Carinotetraodon lorteti (Rødøyet kulefisk)


© Inger Anne Pedersen
Vanskelighetsgrad
Middels
  Andre navn
  • Carinotetraodon chlupatyi
  • Carinotetraodon somphongsi
  • Carinotetraodon lorteti
  • Monotreta tiranti
  • Tetraodon lorteti
  • Tetraodon somphongsi
  • Tetraodon werneri
  • Tetrodon lorteti
Engelsk:
  • Redeye puffer
  Bilder (3 stk)

Latinsk navn Carinotetraodon lorteti (Tirant, 1885)
Orden/Familie Orden: Tetraodontiformes (Fastkjevete fisker)
Tetraodontidae (Kulefisker) Wikipedia
Carinotetraodon lorteti er en liten kulefskart som fins i ferskvann i saktestrømmende elver og bekker, og i stillestående vann i innsjøer og dammer, i Vietnam, Kambodsja, Thailand og Malaysia, kanskje også Indonesia (usikkert). Arten lever i naturen av zooplankton, mollusker, skalldyr og andre invertebrater. Hanner og hunner skilles lett fra hverandre da de har ulike farger og mønster (se "Fakta" lenger ned på siden). Både hunner og hanner kan imidlertid forveksles med andre arter i samme slekt. Hunnen er svært lik hunner av artene [i]C. salivator[/i] og C. irrubescomens hannen er svært lik hanner av [i]C. borneensis[/i] og også ganske lik hanner av C. irrubesco.
 
Arten er noe sky, men stridslysten og aggressiv. Den krever et bestemt revir som forsvares energisk mot artsfrender. Hannen kan, i likhet med hannene av de andre artene i slekten, innta en stilling, med det formålet å imponere motparten (hunner eller rivaliserende hanner han vil imponere): han blåser opp kroppen og hever samtidig en kam på rygg og buk. Han svømmer i rykk og napp, og "bukker" mot motparten.

Arten vil som oftest nappe finner på annen fisk. Den kan også finne på å drepe annen fisk, både artsfrender og egen art. Den bør derfor holdes i artskar, og helst som enkeltindivid. I større akvarier kan man forsøke å holde en gruppe bestående av én hann og minst fire-fem hunner. Ha da muligheten klar for å evakuere evt. aggressive individer. 

Akvariet innredes med sand som bunnlag. Tett beplantning på sidene og bak, men det er viktig å beholde godt med svømmerom i tillegg. Gjemmesteder av stener, røtter og terrakottapotter. Dersom man skal ha flere individer i samme akvarium, skal planter og dekor bryte siktlinjene og plasseres slik at alle individer har mulighet til å finne sitt eget lille territorium. Dempet belysning, lite til moderat sirkulasjon.

Les ellers også viktig info under.

Status på IUCNs rødliste: Livskraftig (LC).
Informasjon som gjelder alle arter i genus Carinotetraodon
Carinotetraodon er en slekt med seks arter av kulefisk som lever i ferskvann i bekker, elver, dammer og innsjøer i India og Sørøst-Asia. De kjennetegnes ved at de har hudfolder (Carino = "kjøl") på rygg og buk, som kan reises slik at kroppen ser større og mer imponerende ut. Slekten består av de minste kulefiskartene vi kjenner til (2,5-8 cm lange). VIKTIG INFO: 1) De har "hud" i stedet for skjell, og er derfor spesielt sårbare overfor ammoniakk, nitritt og nitrat, samt kobber. God filtrering og store nok vannbytter ofte nok er viktig. Vær varsom mht. medisinering med kobberholdige medisiner. 2) De kan blåse seg opp. Unngå å framprovosere dette, og pass spesielt på at de ikke blåser seg opp i luft, som er potensielt farlig for fisken. Om den skal fanges: Led den inn i en kopp e.l. i stedet for håv. 3) De er giftige. Sørg for at barn og husdyr ikke får tak i dem. 4) De har sterke tannplater, og trenger noe tilskudd av hard kost for å slite ned tennene. 5) De har ofte innvollsorm, og det kan være lurt å behandle forbyggende mot dette.
Maks. størrelse 8 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Nei
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Hunn: Hvit buk med mørke flekker, rygg, flanker og halefinne har spraglete mønster i hvitt, lys brun/beige og mørk brun/svart. Mindre enn hannen. Hann: Hvit buk med rød stripe, olivengrønn grunnfarge på rygg og flanker, med lysere felt som bl.a. danner V-form på ryggen, rød rygg- og gattfinne som er lyse/gjennomsiktige ytterst, gråblå halefinne med svart og hvit kant ytterst. Større enn hunnen.
Fòr og fòring Carnivore (Kjøtteter)
Snegler, små meitemark, svartorm, tubifex, artemia, dafnier, røde, hvite og svarte mygglarver, gammarus, mysis, fiskekjøtt, reker, rekerogn, sirissnymfer, bananfluer, pellets, geléfôr. De tar ikke flakfôr.
Oppdrett Oppdrett i akvarium er dokumentert av Doi m.fl. (2014): https://link.springer.com/article/10.1007/s12562-014-0842-7. Fra annen kilde: Mulig å drette i akvarium. Temperatur ca 26 gr... Les mer
NAF Oppdrettsvalør ELITE
Minimum størrelse liter på akvariet 60 liter (Gjennomsnittstørrelse på medl.akvarier med denne: 52)
Temperatur 24° C - 28° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 6.5 - 7
Hardhetsgrad på vann (GH) 2 - 10
Sist endret 06.12.22 kl 23:02 av Kuledrøm
52 liter er gjennomsnittlig størrelse på akvarier med denne fisken

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Tilfeldig bekjentskap
© Tone Andreassen
Reklame for plussmedlemskap