Hodet under vann....

Jeg innser at min nybegynner-tråd full av forvirring og spørsmål begynner å bli veldig lang på kort tid, men jeg synes det er hyggelig og spennende å skrive ned mine opplevelser med helt nytt akvarie, så jeg tror jeg heller bør fortsette å blogge på rett sted i fortsettelsen.

Jeg håper dere synes det er allright å lese om en aldri så klønete nybegynners opplevelser og funderinger, og dere må gjerne bidra med god kunnskap jeg burde hatt underveis

Jeg bråbestemte meg egentlig for at jeg ville ha akvarie etter at jeg begynte å jobbe ekstra i dyrebutikk. Jeg har hatt kampfisk i bolle (....) for mange år siden, noe jeg innså den gang ikke var helt det store, selv om RS2 som fisken het var en sjarmerende liten fisk. Når han ikke var mer gikk det noen år, og så fikk vi plutselig et 80-liters kube-akvarie av en bekjent, ferdig med fisker. Det var greit nok, men fiskene var ikke helt min type og akvarie ble aldri noen pryd så etter en stund kvittet vi oss med det. Fiskene overlevde vår dumskap utrolig nok, men det ble avviklet og jeg leverte fiskene i en butikk til slutt.
Nå ville jeg gjøre det skikkelig og har lest svært mye de siste ukene. Jeg ville ha et akvarie av god størrelse som ikke krevde alt for mye plass i stua, men stort nok til at jeg kan ha et trivelig miljø, og valget falt på et brukt 120-liters Juwel.

Akvariet har nå vært oppe i et par uker og nå har nye beboere flyttet inn i dag. Jeg har vinglet litt når det gjelder fisk til akvariet, men siden det bodde tetraer og SAE der fra før-og de ble med karet hit til meg, fikk de bli og dermed lot jeg det styre meg litt foreløpig. Fra å vurdere ulike ciklider i steinbiotop endte jeg opp med å beholde tetraene og SAE'ne og noen av plantene jeg fikk med.
I dag kjøpte jeg to hunn-kampfisker og seks søte Otocinkluser.

Jeg har målt vannverdier nesten daglig siden jeg satte opp akvariet, og vært vesldig redd for død fisk. Ingen av fiskene jeg fikk med har dødd - enda, og verdiene har egentlig vært nokså stabile, men forrige dagen fikk jeg sjokk da jeg fikk målt verdiene med dråper hos dyrebutikken. Der ble den målt svæææært lav. Men så kjøpte jeg dråpetest selv og målte hjemme og skjønte at butikktesten måtte ha vært feil. Det viste seg at testglasset var "forurenset", så etter en skylling viste den samme resultat som hjemme. Ph'en var litt lav, ca 6,5, men ikke livstruende med hensyn til fisken som bor her. Noen dråper ph/kh plus, og ph var oppe på syv noen timer senere. Nitritt har ikke kommet ennå, men jeg må nok følge med nøye videre også, til vannkvalitet "sitter i fingrene".

Jeg hadde ikke forestilt meg at man må ha så mye remedier for å ha akvarie...sist gang hadde jeg kun en flaske med vannmiddel og litt fiskemat. Nå har jeg et helt apotek....men både sanden, pumpen og noe av dekoren er helt nye så jeg har kjøpt nesten alt jeg har blitt anbefalt. Sikkert ikke nødvendig, men nå har jeg det i alle fall om jeg skulle trenge det

Gleder meg til i morgen, da skal jeg slå på lyset i akvariet igjen og håpe at de nye innbyggerne har funnet seg til rette. Da kan det hende jeg får tatt noen bilder igjen også. Det ligger noen bilder i den andre tråden hvis noen vil se begynnelsen på prosjektet mitt.
Ser at du venter på eventuell nitrittopp. Vær oppmerksom på at før du får målbar nitrittmengde, får du ammoniakk. Med den pH du legger deg på, vil det være noe mer ammonium enn ammoniakk. Med pH rundt 7, altså nøytralt vann, vil du ha omtrent like mye av begge. Ammoniakk er minst like farlig for fiskene som nitritt, ammonium er det ikke. All mulig grunn til å kjøpe dråpetest for ammoniakk dersom du ikke allerede har det. Får du ammoniakk, er ikke filteret innkjørt og vannbytter er nødvendig. Lykke til.
Takk for tipset, da skal jeg nok gjøre det. Jeg har bare en multitest i strips-format, og kun dråpetest for PH, har vært usikker på om det er flere dråpetester jeg bør/må ha...
Ett døgn etter innsettingen av nye fisker, og ting gikk ikke helt som jeg regnet med.
En av de fire venusfiskene jeg hadde fra før mistet balansen i går og svømte mer eller mindre vertikalt sent i går kveld. Baken nedover og hodet opp. I dag tidlig var den sliten og lå mest på bunnen. Alle de nye fiskene derimot virket veldig mye tryggere, og kampfisk-damene hadde kommet seg mer ned i akvariet og svømte rolig rundt. Jeg satte inn to knapper med for på glasset, en på hver kortside for å gi litt ekstra til otocinclusene i og med jeg leste at de trenger et lite boost etter innsetting. Kampfiskene gnafset og spiste sammen med både tetra og sae, mens otoene nok må nøye seg med rester. Men alt i alt virket det veldig greit oppi der bortsett fra den syke stakkaren.

Vi har vært ute i tre-fire timer, og når vi kom tilbake var pasienten borte, dvs det så ut til at det var blitt til lørdagsgodt for en av sae'ne. Jaja, så slapp den fra plagene. Men jeg mangler også en kampfisk!! Jeg har nå byttet litt vann og bladd i plantene og kikket inn i karet fra alle vinkler men den er søkk vekk. Veldig rart for den virket helt fin for få timer siden, og alle virket helt uberørte av hverandre, både kampfisker, tetraer og de andre. Og nå er den bare borte...
Den hvite kampfisken må ha strøket med og blitt spist den også, mens vi var borte. Veldig merkelig, helt uforståelig for meg egentlig og inmari synd. Den hadde allerede fått navn, og var kjøpt til datteren min (3). Nå må jeg finne en ny hvit fisk, for datteren min spør stadig etter den hvite fisken.... Det var opprinnelig en hvit/rød botia i karet da jeg hentet det som datteren min straks la merke til, og den leverte jeg til lokalbutikken fordi den jaget sae'ne veldig hardt. Den hvite kampfisken var dermed en erstatter, men det varte desverre ikke lenge :s Så nå må jeg nok finne en ny hvit fisk igjen. Den mørke kampfisken ser ut til å klare seg fint. Den skal få noen mer egnede planter så den har noe å krype inni under vannflaten så fort jeg får tak i noe.

Jeg fant også en liten otocinclus død i dag og det ble atter en runde med nerver på meg. Jeg har lest at otoene er veldig skjøre de første ukene, så nå håper jeg bare jeg ikke mister alle... men de andre virker fine foreløpig, jeg slipper nesten ikke akvariet med blikket nå :s De har fått mye mat i dag, og agurk-snacks på olivengafler til dessert, men de har ikke vært så interessert egentlig. De sitter mye på glasset som ser veldig rent ut, på steinen og på planten, og planten skal de få kose seg med så lenge de liker den. Jeg skal sjekke hva de kan ha av mer riktig for til dem på dyrebutikken i morgen. Og kjøpe squash...
Og bestille flere Venusfisker, for de tre som er igjen er nokså urolige til tider. Kanskje de roer seg om de blir en god stim?
Neineinei, det er helt forferdelig... I går kveld forsvant også den røde kampfisken, like etter foring ble den borte og jeg trodde den hvilte seg i plantene. Men da jeg sto opp i dag og den fortsatt var savnet måtte jeg gå grundigere til verks. Rotet litt i plantene og studerte karet igjen men den var søkk vekk. Og jeg kunne ikke tro at den var blitt spist sånn helt plutselig så da var det bare en ting å gjøre, å sjekke filteret..... boksen er tett og utblåsningen er svært trang for en liten fisk pluss motstrøm så det var helt utenkelig at de hadde blitt fanget der, men det var siste løsning. Jeg løsnet filterboksen fra veggenakvarieveggen for å se om det fantes noen åpninger og idet jeg tok boksen vekk fra veggen falt to døde kampfisker ned til bunnen. Den stakkars hvite som har vært savnet siden lørdag, og den røde siden i går kveld. Den røde var død, men den hvite levde!! Den var svært medtatt men klarte etterhvert å svømme litt forsiktig. Jeg turte ikke annet enn å ta den opp i en bolle for å gi den muligheten til å komme seg, så nå står den i en bolle på kjøkkenbenken mens jeg er på jobb. Jeg er veldig usikker på om den vil klare seg, det hadde vært et lite mirakel...Jeg er veldig lei meg for dette her, og sint på meg selv for at jeg ikke sjekket filteret tidligere. Hadde jeg gjort det ville det gått bra. Den røde kampfisken var helt nydelig, og en fisk jeg har planlagt å kjøpe lenge, dette er kjempetrist. Nå må jeg finne en annen løsning med filteret så dette ikke kan skje igjen!
Uffda, dette var trist Men bra at du fant ut av det da, nå forsvinner hvertfall ikke flere fisk
Fest litt nylonstrømpe over innsuget til filteret, eller om det er veldig kraftig, et stykke blåsvamp. Mine ottoer syntes det var fint med algene på pumpen og ble sugd fast, så da hjalp nylonstrømpen lite, men med en pyntelig tilklipt blåsvamp festet med strips ble det ikke flere døde ottoer på pumpeinnsuget. Blåsvampbiten er forøvrig veldig kjekk, sparer meg for mye filterrens, siden den fanger opp visne blader og slikt før de går i filteret. Jeg tar den av og skyller grundig hver gang jeg bytter vann. Jeg skal heller vaske den en gang i uken enn rense filterert mitt en gang i måneden (som jeg måtte før.

Husk at ottoer ikke rasper i seg mat slik L-maller gjør, men suger, så maten må bli litt myk først. Jeg pleier enten å forvelle eller koke, eller la den ligge i et døgn eller så. Godt kokt brokkoli var en fin ting en stund husker jeg, mens nå går det i spinatblader som har fått en rask runde i litt varmt vann (snakker om sekunder). Kokt gulrot var de litt trege på, men neste morgen var interessen større. Vet ikke helt om det var fordi gulroten var lettere å spise eller fordi gulroten var næring for andre mikroorganismer, men populær ble den
Jeg har noe grøntfor tabletter til vegetarene blant L-maller, Tetra PlecoMin heter den, og har grønt lokk og godt merket med "grøntfor"

Stimfisk som blir få blir ofte stresset. Jeg mistet mye sebrafisk pga. forgiftning, og plutselig var de bare to. De så ut til å kunne stresse hverandre ihjel, de svømte i ring og prøvde å nappe hverandres finner mer eller mindre uten stans, noe de aldri gjorde når de var 10 stykker.
Tusen takk for tips, jeg skal se hva jeg får gjort med den pumpa for å "otto-sikre" den. Nå har jeg fjernet sugekoppfestet (de sitter på en plate som lager et hulrom bak der). Nå står pumpa løst inntil glasset så ingen fisk kan bli fanget i festet. Men at de små ottoene kan bli sittende fast noe sted er slett ikke umulig. Nå går ikke pumpa på full guffe, men man vet aldri.

Den hvite kampfisken lever ennå. Jeg synes den ser ok ut der den ligger i kjøkkenbollen, selv om den virker litt slapp... Vet ikke om den ville klare seg i det store karet, ennå i alle fall. Vurderer å sette opp et ekstra kar som den kan få samle krefter i. Dette er uten tvil en Kampfisk med stor K!

Jeg har vært veldig i tvil om jeg skal bestille en flokk med Venusfisker og fylle opp stimen igjen eller ikke, men jeg kan nok like gjerne gjøre det i morgen. Jeg synes det er trist med en stim på tre individer... :s

De fem gjenværende otocinclusene har overlevd så langt, heldigvis. De har hatt agurk å kose seg med et par dager, og i går fikk de squash, som nå endelig ser ut til å bli smakelig. Ganske stilig med olivengafler stukket ned i sanden i fronten på akvariet med store squash-biter på
Kjøpte også noen algetabletter for maller og bunnfisk, men igjen er både siamensisene og tetraene ville etter alt de får servert, så de små otoene får ikke med seg hva som skjer før det har blitt smuler på bunnen. Men jeg tror de har mat nok for de ser ut til å ha fått mager alle sammen
Så lenge pumpa ikek er veldig kraftig i forhold til åpningen så går det nok bra, jeg har en veldig kraftig powerhead som driver filteret, og med en liten åpning, så det blir temmelig kraftig akkurat der den trekker inn vann. Tror ikke det er et stort problem med en vanlig pumpe, dette er jo et hjemmesnektert opplegg.

Runde ottomager er bra, og et vakkert syn i tillegg Jeg ville nok ikke følt meg trygg på at alel overlever før du har hatt dem en måned eller to, men du skal se de er verdt det, jeg tror ingen fisk evner å se så uskyldig og søt ut som en otto Flittige er de også.

Vi får krysse fingrene for kampfisken. Høres så pent ut med hvit kampfisk, tror ikke jeg har sett det.
Jeg føler meg ikke trygg i det hele tatt, men håper de klarer seg. Jeg teller dem hver dag :p

Jeg får se om det blir bilde av den hvite dersom den kommer seg, men den ser veldig slapp ut så vi er nå usikre på om det i det hele tatt er vits i å holde den i live.... jeg har fått låne en 90 liter av naboen som er fyllt halvfull med vann og plassert på kjøkkenet, så med litt bedre plass vil jeg se om den er noe mer interessert i å svømme. Den er fin i fargen, kremhvit med knallrøde finner.

Her er bilde av en som er veldig lik den hvite :


Og slik så den vakre røde ut, ganske så identisk:
Her går det opp og ned.... i dag tidlig lå enda en oto død, og nå etter jobb fant jeg den tredje død... men kampfisken har kjempet seg tilbake til livet!
Jeg fikk et 90-liters av naboen i går som jeg har fylt halvveis opp og satt kampfisken i, så nå har den svæmmeplass til å trene seg opp på. Og det ser ut til å virke bra for nå ser den helt frisk ut !!

I og med jeg trengte vann til 90-literen tok jeg vannbytte på 20 liter fra 120-literen i går og brukte i 90-L. i tillegg til nytt vann. Mistenker at det har krevd livet til de to otoene i dag...?! De har nå en todagers squash som de bare nå i det siste har mesket seg med, og i tillegg fikk de en malle-waffer på morningen i dag som er borte nå. De ser bra ut, men jeg ser at jeg ikke har noen garanti for dette her. Lurer nå på om jeg skal la det gå sin gang eller bestille flere før alle forsvinner. Kanskje jeg bør vente til karet (og jeg) er bedre innkjørt før jeg prøver å sette inn otocinclus igjen...? Alle de andre fiskene tåler vannet og mine gjøren og laden, men ikke de minste stakkarene.
Det trenger ikke å ha noe som helst med vannet ditt å gjøre. Å fore dem godt hjelper dem, men er ingen garanti for at det får dem over kneika. Har de fått lite med mat i butikken, blitt for stresset av flytting, vel, da er det ikke mye å gjøre. Har du en god dyrebutikk så ta med deg de døde fiskene og en vannprøve, og be om nye. TAM Lade og flere av tropehagen butikkene gir nye fisk om de første dør ettermindre enn en uke og vannverdiene ikek er noe galt med.
Nå er jeg i ferd med å miste den fjerde otoen :,( Jeg oppdaget at den hang helt i vannskorpa og slet med å holde seg fast, det så nesten ut som den ville opp av vannet. Den skled sakte nedover og spratt opp til skorpa igjen og igjen.
De to friske gjenværende ser helt upåvirket ut, men den syke var slapp og falt ned til bunnen til slutt. Prøvde å svømme litt men "sjanglet" og slet seg bortover og så slett ikke frisk ut. Jeg fortet meg å legge ham over i karet til kampfisken, så får jeg se om den dør der eller kommer seg. Kommer den seg igjen der så er det noe galt i hovedkaret mitt, eller noe jeg gjør galt. Den er stor og rund og god så den får nok å spise i alle fall. Jeg har ikke mistet en eneste annen type fisk på grunn av vannet ennå, så det kan være at de er svake. Utrolig trist. Butikken skal erstatte de jeg mister, men hvis jeg mister alle så vet jeg ikke om det er noe poeng i å prøve igjen...? Kanskje jeg bør vente til jeg har hatt akvariet i en litt lengre tid først i alle fall, så jeg vet bedre hva jeg driver med.... :s

Noen som vet om voksne SAE er for hardhent med otocincluser?
SAE'ne har fått mer enn nok å spise etter at otoene kom i alle fall. Jeg har vært raus på vegne av otoene og SAE'ne spiser alt de finner. De snuser seg frem til godbitene som blodhunder og kaster seg over det. Nå ser de ut som de har spist fotballer alle tre, de er trill runde. De må på diett snarest så de ikke sprekker!

Jeg har nå bestilt 10 neoner til og 15 venusfisker for å få to skikkelige stimer med disse (18 av hver til sammen) så får jeg se hva jeg gjør med ny algefisk etterhvert. Otocinclusene står igrunn øverst på ønskelista men dette har vært en enorm nedtur... Er det noen norske oppdrettere som selger otoer det er verdt å skaffe seg kanskje, som er mer hardføre?
Butikken her er ikke kjent med dette problemet, så jeg er jo redd for at de ikke har det optimalt her.
Temp er på 24C, PH ca 6,8
KH ca 3-6 (har ikke godt nok mål på det) GH ca 5-6
Får ikke noe utslag på nitrat/nitritt
Kan det forresten være en sammenheng med plantesyken kanskje...? Jeg vet ikke hva som skjer med dem heller men de ser fortsatt ikke friske ut. De har sluttet å bli gule og vassne, men de er svarte i kanten og ser tørre og brent ut. Den verste av dem har faktisk fått ett nytt skudd så jeg. Jeg gir dem noen dråper med gjødsel i ny og ne nå, håper det gjør susen men jeg er fortsatt usikker på om de er ferdige eller om de kommer seg igjen. Jeg har vært redd for å knipe av noe på de på grunn av otocinclusene har spist fra bladene, men nå ser jeg det er ganske grønt på innsidene av karet allikevel så de sulter ikke, de to som er igjen.
Jeg har også kjøpt en stengelplante som det var meningen at kampfiskene skulle kunne hvile i (vet ikke hva den heter, den har pilformede blader med rødt på ene siden) Den ser ut til å gå i oppløsning etter bare noen få dager i karet mitt, selv om den har hatt det helt fint i butikken i lang tid?!? Jeg har kanskje for dårlig bunnsubstrat med noen cm rådasand bare...? Jeg la de tre gjødselkulene den hadde rundt rota nedi sanden da jeg satte dem inn, men den ser slett ikke frisk ut av den grunn. Eller er det vannverdier som har skylda for elendigheta...?

Jeg får nesten magesår av dette her, og samboern min bare rister på hodet av at jeg styrer så mye.... :s Jeg håper jeg får til bedre enn dette her etterhvert.
Tror ikke plantene dine er syke, tror de er litt gamle. De "tørre brente kantene" ser ut som besøk av hr Svartskjegg, Black Beard Algae. Har sånne på Anubias jeg også, hvis det er noen trøst. Det gule hullete bladet på ett av bildene i nybegynnertråden din ser rett og slett bare ferdig med livet, knip i vei. Anubias vokser fra ganske til grusomt sakte, så det er ekstra fælt å ta bort blader, men heller noen få som er friske og grønne....

Et triks kan være å senke rot med hele planta på i en bøtte vann tilsatt litt sitronsyre, la stå littegrann, og så forsøke å gni bladene rene med skrubbehanske. Er på tide her også nå kjente jeg plutselig :o)

SAEne spiser algene hvis de ikke får noe annet, dine har vel fått mer enn nok annet akkurat nå, så det er ikke noen løsning heller. Flytte utblåset kan hjelpe, det virker som om akkurat den algetypen elsker full-fart-vann og litt jojo vannverdier...

En annen ting er å få inn noe hurtigvoksende, Anubias er ikke storspisere akkurat, så nå kan det hende du forer algene. Kanskje ikke det aller mest hjelpsomme innlegget i verden, men godt ment, og hadde det vært veldig enkelt alt sammen hadde litersyken vært en tredagers. Hovedbudskapet er vel egentlig "ikke bekymre deg for plantene, plant mer" ;o)
Takk for svar, jeg trenger den trøsten jeg kan få nå kjenner jeg :,) Her dør dem en etter en og til og med plantene, bare sorgen akkurat nå, men jeg kan ikke gi opp enda.
Jeg skal ta et raid på anubiasen og knipe det meste der nå. Vannreturen fra pumpa står ikke imot plantene så jeg får ikke gjort så mye med det, men litt jojo vannverdier kan det jo hende jeg har... Hva som feiler den andre stilken (nye planta) skjønner jeg heller ikke, men kan hende det er det samme med den, at det er gamle visne blader som gir etter bare. Kan jo håpe...
Jeg har egentlig lyst til å plante noen nye nedi karet på siden av rota istedet for oppå, men planter er heller ikke gratis, og det har vært en dyr investering i den nye hobbyen allerede merker jeg :s Jeg kan eventuelt prøve å pynte på de jeg har og sette dem i grusen, kanskje de trives bedre der og vokser ut igjen raskere? Det har faktisk gjort det allerede også, det kommer noen nye planter i sanden foran rota av noen småstilker som landet der under innredningen, så litt villig er den faktisk )

Jeg har vært redd for at de svarte bladene ødelegger vannkvaliteten, men da er det kanskje ingen veldig trussel allikevel?
Nå har jo jeg fullstendig plantedilla, og mener oppriktig at frisk plantevekst er latskap satt i system. Det er sånn laga at mange planter du kjøper i butikk er produsert med bladene over vann, når du setter dem ned i akvariet visner selvfølgelig overvannsbladene, og nye flotte undervannsblader kommer. Butikkene nevner jo ikke det, folk røsker opp friske røtter og klager over kostnaden, butikken får solgt flere planter. Gjelder ikke alle planter, men Echinodorus, Cryptocoryne og en del stengelplanter som selges i potter er ofte i salg i overvannsform.

En annen ting er at ikke alle planter liker seg over alt, akkurat som med potteplanter i vinduskarmen. Akvarieplanter driver til og med kjemisk krigføring, så av og til holder det å flytte en skranten plante til en et annet sted eller annet kar! Det er dyrt med planter kanskje, men er det egentlig så mye dyrere enn hos Mester Grønn? Kjøper jo av og til vakre blomsterbuketter jeg vet at bare holder en kort stund, eller en orkide jeg ikke har håp om å få i blomst igjen, og sier det samme til meg selv når det gjelder akvarieplanter. Akkurat nå takker en litt sjelden stengelplante for følget her, den nektet bare å lage undervannsblader hos oss, men var vakker mens det varte. Og jeg får ikke til Hornblad som alle mennesker i hele verden får til å gro. Da slutter jeg jo bare med Hornblad, det finnes mye annet flott :o)

Karet blir mye mer stabilt med god plantevekst, det gjelder bare å finne ut hva som trives hos deg. Har søkt opp en del ganske lette og nokså snarvokste stengelplanter her, de fleste er vanlige i handelen og ikke av de dyreste. De har hovedopptak av næring fra vannet, og det er bra, særlig i begynnelsen. Planteslektene jeg nevnte først har hovedopptak fra bunnlaget, og er på en måte støvsugersystemet i mine kar. Vakre panter når de først har visnet fra seg...

Du får ha meg unnskyldt, for meg er akvarieplanter er toppen. De visner ikke ned om høsten! Man kan luke hele året! Og selge på auksjon! Og få gjemmesteder til yngelen! Og reise på ferie i to uker uten å bekymre seg! Hage inne! Kan det bli bedre :o)
Hehe, det er helt i orden! Jeg er helt nybegynner og har desverre veldig dårlig håndlag med planter generelt så jeg har litt noia men nå har anubiasene overlevd på et vis i flere uker, det kan kke være helt verst ) Jeg sier tusen takk for tips og erfaringer, godt å få litt veiledning!

Ang fiskene her så mistet jeg den fjerde otoen i går etter en times tid. Jeg spekulerer mye på hva som kan være årsaken, selv om det nesten er umulig å si. Men det kan ikke utelukkende været miljøet for da ville de vel dødd mer samlet?
Jeg lurer nå på om de rett og slett kan ha spist seg ihjel? Jeg syntes nemlig at den i går virket veldig stinn eller oppblåst i magen. Og så virket det på en måte som at han var delvis tilstede, men helt ukoordinerte bevegelser, og slapp. Selv om han kjempet seg rundt til det siste. Hvis de har fått lite mat i dyrebutikken og plutselig får de fråtse i grønnsaker, mallepiller og nye alger så blir det vel brått mye på de bittesmå magene...? De to siste som er igjen virker hittil friske, men jeg har sett at det kan skifte fort. Jeg har ikke gitt dem eget for siste to dagene, for nå er det en del smågrønske på innsiden av rutene, og nå tør jeg ikke prøve noe som helst for å se om de klarer seg best uten min inngripen... Siamensisene trenger også en slankekur etter den siste ukens kalas, så nå får jeg bare håpe det beste for de to småtassene som er igjen....

Og Kampfisken (ja, med stor K) lever i beste velgående og trives greit alene i 90 liter på kjøkkenet. Jeg skal snart flytte henne tilbake til 120-karet og de andre fiskene, hvis jeg ikke setter opp 40-literen til henne på kjøkkenet. Jeg gjør det kanskje i den rekkefølgen.... Usikker på hvor godt hun vil trives i det store karet spesielt når det blir førti stimfisker oppi der, fremfor 11 som jeg har nå.... Hun er en veldig rolig og trivelig dame i alle fall og følger med når jeg er i nærheten

Kjøpte ei rot til i går som jeg tenker enten å sette i 40-literen eller ominnrede 120-literen og samtidig få gjort noe med de stusselige plantene. Da blir det kanskje ikke så mye grønt igjen inntil de vokser opp igjen, men røtter og steiner er jo tøft det og

"dobbeltpostet"
Tilfeldig bekjentskap
© HaakonH
Reklame for plussmedlemskap