Aldri mer et helt år uten!!

Nesten 1 år uten akvarium, men ikke lenger!!

Scalarene kom jeg ikke utenom denne gang heller, majestetiske og meditative som de er. "Du vet Scalaren er aggressiv", sa damen i butikken. "Å, jada", svarte jeg henne. Jeg husket jo at jeg leste om den når jeg hadde mitt forrige akvarium. Leste ETTER at jeg puttet 3 unge oppi en 50l. De kom seg nå raskt over i en 180l. Er nok heller ikke å anbefale, men de bodde nå der noen år. Rimelig tamme, og spiste fra hånden. Vi "smattet" til hverandre, og de kom alltid alle tre når vi skulle "smatte" på hver vår side av glasset. Dette gjorde vi selvfølgelig kun når vi var alene. De to akvaristene og oppdretterne som fikk de, merket seg også hvor tamme de var, så jeg tenker de hadde det nokså greit.

Men nå var det nytt akvarium ja 190l Dubai. Jammen puttet jeg ikke 4 Scalarer oppi her. Unge da, og mulig en eller to bør flytte med tiden

Jeg hadde også i disse årene en elefantfisk (den sør-afrikanske typen). Den var ikke noe for en nybegynner, men jammen klarte ikke den seg også bra. Fasinerende skapning! Nå er jeg tilbake til det gamle karet igjen...

Så noen flotte lysende blålige fisk i ene akvariebutikken...Sommerfuglciklide. Men ikke slik jeg kjente den. Aldri festet meg særlig med denne jeg. Jeg ville ha STORE fisker jeg. Men denne electric blue var så spesiell, at den kunne få plass i karet selv om den ikke hadde noen veldig størrelse. Og i den forbindelse leste jeg en del tråder her inne, samt artikler, og der var jeg solgt. Men forholdene lå ikke helt til rette. Jeg hadde grus! I går ble det derfor skiftet til sand. Det flotte karet mitt var grumsete og virkelig mindre pent. Men litt etter litt kunne jeg skimte mer og mer. Jeg som har svarget til sort bunn, syntes det faktisk ble nydelig med sand. Og nå ble snegler og kuhliålene virkelig synlige. Kuhliålen har laget mange spor og alle 6 har vært virkelig aktive siden de fikk sand. Egentlig vet jeg ikke helt om det er et godt eller dårlig tegn. Jeg har hørt at det ikke er vits med slik ål, for den viser seg aldri... Mine fyker nå fram og tilbake i et spor helt inntil glasset på fremsiden. Ellers kveiler de seg inntil en rot. Mot tidligere å ligge gjemt UNDER en rot. Klatre i plantene har de også begynt med.

I dag ble det også satt inn stimfisk. Leste her inne at stim kunne signalisere til andre at alt var i orden, f.eks under klekking og pass av yngel. 12 kobbertetra anbefalte butikken meg. I tillegg skaffet jeg meg 3 "vanlige" sommerfuglciklider. 1 hann og 2 hunner. Disse er unge, og om jeg syntes blue electric var små, så er disse ikke mye større enn kobbertetraen. 7 sommerfuglciklider!!! Det blir spennende å se om de kan trives så mange. En har gjemt seg under det innvendige filteret, mens de 6 andre vifter i sanden, spiser og fyker litt hit og dit.

Men det er ikke bare ny art for meg denne gang. Våknet i morges til et filter som ikke var helt fyllt opp av vann. Mye stress og styr, men forsøker nå for første gang utvendig filter. Eheim ecco pro 200. Ikke fornøyd med gjennomstrømmingen som faktisk er lavere enn det innvendige som hører med akvariet...
Men satser på at dobbelt opp gir gode forhold. Babymallen (pseudacanticus) og den noe større og dobbelt så dyre, overlevde. Ikke sikkert det var noen krise, når selv sensitive sommerfugler ikke lot til å merke at noe var galt.

Bilde 1: med sort grus
Bilde 2: akvariet slik det er nå, etter skifte til sand i går
Bilde 3:mulig yngelplass???
Roen kan senke seg, ser det ut til
Ingen "kriser" å våkne opp til i dag. Kan visst ikke være så misfornøyd med filtrene, for de ser da virkelig ut til å gjøre jobben. Tror jeg kommer til å beholde begge, og ikke fjerne det innvendige likevel. Det var planen når Eheim fikk kjørt seg til.

Jammen får jeg med meg mye mer nå, med lys bunn Sneglene lager veier i sanden som kuhliiålene fyker rundt i. Fjortismalle holder seg konsekvent i krukka (sommerfuglene bytter på å besøke han), mens babymalle nå har begynt å ta seg korte turer ut og sjekke sanden. Såpass korte at jeg aldri får funnet fram kamera i tide. Så stort sett er det kun den røde viftende halen som stikker ut fra rota han sitter inni.

Sommerfuglene har nå hilst på hverandre. Foreløpig ingen skader, så jeg venter spent på å observere hvordan det går med 7 stk i samme kar.

Kobbertetraen vet jeg ikke helt enda med... En smule vel aktive, synes jeg nok, når jeg sammenligner med elegansen til de andre artene. Det holder liksom med kuhliiene til å stå for aktiviteten... Men har nok mest med at jeg tidligere kun har hatt scalarer, nøkkelhullciklider og elefantfisk, og er vandt til deres atferd. Guppyene jeg hadde, var i gangen så den fykingen deres så jeg bare ved mating og yngelpleie...

Har tatt mye bilder nå, men få uten scalarer. De dukker opp samme hvilken ende jeg er i, eller flytter meg til. Bortsett fra den største av de. Siden jeg fikk den, har den vært noe sky, også ved foring.

Veldig fornøyd! Nå gjenstår å se hvordan filter, bunn, sammensetning og plantevekst i sand vil holde seg.

Akvariet har fått ro i dag ja, bortsett fra et lite vannskifte. Jeg tok sjansen på noen ml pH-senkende væske. PH var oppe på 7 igjen, etter jeg fikk den ned til 6,8 etter skifte til sand. Har bare strips til denne målingen, så må skaffe meg dråpemåler. Ingen synlige resultat på testen før og etter, men jeg var litt forsiktig med mengden. Leste her på forumet at pH vil endre seg jo mer innkjørt akvariet er. Tenker at jeg heller satser på tiden til hjelp, enn å risikere store svingninger... kH var 3, og i følge flasken skulle det da brukes mye mindre mengder pH-senkende middel.

Veldig kjekt å være i gang igjen (men hundene er dritt lei!! selv om det ikke har gått ut over treningen. Vi deler bare ikke samme hobby).
En savnet sommerfugl
De 3 nye sommerfuglciklidene har vært litt vanskelige å få øye på. To av de er noe mindre både i størrelse og fargeprakt enn den største, så jeg har lært meg å kikke nøye. Står de litt mellom planter eller inntil en litt sandete rot, er de lette å overse. Men jeg må nok bare innse at jeg har mistet en. Jeg har sjekket og studert med lupe flere ganger i går kveld og på an igjen i dag. Det er bare to igjen... Den største er en artig en. Ganske nysgjerrig og følger med på alt jeg styrer med. Målte nitritt, og da var han nesten oppi hånda mi når jeg skulle ta litt vann i målebegeret. I følge dyrebutikken ser dette ut til å være en han. Han har lengre og tydeligere spiss på bakerste ryggfinne enn den andre. Men her i fiskebasen, er det visst ikke slik en skiller kjønn...
De blå ser da alle ut til å være hoer (om det er tilfelle, så stemmer det altså ikke at det bare selges hanner av electric blue...). Men ikke vet jeg. Legger ved et bilde av to av de blå. De har perioder hvor de kan stå og "stange" noe. Jeg vet ikke helt om dette er noen form for kamp, eller noe mer vennlig. De er i hvert fall alle 4 aktive. Sjekker sand, huler og planter for mat. Ingen gjemmer seg bort i det hele, og virker å være lite berørt av de andre beboerne. (Hvis noen vil fortelle meg litt om ulik atferd på sommerfugler, så setter jeg pris på det. Greit å vite om de koser seg eller kjemper mot hverandre. Jeg er jo litt usikker på om jeg har for mange).

Da er jeg mer i stuss over scalarene. Store deler av dagen i dag har de holdt seg i hjørnet bak den store rota. Det er ikke slik jeg kjenner scalaren. Men kanskje mine forrige også var slik som unge og nye. Og så har det jo vært ekstra styr de siste dagene med skifte til sand og ny pumpe. Framme og spiser er de jo.

Drømmer om flere kar, og i hvert fall ett på over dobbel størrelse. I natt fikk jeg meg en løsning som jeg aldri har tenkt på. Det var mange små og store kar, med kanaler mellom så fisken kunne vandre fra kar til kar. Flott, men ikke særlig gunstig m.t.p individuelle forhold og behov. Så var det da også bare en drøm. Men jeg ser nå at det kan være greit å ha full kontroll på det karet jeg har, før jeg tenker så gedigne prosjekt ja.

Og kH???? Lav! pH på 7 i dag også, men skal kjøpe meg en annen test til den også, og ikke slike strips.

Jeg teller og teller, og gjør endringer
Har hatt noen mindre gode akvaristiske dager (er det noe som heter det...?).
Ene scalaren (den som fra starten har vært sky og veldig forsiktig) døde i går. Jeg fant han på bunnen på morgenen.
2 sommerfuglciklider, 2 kuhliiål og 4 tetra ble funnet i det nye utvendige filteret. Kuhliiene levde enda Snakk om tankeløshet, å ikke sette nylonstrømpe på utsuget!!! De vant ingen loddtrekning, de fiskene som ble plukket ut av meg...

Tetraene syntes jeg var veldig urolige, og jeg tror jeg ble like stresset av de som scalaren ble. Stimen ble byttet ut med 12 sebrafisk...Jeg vet ikke helt om stim passer sammen med scalare... Byttet stimen da scalaren begynte å holde seg i det åpne rommet bak den høye rota i hjørnet ved filteret. De er mer framme nå, men jeg har blitt usikker på å holde stim i dette akvariet.

Det flyttet et nytt par sommerfuglciklider inn i går. Det var litt stusselig med den ene som ble ble igjen... I noen timer i dag har den den ene hunget i overflaten Observerte nylig at den begynte å svømme litt igjen, men jeg tør ikke spå noe utfall.

De nye går litt i ett med bunn og planter og røtter, og er ikke alltid like lette å få øye på. Etter at så mange forsvant, er jeg stadig borte og teller. Vet ikke hvor mange ganger jeg til nå har stått foran akvariet og utbrudt "SHIT", når det er en jeg ikke straks ser.

De blå, ser ut til å trives veldig bra (godt å se at NOE funker!). De er ivrige hjelpere ved vannbytter, storspisere, og i det hele tatt noen flotte og festlige skapninger

Sliter med pH`en som er på 7, men er i gang med å tilsette væske som senker pH... Ingen endringer enda, men jeg gjør det veldig forsiktig. Røtter ser ikke ut til å ha betydning, og torv vet jeg omtrent ikke hva er. Forsøker en periode med denne væsken, og håper å få en perfekt pH. Har nå 3 tester til pH! Håpte at ph sank med rette test Har ikke hjulpet på anet enn bedre plass i lommeboken.

Håper på noen gode akvaritiske dager framover (ingen forsvinninger eller dødsfall mens jeg har skrevet innlegg i hvert fall )

Sommerfuglen døde... Det har blitt mye "svinn" nå...

Det var ganske fasinerende å se de blå som stadig var innom den syke. Den ble egentlig mer aktiv og flyttet seg litt rundt før den døde. Ene blå kan jage litt, men den syke fulgte han lit rundt i akvariet, ved å dytte litt på buken og svømme helt inntil. Skal ikke tilskrive det noe menneskelige følelser...men utrolig fasinerende å studere!!!

Mulig jeg styrer med mye forskjellig nå med tanke på pH`en... I dag startet jeg med torvekstrakt, etter noen dager med pH- Har ikke målt pH enda, men håper DET kan være nøkkelen. Er usikker på om det er høy pH som tok livet av sommerfuglen. Ser for meg at torvekstrakt er mindre risikabelt å bruke enn syre, og jeg SKAL ha pH ned! De blå ser absolutt ikke ut til å plages i det hele, men de er kanskje skjørere de unge. Eller så var dette et dødsfall en bar må ta med i beregningen...

Noe annet jeg har gjort for å bedre forholdene er å minske stimen med sebrafisk. Naboen fikk 5, så nå har jeg 7. Håper det fører til noe mer ro for scalarene. De blå ser ikke ut til å se at de stripete er der en gang. Om de svømmer side om side, eller spiser fra samme mygglarve, så ser det virkelig ut som de blå ikke ser de stripete Har fallt for sommerfuglene ja! Og nå håper jeg å få til å beholde de 6 jeg har igjen!!!

Og så skal jeg prøve å la akvariet få litt ro noen dager, tenkte jeg... Samtidig som jeg tenkte at de kanskje trenger mer en de 7 plantene som er der nå. Så kanskje jeg må plante litt i morgen...? Det føles virkelig ikke som jeg skal ha stor eksamen på fredag. Viktigere å få ordnede forhold i akvariet, og tenke ut hvor jeg kan ha flere kar...
...og vi forsøker fortsatt...og fortsatt
...men samme hva jeg hiver oppi, så er pH`en 7! (på alle testene). Her er bilder før og etter torvekstrakt. Butikken mente jeg burde bytte sanden igjen, og se om den var årsak til at pH ikke går ned, selv med Men jeg tenker IKKE å bytte ut sanden, nei! Men de mente at jeg har noe i karet som inneholder kalk. Ikke vet jeg hva det kan være...
Men fjortismalle har blitt hjemløs I et forsøk har jeg tatt ut krukken han har holdt seg i, for å sjekke om det er den som gjør at pH ikke vil synke... Den er nå flyttet inn i en kokosnøtt. Tror ikke han har det veldig ille der, for jeg fersket han der en morgen. Sandsprut stod ut av kokosnøtta, med resultat en god grop i sandbunnen utenfor.
Neste blir å fjerne de to steinene. Jeg aner ikke om noe av dette inneholder kalk...men jeg håper!!! De 6 sommerfuglene ser uansett ikke ut til å mistrives. Like aktive, og den største av de to vanlige (unge) har fått flottere farger, og mer av det jeg kaller "perler".

Jeg må si jeg synes det tok seg mye flottere ut med klart vann.

Eksamen ble forresten feiret med 6 til kuhliiål Sommerfuglene var veldig nysgjerrige på posen som stod nedi vannet. Alle 6 stod inntil til kuhliien fikk svømme ut. Ikke tale om at de skulle flytte seg heller. Måtte flytte posen fra ene enden til den andre, men det var ikke slik at de trakk seg til side når jeg førte posen over hele akvariet... En slik nysgjerrighet som minner om elefantfisken jeg hadde. *Sukk*...ønsker meg en slik igjen!!!! De hadde to på Kilden, men jeg har klart å holde meg Men får jeg meg et større kar, skal det være til en gruppe elefantfisk!

Bestemte meg for å bli helt kvitt stimen. Naboen har fått 7 sebrafisk. Jeg har gitt opp å få tak i de 5 siste...Innså atdet blir for mye stress for hele gjengen at jeg skal drive å jage med håven mer.

Blir veldig glad om mange er med og krysser fingre og tær for at jeg kan få ned pH`en!

Har pH-en gått ned?
Hva har du i springvannet? (pH altså?)

de blå sommerfuglene har vel som de fleste fremavlede fisker ikke særlig bra immunforsvar. Det samme med de vanlige som blir storprodusert i asia, med veksthormoner og mye annet for å få frem blåfargen.

Får du tak i VF så ville jeg anbefalt deg det. De er nydelige.

Espen
Mange takk for innspill

pH`en har ikke gått ned nei. Den ligger på 7. Kranvannet er derimot 7,5-8. Jeg ser jo at jeg har fått den lavere i karet, men det må kun være røttene...Det har ikke sunket i det hele av torvekstrakten.
Jeg tenker at jeg til uken går tilbake til pH- igjen. Jeg var nok litt for forsiktig forrige gang.

Jeg ønsket sommerfuglciklide drettet i Europa, da det ble anbefalt (tror det var i fiskebasen jeg leste det). Hun som var i butikken den dagen jeg handlet de, kunne ikke svare på hvor de kom fra. Slik jeg kan se, trives de i karet. Men så har jeg ikke hatt de lenge, og har ikke hatt arten tidligere. Det jeg kan vurdere ut fra, er at de spiser godt, virker veldig nysgjerrige og er fine i fargene. De unge (vanlige) har fått noe mer klare farger etter jeg fikk de. Men jeg har lite å sammenligne med da.

Ro i karet :)
Nå er hele stimen flyttet over til naboen Det var jo nyttesløst å vise sebraene håven, for DET lærte de fort hva betydde! Og det førte til alt for mye jaging. Pga. stanga i midten, måtte jeg også hele tiden opp og ned med den, etter hvert som de for fra ene enden til den andre. Men så merket jeg at når jeg hadde pose med ny fisk som ble lagt i akvariet, så var de hele tiden bortpå, og når posen ble åpnet og senket under vannflaten, så svømte de like over. Så da ble håven byttet ut med en stor brødpose, altså det ble stor overflate. Senket posen under vannflaten, og bare løftet opp når sebraene var over. Enkel og skånsom måte, og helt uten den forferdelige jagingen
Behagelig å studere aktiviteten i akvariet nå. Scalarene siger rolig fram og tilbake. Sommerfuglene lot seg jo egentlig ikke affisere av den hektiske stimen, så de er som før. Lille baby-malle begynner å vise temparementet sitt. Han får 1/2 malle-tbl når lyset slås av, som blir lagt inn i en sprekke i rota der han holder seg. Sommerfuglene har jo en enorm apetitt, så de får jo med seg dette. Men den tabletten vokter han!! Studerte han og den ene blå i går. Når tabletten ble lagt inn, trakk han seg litt nedover mot den, men spiste ikke. Så kom ene blå og nippet, men DA la han seg over og sugde. Blå trakk seg unna, men bare litt. Da la baby-malle seg på siden av tbl igjen. Blå nærmer segigjen, og med fryktelig viftende bevegelser legger baby-malle seg over. Og slik holder de det gående.

Ro ja... Nå har det jo blitt en god gjeng kuhliier. Jeg hadde disse tidligere også, men da så jeg de aldri (uten hvis jeg løftet opp en stor tung rot de lå under). Her er det heller sjelden de gjemmer seg. Spesielt på sene kvelder er de vannvittig aktive og spennende å følge med på. De fyker fram og tilbake i sporene sneglene lager, klatrer i klynger i plantene og svømmer ganske høyt i akvariet. Nå mater jeg de på en åpen plass helt framme i akvariet, slik at jeg kan sitte og studere de Artig å se når de ligger 4-5-6 stk og spiser på en malletbl.

Fikk jo et spørsmål her, hvor fiskene kom fra. Da svarte jeg at hun som var i butikken når de ble kjøpt, visste ikke. Så kom jeg til å huske at jeg var innom butikken en uke før de ble kjøpt. Da var omtrent ALL fisk de hadde inne i karantene. Pga. merkingen om karantene som for meg var litt utydelig, fikk jeg til svar at all fisk var ny, og hadde nettopp ankommet etter en lang reise. Mulig jeg ble fortalt hvor lang reise, men det eneste jeg merket meg, var at jeg syntes det var helt borti natta og BARE ha ny fisk...Tror til og med jeg lo litt og sa noe om at det er jo rart å bytte ut all fisk på en gang (ja...siden de hadde ny fisk i alle kar, så måtte de jo hatt tom butikk før denne forsyningen kom). Og jammen var det mye spennende de hadde fått inn...som en altså IKKE fikk kjøpe! Jaja...jeg er vel et godt eksempel på at kunden ikke alltid har rett Samt et godt eksempel på en utålmodig nybegynner.

Men det jeg tenkte, var at kanskje mine vanlige sommerfugler, som etterhvert ble kjøpt i denne butikken, er VF...?? Jeg så også elefantfisk, og etter hva jeg vet, så er det ikke registrert oppdrett på den. Det var i hvert fall det jeg leste når jeg fikk elefantfisk forrige gang jeg hadde akvarium. Kanskje noen her inne vet om butikken på Kilden i Stavanger tar inn VF?

pH???? Nei, det vet jeg ikke hva er! (dvs. det er for øyeblikket fortrengt). Men jo...den ligger jo der i bakhodet en plass. Noen som vet hvordan jeg vil merke om pH på 7 plager sommerfuglene? Slik jeg kan se det, så virker de ikke særlig plaget. Men så regner jeg ikke med at uheldig pH vil være like tydelig å se på fiskene som f.eks nitrittforgiftning. Ser for meg at det nok er en langsommere prosess med ikke fullt så tydelige tegn...
Bildet viser den minste sommerfuglen nede i hjørnet til venstre. Den har noe mindre klare farger enda. Den største (som jeg mener er en hann), synes jeg har fått flotte farger i det siste. Det nyeste er den knall blå fargen på det som henger ned foran bukfinnen. Jeg aner ikke hva disse kalles, men altså rett ved "haken"... Kvaliteten er ikke bra, og det har med både fotograf og kamera å gjøre.

Planene videre:

Det er vel ikke ukjent med at snikende tanker som flere kar og nye arter melder seg og blir sterkere og sterkere. Hos meg startet det allerde da 190l var skjøvet på plassen sin i stua. Men jeg visste jo at jeg ikke hadde plass til mer, så det var mer en sånn tanke at om jeg får meg større plass en gang, så kan jeg ha flere akvarier.
Men nå har jeg funnet plass til å ha et stort akvarie. Drømmen er 4-500l. At skjenken som står på denne plassen nå, står der fordi jeg måtte ha plass til 190l, får så være. Den kan sikkert plasseres på soverommet...
Det er ikke noe som skjer i løpet av sommeren for å si det slik. Jeg må ha elektriker til å plassere noen stikkontakter på denne veggen. Og så må jeg begynne å spare!!! Så egentlig er ikke prosessen kommet lenger enn at jeg vet hvor jeg kan plassere et stoooort kar.

Og så har jeg et gjeste/katterom oppe. Der er god plass til kar (får innrede med en godstol og litt div. så det kan bli trivelig å sitte der). I tillegg går det fint med et par mindre kar i gangen. Så mulighetene er der absolutt (når lottokupongen slår inn).
Jeg har lest mange tråder her inne, om hvordan mange av dere har bygget dere opp med flere akvarier, og fått mange gode tips. Slik sett er de personlige trådene gull verdt!! All denne informasjonen som ligger her, tviler jeg på hadde eksistert uten disse "bloggene" der folk beskriver prosessene deres.
Selv har jeg ingen å dele hobbyen med, så jeg skriver bare for å ha en kanal der jeg får utløp for interessen hehe

Bortsett fra høy pH, tror jeg at jeg nå har fått ganske gode forhold for fisken i karet mitt. Nå har jeg satt ut bøtter og balje for å samle regnvann (har komt et par dråper i hver bøtte til nå, så dette kan bli et laaaangt prosjekt). I morgen vil jeg begynne med eddik. Har lest en del om det nå, og starter med vannbytte på 40l og 5 ml hvit eddik 7%. Jeg tror det vil bli en ok overgang...

Ellers blir det hundene som får fokuset igjen nå. 25 juni skal klubben vår arrangere NM i IPO. Trener rottisen i denne sporten, men hun er bare 20 mnd, og ikke klar for å delta dette året. Men trene må vi Og jeg tror begge hundene er dritt lei alt som har med vann og bøtter å gjøre nå!! Satser på at jeg nå har kommet såpass inn i det å holde akvarie igjen, at det nå kan få litt ro.

Ja, så hadde jeg en tråd ang. Eheim pumpen jeg nylig kjøpte. Ingen svar på den heller, men fant feilen selv og fikk fjernet snegleegg som lå i innsuget, så nå er det mer futt

Noterer meg dato 13.06.11 for datoen da planene videre ble lagt om nye akvarier. Så får jeg se hvor lang tid det tar fra ide til ferdig prosjekt
Gøy med prosjekter.
Mange her inne å dele hobbyen med selv om det er down periode for de fleste nå med sommer i siktet.
For min del er det litt opp nå. Siden været i Bergen har vært så dårlig samt at jeg fikk tak i ett drømmekar billig.

Satser også på den o'store lottokuppongen. hehe

Espen
Hei espen :)
Hyggelig du kikker innom Greit å vite at det har litt med årstid å gjøre at det er liten aktivitet...Tror snart jeg har kommet gjennom alt som ligger ute nå, så trenger nytt lese-stoff.

Jeg ser forresten at du holder på med pH-regulering du også. Vi får ha masse lykke til Du gikk ikke for eddik altså...Noen grunn? Er så spent på å prøve det, men hadde aldri trodd det gikk an å ha i akvarium, hadde jeg ikke lest om det her.

Det hadde jo vært drømmen det, om drømmekaret pluttselig dukket opp. Er såpass ny at jeg tør ikke satse på for mye "gjøre-selv", så de jeg sikler på (som er helt komplette) blir altfor mange lapper... Men ingen problem den dagen de ringer fra Hamar for å forsikre seg om riktig kontonr.

Karet får nok aldri heeelt fred her. Når jeg fikk gang på filteret (det holder bare 1-2 timer om gangen), fant jeg ut at jeg ville få litt bobler i vannet, og litt sildring. Så jeg klippet slangen til utsuget, så den ligger akkurat i vannflaten. Tror fiskene likte endringen, for de holder seg i den halvdelen av akvariet som har disse boblene Jeg er nedi og skrubber nylonstrømpen hele tiden...utrolig hvor fort det legger seg belegg der...!
Kom pluttselig hjem med en 60l.....Det var litt raskere enn planlagt! Ikke står den på en av de "reserverte" plassene heller, så jeg kan enda få meg et diiiigert kar der skjenken nå står. Har foreløpig bare puttet oppi noe av grusen jeg hadde stående etter jeg la om til sand i 190l, og satt nedi litt planter og en rot. Vurderer muligens reker og neontetra her...? Har god tid å vurdere og tenke.

Nå er jeg forsiktig optimist m.t.p. pH-senkning igjen. Har vel forsøkt det som er, bortsett fra eddik. Jeg starter litt mer forsiktig enn planlagt, og har nå skiftet 50l vann og brukt 3ml eddik. Skal snart måle verdiene, og regner med jeg må ta i hvert fall en omgang til. Så gjenstår å finne ut eksakt hvor mange ml for å vedlikeholde en stabil pH på 6,5. Jeg synes testene har enten stort sprang (tetra sin med 0,5 intervaller), eller er for unøyaktige å lese (SV, som må leses ovenfra...vanskelig å lese nøyaktig, synes jeg). Og stix, som jo ikke er kjent for å være å stole på. Da er det ikke lett å holde det stabilt, når det er minst like viktig, i hvert fall for sommerfuglene.
4 kuhliier har danseoppvisning etter vannbytte nå. De vrir seg i hverandre og fyker opp og ned langs glasset og inn i plantene. Kaller det dans jeg, selv om jeg begynner å lure på om dette kanskje er unormalt?? Men det er litt slik jeg ser dem på natta og. Virkelig artige skruer

Ellers synes jeg at jeg roter i karet nå. Blir ikke fornøyd med innredningen. Av og til tenker jeg at jeg har altfor mye tilfeldige greier sluppet tilfeldig ned. Andre ganger får jeg for meg at det er for tomt. Det er ikke mye ledig plass på bunnen, men vet ikke hva jeg kan fjerne. Jeg tar gjerne imot synspunkter. Fjortismalle fikk tilbake krukken sin i dag, og den må bli. Det er hjemmet hans, og han var kjapp tilbake der etter noen dager i kokosnøtt. For mye eller for lite planter? For mye eller for liten åpen plass på bunn? Annet? Har sett meg blind nå jeg. Ser så mange flotte akvarier her inne, men jeg låser meg fort i "mitt" system. Så jeg er åpen for ideer (for såvidt i begge kar).
Grattis med nytt kar :P

Når det gjelder det store karet ditt så synes jeg det var fint, men jeg liker å få skvist kokosnøttene ut til sidene, og gjerne litt bak, kansje bak plantene tilogmed om det går ann... Ikke bare fordi jeg ikke synes det er så fint med kokosnøtter, men også fordi om 2 par fisker skulle finne på å legge egg i nøttene dine nå, så ville det jo bli krig når de er så nærme hverandre... Og med en ancistrus i midten ser jeg for meg litt av ett kaos om de skulle krangle om hvem som skulle eie bunnplassen der

Koskosnøtter til sidene, den lille rota til venstre i midten og den krukka... en annen plass, hehe :P

just my 2c
Mange takk for innspill, Trond

Det var det jeg sa, at jeg har sett meg blind nå og sluttet å tenke. 3 malle-bosteder tett i tett!! Nå har jeg kun to da, og de skal få hver sin ende ja Foreløpig har de ingen make, og de er unge (derfor baby-malle og fjortis-malle). Tenkte karet var for lite til flere maller...?? Det er for lite til baby-malle også, når han nærmer seg utvokst.
Noe galt med krukka?!!? Hadde den utav noen dager for å sjekke om den gjorde at pH steg...men syntes det var fint når den kom tilbake Enig med deg ang. kokosnøttene (viktig påminnelse ja!), men IKKE krukka! Skal nok finne en hedersplass til den hehehe

Kjenner noen til navnet på mallen i krukka? Går ut fra at flere kjenner til mallen, spørsmålet er om bildet er "godt nok". Kostet nesten 900, og så er navnet glemt...Ville gjerne lest litt om den. Det er forresten fjortis-malle.
Baby-malle er en pseudacanticus, av den typen med sterkest rødfarge, og prikker. Han har foreløpig plass i en sprekk i rota til venstre. Ser bare den røde halen som svinser, men han er lite ute på tur. Jeg fikk beskjed om at jeg ikke kom til å se den på en god stund, men han er lett å få øye på når han drister seg frempå og tar noen korte turer under rota. Praktisk at han holder seg der han gjør nå, så er det lett å fore han (eller henne...).

Da skal det måles pH igjen!! Vet ikke hva jeg tenkte da jeg startet med 3 ml. Det gjorde ingen utslag. Men fortsatte forsiktig og tok 5 ml i en 20l bøtte. Kanskje litt utslag nå...?
Nå er jeg ikke helt sikker på hva slags fisk du har i karet, men ciklider kan bli ganske så hissige om de skulle legge egg i en av kokosnøttene... Her vil ikke mallene bruke kokosnøtter, de foretrekker andre ting ^^ (avlange rør med stein på synes de er helt kult, hule røtter etc)

Nei, tror ikke det er noe galt med krukka sånn sett, den er sikkert ufarlig for både fisk og PH, men det er heller at jeg ikke liker sånt i mine kar, så derfor hadde den forsvunnet bak en rot eller noe i den duren Jeg bruker ikke særlig mye sånne 'no-fishing' skilt og sånt i karene heller jeg, hehe

Mallene tør jeg ikke prøve meg på, vil heller anbefale å poste en egen tråd i identifikasjonsforumet (phu langt ord) så tenker jeg nok noen kan fortelle deg det ganske fort. Jeg driver ikke med senking av PH noe særlig heller, men det er intresant å følge med når dere som driver med det. Kan sikkert komme godt med en gang i fremtiden, den lærdommen jeg får gratis av dere nå...
Sommerfuglciklider legger egg på flate overflater. Feks på steiner osv.

Tøff malle du har kjøpt deg. Legg ut flere bilder på mallesiden så er det garantert noen som har peiling.

Espen
Trond13
Nå er jeg ikke helt sikker på hva slags fisk du har i karet, men ciklider kan bli ganske så hissige om de skulle legge egg i en av kokosnøttene... Her vil ikke mallene bruke kokosnøtter, de foretrekker andre ting ^^ (avlange rør med stein på synes de er helt kult, hule røtter etc) Nei, tror ikke det er noe galt med krukka sånn sett, den er sikkert ufarlig for både fisk og PH, men det er heller at jeg ikke liker sånt i mine kar, så derfor hadde den forsvunnet bak en rot eller noe i den duren :) Jeg bruker ikke særlig mye sånne 'no-fishing' skilt og sånt i karene heller jeg, hehe


Jeg har 4 electric blue sommerfuglciklider (voksne, vet ikke kjønn) og 2 "vanlige" (unge, ene har litt rødlig buk, så tror det er et par...hannen er etter, hun ikke like ivrig). Så har jeg 3 unge scalarer. Tror det er for mange sommerfuglciklider om noen legger egg. Har en flat stein (stein av tre) under rot som står som en A. I tillegg har jeg 10-11 kuhliiål. Det spørs om jeg ikke har gjort det for vanskelig for dem i dette karet til å få noe "dretting"...

Ok..jeg trodde at så lenge mallene hadde hule, så trengte det ikke være slikt røyr av stein. Men foreløpig har de sine plasser, og jeg satser på at jeg har stort kar til de vokser ut av dette. Da skal det bli plass til partnere og skiferhuler Fikk forresten en rot i dag, som har god plass til en malle. Men den ligger jo på sanden, så det er bare tak og vegger, ikke en hel hule...

Ja, jeg forstod du ikke likte krukken hehe. Nå har jeg ominnredet og flyttet på planter. Ikke sikker enda om jeg er fornøyd, men nå gikk lyset og de skal få fred. Krukka er forresten det eneste kunstige jeg har ;( hehe

Takk igjen for innspill Ser jeg må ha en plan klar OM det skulle bli egg.
Black_Flys
Sommerfuglciklider legger egg på flate overflater. Feks på steiner osv. Tøff malle du har kjøpt deg. Legg ut flere bilder på mallesiden så er det garantert noen som har peiling. Espen

Ja, som jeg skrev i svaret til Trond, så har de en stenflate under en høy rot. Men det spørs om jeg er helt klar for dette enda, da jeg frykter det vil bli litt stress i akvariet med de andre fiskene.

Jeg har foreløpig bare dette bildet av mallen, men skal legge det ut og se om noen kjenner igjen fra såpass utydelig bilde
Litt trist, veldig frustrert og litt lettet og glad
Etter å ha vært på blomserhandel til begge akvariene i dag, møtte jeg han jeg kjøpte fjortis-malle av, og fikk vite at det var en L-091. I følge han, en ganske eksklusiv art... I følge meg, en veldig flott art, uansett eksklusiv eller ikke.

I morges så jeg at den hadde flyttet seg ut av hulen sin, og lå bak en rot i bakre hjørnet. Der den lå en god stund den dagen jeg fikk den. Litt etter lyset gikk på, skulle jeg gå og mate. Så til min skrekk at fjortismalle lå over på siden, og ikke tvil om at den var død. Den ble fjernet, og fiskene fikk mat. Så målte jeg pH, nitritt og resten på stripsen til JBL. Alt veldig fint, og alle fisker helt normale.
Butikken har en 4- dagers garanti. Det er langt over 4 dager siden den ble kjøpt, og heller finner jeg ikke kvittering. 995 kr har jeg ingen mulighet å ut med på enda en. Men jeg tenkte at siden jeg har pratet en del med han i butikken, kan jeg jo i hvert fall ringe og høre. Og på mandag får jeg ny

Men nå er dilemmaet hva jeg skal gjøre med pH`en. Den ble gradvis senket fra godt over 7 til rundt 7, eller like under i går. Om dette gikk for raskt, så vil jeg tro at det var sommerfuglciklidene jeg ville merket det på. Ikke sikkert det har noen sammenheng, men nå blir jeg litt i tvil om jeg skal holde pH`en der den er (da må jeg jo fortsette med eddik ved vannbytter. Fortsetter jeg ikke, vil det bli nok en svingning... Dagens dilemma. Men i dag skal vannet få ro, så jeg har da tid å fundere litt
Tilfeldig bekjentskap
© LOFFA 2012
Reklame for plussmedlemskap