Carinotetraodon irrubesco (Rødøyet kulefisk)


© Holger Lockertsen
Vanlig
Vanskelighetsgrad
Middels
  Andre navn
  • Tetraodon irrubesco
Engelsk:
  • Red tailed red eye puffer
  Bilder (8 stk)

  Video (4 stk)
Latinsk navn Carinotetraodon irrubesco (Tan, 1999)
Orden/Familie Orden: Tetraodontiformes (Fastkjevete fisker)
Tetraodontidae (Kulefisker) Wikipedia
Carinotetraodon irrubesco er en kulefiskart som fins kun på Sumatra (Bajuasin-vassdraget) og på Borneo (Sambas-vassdraget på nordvest-Borneo, men antakelig også noe lenger sør). Her lever den i sakteflytende elver og bekker av sortvann og/eller mer mudrete vann. Arten oppholder seg i ferskvann hele livet, og skal holdes i ferskvann i akvariet.

C. irrubesco kan forveksles med [i]C. lorteti[/i]. Særlig er hunnene like, men unge hanner av disse to artene er også svært like. Man kan skille unge hanner fra hverandre ved at C. irrubesco har helt rød eller har noe rødt i halefinnen, mens det ikke er noe rødt i halefinnen til C. lorteti. Når fiskene blir eldre, er det ikke problemer å skille mellom hannene fra disse to artene, mens likheten mellom hunnene varer livet ut. Derimot er det en klar forskjell i temperament mellom de to artene, der C. irrubesco er den med mildest temperament.

C. irrubesco er likevel en relativt territorial art som kan jage artsfrender og nappe finner på andre arter. De bør derfor holdes i artskar, som enkeltindivid, eller evt. i gruppe dersom man kan få tak i mange hunner til én hann, og akvariet er stort nok. Det tryggeste er å ikke ha mer enn én hann i samme akvarium, da de lett kan komme i konflikt med hverandre og i verste fall dreper hverandre.

Akvariet innredes med sand som bunnlag og med tett beplantning, røtter og steiner, evt. også små huler. Dempet belysning og lav til moderat sirkulasjon. Bløtt og lett surt til nøytralt vann foretrekkes.

Les også viktig info under.

Status på IUCNs rødliste: Livskraftig (LC).
Informasjon som gjelder alle arter i genus Carinotetraodon
Carinotetraodon er en slekt med seks arter av kulefisk som lever i ferskvann i bekker, elver, dammer og innsjøer i India og Sørøst-Asia. De kjennetegnes ved at de har hudfolder (Carino = "kjøl") på rygg og buk, som kan reises slik at kroppen ser større og mer imponerende ut. Slekten består av de minste kulefiskartene vi kjenner til (2,5-8 cm lange). VIKTIG INFO: 1) De har "hud" i stedet for skjell, og er derfor spesielt sårbare overfor ammoniakk, nitritt og nitrat, samt kobber. God filtrering og store nok vannbytter ofte nok er viktig. Vær varsom mht. medisinering med kobberholdige medisiner. 2) De kan blåse seg opp. Unngå å framprovosere dette, og pass spesielt på at de ikke blåser seg opp i luft, som er potensielt farlig for fisken. Om den skal fanges: Led den inn i en kopp e.l. i stedet for håv. 3) De er giftige. Sørg for at barn og husdyr ikke får tak i dem. 4) De har sterke tannplater, og trenger noe tilskudd av hard kost for å slite ned tennene. 5) De har ofte innvollsorm, og det kan være lurt å behandle forbyggende mot dette.
Maks. størrelse 5 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Nei
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Hunn: Hvit buk med mørke flekker, rygg, flanker og halefinne har spraglete mønster i hvitt, lys brun/beige og mørk brun/svart. Mindre enn hannen. Hann: Hvit buk med rød stripe, brun til olivengrønn grunnfarge på rygg og flanker, med lysere felt som bl.a. danner V-form på ryggen, rødskjær på ryggen, rød rygg-, gatt- og halefinne. Større enn hunnen.
Fòr og fòring Carnivore (Kjøtteter)
Snegler, små meitemark, svartorm, tubifex, artemia, dafnier, røde, hvite og svarte mygglarver, gammarus, mysis, fiskekjøtt, reker, rekerogn, sirissnymfer, bananfluer, pellets, geléfôr. De tar ikke flakfôr.
Oppdrett Oppdrett i akvarium er dokumentert av Doi m.fl. (2014): https://link.springer.com/article/10.1007/s12562-014-0842-7.
NAF Oppdrettsvalør ELITE
Minimum størrelse liter på akvariet 80 liter (Gjennomsnittstørrelse på medl.akvarier med denne: 137)
Temperatur 24° C - 28° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 6 - 7.5
Hardhetsgrad på vann (GH) 2 - 10
Sist endret 06.12.22 kl 23:00 av Kuledrøm
137 liter er gjennomsnittlig størrelse på akvarier med denne fisken

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Andre har fisken sammen med
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap