Har jeg fått litersyken? føles sånn.. (side 7)

Liker at fiskene dine har navn. Tipper det er litt vanskelig å huske alle endler-ynglene?

Har selv en liten kampfisk jeg ofte glemmer. Bor i Fluval Edge'n, hvor han hersker over en liten flokk med amanoreker. Egentlig et ganske stusselig akvarium, som jeg skal forsøke å få gjort noe med. Skulle for eksempel hatt mer planter og noen dvergreker. Så kanskje det skal være neste prosjekt.

Kampfiskherren heter forresten Hans. Det het også hans forgjenger.
Hehe, endlerne ser jeg mer på som en stamme Er "bare" Svartemor, Storemor (mistenker litt fancyguppy-blod), Fanefar, Skyggen, Fargefar og Lillefar i Hulen som har fått navn da de er utskillbare. Hannene i Hulen og hunnene i Eventyret er subgrupper jeg forholder meg til, og til slutt, alle de små

I Hans' rike anbefaler jeg å sørge for at plantene kommer rett før dvergrekene, og tett/mye av dem. Ellers kan det hende Hans gjør kort prosess med dem alle. De er jo en del mindre enn amanoene, og kampfisk kan finne på å kverke dem. Olaf mistet interessen etter en stund, men tok en når han kom i karet. Og Hans har allerede etablert territoriet sitt...

Keiserparet hilser Keiser Hans, og sender sine lykkeønskninger for det bedre riket
Tittit :)
Et lite livstegn!

Ha vært andre vannrelaterte ting som har holdt meg unna. Prøver å kjøle ned en vannkrig, så å si

Går fint i tankene, jeg har nitratet på stell etter befolkningsendringen i Hulen og tester et par av plantene fra Eventyret. Føler for å øke lysmengden der, ser ikke ut som de gror nevneverdig bra med standardlyset. Får se om det bedrer seg utover våren.

I Eventyret er det passelig gjengrodd og tanken er behagelig for keiserparet med undersåtter. Når jeg går tett i nå er det gøy å kikke inn i skogen, mye mer liv der med yngelet.

Jeg kjøpte tre hann- og to hunnendlers på akvarieklubben og introduserte til Eventyret. Regner med å starte hanninnhentingsprosedyre om ikke så lenge... Må justere på bøttefilteret også, har fått fin filtermatte fra Webzoo jeg vil legge i. Må ta en overhaling av slangesystemet.

Av fiskenyheter er at Daria nok aldri vil komme frem igjen, fred lyses over hennes minne. Jeg har reservert en trio dario dario på MZÅ, som jeg vil ta langt bedre vare på. Lillemann med brukket rygg har muskler som nå kompenserer helt for skaden, og han farter rundt like kjapt som noen

Har funnet ut at det nok er springhaler i Eventyrets vannoverflate, noe som hilses velkommen! Blir spennende å se hvordan den kolonien utvikler seg! Kjekt med litt matauk til fiskene

Får ikke personlig-tråd-forumet til å komme frem, så får sjekke innom etterhvert.
Ferieulykken - akvariene 1 uke uten mat
I sommer dro jeg vekk en uke, en uke uten mat gikk greit for fisken mente jeg å ha lest. Vel de gikk bra for de fleste, men tre kjøttetere døde Både Elsa og to av den nye dario-trioen bukket under, i hver sin tank. Veldig trist.. Burde kanskje ha mørklagt akvariet har jeg funnet ut i ettertid, eller ordnet mating med naboen en gang eller to i løpet av uken.
Tror neppe disse døde av sult i løpet av 1 uke, med mindre de var totalt utsultet fra før. Fins alltid noe biofilm å beite på. Kampfisk-hunnen kan til slutt ha bukket under for mobbing fra hannen, og Dario er da ikke en carnivore ?
Teknisk
I Eventyret har jeg nå gjort alle nødvendige justeringer:

- Hevet utløpet for Eheim 2080 til "normal" posisjon

- Installert en GDS-et AquaClear 70 (1500 l/t) intern pumpe for å pumpe vann ned i reservoiret under substratet gjennom en svamp trukket med nylonstrømpe. Svampen fungerer som et lokk på serviceluken og er montert med plastskjørt ned til pumpen som ligger i reservoaret og pumper ut.

- Montert nok en Aquaball 650 l/h med montert svamp for ekstra sirkulasjon. Mens jeg ventet på tid til å lage den nye reservoarpumpen og gjøre slangeoperasjonene har jeg visst blitt filtersamler. I skrivende stund surrer det følgende filter i Eventyret: 1 30 l/t, en 50 l/t og to 650 l/t, i tillegg til "lokksvampen" på ca 1,5 volumliter og 2080-en. På toppen av det, det vanskelig kvantifiserbare substratvolumet som sirkuleres, og et ganske stort volum pistiarøtter og jungel.

Nå som jeg burde ha ganske god pumpekraft ned i undergrunnen har jeg begynt å pønske på måter å få testet sirkulasjonen på.. Har fundert på kondittorfarve, men er redd det ikke er trygt for fisken. Noen som vet om noe ufarlig som har sterk farge?

Ellers ligger substratet tålelig bra. Siger litt noen steder, men ser ut til å stabilisere seg etterhvert. De stedene i glasset hvor substratet er dypt, viser ingen tegn til at de mindre partiklene faller nedover i lagene, og den filtervatten jeg la i bunn er fremdeles hvit.


Addendum
2080en* har forøvrig plaget meg over lang tid. Den trakk veldig dårlig, og etter mye feilsøking kom jeg til at det måtte være at jeg hadde ut-slangen diagonalt og for lang. Ekstra lengde fikk den jo på grunn av at vannet måtte ut 40 cm ned i tanken. Dermed ble det utsatt til Aquaclearen kunne lages. Så når operasjon Endlers Eventyr 2.0 ble iverksatt ble jeg veldig frustrert da det dumme Eheim 2080en ikke dro vann i det hele tatt! En hel hytteturs (huff) nettsøk gikk med, helt til jeg fant en kort og konsis kommentar: "It's part 8" Det viser seg at pumpehodet har en gummibit som leder vann fra ett sted til et annet. Den blir løs når man tar av dekselet over impelleren, og om man ikke fester den under dekselet igjen når man har renset kan den likevel se ut som den er på. Det kan virke en del likevel, men om det blir for stort mellomrom får man ikke flyt uten gjennom en hevertfunksjon.


Ellers, i Endlers hule, er det kommet en del planter. De morsomste er en skokk cryptokoryne (?) jeg fikk gratis i dyrebutikken fordi en praktbotia hadde spist seg ihjel på dem. Var bare et lite babyblad igjen for å bestemme typen. Nå kommer de aller fleste skuddene kommer med nye blader De andre plantene er fem "gresstuster" (blir ca 15 cm) jeg kjøpte fordi jeg ikke hadde samvittighet til å la dem gi meg planter jeg vet jeg får til, helt gratis.


Bilde 1: Aquaclear 70 med montert "lokk". Svampen i nylonstrømpen er av typen pumpen står på.

Bilde 2: Tanken før operasjonen



*Beklager den tørre gjennomgangen, men prøver å la folk som måtte ha samme problem søke det opp en gang i fremtiden
"Tror neppe disse døde av sult i løpet av 1 uke"

Mulig du har rett, men her er ihvertfall bakgrunnen for hvorfor jeg tror det:

- Biofilm: Ja, burde være det der. Men har ikke sett darioene gå på dette slik endlersene gjør. Mitt intrykk er at darioene (mine ihvertfall) ikke gjør dette/hadde lært seg dette


- Dario dario: Darioene gikk veldig mye og speidet ned i grusen. Der fins planarier og sandsnegler. Jeg har selv sett en dario ta et godt jafs av en sandsnegl som ikke var rask nok inn i huset sitt. Jeg tror, på grunn av at jeg hadde èn dario gående lenge inntil jeg feilet på nitratkonsentrasjon, at når jeg hadde flere så overbeskattet de det de hadde lært å spise. Når jeg mater mater jeg mange små partikler (knust flak, cyclops og små granuler av forskjellig slag i tillegg til grønnsaker de aldri snuste på), men darioene var aldri ivrig på å få tak i dette, de foretrakk å gå med snuten i grusen.


- Betta: Ja, jeg tror også det. Kombinasjonen av lite næring og å være eneste hunnen kan ha tatt knekken på henne, da jeg mistenker at hannen ble mer hissig når han heller ikke fikk mat. Så lenge jeg matet levde de i relativ fordragelighet, men når det altså ikke ble matet på en uke så tror jeg hun ble utmattet av den antagelig økte aggresjonen. Det kan også bemerkes at jeg aldri så henne være fysen på yngel, som er en sekundærkilde for Olaf, som jeg vet kan ta dem innimellom. Den nylig syke dominante hunnen (nå i karantene) jeg skaffet gikk ofte etter dem.
På tide med en liten post her for å få opp lysten igjen. Gleden over det redesignet og endelig fungerende 2080 ble kortvarig.. Det utløste nemlig min plan om å prøve på nytt med betta-hunner. Både hyggelig og spennende det, om de ikke er smittet av columnaris........ Fire begredelige uker kan man lese om her

I løpet av sykdomsmåneden rakk mitt første kull ancistrus å komme til verden, hvorpå de fleste strøk med

Den største gleden i perioden var oppdagelsen av en liten bettajente, Olaf og Elsas datter

En god ting som kom ut av sykdommen: Jeg kuttet sikulasjonen i bunnlaget under medisineringen, så skit fikk virkelig lagt seg. Når jeg skrudde på igjen AQen ble det blåst materie opp fra ca 50% av bunnlaget! Endelig kan jeg si at designet er en suksess Tanken har gått i ca 10 måneder, og jeg gleder meg til å gi ettårsstatus ved juletider


Underveis har også litersyken fått spre seg til en 60-liter. Foreløpig en kvartett endlers, 11 neocaridinamix og 3 damsnegler. Er i en barnehage, så tar nok med noen fra Eventyret på eventyr Får gi tanken arbeidstittelen Kolonien inntil et bedre navn kommer opp.


Fun fact: Godt voksne neocaridina når ca 5 mm ned klørne sine


Bilde 1: Neocaridina rekkevidde

Bilde 2: Kolonien

Bilde 3: 50-75% av endlers over 2 cm i Eventyret. På tide å gjøre noe ut over Finn?
Er det høst, eller?
Føles som fiskeinteressen hoster seg i gang som en gammel bil, og samler momentum frem mot vinteren. Er visst noe i det med sesongvariasjoner i litersyken, ser ut for at sykdommen trives best ved lavere temperaturer og mindre lys

Hjelper godt på med storauksjon i Bergen Akvarieklubb også da! Hadde med meg minsten som heldigvis taklet auksjonsmiljøet godt Kjøpte en diger porsjon ferskvannstang og en moderplante anubias nana Og 7 endlers. Som var syke...

Æsj! Heldigvis måtte jeg gå fra auksjonen tidlig og en venn bød på og oppbevarte fisken itl kvelden. Heldigvis, for da rakk den ene hannen å dø innen jeg kom for å hente, og hun oppdaget flekker. Lei sykdom nå. Oppfordrer alle som tar med fisk til auksjon til å sørge for at fisken er frisk! Selv lot jeg vær å ta med selv om Eventyret har vært symptomfri i en god stund nå. Ferskingene går i karantene.

Har vel ca 2 måneder på meg til å gjøre noe med overbefolkning. Da er noen nye generasjoner endlers vokst opp, og jeg nærmer meg 200 voksne individ (når jeg tar litt i på utregningen). Mine telleforsøk antyder rundt 100 voksne p.t., kan ikke telle eksakt på grunn av innredningen.


Høsten har visst også fått meg til å prøve igjen med to nye betta-hunner. Jeg kan ikke flytte Sølvskygge pga karantenetid og hun ville ikke trives i en liten tank som jeg kunne bydd henne på, så hun får få konkurranse om Olafs amorøse oppmerksomhet da jeg uansett hadde tenkt å gjøre dette.

Impulsiviteten i iverksettelsen var lammende, og jeg endte opp med å kjøpe de to hunnene fra samme tanken de syke kom fra o.O Når skal jeg lære å stoppe og tenke :/ Ser frisk og rask ut da, og butikkkaret har ikke hatt andre tilfeller siden. Men likevel. Skulle likt å slippe den bekymringen.

På tide å akseptere at obligatorisk karantene til fisken er studert nøye er det lureste... Har ikke lagt så vekt på det da jeg ikke ønsker at fisken skal måtte gå i nakne kar. Hva kunne vært gøy å hatt i en levende karantenetank(/lekstank?)?

Ellers har endlerne (jeg) gitt opp å skille hanner og hunner, og hulen må forlates. Det er for mye arbeid å drifte tanken med full biobelastning fra en del voksne endlers. Nå ser jeg to bruksområder til Hulen. "Punktdrett" på hanner jeg liker utseendet på, samt lekskar/oppvekstkar for galaksefiskene. Yngelen tenker jeg la bli, men tar dem etterhvert som de vokser opp.

Så blir litt nye måter å tenke kar på for meg også i vinter Håper bare den blir sykdomsfri, så jeg kan sende ut endlers på nye eventyr..
--
Glemt å skrive at jeg har kjøpt et 30 cm plantelys på IKEA til 349,- som jeg tester i Hulen! Blir spennende

De skriver at det er mer rødt og blått, og en av tre dioder er synlig rød. Men har til gode å se et spektrogram(?). Egner seg nok dårlig til bruk under lokk, har denne tapet ca 10 cm over dekkglass, kunne også ligget oppå.
Uff, så uheldig med sykdom du har vært i det siste! Jeg har skikkelig "angst" for at fisk skal bli syke, så her ville nok karantene vært helt obligatorisk hvis jeg skulle anskaffe nye fisk og blande med gamle i ny og ne. Selv om det nok er en fordel at karantenetanken er bar, så den jo ikke være det. Om du vil ha bar bunn, kan du jo fortsatt ha flyteplanter, eller plante i små potter.

Spent på oppdatering om IKEA-lys, etterhvert!
Takk for sympati

Karantenetank: Jo, har brukt flyteplanter når Olaf har vært på opphold. Men jeg tenkte kanskje mer på et "prosjekt" nedi der, som gjorde det interessant å holde den levende med vann og pumpe. Utfordingen er jo at det som er der må tåle å utsettes for sykdom iblant, og eventuell ettersmitte som blir i tanken. (Det siste tenker jeg kanskje kan løses med å overdosere medisin etter fisk er tatt ut)

Snegler og reker kunne tålt mye bakterielt som går på fisk, men ville utelykket medisinering for et par parasitter.. Reker i ferskvannstang som fiskes ut når det skal medisineres kanskje?

Åpent spørsmål: Hva ville dù gjort i en "levende" karantenetank?
Kuledrøm; Det IKEA-lyset er ihvertfall litt guff i:
Jeg har ikke så mye hurtigvoksende planter i Hulen, så gjett om jeg ble overrasket når jeg så at skjeggalgene på kalksteinen i midten perlet! Ikke fullt så moro å se perling dem, så jeg får nok slenge nedi litt forskjellig fra Eventyret.

Ellers blir det litt røde lysflekker fra lampen, men ikke veldig skjemmende (synes jeg).

Legger ved et nyere bilde av Hulen. Det er litt mindre flyteplanter og langt mer lys nett no. Får ta et nytt etterhvert
--
Huff, Seriouslyfish har vært nede i hele kveld. (Ville sjekke deres mening om gh for ancistrus) Håper det ikke er alvorlig!
Livsforvalteren
Huff, Seriouslyfish har vært nede i hele kveld. (Ville sjekke deres mening om gh for ancistrus) Håper det ikke er alvorlig!


Jeg merka det ja, da jeg skulle sjekke ut de kampfiskene du listet opp i tråden min. Jeg får kikke litt nærmere på dem senere!

Og perlende skjeggalger! Heheheh, er det selveste algenes favorittlys du har fått tak i nå, da? Skummelt 8-#
SF er nede enda

Hadde uansett tenkt å benytte et slikt til et spedt aquaponiforsøk i Barnehagen, så om det er algene som koser seg mest med det...

Hadde vel kanskje vært interessant å hatt et algekar en gang...? Trenger ikke moseveggbakgrunn da Eller... mose på alger..? Drømmeplass for smått! Ville kanskje reddet ut den største anubiasen som har stått i snart to år (min første plante først.
Haha, jeg har også vurdert det noen ganger, å bare virkelig gønne på med alger, se hvordan de oppfører seg osv. Har et bittelite kar på ca 15 liter nå hvor de to pensjonerte vinkeltetraene mine går, i mangel på noe bedre, og der jeg har saftige skjeggalger i mosen, (men ingen på javabregnen) og tror jeg bare lar det være, se hvordan det blir.


Alger er jo bare "fy" hvis de ødelegger for noe annet, ikke sant? De er jo en naturlig del av livet under vann!
Ja, liker stort segg alger Men skjeggalger på anubiasblader liker jeg ikke

Er ikke helt helhjertet tanktanke hos meg heller Men har nå tenkt å la lyset stå til jeg ser eventuelle endringer.

Morsom bump i flyttetråden
Olaf er død Etter et lite døgn med litt spesiell hviling (på bunnen, litt skrå, men også normal adferd og apetitt) fant jeg ham i et søkk. Han kan ikke ha vært død så lenge, for rekene hadde bare skrelt av "tynnfinnene" og pigmentlaget på ene siden.

Når det gjelder dødsårsak mistenker jeg senskader/(+)ny infeksjon etter han hadde en noe sen behandling for columnaris (prøvde bactopur før antibiotika :/ ) Det har nok blitt forverret av moderat økt stress etter innførsel av ny fisk.

Det er en god trøst å vite at hans datter er alfa i karet.


Ny fisk i Eventyret
2 betta splendens hunner, som skulle deflektere Olafs fremstøt fra Sølvskygge-Elsa, som indirekte trigget hans død

4 overlevende endlers (etter 9 fra et dårlig pakket auksjonsobjekt

Trio nigeriakilli som plutselig litersyket seg på meg under en auksjon i BAK.


Nye litersyker
Arts/alskar for galaksene (20-25 liter), beskrevet her

Akvaponiprosjekt på 1500-2500 liter under unnfangelse


Sistnevnte er vel et tilfelle på alvorlig og akutt litersyke, men gjør jo at jeg kan få nye mål med livsforvaltningen

Er veldig usikkert enda, men ser ut for at det kan gå. Kjedelig at mye av arbeidet først handler om papir, da :/

Om det skal gå må følgende designkriterier være oppfylt:
- Det skal være publikumsvennlig (er aktuelt på en tak-parsellhage brukt av barn, lokale og eldre)
- Driften må gå i 0, altså en viss verdi hentes fra produktene/akvaparsellene.
- Det må finansieres på et vis.

Gysla spennende å ta en ny kikk på akvaponi, der jeg før så på systemer jeg kunne få til hjemme. har jeg tatt en litt mer helhetlig vinkel nå og sett på større systemer og litt generelle designprinsipp.

Noen linker jeg har samlet de siste dagene:

Saker/sider
http://www.bioforsk.no/ikbViewer/page/forside/nyhet?p_document_id=111762
http://www.bondebladet.no/midten/gjodsler-agurkene-med-fiskeavfall/
brightagrotech.com/podcast

Forum
http://www.backyardaquaponics.com/forum/
http://aquaponicsnation.com/forums/
http://www.aquaponics-uk-forum.org.uk/
http://aquaponics.net.au/forum/


Bilde: Siste utgave av Barnehagen, for en upbeat avslutning på posten
På høy tid med en oppdatering

Den siste tiden er litersyken i akvaponiland. Håper fremdeles på å sette opp et større system i vår, og vi er blitt en gruppe på seks personer. Håpet er å kjøre et pilotprosjekt i sommer med midlertidig plastdrivhus med en til to IBCtanker. I dem vil vi ha koi, men leker og med tanken på å ha en tank med lokalfanget ørret. Om noen i Bergensområdet er interessert i å bli med, flipp meg en melding

Har også laget to "enkle" akvaponisystemer til "tanktoppen":
Bilde en: På Barnehagen
Bilde to: På Eventyret

De holder 29 planter til sammen, i 110mm rør med ca 20 cm mellomrom. Bruker filtermatte på ca 5x5 cm som rotmedie. Fungerer mest som et DeepWaterCulture-system, men gir ca 2,5 liter filtermedie og 3 liter vann per meter. Gjennomstrømmingen er minst 100 liter/time.

Av fiskerelatert er galaksene forøket. Jeg har vel endt opp med en 15-20 yngel på nå 1-1,5 cm. (Egen tråd også)

Jeg har også kolonisert Eventyret med noen hundre blackworms! Brukte 60-ml sprøyte og plantet makken i substratet og direkte i reservoiret. Det ser ut for at det fulgte noe uhumskheter med dem dessverre :/ Har mistet fem-seks fisk litt og litt, mer symptomer i egem tråd. Var for mye i plantemodus og tenkte "dette vannet har jo masse næring i seg "; plopp... Skulle skylt makken, de bryr seg ikke veldig om kaldt vann.

Moro å se resultater av ormene på BGAn i glasset og haletippene deres på bunnen av tang og mose. Bilde tre viser et felt svartormen har rengjort

--

Hehe, blir en spesiell opplevelse å rive denne tanken en gang i tiden.. Gid den lenge leve må!!
Tilfeldig bekjentskap
© Lars Jamne
Reklame for plussmedlemskap