Corydoras zygatus


© Rita Aspevik
Vanskelighetsgrad
Ganske lett
  Andre navn
Engelsk:
  • Black band catfish
Latinsk navn Corydoras zygatus (Eigenmann & Allen, 1942)
Orden/Familie Orden: Siluriformes (Maller)
Callichthyidae (Pansermaller) Wikipedia
Kan være vanskelig å skille fra den svært like [FISHLINK=5367]Corydoras rabauti[/FISHLINK].
Kroppen er grårosa, lysere på buken. Det grågrønne båndet går fra midten av hodet og bakover til halefinnen, ikke inn i halefinnen eller på skrå ned i haleroten. De fleste individene har en vertikal linje fra første ryggfinnestråle og denne danner en knekk i båndet under ryggfinnen, de har også en metallisk grønnfarge over båndet og voksne individer har kobberfargede "øyenbryn". Zygatus har en slankere kroppsfasong enn rabauti og den blir noe større, 6,5 cm for hanner og 7 cm for hunner.

Den sikreste metoden for å artsbestemme dem er ved lek og deretter yngel, rabautiyngel får en tredelt yngelfarge, oransje foran, sort magebelte og lyse bak mens zygatusyngel har samme kamuflasjedrakt som mange andre coryyngel.

Målinger av ph ved funnsteder i C. zygatus' naturlige habitat viser at denne arten kan leve i vann med overraskende høy ph. Målinger viser ph på hele 7.6 og 8.0.
Informasjon som gjelder alle arter i genus Corydoras
Alle corydoras-artene kommer fra Sør-Amerika og trives derfor best i surt vann med lav gh og kh. De trives best i grupper på minst 5 til 6 individer, helst flere. I naturen forekommer de ofte i enorme, store stimer på flere hundre individer. Det finnes noen få arter som er unntak på det området, og de er utelukkende blant de største og langsnutede Corydorasene. Alle artene har barter (korte skjeggtømmer) ved munnen som de bruker til å lete etter mat i bunnlaget/sanden. På grunn av denne adferden er det viktig å ha fin, avrundet sand som bunnsubstrat ellers kan fisken få skader på dette viktige følsomme organet. For å kunne lukte seg frem til føde må de ha bartene i behold. Skarp eller grov grus er derfor ikke å anbefale. Sand anbefales som bunnlag dersom man ønsker å holde Corydoras! Corydoras kan også miste bartene sine dersom vannkvaliteten er dårlig, og/eller hvis det dannes ammoniakk og usunne bakterier i bunnlaget. Dette skjer nesten alltid i akvarier med grus, ikke hvis det er sand på bunnen. Corydoras-slekten inneholder rundt 180 vitenskaplig beskrevne arter med navn, et tall som stadig øker, og i tillegg kommer C-og CW-numrene (arter som enda venter på vit. beskrivelse og navn) som er omtrent like mange. Corydoras spiser ikke rent grøntfôr, men forertrekker mere kjøttbasert føde som insekter og små krepsdyr som artemia og mygglarver. Men om det fôres med vanlige malletabletter som også inneholder noe spirulina for eksempel (en algetype) så spiser de det også.
Maks. størrelse 7 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Ja
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Hunner blir opptil 7.0 cm, som er ½ cm større enn hannene. Hunner har generelt en fyldigere kroppsform pga eggutvikling i buken.
Fòr og fòring Omnivore (Altetende)
Altetende. Frossen- og levendefôr. Tablettfôr til maller.
Oppdrett
NAF Oppdrettsvalør SØLV
Minimum størrelse liter på akvariet 60 liter (Gjennomsnittstørrelse på medl.akvarier med denne: 652)
Temperatur 22° C - 25° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 6.5 - 8
Hardhetsgrad på vann (GH) 0 - 12
Sist endret 07.11.11 kl 13:16 av Rita A
652 liter er gjennomsnittlig størrelse på akvarier med denne fisken

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Andre har fisken sammen med
Tilfeldig bekjentskap
© ØrjanMc
Reklame for plussmedlemskap