Førstegangsoppsett av større akvarium

Onsdag 02/04-14 hentet jeg mitt første skikkelige akvarium, et Juwel Rio400 jeg kjøpte brukt gjennom en kjenning. Akvariet var tømt med unntak av en mørk stenbakgrunn da jeg hentet det så jeg står fritt til å innrede det som jeg vil.
Per i dag har jeg ikke bestemt meg for hvordan jeg skal sette opp akvariet så jeg ønsker innrede det slik at jeg kan endre oppsettet uten store problemer om jeg skulle ønske det senere.

Planen er for øyeblikket slik:
Isoporplate på bunnen
Varmekabler
Biltemasand
Myggnetting
Annet substrat (avhengig av ønsket oppsett)

Tenker også på å legge inn luftpumpe for å skape litt liv med bobler i karet, men jeg vet ikke hvordan dette påvirker fisken så om noen har noen idé om dette (også hvordan jeg kan få til dette) så setter jeg pris på innput.
Planen er å begynne oppsettet i påsken da en kamerat av meg som er elektriker kommer for å sette opp 10 kontakter med beskyttelse mot vannsprut

Fra før har jeg et 60L med noen scalarer og to ancistrus av oppdrettsvarianten samt noen sebrasnegler og det er dette som satte fart på interessen.
Gratulerer med nytt brukt kar. Man blir fort hekta og plutselig har man fylt opp alle kroker og kriker med kar

Man trenger ikke isopor i bunnen så sant man ikke har planer om å ha noen halvstore tunge steiner eller steiner som har spisse kanter. Husk at isopor flyter og har du fisker som graver så vil denne flyte opp om du ikke har steiner som holder den nede eller evt silikonerer den fast. Selv har jeg brukt en tynn depron plate i 4 av karene mine hvor jeg har en del steiner og skifer og kan absolutt anbefale den da den ikke flyter opp med bare sand på.

Utdrag fra Helge H her inne:
Depron er et isolasjonsmateriale med lukkede små porer. Depron er et handelsnavn lik isopor, men er annerledes i form. Isopor suger vann, noe depron ikke gjør (på grunn av lukkede celler).

Ang luftpumpe foe å få bobler så kommer det helt ann på fiskene du velger. Er det f.eks fisker som trives best i rolig vann så er dette ikke noe å anbefale.

Kos deg videre med planleggingen og det finnes enormt mange stilige og fine akvariumer både her inne og andre steder som du kan hente noen ideer fra.
Gratulerer med nytt kar, jeg har også akkurat kjøpt et brukt rio 400, som jeg skal innrede.

Jeg har Malawi som skal i det nye, så jeg er rimelig sikker på hvordan oppsettet skal bli da. Jeg skal ha mye stein, og lys sand fra biltema. Fulgte også med en innvendig bakgrunn, men tror kanskje den skal ned.

Jeg har også tenkt å ha luftutstyr i akvariet, med Malawi går i alle fall det bra. Etter å ha sett litt rundt på nettet så fant jeg ut at jeg vil droppe luftesten, og heller legge en luftslange langs hele bakveggen av akvariet, tette enden og lage 3 små hull på slangen med ca 40 cm mellomrom. Må bare få lagt den slik at den ligger rett i overflaten av grusen, men uten å synes og ikke flyter opp. Jeg har en ventil på slangen som jeg kan skru på og regulere hvor mye luft som kommer gjennom, det er nok kjekt for deg å ha om du ikke vet hvilke fisk du kommer til å satse på enda. Er det fisk som ikke liker for mye bevegelse er det bare å skru ned luftmengden.
Jeg kommer til å legge inn luftslangen når jeg har i grus, da jeg tidligere har gjort dette til sist, og det er ikke å anbefale. Jeg synes det er bedre å legge inn slangen, sånn at den er der om/hvis jeg trenger den, i stedet for å ha en luftslange som delvis synes. Må bare ha en tilbakeslagsventil om luftpumpen er av.

Lykke til med oppsettet, innredningen er halve moroa

her er forresten litt inspirasjon, her er det både stein og planteakvarium å se på.

http://fish-etc.com/aquascaping-main/set-up-and-aquascape-a-cichlid-habitat

www.thegreenmachineonline.com
Jeg tror at det er en god ide å beholde bakgrunnen.
Og for øvrig mener jeg at Malawi er blant det mest spennende. Det krever litt forarbeid, litt flaks når det gjelder individer og sammensetning, men de har en interessant atferd. Det skjer alltid noe, og de er også interessert i det som foregår utenfor akvariet. 400 liter er også en fin størrelse.

Og skal du ha Malawi så er bakgrunn og depron noe som uansett er kjekt å ha. Jeg ville gitt totalt blaffen i om bakgrunnen er av "rainforest" eller "malawi" typen. Fiskene blir mindre skremt med bakgrunn, og små fisker kan kanskje finne gjemmesteder også - avhengig av type bakgrunn.

Hvis du vil ha sirkulasjon på vannet monterer du en innvendig pumpe med utblåsning i vannkanten. Luftpumpe og luftestein bidrar minimalt til sirkulasjon i så store akvarier, i forhold til sirkulasjonspumper/innvendige filtre.

Og det var dagens reklame fra meg...
Takk folkens! Gleder meg til å få det i gang
Grunnen til at jeg ønsker isopor(eller annet dempende materiale) i bunnen er i grunn fordi jeg ikke er 100% sikker på hva jeg skal bygge og vil derfor ikke la muligheten for visse typer akvarier gå fra meg om jeg senere ønsker å bygge om. Kjenner det blir litt kjipt å måtte tømme og hive ut alt, derav også myggnettingen mellom substratene så evt. substratbytte blir enklere.

Men hva tenker dere om varmekabler oppå dempematerialet i bunnen av karet?

HildeS
Jeg har også tenkt å ha luftutstyr i akvariet, med Malawi går i alle fall det bra. Etter å ha sett litt rundt på nettet så fant jeg ut at jeg vil droppe luftesten, og heller legge en luftslange langs hele bakveggen av akvariet, tette enden og lage 3 små hull på slangen med ca 40 cm mellomrom.


Hvordan tenker du å sette opp dette og hvilken type pumpe tenker du å bruke(link)? høres ut som du har samme ide som meg så det hadde vært strålende å få litt inspirasjon til hvordan jeg skal løse det selv



Glemte forresten å nevne at det vil kjøres en Fluval FX5 ekstern pumpe/filter som fulgte med i kjøpet, tenkte å kjøre denne med keramikkrør, eheim substrat pro og bioballer + finfilter. Så først på listen er å få fjernet den originale filterboksen.
Hva tenker dere om å kjøre den originale Juwel pumpen i 60L som jeg har stående? Pr. i dag så er jeg nødt til å rense denne pumpen MINST en gang i uken da den tetter seg med jevne mellomrom. i så tilfelle, hvilket lim brukes for å montere deler i akvariene uten å forgifte fisken?

Joe
jeg personlig ville beholdt den innvendige pumpa i tillegg til fx5 pumpa.. den innvendige vil gi sirkulasjon i tillegg til at du har ett ekstra filter i tilfelle det skulle skje noe fx5.. jeg ville nok også droppet det finfilteret ( hvis det er snakk om denne hvite filten) hvert fall hvis du skal ha litt større fisk som griser litt.. feks malawi, tanganyika etc.. veldig mange ciklider er veldig glad i å grave i substratet så å ha ett underlag av isopor, styropor etc er faktisk ingen dum ide hvis du har planer om mye stein.. men jeg ville ha limt den fast i bunnen av karret.. det samme kan du i grunn gjøre med luftslangen din også.

av luftpumper er det ett hav av muligheter.. du har de kjempe billige som ofte kan bråke litt.. også har du de som er litt dyrere som er mer stillegående.. de gir ofte forskjellige mengder luft. skal du ikke ha så mye så finnes de å få tak i til en rimelig penge..

for å lime ting i akvarie så bruker du akvarie silikon. det får du hos de aller fleste dyrebutikker.. finnes ikke farlig for fiskene.. jeg ville nok bestillt via webzoo eller aquamanias..
Are
jeg personlig ville beholdt den innvendige pumpa i tillegg til fx5 pumpa.. den innvendige vil gi sirkulasjon i tillegg til at du har ett ekstra filter i tilfelle det skulle skje noe fx5.. jeg ville nok også droppet det finfilteret ( hvis det er snakk om denne hvite filten) hvert fall hvis du skal ha litt større fisk som griser litt.. feks malawi, tanganyika etc.. veldig mange ciklider er veldig glad i å grave i substratet så å ha ett underlag av isopor, styropor etc er faktisk ingen dum ide hvis du har planer om mye stein.. men jeg ville ha limt den fast i bunnen av karret.. det samme kan du i grunn gjøre med luftslangen din også. av luftpumper er det ett hav av muligheter.. du har de kjempe billige som ofte kan bråke litt.. også har du de som er litt dyrere som er mer stillegående.. de gir ofte forskjellige mengder luft. skal du ikke ha så mye så finnes de å få tak i til en rimelig penge.. for å lime ting i akvarie så bruker du akvarie silikon. det får du hos de aller fleste dyrebutikker.. finnes ikke farlig for fiskene.. jeg ville nok bestillt via webzoo eller aquamanias..


Er det samme type luftpumpe som CO2A anleggene eller en annen variant? Kunne du linket til en som er "alright"?
Da blir det kanskje til at jeg skjuler den pumpen isteden.

Takk for svar
Angående luftpumpe så tenkte jeg å bruke det jeg har liggende, jeg har en Amtop cr 10, den er i grunn liten, for akvarier 80-100l står det. Den bråker MYE. I tillegg har jeg en Tetra 150, den bråker nok litt, men på langt nær så mye som amtop. Dette kommer jo litt an på hvor akvariet står, jeg har mitt i stuen så da blir det fort plagsomt.

Men jeg kommer til å bruke tetraen tror jeg. Ellers tror jeg eheim sine skal være bra. Ikke noe dyrere enn de fra tetra heller. Newa er noe billigere, prøv å søk etter den på forumet eller Google. Jeg kommer til å bruke en med bare ett uttak, de store for 300l og oppover har som regel to uttak til slanger. Hvis jeg ikke prøver en newa eller noe da..

God ide å lime luftslangen fast fra Are, tenker jeg prøver å lime den til bakglasset med silikon, akkurat i kanten av grusen sånn at den ikke synes. Det blir litt prøv og feil, har ikke prøvd dette før. Men luftboblene dytter bort grusen, akkurat over hullene, så må bare prøve å legge den best mulig ute av syne.

Thankthefishtank: Luftutstyr i akvariet skal jeg ikke bruke for å ha ekstra sirkulasjon i vannet, det skal jeg ha en egen sirkulasjonspumpe til selvsagt.

Jeg er også enig i å ha det innvendige juwel filteret stående der, har et juwel hjørnekar der den er i bruk sammen med et utvendig filter. Veldig kjekk å ha, i tillegg lager den mer sirkulasjon i hjørnekaret mitt enn det den utvendige gjør. Bare pass på å slå av pumpen når du gjør vannbytter, tok et større vannbytte i hjørnekaret mitt en gang, og glemte å slå den av. Den sitter ganske høyt oppe, med det resultatet at den gikk varm og ble ødelagt.

Jeg mener det alltid er lurt å legge dempende materiale uansett type oppsett, som du sier gjør det det litt lettere om man kanskje vil endre innredningen senere. Jeg bruker denne typen her

Varmekabler har jeg aldri brukt, så det kan jeg ikke svare på, regner med du tenker på å ha plantekar siden du skal ha det?

ps: skal du bruke stein i akvariet så lønner det seg å legge steinen ned først, og så plantebunnlag og grus, noen ciklider graver en del, og da vil steinen flytte på seg om den bare ligger oppå grusen. I tillegg ser det mer naturlig ut.

Jeg vil også anbefale å legge grus i varierende høyder, for eksempel at underlaget gradvis stiger mot bakglasset. Eller som på bildet, her i hjørnekaret mitt ligger steinen rett på underlagsmatten, og med plantenæring og så grus oppå, rundt steinene.
her er det bildet av steinen i hjørnekaret mitt, med grus som blir høyere mot bak/siden
Slenger ut et lite tips om filtertilbehør - bruke Eheim prefilter og installtionset for innsug.

Dette gjør at det utvendige filteret holder lenger mellom hver nødvendige rens.

Bruker dette på mitt Rio 300, jeg bruker doble inntak - ser likt ut i andre enden:

[External Image]
Tenker egentlig ikke å ha planteakvarie, så da er det ikke nødvendig med varmekabler?

Men hva synes dere om denne pakken av filtre?http://www.webzoo.net/default.pl?showProduct=2387&pageId=570

Lest mye bra om det substrat pro filtermediumet
Bruk den medfølgende Juwel varmekolben.

Når det gjelder strøm - skaff deg heller en slik fordelings grenkontakt med bryter på - gjerne flere av de. Slik at du - ved vannskift, bare kan betjene bryteren for å slå pumpe og varmekolbe av.

Mye lettere hvis du skal ha timer på lyset - moonlighten osv.

Disse grenkontaktene, gjemmer du fint og vannsikkert i skapet.

Filtermediumet du linker til er bra greier, jeg kjører det samme i mine Eheim 2080.
Da ble det nettopp lagt inn en liten ordre hos webzoo på filtermedier, silikon, 200L luftpumpe fra Eheim og tilbakeslagsventiler fra tetratech.
På fredag får jeg lagt opp alle kontaktene og på onsdag skal jeg ut å handle resten av substrater osv
(får ikke satt opp akvariet før jeg har malt stuen, så det må jeg gjøre i helgen etter samboerens ordre) :-P
Da er jeg i gang!
Var i går på megaflis og kjøpte meg en 6mm depronplate som jeg kappet til og la i bunnen på akvariet. Støvsugde nedi akvariet først for å bli kvitt sand og småsten som lå igjen etter forrige eier. Fikk også levert en artig pakke fra webzoo med bla silikon, luftpumpe, flowbackventiler, filtermedium og litt annet snacks. Brukte like godt litt silikon for å feste depron platen.
Eneste skuffelsen var at det kun fulgte med 2m slange til luftpumpen, så jeg fikk bare montert én dyse i går. Stakk på Clas Ohlson og den lokale dyrebutikken for å kjøpe slange, men de hadde ikke riktig type/størrelse så det må utsettes til uken.
Elektrikeren kom også i går og monterte opp 8 nye kontakter i tillegg til de to jeg hadde fra før, så nå er strømmen på plass også.
Begynte smått å innrede, men ble ikke noe mer ut av det siden jeg må male veggen før jeg fyller akvariet
Da er oppsettet i gang!!

Valgte å gå for Rådasand 0,4-0,8mm som substrat. Denne skylte jeg i bøtter før jeg heldte den i akvariet så jeg unngikk det verste støvet i vannet. valgte å ha et litt godt lag for at plantene skal ha godt med feste til røttene når disse kommer på plass.
Som filtermedium har jeg nå satt opp med Eheim MECHpro med blåfilter i første kurv, deretter bioMECH og til slutt SUBSTRATpro. Monterte også litt blåfilter i innsuget til fluvalen for å unngå at det verste suges inn i pumpen.
Luftesteinene til luftsystemet er også gjemt i bakkanten på akvariet og slangen er fuget fast i hjørnet med blank silikon.
Innredningen er også ferdig (m/unntak av plantene) så i morgen er det fylling av vann og kjemikalier for igangkjøring før jeg slår meg til ro og venter på at vannverdiene skal bli bra

Om noen har noen pros/cons mtp oppsettet så si gjerne ifra før jeg fyller opp med vann :-P
Bilder av filtermediene.

Brukte også vann fra mitt gamle 60L til å fylle fluvalen og legge i vann filterene for raskere bakterievekst
Slik ser det ut nå når vannet er fylt opp.
er det noen her som har erfaring med å lyddempe pumpen? ikke mye lyd, men fluvalen summer noe og jeg håper jeg får dempet det noe
Sliter med oppblomstring av en del brunalger i akvariet, vannverdiene er snart på plass og jeg skulle gjerne ha kvittet meg med Algene før jeg fyller med fisk. Noen som har et godt tips uten å ta livet av de få plantene som har fått plass i akvariet( de er forøvrig også inntatt av algene)?
Tilfeldig bekjentskap
© Caroline Fossberg
Reklame for plussmedlemskap