Mine fisker og akvarier (side 16)

I går skiftet jeg 180 liter i Discus karet. Vannet var sterkt humus farget i karet og ble klarere da jeg skiftet med klart vann fra 325 vannberedningskaret hvor pH er 7 og ledningsevnen 80 mikroSimens og Redoxs tallet ca 200 mV. Jeg har ikke målt vannverdiene i karet i dag men det er tydelig ar fiskene likte vannskiftet. Jeg ser mer kontakt mellom sjefen og den aggressive hunnen som er blitt roligere. Det skjer en kommunikasjon mellom disse to fiskene i variering i intensitet. Spesielt er rygg, gatt og hale finner blitt mørkere når de kommer nær hverandre. Jeg ser sjefen søker mer mot hunnen så det ser for øyeblikket lovende ut.
540 karet filtreres over torv i utvendig filter og et innvendig filter som tar sveve partikler. Sand ser rødbrun ut men er kritthvit. Jeg brukte for mye av Fluvial pellets torv, men brunfargen har ingen innvirkning på fiskene. Skal snart sette opp en tilsvarende 540 kar ved siden av dette karet og fordele humusvannet mellom disse.
Karene står mot en mørk vegg med villmarks panel derfor har jeg valgt ikke noe bakgrunn fordi panelet gir en god illusjon av trevirke. Det er flere røtter og fiskene trives godt i dette karet. De er meget roløige og harmoniske når jeg kommer nær akvariet. Da kommer de for å få mat. I denne perioden har de fått levende fòr hver dag samt JBL Discus granulat. Den plastkonen som sees i midt i toppen av akvariet er for levende for som mark og mygglarver. Fiskene har lært seg teknikken med å dytte bort i konen så at foret ramler ut av hullene.
I dag var det mer turbulente forhold i discus karet. Den største hunnen 15 cm er blitt sjef på foringsplassen og jager alle utenom hannen 16 cm. Den mindre hunnen får nøytrale tegninger og blir lysere med mørke striper når den større hunnen sjefer. Hannen jager unnå den større hunnen og hun har enkelte ganger svart med å daske bakkroppen mot hannen. Ellers så får hun utløp for aggresjonen gjennom en jagerunde av de andre discusene med unntak av den store hannen. Det virker fremdeles som den mindre hunnen kommuniserer med hannen i dominante farger og tegninger når han kommer og dulter bort i henne. Hannen og den større hunnen er mer jevnbyrdig i størrelse og er mest sansynlig at de to danner par om det skulle skje. Jeg tror det er en hann til som er jevnbyrdig i størrelse mot den mindre hunnen. For øyeblikket jager de hverandre eller står å biter hverandre i munnen. Aggresjonen dem i mellom behøver ikke å bety noe som helst i et fremtidig senario hvor de eventuelt danner par. Slike situasjoner har jeg sett tidligere, men når de rette betingelser oppstår kan en pardanning skje. Er det for mye vold spesielt fram meget diminutive hanner så kan et par bli ustabile og spise egge eller unger samt bryte ut i slåsskamper uten mulighet til å rette opp parforholdet. Jeg har også sett par av akvarievarianter (Rødturkis) som hadde egglegginger hele tiden. Tilslutt var hunnen tom for egg og han begynnte å jage henne hardt og brutalt så hun må fjernes fra akvariet. Discus er en meget komplisert fisk i atferd, det har jeg opplevd siden 1971 da jeg kjøpte mine første Discus.
De Turbulente forholdene i karet fortsetter, men det er mer kontakt i mellom den mindre hunnen og hannen som vitner mer om flørting. De har funnet seg et sted under ei større rot hvor hannen står stort sett hele tiden. Når den store hunnen er i nærheten jages hun bort av hannen, mens den mindre ønskes velkommen. Det jeg så i dag er meget lovende, men de trenger fred og ro for å finne ut av dette selv.
I morgen kommer et 540 kar til som skal stå ved siden av discus karet og skal sette opp som et tilsvarende habitat discus kar. Håper det ikke forstyrrer fiskene for mye med oppsett av nytt kar.
Jeg har også satt opp karene i karantene rommet. Mangler bare oppsett av filter i 528 karet. De andre er klar. Jeg er egentlig rede til å ta i mot ny VF Discus. Vi får se hva som er mulig å skaffe eller om det blir mulig å få ta i VF Discus i vinter.
Jeg tar gjerne i mot Royal blue discus om jeg finner dem igjen
I naturen er Amazonas området nå på vei mot tørketiden. Vannstanden synker å discusene samles i flokker. Jeg begynner å tro at den biologiske klokke tikker mot dette også hos min Discus. Det har likevel vært meget nyttige uker siden kalium kuren sluttet å studere forholdene fiskene i mellom. Det er tydelig en større og en litt mindre hun ut fra atferd jeg har sett. Sjefen som er en stor hann og det er også en mindre han. Jeg tror det er også en mindre hunn til men den siste er jeg usikker på kjønnet. Som i naturen liker de flest av mine Discus å stå under røtter i fred å ro, men disse to turbo hunnen skaper liv med å jage de andre. Det er mest for å vise sin posisjon i hierarkiet. Først mot våren og en ny regntid kan også den biologiske klokka tikke mot pardanning og mulig lek hos mine Discus. Flinke oppdrettere kan få til å lure den biologiske klokka hos VF fisk, men det vil ikke jeg legge så mye krefter i. Jeg er mer interessert i å studere de naturlig årstids endringer hos fiskene. I mars vil det naturlig skje endringer i fiskenes atferd, Nå virker enkelte daffe og mer interessert i å spise og hvile slik som i naturen.
Jeg ser fremdeles ingen indikasjon på at fiskene har noe gjellemark plager, så jeg begynner å tro at de er fri svineriet.
540 karet er kommet å nå begynner oppsett av et nytt Discus habitat akvarium.
På førstebilde står den hunnen som flørter med hannen å spiser Tubifex. Hun vokser godt og er nå mer likeverdig i størrelse med hannen. Det er bare hannen som får spise sammen med henne resten jager hun raskt bort. På det andre bilde er hannen på for jakt og har funnet noen røde mygglarver. På de siste bilde står de sammen på favoritt plassen under ei rot. Her har jeg sett at de hilser og nipper forsiktig i munnen på hverandre. Andre blir jaget bort fra plassen også den større hunnen som hannen ikke tåler. De tre - fire bakerste stripene er også mer mørke og markante samt at de blir mørkere i finnene når de er i nærheten av hverandre.
Her er jeg i gang med å sette opp et nytt habitat 540 kar. I kjellerstua er det villmarks panel på veggene så jeg bruker det som bakgrunn i akvariet. Plasserer akvariet ca. 5 cm fra vegg. Jeg vatrer opp akvariet nøye, men vet av erfaring at man ikke alltid treffer. Dette fin justerer jeg nå det har kommet vekt akvariet ved sand og vann. Først plasserer røtter etter litt prøving frem og tilbake.
Når det er gjort fyller jeg på med 50 kg (2 sekker) Akvastabil hvit 0,2 -0.8 mm fin kornet elvesand. Dette er den riktige type sand for VP Discus. Jeg fordeler den utover og det blir litt ujevnheter av dette som er dekorativt når vannet er kommet i akvariet.
Så fyller jeg på ca 200 liter vann fra vannberedningstanken. Det er varmt og kondenseres på rutene. Så lar jeg akvariet stå noen dag slik at det setter seg med ca. 250 kg vekt. Neste trinn er da og gå over topp på akvariet og sjekke om det er i vater. Jeg så at det var litt ut av vater i lengderetning, men kortsidene og på midten var i vater. Da skrur jeg midt føttene opp så de ikke berører gulvet. Det var venstresiden som var litt høyere jeg justerte ned den slik at langsidene var i vater sjekket også venstre kortside at den var i vater. Skrudde ned midt føttene slik at de touchet gulvet.
Da gikk jeg på nytt over å sjekket at lang og kort sider var i vater. Jeg lar så akvariet få stå i ro noen dag. Da er det en ny runde med å sjekke at alle sider er i vater.
Skiftet 30% vann som var berede til riktige vannverdier og temp. Discusen så ut til å sette stor pris på dette. De har fått bedre farge, spiser meget godt. Reaksjonene etter opphold hos leverandør er i ferd med å slippe taket. De er gjellemarkfri og de bleke fargene er i ferd med å bli sterkere. Først etter et år vil de den naturlige sterke farge drakten. Jeg ser at mer at flammemønsteret over kroppen er blitt tydeligere om mer vil komme fram med tiden. Den røde grunnfargen er også blitt mer synlig, men noen av de er mer gul i grunnfargen. Det begynner å bli mer tydelig at dette er en Alenquer variant fra Curuai regionen som den ble kjøpt som. Jeg må også legge til at de minst har vokst mye og alle begynner å se jevn store ut.
Har hatt influensa i det siste så det er stort sett mating av fiskene som har skjedd den siste tiden. Fikk et bedre nærbilde av en av de mindre discusene og ble meget glad da jeg så at den røde grunnfagene hos denne varianten er blitt mer synlig hos mine discus. Det er flere S. haraldi Alenquer varianter fra Amazonas som har mye rødfarge over kroppen. Det vist tyskeren Smith Fock som for snart 50 år siden krysset frem de første eksemplarene av Rød Turkis Discus v.hj. av sterkt rødfarget Alenquer og Royal Blue.
Det er også skjedd en positiv utvikling med en større hann som har hvert dominert og spist lite. Nå har han etablert et lite territorium rundt en av røttene som han forsvarer ivrig med stigende matlyst. Han har også fått bedre farger.
En oppdatering;
Dette er de to som nå dominerer i akvariet og stråler i farger, tegninger og atferd. Bilde 1 viser det jeg mener er en Hunn og bilde 2 en Hann. De dominerer nå mer en 50% av akvariet og jager de andre. Det er spesielt hunnen som er hardest til å jage og krangle med de 4 andre discusene i karet. Disse to er ofte nær hverandre, men discus flørting er det ennå ikke mye av. De blir mørkere over hele kroppen når de kommer nær hverandre så det er tydelig kommunikasjon og i innledning til noe som kan bli et par. Slik har de vært av å på siden kaliumkuren. De spiser godt og er nå 16 og 15 cm store.
I går morges lå denne discusen død i overflaten. Den har virket fin slik som de andre og har spist godt. Så dette dødsfallet var uventet. Det eneste jeg har sett den siste uken at bukfinnene på den har blitt korte blitt jaget mer av hunnen i paret. Ellers har det vært lite tegn på at noe slikt skulle skje. Det er trist når fisk dør slik plutselig uten noe forvarsel om at noe er galt i akvariet. Satt i et par timer i går kveld sammen med en akvarievenn og studerte atferden til de som er igjen. Paret som beskrevet i forrige innlegg synes tettere knyttet til hverandre enn jeg tidligere har sett. Det er også en annen Hann som begynner å dominere godt i sitt revir og da er det bare to igjen som synes å være hunner. Det enslige hannen er mest opptatt av å markere sitt revir og spise. Hunnen i paret er mest opptatt av å jage bort de tre andre og flørte med hannen. Paret har ca 60% av akvariet som sitt revir og hannen er veldig opptatt av å erte den andre single hannen med å svømme inn på hans revir for å søke etter mat. Den single hannen jager da hannen tilbake over revirgrensen hvor han stoppes av en meget illsint hunn som går til angrep på hann. Hannen i paret er rolig og harmonisk og svømmer over hele akvariet uten å affisere seg av de andre discusen med unntak av hunnen når de kommer nær hverandre da er det typisk full par kommunikasjon dem i mellom. Den single hannen har sturet en tid men spiser nå meget godt, men trenger å spise seg opp ennå mer for å få overskudd. De to siste er som nevnt hunner, en tror jeg er eldre discus men har vist tidligere tendenser til å markere seg og spist godt. Denne gløden må hun få igjen eller så tror jeg at den mindre ynger hunen kan blir en utfordrer som kaprer den single hannen. Hunn trenger også å spise seg opp for å bli kraftigere og større. Det var det som skjedde med paret. Blir hun kraftigere og større kan jeg ha to par. Det er på denne tid slikt skjer i Amazonas med discus. De fråtser i mat blir til par og mot årsskifte begynner de å leke i naturen.
Flytting
Hunnen i paret begynte å bli så hard mot to andre hunner så om fredag ble de tre andre Discusene flytter til min andre 540 kar. De ble en større operasjon med ført å ta ut alle røtter i karet og tømme det ned til det var 60 % vann igjen. Bunnlaget ble også slammet. Karet ble fylt opp med vann fra en 325 kar som jeg bereder vannet. I dag var pH 6,3, ledningsevnen 110µS og REDOX tallet var 174 mV. Dette er vannverdier som er ypperlig for denne VF discus varianten.
I november starter regntiden i Amazonas. Derfor gjorde jeg et 40% for å se hvordan fiskene reagerer. Det ble så mye styr rundt karet at fiskene ennå er preget av det.
De tre andre ser ut til å ha funnet seg til rette i det andre 540 karet som står ved karet til paret. Jeg ser nå at de to andre hunnen ikke viser underdanig atferd og er blitt flinkere til å spise. De tre har fått ro og fred og etter atferd studier er det en Hanne og to hunner.
bjornik
...........etter atferd studier er det en Hanne og to hunner.

Hannen på bildet er sjefen i det andre karet og jager ofte unna hunnene når de kommer nær hans revir som er bak en stor rot. Hunnene er for det meste opptatt i å søke etter mat på bunnen og det hender det ligger en godbit inn på hannens revir som blir for fristene. Hannen prøver å jage de bort, men først vil spesielt den minste stå i mot til hun har fått maten. Da trekker hun seg bort med god hjelp av en irritert Hanne. Forholdene i karet er i ferd med å stabilisere seg, men begge hunnene må spise seg opp og bli kraftigere og i tillegg må den minste hunnen bli større. Det kan trigge en par atferd.
I det andre karet med paret er forholdene i ferd med å stabilisere seg. De går sammen hele tiden men stort sett i normal fargeprakt. Hannen er litt sky når jeg kommer nær akvariet så de er nok ikke kommet over de store endringene sist fredag. Det tar tid og de må få ro og fred en tid framover. Vannverdiene er som angitt i siste innlegg, men i løpe av et par uker planlegger jeg et stort vannskifte 40 - 50%. Jeg har lagret i et 325 kar 50% Osmose vann og 50% ledningsvann som skal stå å modnes før det brukes som skiftevann.
Jeg planlegger også å kjøpe inn 2x6 små Rød og blå turkis Discus. Dette er de første akvarievarianter som ble krysset fram fra VF Discus i slutten av 60 årene og ut over i 70 årene. Det er snart 50 år siden disse "Kultur" variantene av Discus som danskene kaller dem ble skapt. Det skal bli interessant å se om de individer av disse kulturdiscus som selges i dag er genetisk friske.
Forandring i innkjøp av Discus. Neste uke får jeg 10 stk. VF Discus 7 - 9 cm store grønne Discus. Vaskerommet med karantene og behandlings kar er gjort klar til mottak.Bilde viser en halv voksen Tefe Discus jeg foret opp i 2008/2009
Hei! Spennende tråd, har lest fra det siste utbruddet av litersyken Fint å få litt innsikt i discushold. Takk! Blir kjekt å lese om de nye etterhvert
Livsforvalteren
Hei! Spennende tråd, har lest fra det siste utbruddet av litersyken ;) Fint å få litt innsikt i discushold. Takk! Blir kjekt å lese om de nye etterhvert :)


Takk for det!
Da er de VF Symphysodon aequifasciatus Discus kommet til meg de varierer fra 7 - 9 cm. Ble litt overraskt under utpakking. Det var 10 poser men en var tom, det kom bare 9 Discus. Bildene viser den 1 time etter at de ble satt i akvariet. Jeg ga dem en pakke med levende BlackWorm og etter 10 var alt borte. De har i tillegg blitt gitt JBL Discus granulat som de spiser.
De se ut som vanlig brun Discus men ved tilvekst kommer farger og tegninger. De Tefe Discus ungene jeg fikk for 10 aar siden var like disse. Noe tegninger og farger er kommet, men ved 13 - 14 cm begynner farger og tegninger fremtreden.
Det blir spennende utvikling som kommer, men da trenger de mye mat. Slike mindre Discus er noen ordentlige mat vrak.
I dag var det 50% vannskifte i observasjonskaret fra vannberedningskaret. Disse 9 eter som noen hester. Jeg ser alt at deter mulig hanner bland dem. Noen av de store er rask til krangling og munnhuggeri. Dette er stort sett normal atferd for hanner.
Et annet tegn kan sees av lengden av bukfinnene. Typisk er disse lengere hos hannene. Det er en livsglad og vilter gjeng disse Discusene som er noen mathester av rang. Derfor var det mye slam I akvariet som i dag ble fjernet for vannskifte. Jeg er fremdeles ikke sikker med hensyn til gjellemark. Derfor blir det gjort noen kurer fra i morgen av, De ser friske ut, dette blir derfor en kur for sikkerhet skyld.
Satte opp I dag to stk. 128 kar i reserve for mottak av mer discus.
Kaliumkuren ble startet fredag og avsluttet 1 kur dagen etter. Neste kur starter I morgen. Jeg skal ta bare 2 - 3 kurer for der etter skal de settes i et 528 kar for oppvekst i vaskerommet.
Paret reagerer negativt ved foto med blitz. Derfor blir de ikke fotografert mye. Jeg har opplevd dette tidligere, at par blir sky av blitz lys. En gang i 2008 ble hunnen i et par forstyrret nok til drepe unger. Hun ble flyttet og hannen ble alene med ungene. I naturen er skarpe lysglimt refleksen som oftest en predatorer som angriper. Det gir flukt og skrekk reaksjoner hos fiskene. Refleks fra blanke gjenstander som beveges foran akvariet kan ha samme effekt. Discus paret liker heller ikke tak lyset i rommet, da trekker de seg bakover i akvariet til en rot. Andre personer i rommet skaper reaksjoner hos paret ved at de trekker seg unna fronten av akvariet. Det er stille og rolig i kjelleren og normalt bare meg tilstede, Derfor er fiskene vant til lite bevegelser og meg tilstede enkelte perioder om dagen. Discus er vanedyr som venner seg til mer bevegelser rundt akvariet om det skjer hele tiden. Lekperioden aksepteres ikke store forstyrrelser. I naturen finner et par et skjermet plass som oftest I et tre som er under vann. Her er det absolutt ro som et par trenger for oppfostring av sine unger.
I ettermiddag ble kur 2 started, men fiskene ser friske ut slike at jeg tror jeg stopper med kuren samt flytter dem til 528 karet i morgen. Skal rense kur karet samt sette det opp til mottak av turkis Discus ungfisk som det blir gjort full kur av dem.
Skal fore opp disse i vinter. I april beginner jeg oppsett av flere store kar i kjellerstua som ungfisken skal settes ned I. Det blir til sammen 3x450, 6x120, 3x540 og 1x528. I tillegg har jeg vaskerommet som det kommer et par kar til. Det er planene. Jeg mangler bare et 540 I kjellerstua og hyller til 3x450 som er skaffet allerede. 6x120 og hyller skal skaffes I 2018. Dette er min planlagte aktivitet som pensjonist, Det blir stort sett Discus og Scalare jeg skal drive med. Jeg vil lete etter VF Heckel, Royal Blue og Tefe eller Royal Green til mine kar, men Altum scalaren eller VF varianter av scalare ser jeg jeg gjerne i mine akvarier.
Da har jeg bestilt 5 stk. Rød Turkis og 5 stk. Blå Turkis som kommer neste uke. Kalium kuren på disse starter neste fredag. Jeg får en vilter gjeng å fore opp i vinter, men det er bare hyggelig og artig. Ung Discus fisk som vokser er spennende å følge med.
Discus paret spiser meget godt og det vises på store mengder med etter latenskaper på bunnen. Må slamme igjen til helga og da blir det et større vannskifte parets akvarium.
De tre andre trives godt og sjefen er en han som prøver å jage unna de andre fra sitt territorium. Den minste hunnen vokser godt og er til stadighet på hans område men lar seg ikke alltid jage vekk. Hannen synes å akseptere til tider hennes nærvær.
Tilfeldig bekjentskap
© Luis Npvella
Reklame for plussmedlemskap