Apistogramma alacrina


© Lars Erik Christensen
Vanskelighetsgrad
Ganske lett
Latinsk navn Apistogramma alacrina (Kullander, 2004)
Orden/Familie Orden: Perciformes (Piggfinnefisker)
Cichlidae (Ciklider) Wikipedia
Lenke til vitenskapelig beskrivelse http://www.nrm.se/frontpage/researchandc...
Apistogramma alacrina er sjelden å se i handelen, men kan skjule seg blant andre viltfangede arter. Dette er en liten og generelt sett fredelig dvergciklide som bør holdes i par eller i et harem med en hann og flere hunner. Hannene kan bli opp til 5.5cm og hunnene op til 3.7cm.

Som for andre Apistogrammaer er forskjellige smykketetra-arter, otocinclus, øksefisk o.a. fredelige fisker ideelle samboere. Det anbefales ikke å holde Corydoras arter sammen med Apistogramma, kanskje med unntak av pygmepansermaller.
Informasjon som gjelder alle arter i genus Apistogramma
Apistogramma-artene er dvergciklider som alle hører hjemme i Sør-Amerika. Apistogramma er jordspisere og derfor avhengig av finkornet sand i akvariet. Ap. Forekommer i hovedsak i elvesystemene Orinoco og Amazonas og kan deles i elv (riverine), bekk (creek) og uspesialisert gruppe. Elve-typen (inkl. A. meinkeni og A. uaupesi) kan ha en ustrukturert biotop med strøm/sterk strøm og lommer/groper med rolig vann og sand, alternativt sprekker i steinformasjoner. Bekke-typen (distinkt han/hunn forskjell i form og farve, inkl. A. macmasteri-gruppen) har en strukturert biotop med sandbunn, drivved og blader i rolig flytende eller ganske stillestående bekker. Uspesialisert Ap. (han/hunn forskjellig størrelse, men bare lite variasjon i farve) finnes i varierende type biotoper. Ap. er ikke kjent etablert i større elver men holder seg til de mindre tilførselselver/bekker med begrenset vanndybde på et par m helt ned til bare få cm. Ap. trives best med helt mykt vann med ph rundt 5,5 og temp. 24-27°C men kan tilvennes andre vannkvaliteter. Lite tolerant for temp. over 30°C. Ved oppdrett er temp viktig for fordeling av hanner og hunner i kullet. Høyere temp gir flere hanner. Likevekt rundt 26°C, høyest overlevelse mellom 24-27°C. Ap. ser ut til å like seg i kolonier med samme art, dog ofte med tetra og andre arter i nærheten.
Maks. størrelse 5.5 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Nei
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Det er ikke helt enkelt å skille kjønnene fra hverandre for denne arten (spesielt ikke når de er unge og redde i akvariebutikken) men hovedforskjellen er at hunnen er mindre og at hannen har noe spissere rygg- og gattfinner. Bukfinnene er litt lengre hos hannen og når de farger litt ut har de lysgule spisser. Hunnens bukfinner er kortere og er svarte i forkant.
Fòr og fòring Omnivore (Altetende)
Spiser gladelig det meste av tørrfor, frossenfor og levende for.
Oppdrett Som de fleste andre Apistogramma arter legger denne arten egg i huler og vokter avkommet med stor entusiasme. Sett opp en hule som er stor nok til å romme både hunnen og hannen, me... Les mer
NAF Oppdrettsvalør Ikke satt
Minimum størrelse liter på akvariet 60 liter (Gjennomsnittstørrelse på medl.akvarier med denne: 68)
Temperatur 24° C - 27° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 5.5 - 6.5
Hardhetsgrad på vann (GH) 2 - 10
Sist endret 30.01.11 kl 17:49 av Lachris
68 liter er gjennomsnittlig størrelse på akvarier med denne fisken

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Andre har fisken sammen med
Tilfeldig bekjentskap
© Håkon Kolderup
Reklame for plussmedlemskap