Aquaponics med koi i rolls royce

Hei godtfolk!

Jeg er involvert i et prosjekt som handler om å skape en tak/parsellhage på en større takterrase på et eldresenter. Jeg poster her i håp om at noen ville komme med tips og generell oppmuntring, og om det blir noe av så er det her for andre som vil gjøre liknende ting

Min pasjon i prosjektet er å bygge et fungerende akvaponisystem, og jeg fokuserer nå på fisk og tank. Vi har valgt koi over matfisk både på grunn av enkelt fiskehold og den sosiale funksjonen med tanke på de nærmeste beboerne.


Tanken

Jeg har vyer om en takhage bundet sammen av et vannspeil med bekker som forbinder et par dammer, og parsellkassene tilknyttet med et selvvanningssystem.


Koien

Men for å få gjort dette rett må jeg vite mye mer om koi. Har lest en del allerede og fått med meg at de er sosiale, kjenner igjen folk, de er glad i å svømme i bekker (ref. legenden om når koi når toppen. Stemmer det med realiteten?), de hopper (hvor langt/høyt?) og de har en del undergrupper som skiller seg fra andre koi. Foreløpig favoritt er chagoi-koi, som vokser fort og er rolig. Håper noen kan fylle meg inn på de to usikre punktene

For å ha bekker må koien jo en gang komme til toppen.. Kan noen som kjenner adferden til koi tipse meg om hvordan en slik "toppdam" burde designes for å sikre at fisken både kommer og drar? Eller er det så enkelt som at de vil vandre både opp og ned uansett?

Og hvor stor tank trenger de? De blir jo ganske store.. 2-4x kroppslengde dam + bekker burde gjøre susen? Hvor dypt må det være?


Design

Jeg funderer på om et tanksystem kan bygges med våtromsplater, damduk og stendere. Det vil gi en kostnad (omtrentlig) på 740,-/meter bekk (40x40 cm) og 500,-/meter tankside (50 cm høyde). To dammer på 2*3m + 20 meter bekk kommer da på 25.000,- og rundt 10.000 liter når rør og plantekasser tas med.

Vi tenker helårsdrift, og pønsker på å bygge en vinterhage med plantedelen av systemet samt temperert fiskesone med akvarier for diverse drett, levendefor og andre akvaristprosjekter lokale akvarister kan ta en "parsell" i.

Huset ser så langt ut til å gi best energieffektivitet om vi bygger i tre og setter inn gratis/billige vinduer fra finn.no o.l. Vi har 9-13,5 m2 å leke oss med. Vi håper også å kunne utvide huset over en ytterdør og få 6-10 ekstra kvadratmeter til flere veksttårn og sittegruppe for beboere.

De neste steg

Designet må være såpass realistisk at vi kan sette et budsjett og få tak i penger.

Utfordringer som ikke er tatt opp med bygningskyndige er mange på nåværende stadie, og mengden bekk må kanskje økes på grunn av bærekonstruksjonens begrensninger. Vi ønsker også å bygge inn en inngangsdør for eldresenteret i drivhuset, som vil gi en del sikkerhetsutfordringer.

Ser frem til møte med eier av bygget, så blir prosjektet litt mer realitetsorientert Og jeg ser frem til å lære mer om koi, så de kan få så fett system de ønsker seg innenfor begrensningene!
Dette hørtes ut som et veldig spennende prosjekt. Men det kommer til å bli dyrt, og min første tanke er hvordan skal man finansiere det på et eldresenter?
Når det kommer til Koi så er de relativt enkle og tilfredsstille. De trenger mye, veldig rent vann. Riktig pH verdi, og gjerne masse oksygen i vannet.
Ser du skriver om kostnader på "dammene", dette vet jeg ikke nok om men jeg syntes det hørtes litt snaut ut. Og ikke glem filtrering. Dette er ganske dyrt hvis du skal ha noe som fungerer optimalt.
Selv har vi bygget en dam på 15.000 liter. Den har vi laget i betong. To lag med glassfiber, og "flytende damduk" utenpå.
Ellers virker det som du har tenkt på det meste egentlig. Koi liker leke seg i strøm fra bekker eller pumper. De spiser på endel planter, men liljer og noen flyteplanter etc. kan få være i fred.
Mitt inntrykk er at de ikke hopper så veldig mye. Men ved lek, foring eller hvis de blir skremt så kan de ta i litt ja. Men hvor høyt de hopper er vanskelig å svare på. Men en liten "kant" rundt vannet er nok lurt ja.
Gleder meg til å lese mer om prosjektet! Masse lykke til.
Andrè

Finansiering er neste bøyg, etter vi har et grovbudsjett. Dette er en hage hvor lokalbefolkning, barnehager/skoler og beboere på senteret får bruksrett. Så nytten for lokalsamfunnet vil muliggjøre en del finansiering fra kommunen og andre kilder. Det er godt mulig vi kan gjøre hagen til et andelslag hvor andelseiere må ha innskudd. Vi har så vidt begynt å snakke om hopfinansiering og vil sjekke ut sponsormuligheter m.m.

"De trenger mye, veldig rent vann. Riktig pH verdi, og gjerne masse oksygen i vannet."

Den klarer vi nok, 10.000 liter burde vel holde til en del fisk? Nå er det bare å krysse fingrene for at taket vil holde den vekten jeg ønsker, men tror og håper jeg kan redesigne 2x3x,75-tankene for å spre vekten til passende steder. 160 liter/m blir ikke noe problem.

"Ser du skriver om kostnader på "dammene", dette vet jeg ikke nok om men jeg syntes det hørtes litt snaut ut"

Det hadde ikke overrasket meg Men trenger å finne ut hva jeg ikke har tenkt på..

"Og ikke glem filtrering. Dette er ganske dyrt hvis du skal ha noe som fungerer optimalt."

Viktigste er utskiftninger/time tror jeg. Skal regne nærere på det, men foreløpig er jeg ikke bekymret siden vi skal ha såpass mye plantemedie i systemet. Det gir masse Biologicaly Aavailable Surface. Lurer på å bruke grov blåsvamp i veksttårn.

"Selv har vi bygget en dam på 15.000 liter. Den har vi laget i betong. To lag med glassfiber, og "flytende damduk" utenpå.
Ellers virker det som du har tenkt på det meste egentlig."

Her har du 15 tonn og steiner i bakken da. Vi har maks 4,5 tonn, og kontrollert overflate. Må se et regnestykke på det, fra noen som kjente slitasjestyrken i en skrue i en viss vinkel. Kunne gravd frem de gamle fysikkbøkene mine, men... Tror det vil funke, og så dukker kanskje fysikeren eller erfaringen opp

"Koi liker leke seg i strøm fra bekker eller pumper."

Men svømmer de - i - bekker? Om jeg ikke får dem til å ville svømme i den faller en stor del av poenget vekk. Er i tvil om grensen, men føler bekken må være rundt 40/50 i bredde og dybde for å få sjans. Tenker strøm på 1 m/min eller høyere. Mindre bekk er bedre for design og kost, men hva er best for fisken?

"De spiser på endel planter, men liljer og noen flyteplanter etc. kan få være i fred."

Kanskje vi kan dyrke litt andemat til dem (koi spiser det, sant?), men det blir ikke fullt så mye planter til dem Næringen vil vi ha til nytteplantene. Men har blitt oppmerksom på at noe liljeblader el.l. kan være bra mot rovfugl.

"Mitt inntrykk er at de ikke hopper så veldig mye. Men ved lek, foring eller hvis de blir skremt så kan de ta i litt ja. Men hvor høyt de hopper er vanskelig å svare på. Men en liten "kant" rundt vannet er nok lurt ja."

Har begynt å lure på om plantekassene kunne fungert som et slags gjerde.


"Gleder meg til å lese mer om prosjektet! Masse lykke til." Tusen takk


OPPDATERINGER

I Haabs spennende gigadam-tråd forteller han meg at Norsk Hagedamforening er et sted å sjekke ut Det skal jeg definitivt gjøre! Takk!

Jeg har nå hatt møte med daglig leder ved eldresenteret, og han er ombord på ideen om bekkesystem og dammer Han fikk ikke frysninger når jeg luftet muligheten for at de kunne finansiere den delen av veksthuset som er tiltenkt daglig bruk av senteret :o

Neste uke skal arkitektkurslederen ha møte med byggansvarlig. Da faller viktige designforutsetninger på plass!

Fått grønt lys fra Bergen Akvarieklubb om å holde en introduksjon til akvaponi generelt og prosjektet spesielt neste møte, 30. november :o Litt skummelt, men akvaponi er ganske engasjerende for meg, så jeg får vel blåst igjennom det Skal snakke med styret etter møtet om det er noen måte klubben kan bli involvert, som informasjonskanal, andelshaver, konsulent eller noe sånt..?

Åpne spørsmål:

Hvordan vil koi opp til voksen størrelse trives i et anlegg med 2 2x3x,75 m tanker og 10 meter bekk, 40x40 cm?

Vil konstruksjonen på tanken holde?

Bilde: Konsepttegning, bekk. Tank vil være halvparten, justert for høyde. Vektøkningen kan løses med stender /30 cm i motsetning til bekkens /50 cm.
Tilfeldig bekjentskap
© Håvard Støre Andresen
Reklame for plussmedlemskap