!).


Til akklimatisering i det temmelig nakne akvariet
[External Image]
Så heldig du er, Mona Får håpe på lek om ikke lenge C. Eques er noen av de fineste corydorasene som finnes, og en dag skal jeg ha en gruppe med disse. Etter hva jeg har fått med meg har Dahls fått opp flere kar den siste tiden så håper på å få tatt oss en tur til helgen (Grøss og gru, kjenner det river i lommeboken allerede!). Vet du noe om de fikk mye corydoras denne gangen?
Takk for det, Joanna
Nei, jeg spurte klokelig nok ikke hvilke andre Corydoras de eventuelt kunne ha inne nå :p For jeg hadde ikke hatt råd til å kjøpe dem uansett, og det ville bare blitt sinnsykt frustrerende om det var en som sto på min ønskeliste, og å vite at de var der, men ikke kunne kjøpe :p
Får ikke penger på konto før neste uke, så nå må resten av penga gå til husholdningen her

Det ble nevnt at det er litt kaos i butikken om dagen, ja, pga de driver og setter opp nye flotte Akvastabil-reoler og kar med skyveluker. Det blir sikkert knallbra når det er ferdig.

Joanna & Pål
Så heldig du er, Mona :-) Får håpe på lek om ikke lenge ;-) C. Eques er noen av de fineste corydorasene som finnes, og en dag skal jeg ha en gruppe med disse. Etter hva jeg har fått med meg har Dahls fått opp flere kar den siste tiden så håper på å få tatt oss en tur til helgen (Grøss og gru, kjenner det river i lommeboken allerede!). Vet du noe om de fikk mye corydoras denne gangen?
Dette er bilde av akvariet jeg plasserte gruppen med Otocinclus cocama i (sebra-otocinclus), den øverste av de to 160 literne mine. Det var på høy tid å oppdatere bildet som sto på profilen til dette karet uansett, så jeg tok noen nye bilder i dag.

Det er bare noen få dager siden jeg måtte ta ut alt der og fange inn de 3 L144 mallene som gikk der, og som nevnt tidligere måtte jeg da sage i stykker den ene av de to store røttene for å få ut L144 hannen. Han fikk med seg hula siden det ikke nyttet å få han ut :p Plantene til venstre er nyplantede og temmelig små enda, men de blir lange og høye og har smale, bølgete blad. Veldig flott plante når den har vokst ut! Den heter Aponogeton crispus, som jeg har fått litt dilla på i det siste.
Flyteplantene som var der (Ceratopteris pteroides, verdens beste flyteplante!) var halvveis spist opp av L144 mallene, en myk og saftig "grønnsak" for dem åpenbart. Så jeg fjernet alle, og la inn noen nye avleggere av samme flyteplante (tatt fra et annet kar). De vil vokse seg store som tallerkener på ganske kort tid, og fylle mye av overflaten. Da blir det mer skyggefullt der enn det er akkurat nå.

Den rota som står til høyre i karet er resten av den rota som ble saget i. Fant ut at den kan brukes fremdeles, men med den flate, avsagde delen ned på sanden. Bak den er det litt hulrom mellom den og veggen, og det fant Corydorasene fort ut og ligger nå stadig der og kuler'n i skyggen

Oppdaterte profilen på dette karet med dette bildet:
[External Image]
Heisan Mona
Lurte på åssen det går med min "bestilling" av Corydoras Black hehe
Tulla litt der; kommer du til å få noen for salg ?
Ellers må jeg atter en gang skryte av bilder og di sie

Mvh Per
blondviking
Lurte på åssen det går med min "bestilling" av Corydoras Black hehe Tulla litt der; kommer du til å få noen for salg ?


Jeg er nesten litt overrasket over kullet jeg har gående nå.... tør nesten ikke si det høyt, hehe men det går veldig bra med dem! Jeg har ikke hatt noe frafall etter at jeg flyttet dem og ingen frafall på ukesvis! Helt utrolig. Disse svarte pleier å falle som fluer. Nå er de jo ca 6 uker gamle, og det går veldig bra så langt.
Vi får krysse fingrene for at det fortsetter å gå så bra, da kanskje jeg har noen å selge til sommeren )
Jeg må legge til et bilde til tatt under akklimatiseringen i går kveld
De var forresten fullstendig "speedo" da de ble sluppet ut. Først moppet de litt rundt i karet og smakte på ting de fant i sanda (en stund siden det var Corys der, så det var sikkert litt småsnacks gjemt i bunnlaget). Deretter ga jeg dem røde myggis, som de spiste med stor appetitt. Når de var fortært, virket det som de bestemte seg for å se seg rundt, og så kastet de seg "på bølgen" fra filterutblåset. De suste frem og tilbake og var fullstendig gale på typisk "nyinnflyttet Corydoras vis". Altså helt normalt



[External Image]

Se på det herlige uttrykket deres , bare nydelige
Grattis Mona ,håper du snart få lek på de .
Corydoras condiscipulus







"Er det trygt å komme frem nå?"
[External Image]
I dag greide jeg å få tatt noen bilder av Betta channoides yngelen som svømmer fritt i 85 literen De er yngre, og derfor selvsagt mindre enn de som er i nettet, så jeg hadde flaks at jeg fikk til å ta noe bilder overhodet av noe så smått!
Jeg ser dem hver dag, det pleier alltid å henge en gjeng på mellom 5 - 7 stk i plantene helt i venstre side av karet. Så det er der jeg kikker (inn gjennom sideglasset) når jeg skal speide etter dem.

De ser helt svarte ut faktisk. Svart over hele unntatt halefinnen.
Er utrolig søte !



5 dager gamle Betta channoides yngel.
[External Image]

[External Image]

[External Image]
Ja, man kan si at de C. Equesene kunne vunnet en Cory- skjønnhetskonkurranse De var bare råflotte! Blir spennende å se hva som skjer med dem Kanskje noen nye hanner vil trigge litt til lek? Hehe... Skikkelig tøffe de Betta Chanoides ynglene dine også!
Kan jeg spørre om hvilke planter du har som yngelen foretreker? Jeg skal la hannen spytte for første gang i karet om veldig kort tid, men har litt lite planter... Kanskje jeg kan plukke opp noen tips!?!
Equesene er vidunderlige...gratulerer!
MarenB
Kan jeg spørre om hvilke planter du har som yngelen foretreker? Jeg skal la hannen spytte for første gang i karet om veldig kort tid, men har litt lite planter... Kanskje jeg kan plukke opp noen tips!?!;)


De stilkplantene som er i det karet er Cardamine lyrata og H. zosterifolia.

Det er hovedsaklig under C. lyrata's blader at yngelen står og gjemmer seg, siden de bladene blir som en "paraply". Det er helt klart et instinkt hos yngelen å først og fremst sørge for å ikke bli sett ovenfra. De virker ikke like obs på farer som kan lure nedenfra

Planten C. lyrata er faktisk en av de få plantene jeg har som er kjøpt "på vanlig måte", det vil si på zoobutikken Siden jeg har så mange kar, er jeg stort sett selvforsynt med planter, men en sjelden gang kjøper jeg planter privat fra annonsene her på AF. Cardamine lyrata er altså kjøpt i butikk, noe som er ganske sjeldent heromkring, hehe Den ligner litt på den mer vanlige planten Hydrocotyle leucocephala, men det er bare på bilder. I virkeligheten har C. lyrata syltynne og ganske skjøre stilker, og temmelig små blad.
Du kan sikkert bruke den mer voksevillige H. leucocephala siden den også lettere å få tak i. Den har samme type blad som yngelen kan gjemme seg under.
mona o
Jeg sliter med dårlig trykk i filteret til den øverste 160 literen. Jeg må rense slangene og filteret unødvendig ofte, fordi selv små mengder slam og smuss senker trykket og gjør at utblåset blir svakt. Filteret er helt passe til akvariestørrelsen, det er ikke det, men det er tydelig på kanten av hva det takler mht [I]løftehøyde[/I] (altså hvor høyt opp i luften gjennom slangene filteret orker å dytte vannet). Akvariet står øverst i reolen med 2 x 160 litere, og det sliter [B]Eheim Pro 2224 [/B]med å klare.


Husk at løftehøyden i denne sammenhengen er lik differansen mellom vannoverflaten vannet suges fra og vannoverflaten vannet pumpes til.
Så lenge du ikke bruker sump som står annen høyde enn akvariet er altså løftehøyden lik null.

Filterprodusenter oppgir av og til at filteret ikke skal monteres mer enn så og så langt under akvariet. Dette har ingenting med løftehøyde å gjøre, men er et uttrykk for hvor stort statisk trykk filteret tåler før vannet begynner å piple ut gjennom pakninger osv.

Hva slags filtermaterialer har du i filteret?
Har du prøvd å kjøre igang filteret helt uten filtermaterialer?


--
Jøran
mona o
De stilkplantene som er i det karet er [URLBLOCK1] og [URLBLOCK2]. Cardamine lyrata er altså kjøpt i butikk, noe som er ganske sjeldent heromkring, hehe :) Den ligner litt på den mer vanlige planten Hydrocotyle leucocephala, men det er bare på bilder. I virkeligheten har C. lyrata syltynne og ganske skjøre stilker, og temmelig små blad. Du kan sikkert bruke den mer voksevillige H. leucocephala siden den også lettere å få tak i. Den har samme type blad som yngelen kan gjemme seg under.

H. leucocephala har jeg faktisk prøvd å få tak i fra tropehagen zoo mange ganger, men de kan ikke bestille den, finnes ikke på lista dems. Jeg har derfor måttet kjøpe privat tidligere, noe som er litt vanskelig nå når temperaturen kan komme oppi 20 minus
Tilfeldig bekjentskap
© Erlend D Bertelsen
Reklame for plussmedlemskap