Mine fisker og akvarier (side 23)

Hunnen på første bilde har blitt sterkt jagende av den andre Royal Blue hannen. Derfor ble han og den andre hunnen i dag fjernet fra akvariet. Nå er det bare paret på det andre bilde som går i karet. Jeg skiftet også 20% av vannet. De fikk hvite mygglarver som de nå jakter på. Håpet er nå lek og unger og så rolig og harmonisk paret virker ser det lovende ut.
I dag skiftet jeg 45% vann med beredte vann fra en av vanntankene. De driver å flørter hele tiden så et vannskifte eller to kan være faktoren som trigger de til lek. Dette er en tolmodighets prøve som fiskene selv bestemmer utviklingen i. Akvaristen lever i håpet. De har god plass i et 528 kar hvor de liker å kruse rundt. Når en svømmer følger den andre etter som skygge. De hilser hverandre og er i god harmoni.
I løpe av dagen har paret vist stor interesse for en lekkjegle som jeg har satt ned i området paret står. Jeg vil ikke forstyrre dem med fotografering. Jeg ser nå at de er i ferd med å leke og avsetter egg på lekkjeglen. Det er viktig at de får fred å ro under første lek så leksyklusen setter seg hos paret. De første lekene er som oftest ikke vellykket, men det er viktig at paret får fred og ro. Har dårlig erfaring fra tidligere med å forstyrre par under lek. De virker fredelig og harmonisk i sitt lek området så det ser lovende ut.
I dag er eggene bort så det blir å vente til neste gang. Skal ta et 50% vannskifte i slutten av uke for å se om det trigger en ny lek.
Vannskiftet ble gjort i dag og nå skal fiskene få ro i noen dager. pH 6,5 ledningsevnen 45 µS og temp er innstilt 28 grader. Skiftevannet var ca. 25 grader. Det kan gi fiskene følelsen av regnskyll som også kan være en triggende faktor for lek. Jeg bruker Osmose for å lage skiftevann, typisk 75% osmosevann blandet i en vanntank med 25 % ledningsvann. Vannet står i noen dager til en uke og filtreres i vanntankene før de benyttes i Discus akvariene.
Pga. sykdom i familien blir det lite med tid til å jobb med Discus for øyeblikket. Skiftet 45% vann i går. Jeg har endret på dagrytmen i akvariene, nå er det lys fra 10 om morgenen til 22 om kvelden. Dette fordi det er bedre å fore og stelle fisken om ettermiddag og kveld. Jeg drar 6.00 om morgningen derfor er det bedre med ny belysning enn fra 5 til 20 som jeg hadde tidligere. ser omleggingen virker inn på fisken, men det retter seg etter hvert.
Det virker som det har stoppet opp for øyeblikket for Royal blue paret. Jeg for forskøvet døgn rytmen med 6 timer til start 10 om morgenen og 11 timer belysning. Det virker som om dette har virket inn og fiskene trenger nok mer tid til å finne tilbake til en lek syklus. Discus er noen store vane dyr som reagerer på endringer også for og for typer. Jeg har også endret utforing til jeg ettermiddag mot før 5-6 om morgenen. Dette for å få mer kontroll med utforing og mengde av for de spiser.
SySymphysodon aequifasciatus
Arten er sortvanns discus i område lett surt til surt te farget vann. Vannkvalitet; sortvann med pH = 5.0-6.5, dH
Symphysodon aequifasciatus, er de grønne discus variantene hvor alle har mer eller mindre røde til rustrøde flekker i gattfinne og kroppen. Spredningen i farger og tegninger er store. På bilde ser vi en grønn discus variant som er fra Rio Japura men som finnes over hele det sentrale område i de vestlige deler av Amazonas som er området for denne varianter. Noen kan virke ganske ordinære med brun grunn farge, men med tydelig kraftig grønn og rød farger i mønster på gattfinnen. De mest ekstreme alfadyr kan være dekket av mørk sterk grønnfarge over hele kroppen med røde flekker og tegninger, disse er for det meste funnet i Rio Ica og Lago Tefe og er blant moen av de vakreste discus som er fanget. Dette er alfa dyr med ekstrem farging og er meget sjelden. Slike alfaer dyr har som oppgave å trekke til seg predatorers oppmerksomhet i en discus flokk for ved angrep å rømme inn i discus flokken og forvirrer predator så mye at de trekker seg tilbake. Oppdrettere over hele verden står på ventelister hos eksportører for å kjøpe slike alfadyr. Arten har høy vanskelighetsgrad for oppdrett. Denkrever stabil vannkvalitet som angitt for arten samt forhold i akvarium for å få oppdrett.
Geografi utbredelse av grønn discus i naturen
Vestlige deler av Amazonas, hvor omtrådet begynner ved Coari regionen ved Rio Urucu og strekker seg langs hele sørsiden av Solimoes til Rio Jandiatuba hvor den slutter ved de siste sortvanns biotoper. På nordsiden finnes den bare i sortvanns biotoper fra lavre deler av Rio Japuira og nordover til Rio Putumayo i Colombia og Perus. Den finnes også utsatt i Rio Nanay siden 70 tallet. Grønn discus er en sortvanns fisk som lever i de nevnte regioner i surt vann fra pH 5 - 6,5

Jeg har nettopp kjøpt 7 stk av denne arten. Noen av dem har mye røde flekker som vist på de to første bildene. De fleste har mindre med flekker som vist på siste bilde. Det tar 1 år før de er farget helt ut.
Vf fisk
Hei har VF Oscar og heros Sp e lurer på om de kjenner månefssen og skal regne 50 til 70 mm /12 timer her i morra i Agder.

Spørsmålet er om de kan
Kjenne lavtrykk og åsen er ph der de kommer fra ?

Er de fra samme sted din dine dickus. Er fra? Har hatt Vf discus før fra sante boa er noe med de?? de heros Sp er Fullvoksene har 5 stykk av de når er Regntid i Rio negro? Hva er temp ph osv har 30 grader hos de nå
André Øvstedal
Hei har VF Oscar og heros Sp e lurer på om de kjenner månefssen og skal regne 50 til 70 mm /12 timer her i morra i Agder. Spørsmålet er om de kan Kjenne lavtrykk og åsen er ph der de kommer fra ? Er de fra samme sted din dine dickus. Er fra? Har hatt Vf discus før fra sante boa er noe med de?? de heros Sp er Fullvoksene har 5 stykk av de når er Regntid i Rio negro? Hva er temp ph osv har 30 grader hos de nå
André Øvstedal
Hei har VF Oscar og heros Sp e lurer på om de kjenner månefssen og skal regne 50 til 70 mm /12 timer her i morra i Agder.


Jeg har ingen erfaring med disse artene. VF fisk er følsom for yttre påvirkninger som månefasen og tidspunkt for regntid. Lykke til med dine fisker
Symphysodon aequifasciatus, grønn VF Discus.
Fiskene har nå gått noen uker i mine akvarier og har tilpasset seg forholdene meget godt.
De får levendefor tubifex og blackworm samt Tropical granulat for 3 - 4 ganger om dagen. Jeg skifter 15% vann en gang i uken med bredet vann som har stått en tid i vanntanker.
Det ser ut som de trives godt og red spotene er blitt mer fremtreden og tydelig hos et par av de. De andre viser mindre til lite red spot. Det er en meget livlig gjeng på 7 stk. Flott VF Discus
Det er stor forskjell på de 7 VF Discus grønne jeg kjøpte. Disse bildene viser de med minst tegninger og farger. Likevel er det flott Discus som er frisk og rask og alle er noen store matvrak. Det er også stor forskjell i lynne hos fiskene og den som synes mest amper og jagende er den på bilde 2. Som nevnt er dette Discus under vekst og vil først om 1 år begynne å vise den endelige farge og tegnings drakten
Det er nå 50 år siden jeg startet med akvariefotografering i 1970. Jeg satt ofte om natten i helgene å fotograferte i akvariene. Den første arten jeg fikk fotografere lek av var Macropodus opercularis, Paradisfisken. Jeg laget foredrag over disse bildene og fikk den gang gode tilbakemeldinger om god kvalitet på bildene.
Den gang brukte jeg Agfa diasfilm som måtte sendes inn og først tidligst 14 dager senere var bildene ferdig. Ofte var det bare vrakbilder, men denne sekvens på tilsammen 25 bilder var meget bra. Nybegynner flaks den gang? Den gang krevdes det god lyssettning av blitzene for å lykkes med bra bilder. Det ble mye prøving og feling, men det er artig å se disse 50 årig bildene i dag. På 1990 tallet begyne det å bli bekymring for mangel på sølv i verden som ble brukt i film produksjon. Løsningen kom med utvikling av det digitale kamera. Det er mye lettere med dagens digetalekamera og fotografere i bl.a akvarium. Bildene blir bedre og du ser resultatet med en gang og kan ta nye bilder om det trengs. Selv mobiltelefoner kan ta bra bilder og video.
Det digitale bilde bilr redigert på PC og gitt en kvalitet som var umulig for 50 år siden.
De7grønne Tefe red spot Discusene går det meget bra med. De spiser godt og krangler en en del, men stort set er de samlet. Den gule i midten av bilde er mest sjefet og marker tydelig hvem som skal spise først. De andre lar seg føye, men jeg fordeler levendeforet ut over i akvariet at all får spist. Hvit mygglarver og BlackWorm er fine fortyper til å spre ut over i akvariet. Tubifex klemmer jeg i posen slik at den blir mer finfordelt. Granulat har jeg i karet på et par steder. De full spot Tafe Discusene begynner i bli noe mer tydelig i fargene og på bilde to sees red spot over helekroppen.Som nevnt tidligere kan det ta 1 år før alle fargene vises sikkelig på fiskene, så det blir å følge med å se utviklingen.
På siste bilde er er en Hann av en Alenquer variant som er blitt meget dominant og flere hunner viser interesse men blir jaget bort. Det er minst tre hunner i akvariet så jeg håper at det blit pardanning.
Symphysodon Discus er en av Discus artene som har fasinert meg flere 10 år. Denne er fra Rio Unini, en meget flott Heckel Discus. Arten varierer en del i utseende og farger alt etter den lokasjon som fiskene kommer fra. Dette er en art som krever relativt surt vann helt ned mot pH4.0 for at hunnen skal produsere egg. Dette er vanskelig å få til men ved osmose behandling av vannet er det mulig å få lav pH og ikke minst ledningsevne som måles i mikrosimens. Arten krever ca 40mikrosimens for lek. Har vannet angitt verdier skjer det en forandring i fiskene fargedrakt som blir lysere. Jeg har opplevd dette med et par for ca8 år siden. Det er majestetisk å se fiskene danne par og svømme rolig sammen som på bilde 2. På bilde 3 står stå å hilse på hverandre og viser tydelig at dette er et par. Så langt kom jeg den gang og var nære en egglegging. Dette er en av de mest krevende opplevelser jeg har hatt med arten.
Jeg tror jeg igjen har et par av Heckel fra Rio Unini men de er sky og vanskelig å fotografere. På bilde 1 er et par av de andre som blir jaget bort fra territoriet til paret som elsker å så bak ei stor rot. Har satt opp en 450 liter kar som står på vaskerommet. Her har jeg tilpasset vannverdiene til nøvendig verdier. Har planer om å flytte dem til dette karet.
Nå er det 50år siden jeg hadde mine første oppdrett av scalare. På bilde 1 er 3 scalarer jeg kjøpt på Tropica i begynnelsen av 1970. Det var pensjonerte avls fisk fra deres oppdretteri. De dannet raskt par hos meg å jaget bort den tredje scalaren. De lekt og hadde mye egg bilde2. På siste bilde er en ungfisk fra paret. Jeg solgt alle 115 ungene til Tropica. Neste kulle ble på 250 unger som også Tropica kjøpte.
Disse oppdrettene ble mitt første grunnlag som akvarist og ga en ung skolegutt inntekter av hobbyen, Jeg fotografert også i sort/hvit og fremkaller film selv og laget bilder i mørkerommet. Det var andre tider den gang, men artig å mimre over å se på de gamle bildene.
Det er utrolig spennende å følge tråden til noen som har holdt på med dette i så mange år!
Du innehar helt klart mye kunnskap!
Satser på å skaffe meg discus selv ila året til 400 literen min.
Ciklide
Det er utrolig spennende å følge tråden til noen som har holdt på med dette i så mange år! Du innehar helt klart mye kunnskap! Satser på å skaffe meg discus selv ila året til 400 literen min.


Hei

Takk for ditt svar. Lykke til med Discus!
Mine Symphysodon aequifasciatus, grønn VF Discus tilpasser seg forholdene godt hos meg. Første bilde er alle 7 samlet når jeg kommer til akvariet om morgenen. Da vet de at det er tubifex de snart får, men også hvitemygglarver og blackworms senere på dagen. Jeg synes de begynner å vise mer farger og det har dukket opp redspot på flere av de andre som den på bilde 2. Den med flest redspot bilde 3 har blitt mer tydeligere i rødfargen. Det er en gradvis utvikling takk være det levendeforet de får, det er dyrt men nødvendig om man vil ha fin VF Discus.
Tidligere dro jeg mye ut i skog og mark for å fange sorte mygglarver som oftest langs opparbeidet skitraseer. Med meldinger om at det benyttes mye fluor forbindelser i skismøring som blir liggende igjen i naturen tror jeg ikke det er bra for fiskene å fange mygglarver i smeltevannsdammer langs skiløypene lengere.
Tilfeldig bekjentskap
© Bjarne Sætrang
Reklame for plussmedlemskap