Sessas akvarietråd

Vel, etter mye om og men, så fant jeg ut at jeg skulle starte en personlig tråd jeg også. Så får vi se da om den blir brukt

For øyeblikket har jeg tre akvarier i sving. To på 63 liter og ett på 128 liter. Synes de alle ser pene ut, men jeg blir liksom aldri fornøyd. Flyttet nettopp en vasspest fra 128 literen til den ene 63 literen, og en annen plante fra 63 literen til 128 literen. Men, er ikke fornøyd enda. Så det kommer nok til å bli en del ommøblering i tiden fremmover. Europris 63 literen har vært i sving snart en måned når dette skrives, og 128 literen en knapp uke.

Foreløpig ser det ut som om fisker og planter trives.

Den gamle 63 litren som står på gangen er nå uten fisk, siden dens beboere flyttet over i det store akvariet. Planen er å satse på gullfisk eller slørhaler der, som klarer seg uten varme. Har tenkt på å ha noen med forskjellige sterke farger - men ikke slike som er missdannet med bobler på hodet, eller utstående øyne. Vet at mange er imot slørhaler, men de er pene, og noen er mer naturlige enn andre.

har foresten en historie som viser hvor sterke slørhalene er. dette er noen år tilbake. Hele familien var bortreist pga jul, og var vekke i godt over en uke. Mens vi var borte gikk strømmen. Huset var kaldt, og vannet ble kaldrere og kaldere. Da vi kom tilbake, så var tilsynelatende alle fiskene døde, og jeg gråt mine bittre tårer ,,, for det var fisker for et par tusen oppi der. men da vi skulle tappe ut dårlig vann og plukke døde fisker, oppdagde vi til vår store forbauselse at slørhalene var i live !! De var blitt litt slimete, og låg ganske stille på bunnen, men de levde. Fikk gitt dem varmere vann gradvis, og de kvikknet til , og levde i mange måneder etterpå!

Så jeg tengte ha noen slike på gangen, da trenger jeg ikke varme til dem.

I den nye 63 literen så er planen å ha platy, sverddragere, guppyer, og mollyer. Men jeg må finne ut hva jeg skal gjøre av de røde fantomtetraene og saksehalerasboraene som bor der.

Nå er tråden din snart 3 år sessan og kan feire med 1 fattig innlegg!!! Hm.....
Dette duger ikke.... Sett igang med oppdateringer for det er sikkert skjedd en del på nesten 3 år antar jeg?

LOFFA
wow ! '
Hehe, hadde nå helt glemt denne tråden jeg. *flau*

Jo ting er forandret. Har bare 128 literen i gang nå, og den har stått ganske urørt en lang tid, hadde endelig en opprydding nå i går.

Har nå disse fiskene:
2 overlevende kardinaltetra
3-4 overlevende plattyer
2 overlevende saksehale rasboaer. (over 3 år gamle !)

og årsaken til at det ikke er flere :
4 kobbertetra
4 rød fantomtetra (over 3 år gamle!)
6 dolkestikk tetra

Vurderer nå alvorlig å kvitte meg med disse, og prøve å få tak i flere fisk - som kanskje får en sjanse til å leve uten å bli spist opp som snacks....

har sittet og lest i kveld, og ser at kobbertetraen og dolkestikken mest sansynlig er de som er agressive, for fantomtetraen skal vist være fredelige, Så da blir det kanskje å bytte ut disse andre.

Jeg vet sannelig ikke om jeg skal satse på levende fødende, eller om jeg skal satse på noen HELT annet .... jeg har liksom ikke hatt så mange ulike fisker, stort sett samme sortene år etter år.

Fikk mitt første akvarium, en 25 liter da jeg var barn ... så jeg har hatt fisk en del år nå , men ser likevel på meg selv som nybegynner på mange områder.

Bestillte en del planter i dag, så jeg håper jeg får om ikke så lenge. Vil ha flere høye planter som fiskene kan svømme mellom.

Kommer mer senere.
har gjort mye med akvariet de siste dagene. Plantene kom frem, og ble plantet i går. Da fikset jeg også litt på innredningen.

Sitter og surfer rundt her for å prøve å finne ut hvilke fisker jeg skal ha i akvariet mitt nå. Det er utrolig vanskelig !! Skal jeg beholde noen, eller bytte inn alle i andre sorter. Og hvilke sorter da??

Synes det er supervanskelig. Har sittet og laget meg en tabell der jeg fyller inn alle opplysninger om de ulike rasene.

Men skulle hatt en skikkelig oppslagsbok, for jeg glemmer fort ut hvordan de fiskene jeg ikke kjenner noe til ser ut, og da er det bale å søke dem opp på nett. hadde vært lettere med en bok tror jeg.

For øyeblikket har jeg masse planter. Og det vil jeg fortsette med, så fisker som graver plantene opp, er ikke så aktuelle. Kan vel nesten kalle det er planteakvarium, men da skal man vel bare ha planter og ikke fisk, og jeg vil ha pene fisker også å se på

Her er noen bilder.

1 - Slik såg det ut før opprensking,
2 - også før
3 - her har jeg satt ned steiner, rot og noen planter, men ser ikke til å plante mer pga uklart vann
Bilde 1 - tatt dagen etterpå med nye planter, nå har vannet blitt klart
bilde 2 - fra det ferdige akvariet

Så var jeg ikke helt fornøyd, og fikk nye planter i posten, og da måtte jeg ordne litt mer.

Bilde 3 - Før jeg begynner på økt nr 2
bilde 1: tatt ut lavasteinene for å feste på dem javabregnene mine. Og tatt bort noen lave planter
Bilde 2 - nye planter på plass. Litt uklart bilde.


Grubler fremdeles over hvilke fisker jeg skal ha oppi her. Såg i en gammel tråd at jeg ikke har kjøpt dolkestikkene selv - men faktisk fått dem av en veninne ! De er egentlig for store til kare mitt. Så et alternativ er å ikke ha dem, og kobbertetraen. Men beholde fantomtetraene, og få noen fler av disse. + noe annet
Hm di to første bildene viser vel ikke akkurat noen pen bunnsubstrat, men antar du har slamsuget det. Matet du litt mye kanskje i det tidsrommet før du tok bildene?

Slamsuging tar jeg så fort jeg ser det blir liggende mat etter overforing evnt en del døde planter. En finner fort ut hvor mye en skal fore. Er stort sett bare mallekaret jeg har behov for å slamsuge nå og da. Har ellers hovedsakelig apistogramma og dem griser ikke mye :- )

Det er mye fisk en gjerne vil ha OG UTVALGET VARIERER VELDIG FRA HVOR EN BOR. Ups ble store dem...... Har selv 13-14 kar oppe og kun et kar er IKKE artskar.

Grunnet oppdrett foretrekker jeg artskar. Har også et lite kar med kloreker, hvor jeg akkurat har fått noen småtasser. Ancistrusene mine har også nettopp fått småttisser. Kjempe artig :+)
Flotte akvarier du har

Ja jeg vet, sanden var møkkete, og det var kjempelenge side sist noen ble gjort nedi der, annet enn å bytte litt vann innimellom og fylle på det som fordampet.

Men den sanden ble ikke ren til tross for slamsuging. Så nå fjernet jeg to bøtter i går også som jeg slamsugde opp. Har litt for høyt nitrit nitrar innhold i følge test.

Men tror det blir bra nå. Får bare fortsette å slamsuge det som legger seg på sanden, det er ikke perfekt enda. Renser opp tomme sandsnegleskall med hoven.

Hvis jeg begynner å ta ut sanden og spyle den ren, så forsvinner sikkert halvparten, + at jeg ødelegger balansen oppi akvariet. Grus var litt lettere å holde rent sånn sett, men liker sanden bedre.

Her kommer et par bilder tatt i kveld.
har flyttet roten lenger frem i karet, så den blir litt mer blikkfang.
Jeg har en hevert som jeg kan styre dragsuget på, men jeg fant heller ut etterhvert hvor mye jeg kan senke den ned slik at den kun suger møkka bort fra sanden. Bitte litte sand blir med noen ganger men det er så lite at det ikke har noe å si. Samme trikse fungere fint med en litt stor silikonslange. Hold slangen litt over sanden og etter noen par ganger så finner man riktig høyde for å suge vekk møkka. Pass på så ingen fisk/reker forsvinner med i bøtta. Har du noen snegler/fisk som snur på det øverste sandlaget ?
Jeg skal få kjøpt meg en slik slange, på et par meter, for den er i korteste laget den som er på heverten.

Nei, ingen bunnfisk nå, de er spist opp og bortevekk. Men planen er å få en liten stim med coryer, de roter rundt i bunnen. Og så er det sandsnegler i sanden.

Sitter her og faktisk nyter å se på akvariet mitt ! Det er et behagelig syn nå med klart vann, duvende planter, og fiskene.

De tre saksehalene som opprinnelig for noen år siden var 5, holder seg omtrent midt i akvariet. Der står de og svømmer ved siden av hverandre. Har hatt opptelling, og har 4 røde fantomtetra. Disse vil jeg øke anntallet på, for de er et blikkfang med sin intensive farge. De holder seg på venstre siden i karet, og kikket mot høyre. Hehe lurer på hva de ser på. Noen ganger så tar en eller to en avstikker og svømmer litt rundt.

Dolkestikkene, er også pene. Disse fikk jeg faktisk av en veninne som hadde reddet dem fra et oppsamlingsakvarium med fisker til 10 kr stykk. da var det bleke og tufs. Nå, 3 år etter, så er de virkelig nydelig rosa på farge, og det blødende hjertet er knallrødt. Etter å ha sett på ryggfinnen så er det bare hunner jeg har, omtrent 6 stk. Men disse skal flytte, for de vil faktisk ha større akvarium enn det jeg har. Disse er blitt mer aktive etter nye planter og vannbytte.

Platyene passer slett ikke inn med tanke på vannkvalitet. vet ikke om disse skal få flytte, eller få leve så lenge de vil. Det er 4 av dem tror jeg. Hadde mange fler før som er borte nå.
Har to kobbertetra igjen, disse skal bort er planen. Og så er det to kardinaler igjen.

Så da blir innholdet kanskje etterhver som følger:

Rød fantomtetra - 10 ?
Saksehale rasbora - 3
Kardinaletra - 15-20 minst i stim
Metallpansermalle - 6 ?
Honning gurami 2-3


og så kanskje : Sherrybarbe/ stjernedanio/ moskiutorasbora/ venusfisk/ rødmunntetra/ leopard danio/ kileflekkrasbora.

Sikkert best å begynne med noen, og så se etterhvert hvordan de fyller opp, og hvordan fargene passer, og hva som evt mangelr.


Akvariet er pent å se på nå, men jeg savner noe som svømmer mer aktivt rundt, og litt mer farger.
Driver og tester vannkvaliteten.
Får fremdeles gul farge på nitrite testen til tetra. Og rødt utslag på nitrate testen.

Så jeg må bytte enda mer vann.

Men fisker og planter ser ut til å trives. har ikke fått skaffet meg ny slange til slamsuging, så jeg får bruke den gamle., Ser det er noe slam på sanden også, så jeg får prøve å få dette bort.


Sammensettning av fisker er virkelig en kabal å få til å gå opp. Fant et lite fiskeleksikon i dyrebutikken i går som de skulle bestille inn for meg. Der er det omtale på alle fiskene, og lett å bla frem og tilbake.
Hei hei!
Da her jeg lest gjennom tråden din og abonnerer på den :0)
Så artig å finne noen med ca samme størrelse på akvariet som jeg har!! Sammensetningen av fisk kan være en katte pine!! Nå i begynnelsen tenker jeg å satse på Platy og skaffe meg flere av dem. Nybegynner som jeg er så tar jeg det litt forsiktig i begynnelsen ;0)

Har også bestilt meg akvarie bok, den heter Akvariefisker. Bestilte hos Bokkilden.no. Gleder meg til den kommer!!

Kos deg videre utover lørdags kvelden, håper du får kontroll på nitriten :0)

Må nok sjekke vannverdiene med vannverket for jeg får utslag på nitrat testen når jeg tester vannet fra springen.

Fikk foresten en god ide i dag, ble inspirert av Tante Astrid her inne.
Ideen var å dekke deler av akvariet med finmasket netting, så ikke fisker kan hoppe ut. da kunne jeg også trekke lysamaturet lenger bakover, og fikk lys ned i akvariet på en finere måte.

Bilde her.

heisann Kamilla

Ja, de fleste har jo større eller mindre akvarier, så det er greit når noen har samme størrelsen, se hvordan de gjør det og slikt

Jeg har fundert på dette med platyer og slikt jeg også. men vannet i kranen min er alt for bløtt i forhold til det som de liker. Så da er jo problemet om jeg skal velge fisker som liker det vannet jeg har, eller om det går an å gjøre noe med vannet.

jeg har lyst på enkle og ukompliserte fisker, som gjerne er litt hardføre. Føler meg helt på gyngende grunn med alle mulige rare fiskesorter om jeg ikke har vært borti før. har liksom holdt meg til levendefødene, i kombinasjon med litt annet. Men ser jo i ettetid at de fiskeslagene kanskje ikke alltid passet SÅ veldig bra sammen når man ser på vannverdier ...

Så her er det valgets kvaler.

Tror jeg skal sjekke litt om hvordan man kan endre på vannets hardhet GH.

er jo kjempekoselig med levende fødende som får masse bittesmå bebier hehe.

Selv om det også er masse annet pent som liker bløtt vann ... nei, sannelig ikke lett dette.

Heldigvis så skal jeg vekk noen uker, så det er ikke aktuelt å kjøpe fisk enda, så jeg har god tid til å undersøke og lese.
sessan
Må nok sjekke vannverdiene med vannverket for jeg får utslag på nitrat testen når jeg tester vannet fra springen. Fikk foresten en god ide i dag, ble inspirert av Tante Astrid her inne. Ideen var å dekke deler av akvariet med finmasket netting, så ikke fisker kan hoppe ut. da kunne jeg også trekke lysamaturet lenger bakover, og fikk lys ned i akvariet på en finere måte. Bilde her.Tror nok heller det er noe galt med testen din enn at vannverket har feil på sitt vann sessan. En annen måte å hindre fisk til å hoppe ut er å senke vannstanden litt, evnt bruke dekkglass
kan det hende testene er for gamle da ...
Synd det er så dyrt å kjøpe slike tester !

har øket vannstanden i dag ! *lol* Fordi det ikke var noe pent med åpning under rammen, og vannflaten. Ble SÅ mye finere inntrykk nå når vannet går opp til nedre rammekant.
Har dekkglass, men det som fulgte med dekker bare halve karet, og så dekker lysamaturet resten, men da må det stå helt fremme.

har hjelp av en gammel slektning når jeg er vekke, som mater fiskene, og da må det enkelt kunne dyttes nedi (legger ut porsjoner på amaturet), så da nytter det ikke med heldekkende glass. Nå er det bare til å flytte bittelitt på nettingen, og så dytte nedi maten .

HAR vurdert å få laget til et glass som dekker hele, men da blir det vanskelig å få matporsjonene nedi
Sitter og leser og leser i timevis på dette forumet her. Det er jo SÅ mye å lære og få med seg. Blir nesten frustrert noen ganger fordi jeg føler jeg ikke får med meg alt hehe.

Har grublet og tenkt på hvilke fisker som skal ut, og har vel bestemt følgende.

Dolkestikkene - de vil ha større akvarium en det jeg har
Platyene - de vil ha hardere vann enn jeg har
Saksehale rasboraene - de vil også ha mer plass
Kobbertetraene - de er for få, krangler og lager ufred.

Da beholder jeg 2 kardinaler, og 4-5 røde fantomtetraer. Og øker på med disseSå blir planen på sikt å fylle opp igjen litt gradvis.
Satt her en dag og plasserte ulike fiskeslag på et ark, etter hvor i akvariet de liker seg. synd jeg ikke har printer, så skulle jeg skrevet ut bilder av dem, og laget meg en plansje på et stort A3 ar, og plassert dem der og sett hva som såg bra ut.

Men tanken er som følger, har delt dem opp i Topp, Midt på, og Bunn. Har skrevet opp aktuelle fiskeslag, ikke at jeg skal ha dem alle

Begynner med
BUNN :
* Corydoras stim
* Ottoer

MIDT PÅ:
* glødelys danio (danio choprae)
* skjørtetetra
* Rødmunn tetra / falsk rødmunn tetra
* kerritetra
* kardinaltetra
* cherrybarbe
* venusfisk
* kileflekk rasbora
* korallrød smykketetra (nanostomus mortenthalier)
* rød fantomtetra

TOPP:
* Dverggurami/rubingurami
* Danio kerri
* kampfisk (tvilsomt)

Så får jeg se på fiskene i butikken og se dem "live" og se hvem jeg liker best, og også desverre kikke litt på pris.

Vet at fiskene i midt på gruppen er stimfisker. Noen trives best som 20 + individer, mens aldre kan være færre.

Men nå har jeg iallefall en plan å gå ut fra
Sitter allerede og tenker på at jeg har lyst på større akvarium, hehe, men så var det å finne plass til det da.

Når det gjelder valg av fisk, så er det tatt utgangspunkt i mine vannverdier denne gangen. de må liike bløtt vann.
sessan
Sitter allerede og tenker på at jeg har lyst på større akvarium, hehe, men så var det å finne plass til det da.

*Nikker* Jeg også!! Har allerede målt opp hvor stort jeg får plass til ;0) Planene er klare, så da er det bare å håpe at det dukker opp noe interessant til en grei pris :0)
Så farlig fort som man blir smittet av denne litersyken... Må være VELDIG smittsom!! *Smile*Hehe ja det er smittsomt.
Burde igrunnen stå advarsel på forumet, om at man risikerer å bli smittet og få alvorlig litersyke ! Bruk av forumet på eget ansvar hehe.

Men det sies jo også at det er mindre arbeid og lettere å få til store akvarier enn små.

Jeg synes 128 literen min er stor men har lyst på større.

Målene er 80 cm lang, og 40 cm bred. kunne nok fått plass til et på 100 cm tror jeg. Eller flytte rundt på mølblene her, hehe men det er ikke så lett, masse vinduer og dører å ta hensyn til, og sofa det må jeg nesten ha .
Tilfeldig bekjentskap
© Gry Pedersen
Reklame for plussmedlemskap