Er det noen som kan forklare meg grunnen til at det oppstår proteinhinne på vannflata?

Jeg sliter med denne hinna i 250 literen min, men nå har denne hinna kommet på de andre akvariene også. Når hinna kommer kjører jeg på med luft fra brusesten og blir raskt kvitt den igjen, men jeg skulle gjerne visst hvorfor denne hinna kommer hele tiden? Den er stort sett hvit læraktig, men noen ganger også grønn, ser ut som et teppe av veldig små alger. Det må jo være noe jeg gjør galt?

Jeg anser meg selv som en nøye akvarist, bytter vann ukentlig, tester vann og mater med variert for. Jeg overforer ikke

Jeg vet den gjerne kommer hvis det er for lite bevegelse i vannflata, men det må da være noe annet den også oppstår av? Jeg liker å ha rolig overflate pga flyteplanter osv og vil gjerne fortsette med det.

Edit: kan feks bløtt vann ha noe med det å gjøre? Alle mine kar har ph på 6,5 og gh på 1-3
Jeg regner med at proteinhinne er en naturlig konsekvens av å stue fisk sammen på en hundre- eller titusendel av den plassen de har i naturen.

Jeg vet ikke, men tenker meg at det godt hende at hinna bare er fiskeslim som i naturen ville vært tynnet ut og brutt ned.
I 250 literen min har det lenge gått 14 fisk, alle rundt 5 cm bortsett fra ancistrusen... det er jo ikke mye fisk på 250L mener jeg da.

Før det gikk det i tillegg 15 fisk fra 5-12 cm som er solgt og det har absolutt ikke blitt noen mindre hinne av den grunn...
Nei, i akvariesammenheng er det ikke mye fisk.

Det kan jo hende at filteret også bidrar, etter hvert som bakterier lever og dør. Men mengden bakterier avhenger jo også av fisketall og fôring.

Nei, ikke vet jeg.
Følgende står om dette på AF

har samme problem med overflatehinne i en 110L lett brakkvann med bittelitt fisk og to reker. har et relativt stort utvendig filter som ikke er renset på flere måneder. skal ta en full filter-rens om to-tre uker i forbindelse med omorganisering av karet. satser på at overflatehinnen forsvinner da. skal prøve å følge tråden videre.
Overflatehinne kalles det også. Jeg aner ikke hva det er, men den dukker opp i det øyeblikk enkelte typer trerøtter puttes i akvariet, eller annet biologisk nedbrytbart materiale. Det har jeg opplevd. Overflatehinnen kan dukke opp på dag 1, den dagen jeg fyller i vannet! Altså lenge før akvariet engang har sett et fôrflak eller en fisk.
De kan også dukke opp i etterkant, når ting begynner å brytes ned i akvariet.
Trerøtter er typisk.

Mange avskriver alltid spørsmål om overflatehinne ved å lire av seg ei fast, innlært lekse: "Det er for mye fôring! Kutt ned på fôringa så forsvinner den!"
Mitt svar til det er: PØH!
Det er bare tull.
jeg har en sånn hinne i mininano akvariet mitt, det er veldig overbefolket i forhold til litern men, det kan nevnes at det var ikke der før jeg satt inn en rot. Forer dem lite også, 0-2 ganger per dag.
mona o
Overflatehinne kalles det også. Jeg aner ikke hva det er, men den dukker opp i det øyeblikk enkelte typer trerøtter puttes i akvariet, eller annet biologisk nedbrytbart materiale. Det har jeg opplevd. Overflatehinnen kan dukke opp på dag 1, den dagen jeg fyller i vannet! Altså lenge før akvariet engang har sett et fôrflak eller en fisk. De kan også dukke opp i etterkant, når ting begynner å brytes ned i akvariet. Trerøtter er typisk. Mange avskriver alltid spørsmål om overflatehinne ved å lire av seg ei fast, innlært lekse: "Det er for mye fôring! Kutt ned på fôringa så forsvinner den!" Mitt svar til det er: PØH! Det er bare tull.


jeg hadde også denne hinnen på min 120 l, fikk råd om å ikke fore på en stund og deretter redusere på foringen, dette hjalp hos meg og har ikke hatt dette problemet siden. ser at dette kan altså bare dukke opp uavhengig av foring, har dette noe med hvilken type rot man har i akvariet?
I lenka Tom Kristiansen la ut står det:

En hinne på vannoverflaten. I akvariet så kan denne bestå av proteiner, såkalt proteinhinne, dannet av et høyt innhold av proteiner ofte etter sterk fôring. Oljeaktig konsistens. Alger kan også opptre med en grønnaktig hinne i overflaten.

Kanskje sjekke ordentlig proteininnhold i maten jeg bruker, men det som er så rart er at etter vannbytte blir ikke hinna noe mindre. Den sprekker selvfølgelig opp pga bevegelse ved tapping og fylling, men blir like tjukk igjen i løpet av et døgn..

I de to karene med powerhead kan jeg bare skru opp ventilen for å få inn luftbobler, men de to andre har jeg utvendige filter på og må bruke luftpumpe med brusesten. Ser mindre pent ut..
Jeg oppdaget også denne hinnen i karet mitt. Det morsomme er at karet er nyoppsatt, og dermed kan jeg eliminere både foring, fiskeslim og trerøtter som kilder, siden ingen av disse har vært i karet. Er det bare snusk som omgir oss i lufta, kanskje?
Kjør brusestein om natten, eller på det tidspkt. lyset er slått av. Planter forbruker oksygen på denne tiden av døgnet (natten), og hvor lyset er avslått. Det er ikke noe varig løsning, men som Mona skriver, skjer dette brått og plutselig. Jo lenger uten brusestein det går, jo kraftigere (tykkere) blir overflatehinnen. Dette er min erfaring.
Etter at jeg koblet lystimer på mine Shego luftpumper som starter når lyset slås av, har jeg ikke hatt nevneverdig overflatehinne.
Grunnen til at denne hinnen forsvinner hvis du stopper å mate er (etter noe jeg har lest) fordi fiskene spiser dette hvis de er sultene... leste om guppy og der sto det "Guppy hjelper også med å fjerne proteinhinnen på overflaten av akvarie" Hvet ikke om dette stemmer, men det høres logisk ut for meg

Mvh: PK
Jau, jeg vet hvordan jeg blir kvitt hinna, men jeg er ute etter grunnen slik at jeg kan gjøre noe for å unngå at den oppstår.

Jeg vil jo tro at det er noe i vannet som gjør det og at foring kunne vært synderen. Men i karantenekaret har det ikke vært fisk på 1,5 mnd ca. og der har det også begynt å komme hinne...
Per Kristian Pettersen
Grunnen til at denne hinnen forsvinner hvis du stopper å mate er (etter noe jeg har lest) fordi fiskene spiser dette hvis de er sultene... leste om guppy og der sto det "Guppy hjelper også med å fjerne proteinhinnen på overflaten av akvarie" Hvet ikke om dette stemmer, men det høres logisk ut for meg ;) Mvh: PK


Joda, den type fisk spiser hinna, men jeg driver ikke med fisk som det og kommer heller ikke til å sette inn "nyttefisk" som dette inn i et kar med bløtt vann
Vet ikke om dette er bak jordet men:
Vann har hinne, man bruker å la pumpa pumpe slik at denne hinnen blir brutt slik at det blir større opptak av oksygen i vannet. I stillestående vann (akvarier med rolig strømning etc) vil ikke denne hinna bli brutt, støv vil legge seg på denne, men oxo alt mulig annet fester seg til denne hinnen og vil gjøre oksygen opptak i vannet vanskligere.
Flere grunner til at denne hinnen blir "synlig" er forklart, flere måter å bli kvitt den er oxo forklart.
Enda en måte å bli kvitt den på er ved å legge tørt papir flatt oppå vannet, når vannet begynner å trekke igjennom papiret løftes denne rett opp. Da vil "møkka" ha festet seg her, må gjøres noen ganger for å bli kvitt alt.

(litt trøtt så om dumt forklart er det grunnen)
Tenkte ikke så mye på den hinna egetlig
Borte nå
Brukte bare slangen jeg tømmer med til å slurpe det bort
Får de som går med bøtter/Liter mål å fyller/tapper er det jo bare å ta glasset å fylle opp med slim :P

hehe
Hei, dette er ikke fult så enkelt som noen av innleggene kan tyde på.
Har eksperimentert litt rundt dette. Jeg har brukt isbokser med stillestående vann.

Det er klart at det er mange måter å fjerne hinna på, men jeg er ikke enig i at den alltid oppstår i stillestående vann. Det er ihvertfall stor forskjell på tykkelsen.

Min erfaring er at hvor tykk hinna blir har med bakterier og mikroorgansimer å gjøre og hvordan disse trives. Hinna består kanskje primært av protein, men da fordi bakteriene og mikroorganismene den består av inneholder mye protein.

Isbokser med gammelt stabilt vann hentet fra akvarie danner mindre hinne enn nytt vann fra brønn.

Isbokser med bunnsubstrat som kan underbygge bakteriflora danner mindre overflate hinne.

Isbokser med bunnlag av kalk dvs høyere ph over 7 danner mindre overflatehinne.

Her er det stort rom for videre eksperimentering, men livsgrunnlaget for bakterier og andre mikroorganismer er viktige. Her må en også huske at mikroorganismer kan livnære seg på hverandre og derfor også under gitte omstendigheter utrydde hinna.

Som sagt så er det mye rom for videre forsøk......
PT; dette var interessant! Da er kanskje ikke min tanke om at bløtt vann også kan være en årsak så dum...
Tilfeldig bekjentskap
© Haakon Haagensen
Reklame for plussmedlemskap