Mona's lille akvarierom - DEL 2 (side 19)

MarenB
Jeg fôrer kun med microorm, så jeg tror det skal gå veldig greit!:) De lærer seg ting fort, spesielt når det gjelder mat, så om du fôrer på en fast plass så husker de det;)


Jeg har fôret de nå, men jeg syns det ikke virket som de helt skjønte at maten var servert. Ikke store reaksjonene. Kun et par yngel reagerte, resten står og henger på sine vante plasser under diverse planteblad.
Hvor i karet oppholder yngelet seg og hvor i karet fôrer du?
MarenB
Hvor i karet oppholder yngelet seg og hvor i karet fôrer du?


Jeg fôrer selvfølgelig lengst mulig unna yngelen Hehe
Neida, jeg tuller.

Yngelen holder til i venstre halvdel av karet, i et buskas med planter som har vokst opp til overflaten. Der drypper jeg ut maten, på steder jeg vanligvis ser at yngelen pleier å oppholde seg.
Det er hang-on filter på dette karet (på høyre side), og det er bra, for da fyker ikke fôret veggimellom men holder seg omtrent der det ble gitt.

Dette er et gammelt bilde av karet, men plantene er de samme selv om de er høyere nå enn da bildet ble tatt.
Betta yngelen holder til iblant de finbladete plantene til venstre i karet, helt oppe ved overflaten.
[External Image]
Så fine planter! Jeg likte veldig den lyse planten du har på begge sidene, pene blader. Hva heter den?
mona o
Jeg mistet forresten en Otocinclus cocama i går. Overraskende egentlig. Jeg trodde frafallet var overstått under karantenen. Men det lå en Otocinclus mistenkelig stille på bunnen, og den så egentlig ut som den satt sugd fast på et eikeløv som lå der. Men fargen på ottoen stemte ikke helt, den var spøkelsesblek, så jeg stakk ned en håv og pirket i den. Da rullet den rundt, og som jeg trodde var den død. Søren også.


Det samme skjedde med ottoene mine. Hadde hatt dem i 2 mnd uten frafall da 2 stk plutselig døde samme natt. Skjønte ingen ting. Helt stabile vannverdier og greier. Pussig.
siande
Så fine planter! Jeg likte veldig den lyse planten du har på begge sidene, pene blader. Hva heter den?

Cardamine lyrata
Cory'er og små cicklider
Har du erfaring fra å holde disse sammen? Hadde et par palettcicklider som ble meget hissige når de hadde yngel. Det virker som om de sloss om de samme gjenmmeplassene. Kjenner du til hvordan apistogramma'ene er i forhold til cory'er?
Rody
Har du erfaring fra å holde disse sammen? Hadde et par palettcicklider som ble meget hissige når de hadde yngel. Det virker som om de sloss om de samme gjenmmeplassene. Kjenner du til hvordan apistogramma'ene er i forhold til cory'er?


Ja, hvis du leser denne tråden om samme tema, så har jeg svart i innlegg nr 5 der.
B. channoides yngel 1 mnd
Nå er det eldste kullet av Betta channoides yngelen min
blitt 1 måned gamle!

Etter fôringen med levende artemia i dag, tok jeg en liten fotorunde, og jeg hadde flaks - flere av bildene ble ganske bra. Nå ser man at de er blitt små fisk liksom, ikke bare noen små streker
Man ser godt på bildene at de har spist og gasset seg med artemia. Forsøkte å ta noen bilder av de minste / yngste ynglene også, men ingen av dem ble noe bra så jeg slettet dem alle unntatt ett.

Her er de små Bettaene Dette er mitt første oppdrett av Betta eller labyrintfisk, forresten, og det er gøy. Enkelt når hannen er så snill og beskytter yngelen i munnen sin så lenge Han spytter jo ut fiks ferdige småtasser som er klare til å ta artemia med det samme. Det er ikke alle labyrintfiskyngel som kan.


Oransje, fine mager, stappmette av artemia
[External Image]


[External Image]


[External Image]
Da tenker jeg at jeg avstår. Når du ahr de erfaringene du har tror jeg ikke 220 liter er nok, heller. Ikke når jeg så hvordan palettene stresset de får Coryene jeg har. Palettene er nå flyttet.

Har du forslat til fisk som passer godt sammen med Cory'ene? Når går de sammen med fire scalarer, 8 platy'er og fire mollyer.
OBS!
I kveld så jeg Betta channoides hannen hogge innpå et lite yngel! *gisp*

Jeg ramponerte hele karet i jakten med å få fatt i ham, for nå måtte han flytte på rappen. Jeg har holdt øye med han, og egentlig syns jeg antallet yngel i overflaten (av de yngste) har minsket litt. Men sikker har jeg ikke vært, for det er tross alt et temmelig tett beplantet kar. Man ser aldri hele gjengen ute på en gang.

Men tidligere her i kveld så jeg mistenkelig atferd, han snek seg sakte gjennom buskene med "jeger" i blikket mens han stirret som hypnotisert på de små ynglene som cruiset rundt i overflaten. Det stod en liten gjeng der som så etter rester av artemiaen som ble gitt tidligere.
Etter at jeg hadde gjort andre ting en stund, gikk jeg tilbake til karet for å studere litt nærmere. Fikk øye på en liten yngel nede ved bunnen, rett ved en liten stein. Og det fikk hannen øye på også! Han snek seg nærmere, og plutselig gjorde han et hogg. Og borte var yngelen, spist opp!

Nå er han omplassert og støvet er i ferd med å legge seg i yngelkaret. Ble rørt opp mye skitt :p Yngelen, som stupte skrekkslagent ned i plantene da jeg startet jakta, har nå begynt å titte frem igjen så smått. Håper ikke jeg knertet noen i farten da jeg svingte håven som en gærning for å få tak i kannibalen.

Han ble flyttet til en 98 liter med mye flyteplanter og bor nå sammen med Corydoras gracilis og C. guapore.

Dermed er 85 literen han var i nå gjort om til oppvekstkar for Betta channoides yngel
C. reynoldsi og c. eques
Idag har jeg byttet vann på diverse rundt omkring, og inkludert i dette er vannbytte på 85 literen med C. eques og 85 literen ved siden av med C. reynoldsi. Jeg driver og degger litt ekstra for disse to artene for tiden

C. eques gruppen har fått et vannbytte hver dag i en uke nå, i et forsøk på å se om jeg får dem i lek etterhvert. Foreløbig ingen resultater - men jeg er bare såvidt begynt De er aktive og vrimler mye, men det gjør de jo alltid, så det er umulig å si om de er påvirket noe. Jeg skal gi det tre uker, dette forsøket, før jeg går tilbake til vanlige vannbytterutiner igjen og tar en pause for både dem og meg. Deretter vil det bli nytt forsøk. De har jo aldri lekt og lagt egg her hos meg, og jeg fant ut at det var på høy tid å gi det et forsøk. Jeg har jo hatt dem i snart 2 år, og aldri prøvd på noe med dem, så nå har jeg satt i gang. Fôring er økt fra 1 til 2 - 3 ganger pr dag også. Blant annet har de fått smake på tubifex for første gang (èn gang bare). Tenkte de skulle få det for andre gang nå i dag.

Corydoras reynoldsi gruppen min forvirrer meg.
De begynte å leke og legge egg helt av seg selv i mai i fjor, bare en måned etter at jeg kjøpte dem. Dette fortsatte de med flittig, langt ut på sommeren. Men så skjedde det noe, og plutselig forsvant de få ynglene jeg hadde sett i karet, og de voksne holdt opp å leke. Det ble bom stille på den fronten, og de har ikke engang vist det minste antydning til lekshumør etter det. Veldig merkelig. Jeg som ikke plukket egg fordi jeg trodde jeg hadde allverdens tid på meg, og ville ha litt "sommerfri" fra yngelpass...
Da jeg "kom inn i akvariemodus igjen" når sommeren og utetiden var over, hadde de sluttet. Til pass for meg, ville vel noen si, hehe

Så derfor har jeg begynt med vannbytter på dem også. Ikke samme daglige regime som C. eques, men ofte. Den siste uka har det blitt byttet mandag, tirsdag, fredag og søndag.
Jeg byttet filtermetode i karet deres på mandag, så jeg har sjekket for nitritt og ammoniakk de siste dagene, sånn i tilfelle kickstartingen ikke skulle funke. Men vannverdiene har vært perfekte. FOR perfekte :p
I dag bestemte jeg meg for å sjekke nitrat også, og ble temmelig overrasket. Til tross for hyppige vannbytter burde det vel vært NOE nitrat å spore i et akvarium som har vært i drift i snart ett år? Men niks. Jeg har aldri fått nitrat-verdi 0 når jeg har testet dette før. Lavt har jeg fått noen ganger, men aldri null!
Nå klør jeg meg i hodet her. Hvordan er det mulig, egentlig? Er den ekstremt lave nitratverdien årsak til at jeg har algeproblemer i dette karet, da det skaper en ubalanse?

Jeg byttet fra Eheim Biopower 200 til utvendig filter Eheim Pro 2224. Egentlig er det ikke plass til utvendig filter der, fordi dette karet står i den doble reolen min og det er fullt av filter fra før under reolen ved siden av. Men jeg orker ikke innvendige filtere.... jeg har forsøkt haugevis av typer, modeller og merker, men det ender alltid opp med at jeg bytter til slutt likevel. Jeg gidder bare ikke det sølet og styret med å rense dem, og innvendige filtere i Corydoras- og malle-kar er egentlig håpløst, syns jeg.... de går iallefall tett i et hakka kjør her! Så vekk med det. Jeg vasket det og satte det bort, kanskje jeg kan selge det. Jeg har to liggende i en kasse. Så dette utvendige, nye filteret står rett og slett på gulvet foran reolen. Litt i veien, men det går.

I Eheim biopower 200 er det 3 kurver, eller egentlig 4 om man regner med den aller øverste, lille. Den som har en liten svamp rett under powerheaden. I to av disse kurvene er det Eheim substrat pro, slike kuler man bruker i utvendige filtere. Så vannverdiene blir supre, det gir veldig god biologisk kapasitet til å være innvendig filter, siden det er utstyrt med det filtermaterialet. Jeg tok disse innkjørte substrat-kulene og fyllte dem i kurven til det nye utvendige filteret og blandet dem med alt det nye filtermaterialet jeg hadde fyllt det med. Kickstarting og "poding" av bakterier Svampene vurderte jeg å klippe opp og dytte nedi også, men jeg lot være. Vasket dem heller skikkelig godt og la til side sammen med filteret, sånn at hvis jeg bestemmer meg for å selge Biopower'en, så har det svampene med.

Det har gått veldig fint å kickstarte det nye utvendige filteret, ingen antydning til nitritt eller ammoniakk (filteret ble byttet mandag for en uke siden). Men at nitrat er null også, det gjør meg forvirret. Jeg dobbeltsjekket, og jeg sjekket datostemplingen på alle test-pakkene. Nitrat og nitritt testene er fra JBL og hadde lang tid igjen, men ammoniakktesten er fra Tetra... Bare JBL stempler sine vannverditestere med dato. Dumme, dumme Tetra gjør det ikke, og jeg blir så irritert på den produsenten der. Men tilfeldigvis så vet/husker jeg at Tetra ammoniakk-testen er under et år gammel (kjøpte den i fjor våres). Så den burde være god enda, den.

1. Testene jeg tok.
2. Karet med C. reynoldsi gruppen. Bildet er tatt med blitz, noe uvanlig når jeg tar oversikts-akvariebilder, men jeg orket ikke dra frem kamerastativet for å kunne ta uten blitz :p
3. Karet med C. eques, bildet tatt for ca en uke siden.

[External Image]


[External Image]



[External Image]









leser at de innvendige filerene er blitt røska ut og byttet med utvenndige .hvordan er vannverdiene var de bedre med innvendige filtre ,tenker på nitat .nitritt blir det bedre med utvendige filtre
malla100
leser at de innvendige filerene er blitt røska ut og byttet med utvenndige .hvordan er vannverdiene var de bedre med innvendige filtre ,tenker på nitat .nitritt blir det bedre med utvendige filtre


Jeg vet ikke om nitrat-nivået var annerledes med innvendige filtere, husker ikke hva jeg sjekket da. Nitrat-nivået er antageligvis lavt i det nevnte akvariet, fordi det er så lite fisk der. Kun noen få Corydoras av en ganske liten og slank art, og de forsøpler minimalt. De spiser heller ikke særlig mye, de er ganske småspiste av seg (bruker laaang tid på å spise opp en kvart mygglarve-rute).
Jo mer fisk man har i et kar, jo mer nitrat produseres det jo. Så antagelig ligger forklaringen der, at få fisk i kombinasjon med så mange vannbytter siste uka, har fjernet totalt det lille som antageligvis var av nitrat.

Nitritt er aldri noe problem. Jeg overdimensjonerer alltid filtere uansett, både utvendige og innvendige. Det innvendige Eheim Biopower filteret som var i denne 85 literen, var iflg Eheim passe til akvarier opptil 200 liter.... Så det var kraftig overdimensjonert, kan du si.
I banden med Corydoras sp. Black yngel har jeg sett at det er to stykker som skiller seg ut. Ikke uventet egentlig, siden dette tross alt er en menneske-fremavlet fargevariant av Corydoras schultzei (som er føyd inn i C. aeneus gruppen av vitenskapen). Så det var vel egentlig mest et spørsmål om tid før det ville dukke opp noen "avvikere" som minner om opprinnelsen til disse Coryene.


Nesten med en gang de fikk farge så jeg at to stykker skilte seg ut. De var mere grå enn brunsvarte, slik resten er. På disse to kan man skimte den opprinnelige fargen og tegningene til C. schultzei. De er ikke fullt så lyse som originalen, men man ser det.
Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre med disse to, men de blir vel gitt bort etterhvert. Helst ikke til noen som har C. Black, for det er jo ikke akkurat ønskelig at disse får formert seg og ødelegge fargen i en svart gruppe :p Men kanskje til noen som har vanlige C. schultzei, det er nok best.

Bildene ble litt mørke, men man ser tydelig fargeforskjellen. Innimellom, litt avhengig av vinkelen og lyset man ser fiskene i, så ser man veldig tydelig mønsteret til C. schultzei på dem.
[External Image]

Ulike søsken. Grå "avviker" til venstre, vanlig brunsvart til høyre.
[External Image]

De er jo fine som de er likevel, selv om de ikke har den ønskede fargen
[External Image]
De kan jo følge med når jeg skal kjøpe Sp Black av deg, er 99,9 % sikkert at det ikke kommer yngel av døm, da de skal i 540'n og der blir ikke egga mange sekunder gamle. Så kan de leve lykkelig sammen med sine søsken

Mvh Per
Bra at du ahr fått flytta Betta-hannen da Mona! Flotte bilder av fiskene dine og! Blir spennende å se om det blir lek på Reynoldsiene og Equesene...
blondviking
De kan jo følge med når jeg skal kjøpe Sp Black av deg, er 99,9 % sikkert at det ikke kommer yngel av døm, da de skal i 540'n og der blir ikke egga mange sekunder gamle. Så kan de leve lykkelig sammen med sine søsken :-) Mvh Per


Hei Per

Vi har vel egentlig ikke lov å snakke om sånne ting som omhandler kjøp & salg her ute på åpne forumet, men kan ikke du sende meg en email? Jeg har et eldre kull (ca 18-20 stk) som forsåvidt er salgsklare nå. Er du interessert så send meg en email.

Sånn, ikke noe mer kjøp & salgsprat her i denne tråden nå ! Fyfy!

Matsi95
Blir spennende å se om det blir lek på Reynoldsiene og Equesene...:D

Ja, jeg er ihvertfall veldig spent! Men jeg forventer ingenting, så får jeg heller bli overrasket og glad om noe skjer.

Jeg er egentlig litt sånn at jeg ikke vil "skvise og tvinge" egg ut av fiskene mine. Jeg tar det med ro, og det som skjer, det skjer. Jeg steller dem godt og så får det være nok, føler jeg. De legger egg den dagen de er klare og føler for det

Hei Mona!
jeg trenger litt ekspert hjelp.
jeg har 6 stk Corydoras loxozonus gående i mitt 125l kar
de er veldig skye og ligger alltid under bladene på sverdplanten lengst bak i karet. kommer jeg inn på rommet forsvinner de inn der og når jeg mater må jeg gå ut eller sitte musestille for og se dem ellers forsvinner de.
er lox'ene sånn ?
hva kan være problemet.
det er også et par kakadue cicklider og en kae pluss en stim kardinaler i samme karet.
har du noen forslag til hvordan jeg kan få dem litt mer selskapelig ?
hadde jo vært koselig og se dem innimellom.
Det er dessverre ikke så mye man kan gjøre med atferden til Corydorasene. Noen er bare sky og engstelige av seg. Noen ganger ligger det til arten, men andre ganger avhenger det tydeligvis av enkeltindividene eller en gruppe. To forskjellige akvarister som holder samme art, kan ha totalt ulike erfaringer med hensyn til skyheten deres og hvor mye de er fremme.
Det eneste jeg vet er at sterkt lys og veldig åpent vannflate over dem, kan få allerede engstelige eller sky Corydoras til å blir enda mer engstelige og sky. Det ligger tydeligvis i genene deres og instinktet, at de er redde for angrep og rovdyr ovenfra. Derfor stuper de inn i skyggen, noe som dekker dem for syn ovenfra, så fort de merker bevegelser.

Jeg har en del sky Corydoras selv, og det er ikke så mye jeg kan gjøre med det, annet enn å innrede karet så de får økt trygghetsfølelse.
Tilfeldig bekjentskap
© Jan Bukkems
Reklame for plussmedlemskap