Småtteri og spekulasjoner

Jeg kommer til å bruke denne tråden til å dele mine akvaristiske spekulasjoner, gleder og ting som "de andre" ikke synes er særlig interessant. Post gjerne kommentarer til det jeg skriver i denne tråden hvis du ønsker det.

Jeg er interessert i blant annet fisker fra Tanganyikasjøen, fisker som er veldig små, bettaer, guramier og bunnfisk. Jeg tar meg i å gå for tids- og kostnadskrevende DYI-løsninger gang på gang, fordi jeg liker det.

At jeg har hatt akvarie siden 70-tallet betyr ingenting. Jeg har i lange perioder bare "hatt fisk". Det som teller er hvor entusiastisk akvarist og hvor lenge man har vært entusiast. Jeg har holdt mine prinsesser med entusiasme siden 97 og eksperimentert litt med andre arter sammen med disse, men ut fra det kan jeg ikke særlig mer. Jeg har faktisk i mange år skydd "akvaristikk på nettet" fordi det er farlig og jeg ville bli en fisketulling hvis jeg ikke holdt meg unna. Jeg har på en måter levd i et akvaristisk koma og lest i de fine bøkene mine fra den gang det ikke fantes L-maller og en sjelden gang slått opp en art på nettet. Nå som jeg har blitt fisketulling er det utrolig kult å oppdage alt som har skjedd av teknologi/økologi, nye arter og ikke minst hvordan alle fiskene i verden har fått det bedre fordi folk kan finne ut av ting og dele erfaringer. Og slipper å tro blindt på orakelet i fiskebutikken.
Jeg er med andre ord ingen ekspert og det jeg skriver i tråden min kan være fullstendig feil og villedende.

At jeg gjør noe behøver ikke bety at det er noe andre bør gjøre.
Jeg kan finne på gjøre ting folk sier man ikke bør gjøre, bare for å se om det er sant. Jeg vil sikkert ofte ikke følge de beste tipsene, så sjekk alltid grundig selv alt du finner på. Kommer du over noe bedre må du gjerne si i fra.
Jeg har noen små kar, men vil ikke anbefale andre å gjøre det samme.
At jeg foretrekker flere små kar for større mangfold, dog av små arter, fornekter ikke sannheten i at det er lettere å holde et stort kar og sjansen er mindre for at du ender opp med for stor fisk når du kommer hjem fra butikken. Jeg vet i hvertfall at jeg holder for stor fisk i karet de gangene jeg gjør det.

Akkurat som jeg plutselig dukket opp her og ble veldig aktiv, kan det hende at jeg en dag plutselig ikke har allverdens tid til AF, men kontakt på mail funker sikkert.
hyggelig at du tok deg tid til å dele akvariet med oss, blir hyggelig å følge med videre
Klovekilli
Siste fisk i hus i 2008 Klovnekilli.

Bor i en 19-liter med luftdrevet filter og varmekolbe med litt flyteplanter og javamose og litt torv på bunnen. Akkurat nå er det 10 stykker og de er foreløpig for små til at man kan skille kjønn, men regner med at det skal kunne bli fler etterhvert. Vi får se om jeg gidder å plukke egg etc. eller bare lar det gå av seg selv.
Homaloptera sp. banka island
Her er en liten skøyer jeg kjøpet hos Dahl's dyrerike. De blir vistnok ikke stort større dvs. ca 2cm. De er flinke til å skjule seg og endrer farge etter omgivelsene så jeg er usikker på hvor mange jeg har. Har egentlig bare sett en av gangen nå i det siste.
Prinsessen på haugen
Prinsessen av Burundi kjenner jeg ganske godt da jeg har hatt en stamme siden 1997. Har hatt de både alene og sammen med andre arter, med varierende suskess. Prinsessene er her enda, noen av de andre er det ikke.
Pinsessens hoff
Her kan man se Prinsessen av burundi sammen med Altolamprologus calvus, Neolamprologus leleuipi og Julidochromis transcruiptus (delvis med på bildet helt til høyre).

Nå går prinsessene for seg selv og har tre kull på gang. Siste tilskudd så jeg på første juledag.
Diy lys til tverrstilt 19-liter
En kjapp og billig løsning på lys til 19-liter med den smale enden ut.
Kan også brukes med den brede siden ut, men lyskassen vil da ikke hele bredden.

Du trenger:
En plastboks av typen smartbox 1 liter. Denne passer perfekt med sine 20cm bredde . Denne finnes i grå og transparent. Pass på at i hvertyfall lokket er transparent. Jeg bruker grå boks og transparent lokk.

Lampettledning

Lavenergipære


Aluminiumsfolie.
Limstift
Gafferteip

1. Lim fast lampeholderen inni boksen med gafferteip.
Hvis du vil være sikker på at den sitter kan du borre hull og feste lampeholderen med to popnagler eller korte 3mm skruer m/skiver og muttere. Pass på at du får plass til sparepæren.

2.0 Hvis du bruker aluteip fra biltema kan du gå rett til punkt 5

2. Legg et stykke aluminiumsfolie nede i boksen og form denne til å passe boksens innside. Pass på at foliebiten er så stor at det stikker ut folie på alle kanter. (Det kan være greit å ta av pæren når du gjør dette.)

3. Ta ut folien

4. Legg lim på flatene inne i boksen med limstiften.

5. Legg folien på plass og press godt slik at den fester med limet.

6. Sett inn pæren. Evt skjær hull i boksen til ledningen.

7. Sett på lokket og klipp vekk folie som stikker utenfor.

Tid: Ca 10 minutter + Handletur på ClasOhlson
Pris: Ca 50kr + pære

Oppdatert: med aluteip fra biltema.
Se der ble det egen tråd på deg også Gratulerer! Har vært inne og kikket litt på profilen din og du har sannelig mange små lekkerbiskener gående rundt i karene dine. Er blitt mer og mer interessert i de små artene. Nydelige de klovnkilli altså. De så ut til å være i godt hold. Har lest at enkelte har klaget over at de har vært så tynne og små, men dine så fine ut. Får sørge for å følge litt med i denne tråden skjønner jeg
Hei Tante Astrid fint at du liker småfisk.

Jeg har blitt litt svært interessert i de små akvariefiskene i det siste. Nå er det nesten sånn at det ikke finnes noe spennede i butikkene fordi alt er for stort . Men det er ikke helt sant for det er noen Tanganyika-fisk jeg også har lyst på.

Klovnekilliene var ganske små fra 1,2 - 2cm, men spiser godt av både levende artemia, frossen cyclops og Elos SV.0. Det var 12 stk når jeg kom hjem fra butikken, men nå klarer jeg bare å telle 10. Jeg mer eller mindre stod og så på at en fisk tok kvelden i går uten noen god forklaring (vann=ok), men hvor den siste har blitt av er jeg usikker på. Den kan selvfølgelig ha klart å hoppe når jeg har holdt på med noe i karet, resten av tiden har jeg en filterskumbit (se bildet) i hjørnehullene til dekkglasset. Da er det både tett for hoppende killifisk (ja de hopper gjerne) og porøst nok til å gi god ventilasjon, samt lett å føre ledninger og lufteslager og slikt innimellom.

Det snek seg inn noen skrivefeil tidligere i tråden, men det ser ut til at det ikke lar seg gjøre å endre dette etter nye innlegg i tråden. Den lille smerlingen heter Homaloptera sp. Bangka Island. Den ble fanget da Thor W Dahl & Co var i Indonesia og er tidligere ikke beskrevet. Er litt usikker på om jeg lykkes med å denne. Den er som sagt veldig flink til å kamuflere seg, men jeg tror at jeg ville sett mer enn 1 av gangen dersom jeg fremdeles hadde alle 4.
Takk for linken. Legger den inn her siden det var masse god informasjon der som sikkert flere har interesse av.

Det var nok dette jeg hadde lest en gang tidligere:
"Water temperature, pH, and hardness will all change the sex ratios of several species I keep," observes John Wubbolt. "For example, I raise Epiplatys annulatus. If I raise the fry in soft acidic water I get a majority of males. If I harden the water so that it's slightly alkaline and moderately hard, I will get more females

Finner aldri ut hvor jeg har vært når jeg trenger det, men det ser da ut til at jeg husket noenlunde riktig. Ser ihvertfall ut til at det lønner seg med nøytralt vann for å få ca halvt-om-halvt når det gjelder kjønn. Hvordan dette skal være mulig når de helst skal ha veldig surt vann for å leke har jeg ingen løsning på

Så vidt jeg kan skjønne etter å ha lest litt på nett så kan klovnkilliene være ganske skjøre. Mange melder om uforklarlig frafall. Det er nok noe man må regne med når man holder arten vil jeg tro. Det er uansett ikke så uvanlig at fisk stryker med rett etter innkjøp. Det at de i tillegg til er racere til å hoppe gjør ikke ting noe bedre. Får håpe det blir med de to hos deg.

Jeg har sikret karet de skal gå i på alle bauger og kanter og til og med senket vannstanden med godt over ti centimeter, så håper jeg unngår frafall på grunn av dødsprang ihvertfall.

Prøvde å finne ut mer om den smerlingen din, men det var ikke stort. Er vel ikke bare, bare å få utvidet gruppen heller når den er såpass sjelden og vanskelig å få tak i. Er de som smerlinger flest så er de veldig flinke til å forsvinne for så å dukke opp igjen så får håpe de resterende ikke er borte for godt.

Kan forresten tipse om at om du blir plussmedlem så får du ubegrenset tilgang til å endre innlegg i din egen tråd pluss en del andre fordeler
Første nye fisk i 2008: Endlers Guppy.

Tante Astrid
Ser ihvertfall ut til at det lønner seg med nøytralt vann for å få ca halvt-om-halvt når det gjelder kjønn. Hvordan dette skal være mulig når de helst skal ha veldig surt vann for å leke har jeg ingen løsning på ;)

"Change the pH or the temperature of the water in the breeding tank and/or the hatching and growout containers."

Så ved lav pH for å trigge lek, må løsningen være å holde høyere pH ved klekking. Har sett at noen mener rent kranvann er bra ved klekking. Og at det er litt klor i vannet er fint for å ta unna bakterier og beskytte eggene. Hvis pH i lekskaret er manipulert ned vil kranvannet holde høyere pH. Så det er kanskje ikke en alt for omfattende prosess forutsatt at man plukker og klekker eggene for seg selv.

Det er ikke unormalt at så liten fisk er litt skjør, og når den i tillegg er litt var for endringer er det ikke rart når folk forteller om frafall. Selv om det er en flerårig killi ser det ut til at levetid på klovnkilli er 2-3 år så noen av historiene kan dreie seg om gamle individer. Alle mine så ut til å være i bra form i dag og gikk bananas på levende artemia. Frossen cyclops falt også i smak, så jeg satser på at de som ikke ville være med har hoppet av/ut nå. Ser ut som risikoen for hoppende Klovnekilli ved service av karet reduseres hvis det er rikelig med gjemmesteder i overflaten i form av flyteplanter i karet.

Jeg har senket vannstanden 6 cm slik at de slipper å gå rett i dekkglasset om de skulle føle for et hopp, og ellers tettet hull med filtermattebiter.
Jeg hadde noen Aplocheilichthys normani (Lyktøye-killi) som ble borte en etter en. Har en Tangnyika killi "tørrfæskvariant" i et monter, etter at hun klarte å hoppe ut av karet og la seg til tørk på gulvet.

Jeg prøvde å finne ut litt mer om smerlingen selv og endte opp med nada. Eller nesten, fant dette på loaches.com, men er usikker på om det er samme arten det dreier seg om. Skal høre med Dahls dyrerike om de regner med å få tak i flere.

Takk for tipset om plusmedlemskap. Jeg synes det er litt dumt at man må bli betalende medlem for å kunne rette innlegg i egne tråder. Funksjoner som har med kvaliteten på innholdet burde ikke være avgiftsbelagt. Jeg vurderte nesten å droppe denne tråden da jeg fant ut at alle mine typoer vil bli stående for alltid. Finn heller andre incentiver for at folk skal bli plussmedlemer. Siden detter ikke er et forum for diskusjon av brukeropplevelse lar jeg det bli med dette.
Ut fra det som står om smerlingen i linken du la inn så kan det vel bli problematisk å øke gruppen. Ser at det er flere arter som ligner hverandre ganske mye og da er det vel vanskelig å sikre seg at de nye er fra samme art. Nydelig liten fisk ihvertfall.

Jeg hadde planer om at klovnkilliene skulle få formere seg fritt i akvariet de gikk i uten at jeg behøvde å plukke egg, men ut fra de opplysningene som du har kommet med så kan jeg da risikere å ende opp med bare hanner. Må vel bare gå i tenkeboksen når jeg kommer så langt. Jeg har i grunnen veldig lyst til å få frem yngel på disse så jeg får vel bare sette opp et ekstra kar om det skulle bli nødvendig. Blir i såfall den første arten jeg aktivt skal prøve å avle på. Om jeg får det til uten å prøve meg på enklere arter først gjenstår å se.

Takk for informasjonen
Jeg tror at det først gjelder å komme i gang og så kan man evt begynne å eksperimentere. For min del vil triksing med ph og temp for å styre kjønnsfordelingen bli noe jeg eventuelt gjør dersom det blir svært skjev fordeling med naturmetoden.
Det var et godt råd. Forhåpentligvis så kan jeg nyte godt av dine erfaringer når jeg kommer så langt
Frafall i Klovnekillibestanden: I dag så jeg en kamerat som hadde lagt seg på bunnen for all evighet. Så da er gjengen redusert til ni.
Alle så ut til å spise godt og vannverdier ser fine ut, men byttet for sikkerhetsskyld ca 3 liter. Tror det er viktig å være varsom, så maks 20% vannbytte med identisk temp tror jeg er en fint.
Bra du kjøpte så mange i utgangspunktet når det er såpass mange som faller fra. Må være litt frustrerende når det ikke finnes noen åpenbare grunner til at de bukker under.
Lar ikke dette frustrere meg foreløpig. Den går jo for å være litt skjør og jo flere individer jo større er sjansen for at noen faller fra. Det hadde vært mer frustrerende om jeg hadde kjøpt de tre som takket for seg. Bare jeg ender opp med et lekspar og får frem nye generasjoner jeg hæppi.
Ingen tegn til misnøye ved siste foring, alle "Rakettene" var helt i hundre og artemiae ble som vanlig satt pris på.
Ny fisk: Homaloptera sp. Bangka Island. Var hos Dahls Dyrerike og fikk med meg en til. Dette var trolig den siste de hadde og det er usikkert om, og evt når det blir en neste gang den er å få tak i. Det nye individet var en skikkelig slugger på nesten 3cm.
Oppstart av utvendig filter amt3335
Den nye Homalopteraen har vært ute og vist seg i dag. Lå opptil flere ganger rundt omkring på steiner slik at jeg fikk studert den en god stund.

Håpet å få Tanganyika-lyktøye i dag, men det dukket ikke opp i den planlagte sendingen. Så det er ikke alltid "bare å gå og kjøpe fisken" selv for oss som bor i Oslo.

Ellers er det i oppstart av bøttefilter til hjørnekaret i dag.
Jeg vurderte en stund å gå den kronglete DIY-veien. Fant til og med en løsning jeg ble veldig klar for. KR. Davis' DIY Canister Filter Project baserer seg på en eksisterende løsning for selve filterhuset, noe som ofte er utfordingen på andre prosjekter jeg har sett på.
ClasOhlson har filterhus og resten av delene er også lett tilgjengelig. Kanskje kjører jeg dette prosjektet neste gang jeg har behov for utvendig filter.

Denne gangen ble det et AM-TOP 3335, da dette blir solgt til en fornuftig pris på tilbud i butikkene disse dager. Tror at 600L/h vil holde til et 64- eller 80-liters kar.

Oppsett av medier i filteret:
Den nederste kurven - Tette keramiske ringer i bunnen (Prodac Aquacil) med den medfølgende sorte skumfiltermatten på toppen.
Den øverste kurven - Porøse kramiske ringer (Ferplast Blurings) og den medfølgende vattfiltermatten på toppen.

Kommer til å skvise ut litt slam fra det invendige Eheim 2010 og fylle dette i påfyllingskammeret til filteret før jeg starter opp. Så må vel dette få gå i noen uker (2-3 eller 4?) før det er aktuelt å vurdere å ta ut det gamle.

Må plutselig finne ut mer om bøttefiltere.
Lite trykk i amt3335
Var ikke mye futt i utløpet til AMT3335. Måtte slå av Eheim 2010'en for å finne ut om det i det hele tatt var noe returstrøm fra AMT'en. Karet står nå ca 50 cm over pumpen, men jeg har planer om å bytte dette karet med versjon som er 15 cm høyere. Så jeg har ikke kuttet slangene enda da jeg må teste hva som er optimal lengde.
Tilfeldig bekjentskap
© Ian Fuller
Reklame for plussmedlemskap