Dermogenys pusilla (Halvnebb)


© Holger Lockertsen
Vanlig
Vanskelighetsgrad
Ganske lett
  Andre navn
  • Hemiramphus fluviatilis
Engelsk:
  • Wrestling halfbeak
  Bilder (4 stk)

Latinsk navn Dermogenys pusilla (Kuhl & van Hasselt, 1823)
Orden/Familie Orden: Beloniformes (Horngjelfisker)
Hemiramphidae (Halvnebb) Wikipedia
Utbredelse og habitat
Halvnebben Dermogenys pusilla har en vid utbredelse i Sør- og Sørøst-Asia, der den lever i ferskvanns- og brakkvannsbiotoper, i elver, bekker, kanaler, grøfter, oversvømte jorder, innsjøer, dammer og mangrovesumper. Den oppholder seg helst der det er tett vegetasjon, og tilbringer mesteparten av sin tid helt oppe i overflaten, der den leter etter fluer, mygg og andre små insekter. 

Forhold i akvariet
D. pusilla bør holdes i et godt beplantet akvarium med god lengde, slik at det blir mye horisontal svømmeplass, lite til moderat sirkulasjon og helst flyteplanter som den kan gjemme seg blant. Dekkglass er et must da arten er lettskremt og meget dyktig til å hoppe. Den bør holdes i hardt, alkalisk ferskvann eller svakt brakkvann (maksimal SG = 1,005). Den er sensitiv overfor dårlig vannkvalitet.

Kompatibilitet
Arten trives i små grupper, de blir mindre nervøse sammen. Hannene er aggressive og vil forsvare sitt territorium mot andre hanner. Det er en fordel å holde flere hunner med enten én hann alene, eller med flere hanner for å spre aggresjonen på flere individer (da bør akvariet være desto større). De er strort sett fredelige mot andre fiskearter, og kan holdes sammen med andre arter som foretrekker de samme forholdene i akvariet, så som blåøyer (Pseudomugil sp.), humlefisk (Brachygobius sp.) og andre gobyer og diverse levendefødere. De må ikke holdes sammen med store eller aggressive fisk. De kan lett bli utkonkurert i "matfatet".

Tilgjengelighet
D. pusilla er den mest vanlige Dermogenys-arten i handelen. Det engelske navnet er "Wrestling halfbeak", men dette navnet brukes også på f.eks. D. sumatrana og D. siamensis.

Status på IUCNs rødliste
Per 2020: Livskraftig (LC).

Kilder/litteratur:
Seriously fish
Fishbase.se
Informasjon som gjelder alle arter i genus Dermogenys
Dermogenys er en slekt innenfor familien Zenarchopteridae i orden Beloniformes. Fishbase oppgir 13 arter innenfor denne slekten. Artene lever i ferskvann og brakkvann i Sør- og Sørøst-Asia. De holder seg for det meste i vannoverflata, der de jakter på små insekter. De kjennetegnes ved at begge kjønn har en sterkt forlenget underkjeve, derav navnet "halvnebb". Kroppen er lang og tynn. De er små av vekst, rundt 4-7 cm lange, avhengig av art. Alle Dermogenys er vivipare, dvs. at de føder levende unger. Hannene kan være svært aggressive. I deler av Asia har de faktisk vært brukt som "kampfisk". Artene er vanskelige å skille fra hverandre kun basert på utseendet - lokasjon er derfor til hjelp for å identifisere art.
Maks. størrelse 7 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Ja
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Hunnen blir større enn hannen. Begge kjønn har lang underkjeve. Grunnfargen er semi-transparent grønngul til grå. Hannen rød ryggfinne og en rød flekk ytterst på "nebbet". Han har også andropodium, en modifisert analfinne som brukes til å overføre sperm til hunnen. Hunnene er mindre fargerike, med svakt gule finner.
Fòr og fòring Omnivore (Altetende)
Smått levendefór som småfluer (f.eks. bananfluer og såkalte black soldier fly), maur, mygg o.l. foretrekkes, men kan også tilvennes annet akvariefór, inkl. frossenfór som artemia, mygglarver etc. Litt plantemateriale i kosten er også gunstig. Siden den kun spiser fra overflata, er det viktig at maten ikke synker for fort.
Oppdrett Fisken er levendefødende. Den er kjent for å slippe yngelen for tidlig, nesten som en spontanabort, slik at yngelen ikke er ferdig utviklet eller levedyktige. Mange erfarer også at... Les mer
NAF Oppdrettsvalør SØLV
Minimum størrelse liter på akvariet 80 liter (Gjennomsnittstørrelse på medl.akvarier med denne: 220)
Temperatur 24° C - 28° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 7 - 8
Hardhetsgrad på vann (GH) 9 - 19
Sist endret 27.12.22 kl 16:32 av Kuledrøm
220 liter er gjennomsnittlig størrelse på akvarier med denne fisken

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Andre har fisken sammen med
Tilfeldig bekjentskap
© Stefan Larsson
Reklame for plussmedlemskap