Ninas akvariehverdag

Hei!
Her starter jeg min personlige tråd, og har som motto Pippi Langstrømpes uttalelse:
"Det har jeg aldri prøvd før, så det får jeg sikkert til". -Astrid Lindgren-

I min akvariehverdag har det ikke hele tiden fungert sånn, men jeg gir ikke opp!
Det hele startet i januar 2012 med en 60L med levendefødere, ancistruser og en gibbiceps(!). Jeg kommer tilbake til den fisken senere.

Levendefødere, ja. De får mange barn.., så da fant jeg frem minstemann, Emil sin 26L som har stått tomt i flere år. Det ble barnehagen for yngelen. Jeg hadde nå alt for mye fisk i karet mitt. Fiskene sturet og hadde det åpenbart ikke bra. Innkjøp av diverse vanntester, og intensiv lesing om innkjøring av akvarie. Nitritt-testen var blodrød! Vannbytte, vannbytte og vannbytte. Ukritisk rådgivning fra zoobutikken og for lite kunnskap hos meg har skylda for det.

Så ble mannen min bitt av basillen, og vi skaffet oss enda en 60L. Litersyken tok overhånd, vi solgte begge 60L, og kjøpe oss et kar på ca 232L (kjøpt som 250L, men målene stemmer ikke innvendig) Og plutselug dukket det opp en 112L i en bursdagsgave på forskudd.. Siste investering er en akvaboks på 15L.
Nå står 4 kar og surrer i den lille stua vår..

Læringskurven har vært veldig bratt. Vannkjemi kunne jeg ikke et døyt av, så det har senvinteren, våren og sommeren vi ikke har, gått med til.

Det forkommer meg lettere å oppdra en valp enn å starte et akvarium! Og hunder har jeg to av, og vakre pus som er veldig facinert av akvariene våre.

Akvariene har blitt et familieforetak, hvor våre to utflyttede jenter skynder seg hjemom for å se på nyfødt yngel. Mannen min kaller meg nå for fiskeriministeren, og han er da dennes assistent

Nå er det kveld, lysene i karene er slukket forlengst.

Nå tror jeg at det begynner å gå så bra som jeg håper, men opp- og nedturer skjer støtt og stadig.

Så gøy at du lager deg en personlig tråd her inne. Så kan jeg følge deg og dine krumspring innen akvarie hobbyen ;0) Fiskeriministeren!! Ha ha ha *Ler* Skikkelig bra kallenavn!! Det skulle du jo ha hatt som nick her inne??!! Også kunne tråden hete Fiskeridepartementet ;0) *Ler!*

Å ha en egen tråd er på mange måter kjekt, jeg har flere ganger letet i min for å finne info som jeg trenger. Slik som... Har jeg nå gitt medisin i 6 eller 7 dager?? Eller andre ting jeg lurer på. I min tråd ser jeg utviklingen fra nybegynner og frem til i dag, jeg ser fremgangen i ett større perspektiv, både mtp akvarier og meg selv. Av og til er det greit å lese de gamle innleggene i ens egen tråd, å huske hvor en slet og styrte. For vi har alle vært nybegynnere en gang og gjort nybegynnernes feil.

Opp og nedturer er en del av hobbyen, både dessverre og takkgudskjelov! For hva hadde vell hobbyen vært uten litt motgang, eller oppturene? Kjedelig??
Så flott at du føler at det nå går rette veien, ønsker deg masse lykke til videre med hobbyen.

-Kamilla-
Så hyggelig at du besøker tråden min, Kamilla!
I dag er en litt kjedelig akvariedag, filteret som jeg har bestilt til det største karet kom ikke i posten i dag heller.

Dråpetestene jeg bestilte fra ebay kom, merke API, de brukte kortere tid fra USA enn en pakke innenlands.
Har prøvd NO2 testen, og resultatet er 0 nitritt! Lykke. Da stemmer min teori om at den først antatt litt unøyaktige tetra testen som jeg har, aldri blir helt blank ved NO2 på 0. Det er jo gledelig.

Vil gjerne at nyfilteret skal komme, slik at jeg får tatt en opprydding i karet. Ser litt rufsete ut etter en intens jakt på to store og uvillige gibbier i går. De flyttet til et større hjem noen mil unna. Litt vedmodig å si farvel til storgutta mine (kjønnet vet jeg forresten ingenting om), den ene har bodd her siden var liten og nusselig. OG- ble anbefalt holdt i et bittelite kar! Stakkars fisk, men boligen ble jo utvidet med stigende størrelse. Den andre kom hit i fosterhjem, etter samme prinsippet, hadde bodd i en 19L til den ikke kunne snu seg lengre.

De har vært litt mugne i humøret ei stund, ble ganske ille når ancistruspappa ble redd for hula si med småttiser i. Ble mye sandkov i matfatet til tross for flere foringsplasser, og sure miner likes ikke. Nå svømmer de rundt i enda større omgivelser, og mail i går kveld forteller at "gutta" har det bra.

En liten pause i tablettforinga, det ble squash på menyen i dag. Meeeget populært! Ei skive i barnehagen, jeg tror 30 ancistrusyngel henger på den til ei hver tid. Artig syn, skiva er jo nesten svart! Squashen lura foressten frem mine to stoltheter, L-183, som er noen litt sjenerte ungdommer i storkaret. Fikk studere litt, og det kan se ut som dette blir Lina og Alfred (Lønnebergets turtelduer)

I 122L roter mine lett forvirrede L-144 med grønnsaken. Jeg syns egentlig at Buster nr 1 kan lure ei av damene inn i hula si snart, og lage oransje småttiser til meg.

I morgen håper jeg filteret kommer, AM-TOP 3338 til storkaret, så skal eheim 2222 over i 112L. Håper å kunne slippe disse innvendige suppleringsfilterene som jeg har.
Irriterende med for små filter! Ikke å vente at jeg slet i begynnelsen, med et filter som var alt for lite til 232L. Uartige greier.

Det er forresten et lite eheimfilter på tur fra petworld, som skal surre i 26L. (barnehagen). Der var det havari mens vi var på ferie (når ellers..?) Flinke pia mi, Anja på 19, fikk plukka opp alle babyene, 1 reke og 4 jegersnegler. I tillegg hadde hun ei katt og tre hunder å passe. Ei av tispene med løpetid, en hannhund som ble ganske psykotisk av velduften, og ei lita pomeraniantispe som er nokså krevende.

I morgen blir det full opprensking i alle karene, om bare filteret kommer da. Satser på at "fiskerimininsterens assistent" også kalt Mannen, tar noen fine bilder som kan legges inn i en profil på karene våre. Det har vi ikke. Av en årsak. Mine data og fotokunnskaper er like bra som fiskenes.Tid for litt oppdatering i en velfortjent pause.

Filteret kom i dag, og er nå montert. Mange timers arbeid med fjerning og trekking i slanger og ledninger. Hadde det ikke vært for Mannen, hadde dette ikke gått så bra, er jeg redd. Liker ikke kombinasjonen vann og elektrisitet.
Etter litt startvansker, er filteret opp og går, og dem som sier at am-top bråker, har feil med sitt. Helt tyst inni skapet!

Luking og litt omrokeringer, får håpe ikke innbyggerne blir for stresset. De skal få litt vitaminer ikveld, og plantene litt gjødning.

Og jaggu ble det noen fisker med hjem idag! 2 gule mollyer, 1+1 i kjønn, 1 corydoras med slør, (har jeg alri sett før), og 1 liten SAE, 6 små sebrafisker med lange slør, og tre som hverken de på butikken el jeg vet navn på. Veldig lik sae, men har rødfarge i ansiktet og to gule store prikker på halefinnen. Oppfører seg likt gjør de også. Dette blir heretter min faste dyrebutikk, en utrolig god service, også fikk jeg et bra avslag + en fisk på kjøpet. Det likes.

Nå er det klart for runde to. Det "gamle" filteret må tas vare på, vil jo beholde bakteriene i det. Så nå blir det 112L som får gjennomgå. Jeg tror Mannen må lage hull i bakveggen på kjøpmannsdisken, sånn at filteret kan stå inni skapet. Stakkars Mannen, han vet det ikke enda. Tror det får bli morgendagens prosjekt.. så får bare filteret surre i karet sånn midlertidig.

Nå skal det telles noen dråper her, før lysene slokkes. Og en liten bit med squash til bebisene.
Eeeen Corydoras iiiiiiik ,du bør minst ha 5-6 stk. da disse trives best når de er mange samme,skynd deg å kjøpe fler
Det var helt rett fisk! Tusen takk for at du fortalte meg det!
Coryen er bare en til i flokken Huff, om den skulle vært helt ensom! Håper bare den finner seg tilrette med dem som ikke er lik av utseende.

Det var ellers veldig koselig at du stakk innom min nyoppstartede tråd, det setter jeg pris på!
Må jo følge med vet du

Er det samme type cory du har fra før bortsett fra sløret ?

I allefall bra at det er flere selv om de trives best sammen med sine egne,men alt hjelper uansett
Nå er det 3 forskjellige sorter ilag. Håper det går seg til Ellers blir det ut å tømme lommeboka..
Hvilke typer har du da ?
Litt viktig at det ikke er arter som kan blande seg ved evt. egglegging.
Tja, du spør godt. Jeg har faktisk ikke satt meg inn i navnene på coryene, men jeg kan beskrive. Albino, metallfarget m slør og brune og sorte. Ligner på den som er på forsiden her på AF. Jeg er bare utrolig facinert av disse fiskene, og det eneste jeg har lest meg opp på er hvordan de skal ha det. Fant plutselig ut at det er moro med flere sorter Med 2 kar er det litt mulighet, tror jeg. Hvem av typene vil yngle ilag? Tar imot råd og tips med stor takknemlighet.

Planen er å få tak i mange nok av hver sort, altså 12-14 tilsammen, for å ha en sort i hvert kar. Men jeg er ikke så begeistret for albinoer, (av noen sort) av etiske grunner. Veldig vakre, men men. Så det vil være albino i en av gruppene, må sjanse på det. Den er enslig, men alle vimser rundt ilag.

Status idag er at ei lita innvendig eheim kom i posten., og 26L ble klar for beboere. Det har gått ei skikkelig guggete aquael oppi den ei stund, og eheimen fikk innhold fra den. Satser da på at nitritten ikke blomstrer opp, mine beregninger tilsier innkjørt kar. NO2 er 0.

Jeg sliter litt med lave PH verdier i storkaret, og da selevfølgelig KH/GH. Vil gjerne ha de opp, men det er litt vanskelig, syns jeg. Jeg må lese mer om hvordan jeg skal få det stabilt. Er jo forsåvidt ikke noen sak å øke PH, men det er å holde den der som er problemet. Pr. nu er vannet litt uklart, ikke skittent, men det er litt småpartikler etter omkalfatringen. Vurderer krystal water tilsetning.

Jeg har ikke så lyst å begynne med hyppige vannbytter akkurat nå, jeg vil helst at det nye filteret skal få jobbe i fred med go`bakteriene sine. Har et velbrukt innvendig ilage med, så jeg føler at det er en sårbar periode i akvariet nu. Derfor blir det daglige målinger ei stund framover, og meget hyppig bruk av den geniale slamsugeren uten hevertprinsipp. Dritten går i en pose, og vannet forblir i karet. Drives av luftpumpe. Et må ha produkt for meg!

Jeg har en litt nitrat , 25, i samme karet, og det er jeg usikker på om jeg skal gjøre noe med. Har hatt en voldsom vekst på plantene de siste ukene, så jeg vurdere å la det være. Kloke innspill..? Og når der er litt nitrat, trenger plantene full dose gjødning, det lurer jeg på. Lykken er at NO2 er 0 i alle karene. Testet med forskjellige tester.

Det har vært litt luking og stelling i 112L i dag, og jeg har fordelt litt yngel i alle karene. Tor det må være mellom 50 og 70 stk. Buster fikk bingo i første forsøk! Blir billigsalg til høsten!

Nå er det natta her, straks 03.30, men jeg har en form for lakenskrekk.
I morgen tror jeg jeg tar Emil i Lønneberget sine ord til etterretning, han sier "vi får vel se" -A.L-
Og for den som måtte lure, er jeg utrolig glad i alle personligheten til Astrid Lindgren.
Og - ja, minstemann er oppkalt etter Emil i Lønneberget.
Hei hei

Ser du sliter litt med lav ph i stor karet, hva er ph på og hva ønsker du at den skal være? Har du noe som senker ph i karet? Slik som røtter, catappa eller lign? Også lurer jeg på hvilken ph verdi har du på vannet rett fra krana?

Hadde jeg vært deg så hadde jeg ikke tilsatt noe for å få vannet klart, jeg hadde latt det bero i noen dager og sett om det legger seg. Det enkle er ofte det beste ;0)

Nitrat på 25 er god mat for plantene, og de trenger plantegjødsel i tillegg. Jeg må tilsette ekstra nitrat i mitt store kar siden plantene spiser alt opp i ett jafs ;0) Skulle ønske jeg hadde hatt dine verdier *Smile* Vanlig plantegjødsel inneholder normalt sett ikke nitrat, men sjekk flaska for å være helt sikker!

Ang Coryene så er ikke jeg den rette til å gi deg noen gode råd, håper noen kan hjelpe deg der.

Heisann!
Jeg hadde PH på 6,3 - 6,5, har tilsatt PH pluss og har nå 7, 0. Det vil jeg gjerne ha, så jeg er fornøyd med det. Grumset forsvant, det besto av fine partikler fra planter og div. etter ganske mye styr oppi der. (se lengre opp i tråden)
Jeg puttet ganske enkelt ei av innvendigfilterne oppi, lot den stå og gå et døgns tid - og vips, krystallklart vann. Lykke! Den tok til seg all dritten, sikker fordi den fikk henge med inntaket høyt, og sugde til seg alt av partikler som fløt forbi

Nå har jeg ikke gjort noe annet enn å øke PH litt, og ellers har jeg latt karene ha ro og fred. Vannverdiene er OK, og jeg tenker å vente ennå ei uke før jeg tar vannbytter. Jeg vil at fiskene skal få "stresse ned" litt nå.

Det eneste som har skjedd isag, er at jeg fikk 8 flotte jegersnegler i posten. De er fordelt på 3 kar, stille og rolig. I akvaboksen, som ble tømt for nesten all anc. yngel, flyttet det inn div. reker igår. Så de tenker jeg å bestille noen algekuler til

Den siste mnd har akvariene kostet meg mye penger, så det er tid for å roe ned hobbybudsjettet litt... Vil jo ikke risikere å plutselig begynne å anse fiskene mine som mulig sushi..

I helga tenker og håper jeg det bare blir litt vannmålinger og hyggelige foringsstunder.

Samt følge med på han Bartesam som holder fortet med vifting i hula si. Tror det blir barn igjen! Men da blir det stopp ei stund, både for fiskens skyld og avsetningen på yngelet. Jeg gidder ikke å drive frem yngel for senere ta knekken på de fordi ingen vil ha. Også må Bartesam med frue ikke slite seg ut på egglegging og småbarnspass. Han må få spise innimellom, han også. Han kommer nemlig ikke ut av den grunn, jeg prøvde å putte en tablett på "altanen" i hula, men det ble bare kaos. Da strømmet bare de andre grådige beboerne til maten, og uroet han noe veldig. Unødig energi brukt på å forsvare familien sin.

Nå hilser jeg god helg til dere som er innom her og ser til tråden min

Hei igjen!
Helga ble akkurat så akvarie-bra som jeg håpet. Fine verdier, og forsiktig foring.
Ser ut som roen har senket seg, og at fiskene har det bra hos meg nå.
I et anfall av overmot bød jeg på et 50L kar igår, Et sekskantet fint akvarie. Jeg fikk tilslaget på 275 kr, syns jo det var en rimelig pris når heldekkende lystopp, kolbe og filter med. Men - så kom jeg "plutselig" på at jeg ikke har noe egnet sted å sette det opp!

Gode råd måtte innhentes, og jeg husket at min niese hadde snakket om akvarium. Hun ble jo i fyr og flamme, dette vil hun gjerne ha!
Så nå er det full fart med å hjelpe henne i starten, så kanskje hun slipper en masse nedturer. Tenker hun får akvarievann av meg, samt guffe fra mine filter. Også kan hun etterhvert overta noe av mine yngel, som jeg er så redd jeg ikke skal få avsetning på. Lykke!

Artig med nære familiemedlemmer som blir bitt av basillen, jeg har en nevø som også er ivrig. Endelig blir det noen som forståe hva jeg styrer med!

Ha en fin dag!
Hei!
I går ble det litt "fiksing", niesa mi kom og ville ha pent brukt akvarievann, så 50 liter med flotte verdier endte i hennes kar. Dermed ble det et lite vannbytte, og det var sikkert godt for mine venner.

Ellers er det sånn at noen fisker drar, og nye kommer. Har solgt / gitt boet ca 30 ancistrusyngel (heldigvis), ca 10 guppyyngel.

Inn har det kommet 3 nye corydoras som koser seg ila med de andre, de er ei fin gruppe nå. Så kom det en platyhann, en sebrabotia og to hestehode-botia. Jeg har ikke fått sjekket ut om de kan være alene art i karet, eller om de syns praktbotiane er godt nok selskap. I tillegg kom jeg over 3 store algekuler som jeg bare måtte ha med hjem. Veldig dekorativt, og kjekt for de få rekene jeg har

Har en plan om å samle alle SAE ene mine i ett kar, siden det ble mange coryer i det ene. De er noen festlige fisker!

Sprengtykke fru molly er flyttet over i ynglekaret, etter en heller mistenkelig opp- og nedsvømming i går. Tipper der snart er barn i karet.
Senere i dag skal jeg hente noen høye planteavleggere som jeg har fått, tror det kan bli pent i ynglekaret.

Assistenten skal knipse bilder av karene idag, passer utmerket når der er en viss orden og nypusset glass.

I dag er det foringsfri, kanske småttisene får en squashbit til kvelds.

Jeg har så lyst på flere corydoras!
Mange forskjellige sorter jeg kunne ha tenkt meg. Men ikke i samme kar,da.
Jeg skal høre med zoobutikken om de kan bestille noen lykketroll til meg.
Og noen store fine praktbotia, det er litt lite med tre, syns jeg.

Og en viktig ting! Jeg har fått noen planter fra ei dame, og hun har snegler...
Det har jeg ikke lyst på, derfor botia. Sjarmerende fisk! Vet at de kan bli veeeldig store, men ser det kan ta lang tid før de må i fosterhjem.
Assistenten plukket et par stykker av en av plantene. Grøss..!
Jeg har jo jegersnegler i de andre karene, så jeg håper de ordner opp. For selv ikke edle snegler får bo hos meg, Kun jegere.

Ikveld skal det prøves ut ekstralys i 112L, har kjøpt på ebay. Ledlys, aner ikke hvor mye lys det avgir. Spennende.

Jeg har bestilt en haug med planter idag! Både på aquamagic og akvariekjelleren. Syns sistnevnte tar vel mye i frakt, men vi er et spleiselag.

Mye vallisneria, vil ha mer høye planter i bakgrunnen. Så skal Kenneth (nevø) ha noe, og Heidi (niese) også. Jeg bestilte 3-4 sorter mose, så det blir endel montering for assistenten. Heidi kjøpte som sagt et 50L kar, og to dager etterpå sikler hun på en 300L! Den var lagt ut på ei akvarieside i Bodø, HBO 2000 inkl alt utenom fisk og planter, da. Jaja, den litersyka, altså.

Nå skal straks hele stasen overlates til assistenten i tre uker mens jeg er på et helsesportsenter. Jeg stoler på at det går helt utmerket,

God helg til!
Kjenner på meg at du er blitt Coryfrelst ,velkommen i klubben
Men så er de jo også veldig søte da og det finnes så mange utrolige flotte varianter.
Du kan jo og søke på rubrikkannonsen her på forumet for mange er ikke å få tak i butikkene dessverre. Prisene blir og lavere hvis du kan kjøpe privat
Ja, jeg er blitt en cory-elsker! Snurrige, fine fisker, og med litt godvilje aner jeg en viss personlighet..

Nå er akvariejobbinga over for denne gang, vannbytte i alle 4 karene, tilsatt blomstergjødning og fiskevitaminer. Støvsuget, så nå har de det rent og pent til helga. Og litt friskt vann å svømme i.

Det var blitt ganske brunt vann i 112L og 26L, og det likte jeg ikke. En anelse proteinhinne i 26L, så der ble litt mer vann enn ellers byttet. Samt mer bevegelse i vannoverflata, så skal vi nok få skikk på det.

Et lite bytte her, noen guppyunger som var blitt vel store for de små karene, fikk flytte over i storkaret.

Litt mose kom i postkassen; flammemose, juletremose, gråtende mose og en som jeg ikke husker. De er da fordelt av assistenten, som har vært sjef denne uka. Godt festet til røttene, han er virkelig flink!

Han får sjefe enda i 14 dager, mens jeg er på helserehabilitering og bare hjemme i helgene. Egentlig litt okei, han er litt kjipere på foringa enn jeg er. Det vistes på mengden skitt på bunnen. Jeg er dessverre litt bløthjerta når det kommer til måltider. Føler at all fisken, både bunn-, midt- og toppsjiktet må få bli mette. Coryene ser jo på meg med sultne øyne, og da faller det helt plutselig en malletablett ekstra oppi.

Til deg/dere som er innom og ser til meg her på tråden min, jeg lurer på hvor mye malletab. dere gir pr. 5 bunnfisk? Og hvor ofte? Jeg har jo endel luringer i karene, både anc., cory, noen få botia. SAE og den enslige labeoen er jo også glad i den type for.

Jeg har bestemt meg for å gå til det redselsfulle skrittet å prøve artemia! Vet de blir glad for det, og KUN derfor skal jeg ta fatt på griseriet. Da blir det foring med bind for øynene! Fysj og æsj!!

Nå ønsker jeg både våte og tørre venner ei god helg!
Skjærings i 26l
Ojojoj! Stakkars bebisene mine!
Etter filterhavariet i ferien med dertil kjøp av nytt, har ikke karet fungert helt optimalt! Jeg tror jeg nevnte en anelse proteinhinne, og dårlig farge. Etter delvannsbytter i går, bestemte jeg meg for å kontrollmåle verdiene i alle karene i dag.
3 kar med NO2: 0. Lykke!!
1 kar (26L) med NO2: 5 (!) O`store ulykke, hva skjer nå?

De svømmer jo rundt i ren gift.. Dagen er slett ikke god etter denne oppdagelsen, men jeg er veldig, veldig glad for at jeg gjorde det. Enn om jeg hadde dratt til fjells ei uke og ikke kunne gjort noe før neste helg..? Skrekk og gru.

Nå håper jeg bare at fiskene ikke tar sin død av dette. Merkelig nok er alle i aktivitet, og spiste under foringa.

Etter bytte av 50% vann, er verdien 0,5. Altså; 0,5 for mye. Og vannbytter blir det flust av for assistenten min framover. Og målinger!

Vi krysser fingre og finner for at dette skal gå bra. Og at det ALDRI mer skal gjenta seg

Jeg får utvise litt mer varsomhet ved filterbytte om jeg skulle (måtte Gud forby) få filterkatastrofe igjen. Det er like før jeg degraderer meg selv fra fiskeriminister til komplett idiot. Huff, Nina.

Men - ha ei riktig god helg.
Ulykker er triste ting, og da er det topp at man ofte måler så man kan se det så fort som mulig. Har et karr på jobben og tredje dag på ferie fant forautomaten ut at den bare skulle fortsette å gå. 2 måneders mat i karret på et par timer. Godt man bor nærme jobben så man fikk byttet masse vann og slamsuget til den store gullmedaljen. Så får vi se om det er tilstrekkelig for å redde innbyggerene.
Tilfeldig bekjentskap
© May Conny Darup
Reklame for plussmedlemskap