Siande's akvarieeventyr (side 4)

Jeg slapp nedi en kvart tablett til lunsj, og det ble masse liv og røre i heimen like foran glasset, så jeg måtte jo bare ta noen bilder

Første: "Kom igjen folkens! Jeg så maten var borti her et sted!!!"

Andre: Liv og røre når alle skal ha mat samtidig, alle 5 sebrafiskene, 2 åler som lusker inni skogen, og alle 7 ottoene var også der (måtte klippe bort noen ottoer som var ute av fokus).
Her ser man forsåvidt veldig god hvor mye feitere sebrahunnene er sammenlignet med hannene.

Tredje: Jeg rørte på meg, så kuhliene forsvant Men ottoene slapp litt mer til, så pytt pytt. Henger en rund ottomage på glasset også, midt i refleksen fra kameraet.
Første: I et lite øyeblikk er det ingen andre som spiser, og en stripete kuhli titter fram og får seg en bit.

Andre: Pen og fotogen

Tredje: Montro hva den sebrafisken der mener om ottoen... snakk om grimase
Byttet bare to bøtter vann i dag, rekker ikke det ukentlige vannskiftet i morgen, og siden jeg har små antydnigner til algeproblemer vil jeg ikke la det gå over tiden uten å bytte ihvertfall litt vann. Trenger ikke be om mer problemer føler jeg.

Ottoer er ekstremt søte når jeg akkurat har byttet litt vann henger de ofte på glasset sammen, helt oppi vannkanten for å smatte på de milimeterne med glass som har vært ute av vannet pga. fordamping mellm vannbyttene. 7 ottoer som henger like ved hverandre, med kulerunde ottomager og uskyldige små ansiker; hvem kan ikke like det? Det er noe med de fiskene som får dem til å se så utolig søte og uskyldige ut.

Ingen tvil om hvem som er søt og hvem som er slem på bildet her:
[External Image]
Jeg er så spent! Nå sitter endelig mine killifisker på toget nordover og skal være her klokka 23 i kveld!
Jeg har mistet konsentrasjonen helt, vanskelig å lese til eksamen når det eneste jeg tenker på er fisk, spekulerer i hvor fine de er i virkelig live, om de er greie med tørfor eller ikke (de er vist litt vrange på det i starten har jeg lest), hvor kan jeg fange levendefor de neste dagene etc. etc. Jeg vil dra hjem og ta et kraftig vannbytte og stelle karet slik at det er fint til ny-fiskene kommer, vil la dem finne seg best mulig tilrette i sitt nye hjem uten at jeg må til med noe større vannbytte første dagene.
Bioinformatikk er absolutt ikke interessant når man heller kan drømme om fisken som snart kommer... *sukk*
Da var en hel gjeng av superfine killier kommet velberget i hus Bleke og forskremte, men ellers fine. Nå blir det vel sent på natt før jeg kommer meg i seng, må aklimatisere dem pent og grundig tenker jeg.


Gud hvor jeg gleder med til å stå opp i morgen og titte på akvariet!
Det er en stund siden sist jeg skrev, har vært mye styr i det siste, først eksamen, så fire uke i nettløsheten, og så rett hjem og flytte.

Jeg endret en god del når vi flyttet i slutten av juli, så jeg opprettet ny profil for karet, det er så endret.
Flyttingen i seg selv var et styr, ned fra 5.etasje uten heis, og opp til 3. i smal snirklete trapp. Heldigvis har jeg verdens greieste venn som var med og hjalp meg med hele prosjektet. Karet ble helt tømt, både fisk (fange 6 kuhlii er ufint selv når vannstanden er nede i 5 cm....), planter og sand. Filteret ble pakket i en sekk med mest mulig vann i, og var ute av drift i maks. 1 og 1/2 time. Hadde det tatt mye lengre tid så hadde vi backup-plan i å hente filterguffe fra min venns akvarie, men det var ikke nødvendig.

Hele karet ble rigget til på nytt, og jeg benyttet sjansen til å ommøblere hele karet. Jeg tok ut bakgrunnen som var der, for når karet var tomt og ble dratt ut fra veggen så fant vi flere (rester av) døde fisk bak der. Ikke rart jeg følte sebrafiskene mine forsvant så veldig sporløst. Her vi bor nå er veggen bak karet veldig pen og hvis, så det var mye penere enn bakgrunnen som var der.
Jeg har også snudd helt opp ned på røtter, plassering av filter og varmekolbe, og plantene har fått helt ny plassering. Jeg har også kjøpt en hel rekke nye planter som gav meg en god del nye muligheter og mer variert grønske. Blitt ordentlig pent Skal bare la det gro litt til nå,så kommer det bilder

Men, det var ikke bare fryd og gammen med nytt hus. På tross av at vannet her kommer fra akkurat samme vannkilde som der vi bodde før så var det noe alvorlig galt. Plutselig døde det fisk over en lav sko i karet, tilsynelatende uten noen fornuftig grunn. Etterhvert så jeg også hvordan de døde, og det minnet absolutt ikke om noen sykdom; de så ut som de hadde kramper, for så å bare dø. Det tok sin tid før jeg fant ut hva som var galt (aka. Mona kom med riktig spørsmål og løsning), fiskene ble forgiftet (kobber er mistanken), sannsynligvis fordi jeg bor i et svært gammelt hus med tilsvarende gamle vannrør. Ingen fisk har strøket med etter at jeg begynte å tilsette aquaSafe, så nå er jeg blitt storkunde av det.

Etter masse-frafallet i fiskebestanden gav jeg bort de siste sebrafiskene til noen som hadde flere. De var så få igjen at de plaget nesten livet av hverandre. Istedet har jeg nettopp kjøpt en stim på 15 kobbertetra, de er kjempe pene! Jeg var bekymret for hvordan de skulle gå overrens med killiene, men det har gått helt fint. De er vel for store til å gå inn i munnen tenker jeg. Var en tetrahann som mistet deler av halefinnen i løpet av den første timen når det var litt stressing, men det gror pent allerede og ingen andre har fått noen synlige skader. Killiene sluttet å snappe etter tetraene etter et lite kvarter, de fant vel ut at det ikke var noe særlig til mat.

Også killiene da... jeg hadde jo opprinnelig 9 stykker, 2 hanner og 7 hunner. Det strøk jo med noen av dem også i forgiftningen i starten her, så nå er det bare 3 hunner igjen, men fortsatt to hanner. Jeg er litt nervøs for at det blir mye stress på hunnene, men så langt har det sett ganske greit ut.
Killiene er forøvrig kjøpt som Epiplatys sexfasciatus sexfasciatus, men nå som jeg har hatt dem i hus og fått studert dem grundig så ser jeg at det helt definitivt ikke er det. Jeg er veldig sikker på at det istedet er Aplocheilus lineatus, likheten er mildest talt slående.

Heldigvis skal disse ha presis samme vannverdier og forhold som det Epiplatyene skal ha, så de har ikke hatt det fælt akkurat. Tvert i mot har de farget ut helt nydelig, og er kjempeflotte Så snart jeg finner kameraet i flyttelasset så skal jeg få tatt noen bilder av dem, særlig den dominerende hannen, han er adskilli gmye penere enn det som vises på bildene i basen. En riktig kjekk kar som spiler med finnene og blåser seg opp støtt og stadig.

De er pene killier uansett, selv om de ikke er de jeg ville ha. Men jeg tror nok ikke jeg kaster dem på dør av den grunn, blitt glad i dem jeg. Men irriterende at butikker ikke kan ha riktig navn på det de selger. Skulle jeg noen gang ramle over noen som faktisk selger Epiplatys sexfasciatus så kjøper jeg pokker meg et kar til bare for å kunne ha dem, for det er nydelig fisk, gitt! Gubben blir vel rasende, men det får så være.
Lysrør og alger
Jeg har siden oppstarten slitt med utrolig mye algevekst, særlig grønne alger som legger seg som et litt sleipt lag utenpå alt, planter, glass, røtter og pumpe, men også BGA, penselalger (som jeg heldigvis har klart å holde i sjakk), svevealger som gjorde vannet helt grønnfarget, og noe fjæraktige grønne alger jeg ikke aner hva er.

-I starten regnet jeg med at det var fordi jeg foret for mye, og reduserte det, men selv etter flere måneder med redusert foring så ble det bare værre og værre, fiskene ble tynnere, og jeg gav opp.
-Så var det dette med nye kar og ubalanse, så jeg tenkte det gikke seg vel til etterhvert, men det hele har egentlig bare blitt værre og værre.
-Uregelmessige og dårlige vannbytter var neste punkt, men i perioden med mindre for var jeg beinhard på å bytte 40% en gang i uka, og gjerne et lite vannbytte midt i uka også om jeg hadde tid, til ingen nytte føltes det som.
-For lite/saktevoksende planter var neste punkt, men det meste av planter jeg hadde var hurtigvoksende monstere, og jeg luket lite (bare for å få vekk døde blader). Det var til tider en skog med litt vann i. Men en stadig mer alge-befengt skog, hvor bladene etterhvert bare visnet under et stadig tykkere lag alger.
-Feil plantenæreing, mangel på plantenæring... nei.
-Noen skrev et sted at gass-balansen blir såpass forstyret ved vannbytte med vann som ikke er mellomlagret at det gir algene et forsprang (de tåler gass-ubalansen bedre enn plantene), så hyppige vannbytter gjorde mer skade enn vel. Ok, sjeldnere vannbytter, selv om det erfaringsvis sendte algeveksten til himmels. Hvilket det også gjorde, og nitrat-verdiene ble ufint høye.

Og slik har jeg styrt rundt, fortvilt fjernet mest mulig alger fra plantene ved hvert vannskifte, målt de verdiene jeg kunne måle, og i det hele tatt sagt ganske mange gode nordnorske gloser. Men nå kom løsningen sammen med et oppsving i økonomien: nye lysrør!

Karet er kjøpt brukt, med ukjente lysrør av ukjent alder. Jeg har lenge tenkt på å bytte dem ut, men ikke hatt penger til overs. Siden karet hadde vært i bruk helt til jeg kjøpte det så regnet jeg med at det meste av ting der fungerte fint, og utsatt kunskapsfeltet lysrør til et litt senere stadie av akvarieutdannelsen.

For to uker siden byttet jeg ut et av to lysrør med Hagen life-glo. Og gjett hva... hornbladen vokser nå fortere enn algelaget på den Hygrophiliaen er igjen lysegrønn og beholder bladene sine, i motsetning til de mørkegrønne halvvisne bladene jeg pleide å få noen dager etter siste vannbytte og "rens" av bladene.

Så, neste gang det kommer penger i huset skal lysrør nr. 2 også til pers. Jeg e rlitt usikker på om jeg skal kjøpe et life-glo til, eller prøve noe annet, må tenke, lese og se litt til på det.

Neste punkt på min private akvarieutdannelse tror jeg blir effekt per liter, eller hva de nå kaller det.
Hoopende killier:)
Jeg kom nettopp hjem fra tur og tok hurtigvarianten, mygglarver i gele, når fiskene skulle få for etter en helg alene hjemme. Som forventet ble det vill oppstandelse, allerede i det jeg åpnet for-luka, og jeg fikk se noe jeg har sett veldig veldig lite til: hoppende killier

Hullet i matposen var litt lite, så det tok litt tid å få klemt ut litt mat. Under står fem killier med nesene rettet forventningsfullt oppover. Før jeg vet ordet av det flakser det noe forbi og kakker borti pakken, gode 15 cm over vannet i et bittelite hull. Litt befippet der... så i ren overraskelse slutter jeg å klemme ut mat, noe som ikke var bra nok for utålmodige killier, så hoppeshowet fortsetter, og fortsetter og fortsetter Maken til liv har jeg aldri sett hos dem før, maaaange høye hopp, og også endel lengre hopp, blant annet en som tok omtrent halve karet på langs!

Får håpe det ikke blir siste gang jeg får se dem slik, for dette var kjempemoro Nå skjønner jeg hvorfor det var så viktig å ta seg bryet med å tette alle hull på dette karet ihvertfall Og gele-for blir definitivt mer vanlig siden det tydeligvis motiverer til mer en slike små-plask som jeg har sett før
Jeg er ordentlig fornøyd med karet mitt for tiden Det har blitt superpent nå som de nye plantene gror mer til. Kobbertetraene passer mye bedre inn i karet enn sebrafiskene, og mine 5 killier er ikke bare utrolig flotte og ser ut som de får mer og mer farge, de underholder også! De har helt tydelig funnet ut hvor for-luka er, og nå som et er laver vannstand i karet så ser man helt tydelig hvordan de hopper. Jeg har foret mer med mygglarver i gele den siste uken, og det er utrolig hvor treffsikre killiene er. Jeg klemmer ut en liten dært slik at det henger ut av posen, og noen sekunder etter kommer et solid PLASK og maten er i et stort killi-gap. Glupske skapninger

Jeg tror karet står på en bedre plass enn der vi bodde før, mer fredelig her. Jeg merker det særlig godt på kuhliene, de er mye mer synlige enn de var før, og virrer rundt inne synsvidde hele dagen (og mer om natta)

Eneste som virkelig bekymrer meg er den enslige ottoen, han (hun) burde definitivt hatt selskap. Er jo ikke helt med vilja at stakkaren har blitt så ensom, han er eneste overlevende etter forgiftnings-katastrofen. Får se om ikke jeg må kjøpe noen nye ottoer når det kommer penger på konto igjen.
siande
Jeg er ordentlig fornøyd med karet mitt for tiden:) Det har blitt superpent nå som de nye plantene gror mer til.


Dårlig gjort å ikke legge ut bilde
Lisbeth
[QUOTE=siande]Jeg er ordentlig fornøyd med karet mitt for tiden:) Det har blitt superpent nå som de nye plantene gror mer til.


Dårlig gjort å ikke legge ut bilde

Synes jeg selv også, men kameraet er enda ikke dukket opp av flyttelasset. Jeg begynner å bli bekymret, for alle kassene er tomme....
Sewellia lineolata
Koselig med akvarie for tiden, fått på plass god stol og et bord like ved, så nå sitter jeg de fleste kvelder med en god bok og en kopp kakao like ved, og ser like mye på fisken som jeg leser i boka

jeg skulle ut og kjøpe flere ottoer i dag, den stakkars enslige karen som er der nå burde fått noe selskap. Men, slik ble det ikke. De hade ikke ottoer på dyrebutikken jeg var på, men både jeg og gubben ble makeløst fristet av månedens fisk på tropehagen, Sewellia lineolata. Jeg har forsåvidt sett på dem før og vurderte å kjøpe da, de burde kunne trives fint hos meg, jeg hadde bare litt andre planer sist gang jeg så på dem. Men nå ble det altså litt for fristende, særlig når gubben både viste litt interesse og betalte. Så det ble 3 stykker, som nå roter rundt og gjør seg kjent med sitt nye hjem.

Jeg er litt bekymret for om de vil trives, på profilen her står det bl.a. "Holdes i akvarier som er innredet med mye steiner og røtter som danner gode gjemmesteder og skjul." Jeg har tett med planter, men ikke noe steiner, og de røttene jeg har er relativt små, så jeg vet ikke helt hvor godt de kommer til å like det.
"Høyt oksygennivå i vannet er viktig" står det også, og det er jeg langt fra sikker på at jeg har, jeg plages ofte av proteinhinne, og utblåset på pumpa mi går ikke ann å regulere mer opp, så jeg får ikke disse berømte krusningene i vannflaten som man så gjerne skal ha.

Men men, i værste fall så får jeg ominnrede litt og sette inn ei luftepumpe. Nå er de i hus, og de skal ikke måtte mistrives bare fordi jeg har gjordt mitt første impulskjøp av fisk ihvertfall.
Bare synd med stakkars ottoen som fortsatt er ensom da, men han ser nå ut til å klare seg fint ihvertfall, god og rund mage og gnager i seg grønne alger fra glasset støtt og stadig.
Hm... Mener jeg såg noen ottoer på Tam Lade sist jeg var innom... ?
TAM Lade har vel ottoer mer eller mindre altid tror jeg. Men nå er månedens pengekvote oppbrukt, så det må bare vente. Er et godt stykke utover til lade når man ikke har bil, særlig når det er kaldt ute, buss koster jo penger det også:-/

Men den enslige ottoen har klart seg veldig fint så langt, er vel snart 2 måneder siden katastrofen inntraff, så litt til får bare gå. Evt. kan jeg selge den på stor-auksjonen nå snart
Ottoer er nå søte da Nå henger enklingen min på glasset og mumser i seg av algre, kan se stien etter han. Få ting som sjarmerer mer enn en knallrund otto-mage som henger på glasset. Blir nok selskap til han temmelig snart, bare fordi han vet å sjarmere meg
Glupske killier altså! Her slipper jeg ned en halv algetablett, dobbelt så mye som jeg vanligvis pleier å gi dem, men tenkte å øke litt siden sewellia'ene nok også vil ha si andel mat. Men på tross av at jeg forer med flakfor i andre hjørnet kommer det altså en killi og SLUKER hele algetabletten! Glupske jævel! Skulle ikke tro den gikk ned i gapet, tablettene er omtrent 1 cm i diameter, men joda, noen svelg og borte var den, og magen er bare en antydning større.

Jeg må vel begynne å gi hele tabletter nå da, så de kanskje får komme ned på bunnen og bli der lenge nok til at både kuhlier og 8-tall finner den. Jeg er litt bekymret for 8-tallene, har ikek sett dem spise noe som helst enda. Krysser fingrene for at det går seg til når de blir litt mer trygge på sitt nye hjem.
Når på dagen mater du? Kanskje det hadde vært en idé å ev gjøre det når lyset er slått av?
Det varierer veldig, som oftest to ganger om dagen. Men det har hendt jeg har foret etter lyset er av også (kuhliiene er jo mest aktive da), men de killiene våkner fort opp og lager liv uansett, matvrakene.
Men Sewelliaene er beskrevet som dagaktiv fisk, så jeg vet ikke helt hvor mye det har for seg å mate etter lyset er av uansett. Men jeg får vel gjøre noen forsøk og se da
Ene sewelliaen er død Så den ble plaget ganske mye i går av den andre hannen, og den virket litt småpjusk. O gi morgest var den død. *sukk* Tror det egentlig er like greit, når jeg leser på profilen til fisken så er de ikke stimefisk, og jeg tror det var to hanner og en hunn så det var nok ikke den beste kombinasjonen. Slik blir det kanskje med impulskjøp :-/
Men nå setter jeg alle kluter inn for at de to som er igjen skal trives. Ser ikke noe knuffing mellom dem, og begge to kom fram og moppet i seg av malletabletten i dag, så det virker da lovende. Den ene har funnet seg en favorittplass under den ene rota som kuhliiene ikke er så glad i. Og så skal jeg se om jeg finner en billig luftpumpe på storauksjonen, så er jeg sikker på at oksygennivået er høyt nok (og forhåpentligvis får jeg tatt knekken på den evinnelige proteinhinna som dukker opp her med jevne mellomrom.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap