Carinotetraodon borneensis


Vi har dessverre ikke bilde av denne arten. Kan du hjelpe oss?
Vanskelighetsgrad
Ganske vanskelig
  Andre navn
  • Tetraodon borneensis
Engelsk:
  • Bornean Red Eye Puffer
Latinsk navn Carinotetraodon borneensis (Regan, 1903)
Orden/Familie Orden: Tetraodontiformes (Fastkjevete fisker)
Tetraodontidae (Kulefisker) Wikipedia
Carinotetraodon borneensis er en kulefiskart som lever i ferskvann i elver og bekker i Sarawak på den nordlige delen av Borneo. Hanner og hunner er ganske like av utseende, med brunlig til grønnlig grunnfarge på rygg og flanker og gule bånd som på ryggen danner et tydelig v-mønster. Begge har også hvit buk, men hannen har en rød stripe på buken. Hanner og hunner har ulik farge på halefinnen. Hannen er svært lik hanner av slektningen [i]C. lorteti[/i]. Den største forskjellen mellom dem er at C. lorteti har rødlig gattfinne, mens hos C. borneensis er den fargeløs. Hunner av C. borneensis er lettere å artsbestemme enn hunner av C. irrubesco, C. lorteti og [i]C. salivator[/i].

Arten er sjelden tilgjengelig i handelen, og det er lite informasjon om hvilket lynne den har og hvilke forhold den vil trives under i akvariet. Det kan antas at den har omtrent samme krav som de andre rødøyde artene i slekten, dvs.: Akvariet innredes med sand som bunnlag og med tett beplantning, røtter og steiner, evt. også små huler. Dempet belysning og lav til moderat sirkulasjon. Mest sannsynlig bløtt og lett surt til nøytralt vann.

Arten holdes i artskar, fortrinnsvis alene. Det foreligger ikke noe klar informasjon om den kan fungere i par eller grupper, slik som f.eks. C. irrubesco. Skal man prøve på det, må man observere oppførselen nøye og være forberedt på å skille dem raskt dersom aggresjon oppstår.

Les også viktig info under.

Status på IUCNs rødliste: Mangelfullt datagrunnlag (DD).
Informasjon som gjelder alle arter i genus Carinotetraodon
Carinotetraodon er en slekt med seks arter av kulefisk som lever i ferskvann i bekker, elver, dammer og innsjøer i India og Sørøst-Asia. De kjennetegnes ved at de har hudfolder (Carino = "kjøl") på rygg og buk, som kan reises slik at kroppen ser større og mer imponerende ut. Slekten består av de minste kulefiskartene vi kjenner til (2,5-8 cm lange). VIKTIG INFO: 1) De har "hud" i stedet for skjell, og er derfor spesielt sårbare overfor ammoniakk, nitritt og nitrat, samt kobber. God filtrering og store nok vannbytter ofte nok er viktig. Vær varsom mht. medisinering med kobberholdige medisiner. 2) De kan blåse seg opp. Unngå å framprovosere dette, og pass spesielt på at de ikke blåser seg opp i luft, som er potensielt farlig for fisken. Om den skal fanges: Led den inn i en kopp e.l. i stedet for håv. 3) De er giftige. Sørg for at barn og husdyr ikke får tak i dem. 4) De har sterke tannplater, og trenger noe tilskudd av hard kost for å slite ned tennene. 5) De har ofte innvollsorm, og det kan være lurt å behandle forbyggende mot dette.
Maks. størrelse 4.4 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Nei
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Hunn: Hvit buk. Rygg og flanker har brunlig/grønnlig grunnfarge med gule bånd, som på ryggen danner et tydelig v-mønster. Rødskjær i halefinnen, ellers gjennomsiktige finner. Mindre enn hannen. Hann: Hvit buk med rød stripe. Rygg og flanker har brunlig/grønnlig grunnfarge med gule bånd, som på ryggen danner et tydelig v-mønster. Halefinnen mørk grå med hvit kant ytterst. Gjennomsiktig rygg-, gatt- og halefinne. Større enn hunnen.
Fòr og fòring Carnivore (Kjøtteter)
Snegler, små meitemark, svartorm, tubifex, artemia, dafnier, røde, hvite og svarte mygglarver, gammarus, mysis, fiskekjøtt, reker, rekerogn, sirissnymfer, bananfluer, pellets, geléfôr. De tar ikke flakfôr.
Oppdrett Har vært drettet i akvarium (Nishimura, Japan).
NAF Oppdrettsvalør Ikke satt
Minimum størrelse liter på akvariet 80 liter
Temperatur 23° C - 26° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 6 - 7.8
Hardhetsgrad på vann (GH) 2 - 12
Sist endret 06.12.22 kl 23:06 av Kuledrøm

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap