Endelig! - etter 38 år.. (side 2)

530
Det er kanskje ikke litersyken som sådan som smitter, men den lysten som etterhvert kommer til å ha enkelte arter for seg i eget kar. Selskapskar er riktignok fint å se på, men i lengden kan det bli kjedelig. Vil man se hvordan enkelte arter lever i omgivelser så nær de naturlige som man kan få til, eller i ethvertfall slik at de kan utfolde seg på naturlig vis, med yngelleie etc., da følger av det at antall kar øker. Min erfaring er at jo flere timer jeg bruker på AF, desto flere arter finner jeg som kunne være morsomme å prøve. Akkurat den biten er smittsom som bare ....(i likhet med andre typer virus på nettet!). Omgivelsene kan være en god støtte i det å begrense seg..! ;-) Forøvrig synes jeg at testen din var helt topp. Begge butikkene fikk anledning til å vise kunnskap og service. Det er nøyaktig det samme Norges Automobilforbund gjør, sammen med Gjensidige, når de tester bilverksteder. De gjør det enda mer omfattende idet de har lagt inn feil som de forventer at verkstedet skal finne og utbedre og har metoder for å sjekke om feilen er utbedret og ikke bare fakturert. Jeg gidder ikke bruke tid og penger på butikker, av enhver art, som jeg ikke opplever gir valuta for pengene. Livet er for kort til å dille med folk som ikke gjør jobben sin. Alternativet til å bare gå, er selvsagt å fortelle hvorfor man gjør nettopp det. Det hender, men avhenger av dagsformen og om jeg føler at det i det hele tatt har noe for seg.


Jeg driver bare med snegler.. Så tør ikke tenke hvor mange liter jeg måtte hatt om jeg også drev med fisk.. Så det over der er jeg helt enig i! Det er som ett virus. I hvert fall for oss som 'egentlig' ikke har penger til det, men bare må ha flere kar! ..
Takk for innspill 530 og Gomp
Sorger, gleder og bakoversveis.
Sorgene først:
Jeg har vært nødt til å avlive to fisker i løpet av den uka karet har vært i drift. Kjøpte tre Platy, der den ene endte med å legge seg på siden under filterinntaket og sluttet å reagere på håven. Den endte sine dager under tommelfingerneglen.
I går hentet jeg de tre første av de fiskene (L144) jeg har overtatt sammen med karet. To av dem så friske ut og oppførte som jeg forventet. Den siste var nesten hvit, hadde dårlige finner og oppførte seg unormalt. Den la seg etter en stund midt ute på sanda uten skjul og flyttet seg ikke på flere timer. Jeg så ingen bevegelse til slutt, og den reagerte ikke med annet enn et par dvaske haleslag når jeg forstyrret den. Jeg valgte å ta den også.

Gleder!:
De to Platyene jeg har igjen ser ut til å stortrives etter mine begreper, og det samme gjør mallene. Riktignok har jeg ikke erfaring med hva som er normal adferd, men de virker avslappet og gjør varierte ting i løpet av døgnet. Planter jeg har overtatt har varierende trivsel fra før, men de jeg har valgt å bruke lever enda, og vasspesten og Javabregnene trives tydelig bedre enn i vertskaret
De to mallene har allerede etter et døgn gjort nytte for seg. Alger på varmekolben og planterester som satt på skumgummien til internfilteret er borte

Bakoversveis:
Da jeg sa ja til å overta karet, fikk jeg også fisk med på "kjøpet". Det er jo supert i utgangspunktet, men da jeg hentet mallene i går og spurte hvilke Corydoras jeg skulle overta etterhvert fikk jeg vite at det var alle sammen! Det vil si 18 stykker av tre ulike sorter, men flest Sterbai. Det betyr at jeg enten må legge om planene for innredning og antall arter i karet, takke nei til noen eller gi bort/bytte noen..
Det er riktig sjarmerende fisker må jeg si, men hvor stort areal med sandbunn bør så mange ha?

Ja, det blir mange vurderinger å ta framover, men nå er det tre uker til neste påfyll av fisk, så jeg kan tenke meg om, lese meg opp og få råd her i AF.
Positiv overraskelse -l144
Må innrømme at jeg ikke var udelt begeistret for de litt bleke sugemallene, og han jeg overtok dem fra sa at jeg ville se lite til dem. Men jeg hadde påtatt meg ansvaret, og de vil gjøre en viktig jobb i karet.

MEN - de er jo noen riktig interessante skapninger, og jeg ser mye til dem! De to bruker store deler av karet også på dagtid, og etter min vurdering stortrives de. Jeg vet ikke om det er hunn og hann, men det er uansett veldig tydelig at den ene driver byggevirksomhet foran huleåpningen! I løpet av et par døgn har det dukket opp en liten haug av småstein, og noen plantedeler som dekker åpningen. Den andre er veldig interessert hver gang det skjer noe der, og stadig svømmer de sammen i området. De to platyene er også veldig nysgjerrige når dette pågår.

Mallene har også blitt gulere i løpet av disse få dagene, og den ene har fått en antydning til oransje stripe midt på kroppen.
Har svart på det med Coryene i den egne tråden som du la ut

Bare til og spør hvis det er noe du trenger og vite om dem, har hatt mine i 3 månder nå og har lært mye på den tiden!
Heihei sjekker bare innom Har Coryene dine kommet i hus?
Nei, det blir først om et par ukers tid. Nåværende eier er bortreist. Jeg regner med å måtte innføre dem i flere omganger. Å ta alle 18 på en gang vil vel kanskje bli for mye for filteret å takle?

Ellers har jeg hatt litt problemer noen dager. En oljeaktig hinne dukket opp på overflaten, og fiskene så ikke ut til å trives. Så ikke utslag på nitritt på stripstest. Jeg kastet ut en rot jeg hadde liggende å flyte i karet, og mistenker at den var synderen. Etter 20% vannbytte i 4 dager er hinnen nå borte, og fiskene ser igjen ut til å ha det fint. I tillegg har jeg plassert utløpet fra pumpa litt høyere for å få mer oksygen i vannet, og har nå nesten vent meg til sildrelyden. Må nok kjøpe meg en luftpumpe når kontoen er etterfylt. Har også fått ned hardheten litt etter at jeg overjusterte en periode. Noen av plantene gulner, og jeg har gitt dem mer gjødsel i sanda. Det ser ut til å ha stoppet utviklingen, men jeg må lese meg opp på plantestell etterhvert. Har overtatt mange bokser med saker uten pakningsvedleggene, så jeg vet ikke noe om dosering ol.
Håper du får til Coryene når de kommer i hus da, for hvis de trives kommer du til og bli kjempe sjarmert av dem

Mine har lugget ved glasset i hele dag og følgt med når det har blitt flyttet på møbler og rydding, ikke skye i det hele tatt

Den ene Aeneusen har gått med et sår i lang tid som ikke har villet lege, fiskene har vært fin hele tiden men igår klarte han desverre ikke mer, men det er ikke så mye og gjøre med det :/
Sjur Gabriel
Ellers har jeg hatt litt problemer noen dager. En oljeaktig hinne dukket opp på overflaten, og fiskene så ikke ut til å trives. Så ikke utslag på nitritt på stripstest. Jeg kastet ut en rot jeg hadde liggende å flyte i karet, og mistenker at den var synderen. Etter 20% vannbytte i 4 dager er hinnen nå borte, og fiskene ser igjen ut til å ha det fint. I tillegg har jeg plassert utløpet fra pumpa litt høyere for å få mer oksygen i vannet, og har nå nesten vent meg til sildrelyden. Må nok kjøpe meg en luftpumpe når kontoen er etterfylt.


Hei og gratulerer med ny hobby Du og pengene dine kommer ikke til å se mye av hverandre fremover:P
Olje hinna som legger seg på toppen av vannet er en protein hinne, ufarlig men hindrer vannet i å ta opp så mye oksygen som det burde. Rota kan du med sikkerhet stappe oppi vannet igjen (ettersom du har maller MÅ du nesten det siden de trenger den i sin diett), for å bli kvitt hinna retter du bare utblåsen på filteret over vannlinjen, da brytes hinnen opp og blir tilslutt borte. Eller så kan du sette inn ei luftpumpe
Jippi! coryene har ankommet.
Ikke alltid det er praktisk å gå etter planen, så alle 18 kom i karet her i dag. Første bekymring var om frakt og nytt vann/miljø ville takles greit, og etter 4 timer er det i alle fall sikkert at ingen lider av sjokk. Her er det liv!

Det viser seg å være 11 Sterbai, 6 Aeneus og en jeg ikke vet hva er med en tydelig svart flekk på ryggfinna, og et rødlig parti under gjellene. Det tok ganske lang tid før de våget seg ut av posene, men møtet med de to sugemallene(L144) og to Platy gikk over all forventning. Selv om det skal være fredelige fisker, ble jeg imponert. Alle hilste på hverandre og nå spiser de mat snute ved snute alle sammen. Den av annen sort ser unektelig litt ensom ut, så jeg får vurdere hva jeg skal gjøre. Først må jeg få de til å trives, og følge nøye med på at filterne klarer belastningen med så mange nye fisk på en gang.

Etter å ha sett fargekombinasjonene mellom fiskene her nå, har jeg funnet ut at tanken på neontetra må forkastes! Det ville være som å sette neonlys som styling på en veteranbil..

@Sterud - Takk for god info og lykkeønskinger. Når man endrer på flere faktorer samtidig er det ikke greit å vite hva som er hva. Jeg har lagt tilbake rota som trenger å trutne, men sugemallene har to på bunnen å forsyne seg av fra før. Var nok "fossefallet" fra filteret som gjorde nytta.
Ta et bilde av den med svart ryggfinne så skal vi nok finne ut hvilken det er^^

Kan god være det er Corydoras Panda. Søk den opp og se Men jeg vil gjerne se bilde fordet om da
Jeg har så dårlig nettfart i dag at jeg ikke kan strø om meg med bilder Lone. La det her:

Det er ikke panda, og som du ser er det bare en sort flekk på ryggfinna.
Mye har skjedd!
Hei igjen. Det er lenge siden jeg var her, men det betyr ikke at jeg har gitt opp fiskeholdet - skjønt det har vært veldig nærme et par ganger!

Stort sett har ingenting gått som planlagt, jeg har mistet mye fisk og ble koblet til nytt vannverk i vinter. Jeg vet at det er en del å utsette på min egen innsats, men jeg deler likevel historien med dere. Det er sikkert noen som kjenner seg igjen

Frustrasjonene startet med at coryene en etter en ble syke og døde. Jeg holdt meg til stripstesting av vannet pga. latskap/økonomi og verdiene var etter boka greie for disse fiskene etter at jeg justerte litt med GH+ og pH+ ved 15-20% vannbytter en gang i uka. Etterhvert sluttet jeg å teste springvannet før justering siden verdiene var helt like hver gang, og målingene i karet var ok når jeg testet før vannbytter. I starten var det bare en og en av Sterbaiene om gangen som begynte å få balanseproblemer, før Aeneusene fulgte etter. De begynte å svømme i spiraler og i løpet av 2-3 døgn endte med å ligge apatiske mellom plantene for å klare å holde seg på rett kjøl. På det tidspunktet avlivet jeg dem siden jeg forstod at det ikke ville snu. Samtidig med dette tok det helt av med lange trådalger og pestsnegler og posthornsnegler som formerte seg i ekstreme mengder. Jeg luket og plukket snegler daglig uten at det så ut til å være nok, og jeg var sikker på at jeg ikke ga for mye fôr i følge andre. Status nå er at bare en Aeneus har overlevd, den har aldri vist svakhetstegn underveis, og har det utmerket nå 2 måneder etter at den siste kameraten døde.
Så gikk alt fint en periode, før hannen i platyparet viste samme symptomer og døde. I en samtale jeg overhørte på butikken en dag kom det fram at de var så fornøyde med trykket i springen etter at det nye vannverket kom i drift.. Da begynte det å demre! Nå har jeg sjekket, og det viser seg at jeg ble koblet til et nybygd vannverk og renseanlegg i den perioden fisken døde. I forbindelse med innkjøring av et nytt renseanlegg kan kanskje vannverdien svinge ekstra mye, i tillegg til at det er en helt ny vannkilde. Selvfølgelig er det ikke den eneste årsaken, for jeg har nok opplevd flere andre kjente innkjøringsproblemer forstår jeg.

Oppsummering:
De siste 6 ukene har de gjenlevende (2 L144, 1 Platy og 1 C.Aeneus) ikke vist noen tegn til mistrivsel, algeveksten er på retur og sneglene ser ut til å være under kontroll etter hyppig plukking og luking i vasspesten der de trivdes. Jeg har nå ganske stabilt springvann, men det er (fremdeles strips) både hardere og med høyere pH (GH 8/pH 7.5) enn før (0/6.0). Dråpetest av pH og NO2 er kjøpt inn i dag og skal prøves når jeg bytter litt vann senere i kveld.

Så nå har jeg et hvileskjær der jeg har kjøpt 10 neontetra og en SAE for å få hjelp til å spise både alger og mindre partikler fra foring, og for å se om det stemmer at karet begynner å stabilisere seg før jeg ommøblerer og velger fisk. De nye springvannverdiene gjør det fristende å fokusere på fisk som kan trives uten for mye justeringer. Nå ser jeg i det minste framover igjen, og algeteren har slått seg til ro etter flytting for to dager siden og spiser forbausende mye for sin (foreløpig) lille størrelse.

Opsann - der klarte jeg nesten å skrive hull i hodet på meg selv også, gitt

Godt oppstartsfasen tar en ende, og at du ikke gir opp! Det står endel akvarier og støver på loft og i kjellere, synd, for det er jo så moro!

Leser at du har kjøpt en SAE, hadde de fler der? En enslig SAE kan bli en litt ulykkelig SAE, nemlig. Vi kjøpte en stim, hvorav de fleste endte som tørrfisk før vi hadde lært hvor kjappe de er til å hoppe ut når du ser en annen vei. Den som ble igjen ble furtete og vrang. Nå går det mange av varierende størrelse og koser seg sammen. Et par-tre av dem er reddet fra en ensom tilværelse som grinebiter og medfiskplager, det er en fornøyelse å se flokken farte rundt i halsbrekkende synkronsvømmingsøvelser :o)
Ja, de hadde fler SAE i butikken, men fordi jeg fremdeles er usikker på om alt er stabilt nok i karet valgte jeg å se om den ene trives med forholdene før jeg ev. kjøper fler. Med mitt kar på 200l kan jeg uansett ikke ha mer enn noen få når jeg leser hvor store de blir etterhvert. Mht. trivsel for de andre er det jo også et problem at coryen og platyen er alene. Nå vil jeg først se om alle overlever i noen uker og få bekreftet at jeg har kontroll over karet.
Så må jeg kanskje revurdere hele utvalget nå som jeg har lett basisk vann med litt hardhet, i motsetning til da jeg først forberedte meg for litt surt og veldig bløtt vann fra springen.
Du kan jo ha mange typer levendefødere i karret! Visst jeg var deg ville jeg kanskje gått for noen av disse fiskene:
Endlers guppy ( her er det utrolig mye spennende å fåtaki, både viltformer og akvarieformer er nydelige, Selv har jeg viltformen i en 325L med fangstlokasjon )
Micropoecilia art ( litt vanskelig, men ikke umulig )
eplesnegler og div reker er også facinerende dyr som trives i en pH over 7tallet.
Visst du først leter så finner du utrolig mye spennende som kan fungere i den høye pH`n.
Malawi og tanganyika arter går jo også! Kanskje en gruppe med noen sneglehuslekere fra Tanganyika kunne være noe?


mvh
Per Gunnar Stenersæter
Nevnte det bare fordi de tydeligvis kan bli ganske aggressive mot annen fisk av å gå alene, det var jeg ikke klar over før denne "redd-digre-sure-SAEr"-aksjonen startet. Artig å se at de gir seg med jagingen når de får selskap igjen, da :o)
Sjur Gabriel


Vil annbefale deg å kjøpe dråpetest sett før vannverdier.
Tetra test analysett er et bra alternativ..



Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap