Siande's akvarieeventyr

Så, da hadde jeg endelig fått oppfylt mitt barndomsønske om eget akvarie. Etter en uke med forsiktig graving i info om fisk, vannverdier, planter, alger, mat, ferie etc. tittet jeg inn på rubrikk og dumpet over et ekte kupp. 160l kar med eget skap, pumper, noen planter, masse mat, steiner, fin bakgrunn, ynglekasser, hov, slamsuger og alt mulig rart for en billig penge.

Så, der satt jeg, og drømmen så ut til å oppfyllelse før helga var omme. Så da var det på tide å planlegge litt før det kom i hus. F. eks. hvilken fisk skulle jeg ha da? En kjapp titt i fiskebasen tok nesten motet fra meg og jeg tvinnet tommeltotter en stund før jeg gikk ned til fiskebutikken for å titte litt og se om det var noe jeg likte. Og joda, jeg var øyeblikkelig sjarmert av 4 kuhliiåler som vridde seg rundt på de merkeligste måter. Da var valget tatt, resten av akvariet fikk tilpasse seg det.

Jeg dro med ei venninne som har akvarie for å være sikker på at jeg ikke kjøpte katta i sekken, og ikek minst for å stjele filterguffe fra henne allerede samme dag. Ville fort i gang må vite... Og joda, akvariet var godkjent og vel så det.
Akvariet er av merket AA og har 4 filterrom i lokket. Pumpa er byttet til en Eheim compact av ukjent størrelse, jeg lurer på om jeg muligens skal oppgradere til ei sterkere pumpe etterhvert. Lyset er snekkret litt på av karen som hadde karet før, de to lysrørene som var der var ganske korte, mens nå var det mulig å bruke "standard" lysrør, noe som sier meg fint lite. Jeg lærer vel det den dagen et må skiftes. Og så er det en jager varmekolbe tror jeg, eller hvordan det nå staves.

På noen korte timer på søndag kveld fikk jeg noe biltemasand av min venninne, filterguffe, noen flyteplanter og POOOFF så var karet i gang. Og så fort mandag var i gang pilte jeg til TAM på Lade og fikk meg tre sorte åler (de var fri for stripete) samt en orange kinesisk algespiser som sjarmerte meg etter beste evne, tagg om å få bli med gjorde han.
Nå har det snart gått en uke og jeg har enda ikke funnet spor av nitritt eller annet skummelt. Jeg har hatt litt problemer med å bli enig med varmekolben om en grei temp, den er tydeligvis ikke kalibrert for det stemme rikke med temperaturen det står på den og termometeret.
Ålene ser ut til å trives veldig godt, de titter av og til fram på dagtid og om natten flytter de sanden ut av hjørnet på den ene siden av karet. Algespiseren tror jeg muligens er litt ensom, han søker hele tiden mot ålene selv om de puffer han vekk støtt og stadig.

I går fyllte jeg på med mer sand, fikk endelig lønning og kom meg avgårde til biltema. Så nå er det nok sand i bunnen til at plantene mine kommer til å ha det fint. Ålene ble ganske oppjaget når jeg styrte rundt og systematisk løftet alle røttene for å fylle med sand, og nektet å komme fram resten av den dagen. Men på natten var de tilbake som normalt. Jeg har også fått satt ned noe mer planter, også tok jeg ut en av de jeg fikk med karet etter å ha funnet ut at mye av de algene som bodd epå den var penselalger, det vil jeg ikke ha. Det får bli nok ufred for stakkars fiskene, nå blir det fred og fordragelighet fram til mandag.

Jeg tenker å sette i noen få fisk hver mandag, da har jeg en fast dag å forholde meg til så jeg ikke styrter avgårde og fyller karet med alt for mye fisk på en gang. Jeg roer meg nok litt når det blir litt mer liv i karet, men guder hvor det klør i fingrne.

På mandag som kommer skal jeg hente meg en liten stim sebrafisk for å putte i, det får bli ukas fisk. Jeg hadde egentlig tenkt å ha neontetra som stimfisken min, men de er jo i absolutt alle kar føler jeg, så når jeg leste en annonse om halvvoksne sebra fisker og fant ut at de kunne passe fint inn så ble det det i stedet. Jeg er litt nervøs for å putte i såpass mange på en gang, men det er nå bare å krysse fingrene og håpe filterbakteriene henger med i svingene. Hvis ikke får jeg bytte vann etter beste evne til det går bedre.

Egentlig skulle denne ukas fisk bli noen flere åler, stripete helst, men jeg kjenner jeg har vel så lyst på sebrafisk. Noe mer som er framme på dagtid er ikke å forakte, jeg sitter jo foran akvariet og glaner i timevis... Så får det bli flere åler uken etter.

Ellers er jeg enda ikke helt sikker på hva jeg vil ha videre i karet. Jeg så noen sitronciklider på tropehagen på byhaven, de var veldig knall og pene å se på. De burde gå fint inn i vannverdiene som er i karet nå. Men de blir kanskje litt vel knallfarget. Eller kanskje det blir artig? Ut over det har jeg bladd litt i ei akvariebok jeg fikk låne av min rådgivende venninne, og har totalt forelsket meg i seksbåndstannkarpe. Men jeg vet ikke helt hvor enkelt det er å få tak i slike. Jeg må vel lese og grave litt mer før det blir noe slikt. Andre pene ting jeg har sett er diverse guramier. Og kampfisk selvsagt, men jeg mistenker det kan bli mye styr for litt skjønnhet... Vi får se. Det haster ikke, jeg har jo planlagt mine fiskekjøp for de neste to ukene allerede.

Og ja, jeg vet at dette er en total miks av arter og verdensdeler etc., men jeg tenker som så at jeg er såpass fersk at det må være greit å løpe av seg "se pene fargesprakende fisken" syndromet og se hvilken type fisker jeg liker før jeg begir meg ut på noe artskar eller biotoper eller annet rart.
Når ble det pluteslig yrende liv i karet 11 sebrafisker kom inn i huset i dag og har raskt funnet seg tilrette i karet og dominerer totalt. Håper det går seg til når kuhliiene slutter å furte over all uroen som har vært.

Sebrafiskene er fortsatt ganske små, 1-2 cm sånn omtrent, og spiser som glupske ulver... først hadde jeg i litt mat, forsiktig for at det ikke skulle bli for mye, men det var borte på mindre enn 30 sekunder, skal si det ble liv! Så fikk de en litt større klype, og den forsvant akkurat like fort. En siste liten klype med for, og nå tørr jeg ikke mer... Redd for stakkars filteret mitt, 11 nye fisker på en gang kan bli mye for bakteriene, så overforing er ikke noen god idé. Jeg får heller passe på å gi dem mat flere ganger på en dag. Jeg er ikke så vant til det enda, kuhliiene for jeg bare en gang om dagen, de vil jo bare spise maten etter at det blir mørkt.

Så langt ser det fint ut med vannet, ingen spor av nitritt og pH er fin og stabil. Er vel ikke før om noen dager jeg virkelig får se om jeg må lempe mange bøtter med vann de neste ukene. Jeg byttet 30% av vannet i går. Mitt første vannbytte så de ble litt gris, men det gikk da fint. håper bare jeg får litt mer rutine etterhvert, ellers blir det synd på gulvet....
Jeg skal få meg en GH test snart tror jeg, jeg aner ikke hva verdien er nå.


Nå har lyset vært av i noen timer, og alle tre ålene er framme og leker rundt i plantene og oppover kantene på karet, de graver ei solid grop i ene hjørnet. Jeg får vel snike meg bort uten å riste i gulvet og slippe ned noe mat til dem. Bare jeg ikke skremmer kuhliiene før de finner maten, da blir det nok sebramat dette også.


Natt natt
Dette gikk jo fort. Ikke kom å klag om du plutselig får fiske død i karret
Ellers Grattis i en hærlig "hoppy" vanedannende vannsak som ødelegger deg for livet, kalles bakkterius litrus På norsk kjent som liter sjuken

Mvh Per
PS Bilder av de sorte ålene ??
Fort og fort, de to første innleggene er skrevet i bloggen min for noen dager siden, så tidslinjen stemmer ikke helt her Men jeg krysser fingrene for at filterguffen jeg fikk hjalp karet i gang, og at 11 små sebrafisk ikek er for mye. men jeg hadde ærlig talt tenkt å vente litt lenger med å sette inn så mange nye, jeg bare klarte ikke la være. Men men, for sent nå. Går det ille så får jeg løpe i skytteltrafikk med vannbøttene og være snill pike.

Skal se om ikke jeg finner bildene på en annen maskin. Vrient å få noen fine av ålene, de er så sky på dagen, og om kvelden er de så aktive at det er jo et lotteri om ålene svømmer ut av bildet før det blir tatt... vrient lys blir det også.
Åler svømmer da ikke ut av bilde men før bildet blir tatt hehe
Vet åssen det er hehe
Ønsker deg all lykke

Mvh Per
blondviking
Åler svømmer da ikke ut av bilde men før bildet blir tatt


Flisespikker Men, irriterende er det.

Fant bilder: Vilter ål, de er over hele karet på nattestid, men jeg klarer bare å få gode bilder i hjørnet, for der er de ofte nok til at det bare er å klikke og håpe på det beste...
Flisespikker??
jeg??
Forstørre bildene imårra Eller senere i dag
er vist i dag det som i går var i mårra

Mvh Per
Sebraene har definitivt laget mer liv i karet, kjempeartig å se på. O gi dag er ålene framme og tuller rundt på dagtid, pene dyrene. Og når jeg foret sebraene kom alle tre ålene fram og snappet det som kom ned før sebraene var ferdige på toppen og kom ned etter restene.

Filteret eller pumpen bråker en god del, til samboen's store irritasjon. Jeg klarer ikke finne ut helt hva det er som lager bråket heller. Når jeg skiftet vann så tok jeg opp pumpa (Eheim compakt) og rengjorde det. jeg kunen ike se noen skader, og det ble ikke merkbart stillere etterpå. Filterboksen i lokket har noen luftbobler som pipler rundt, kan det lage bråk kanskje? Og om jeg holder på lokket på hele akvariet så kan jeg kjenne at det dirrer. Merkelige greier. Samboen er satt på saken med å finne ut av det siden det er han som synes det er et problem. Selv synes jeg det er litt kos.


Forøvrig, jeg tror det er stein umulig å ta et bra bilde av en liten sebrafisk. Jeg tror jeg har knipset opp i mot 100 bilder i dag, og ingen av dem ble brukbare...
Fint det går bra med sebraene!=) Ja, det er så godt som umulig å ta bilde av dem, har prøvd flere ganger selv, og kun fått halvgode bilder av utydelige striper:P
Har nå forstørra bildene for å se hva det er, men det ble for kornete, kan du få tatt nærbilde ?? Jatta vet at det ikke er lett
He he, det der er nok de får bildene som ble noe bra i det hele tatt.... men det er sorte Kuhlier som virrer rundt i diverse varianter.
Så mye fikk jeg sett at det er ikke Kuhlii
Mulig noe i slekt med døm, men kroppen stemmer ikke helt
Merkelig, for de er svært like alle bildene jeg har sett, særlig hodene. Hva annet kan det være da?
Kuhlii kommer i bøttevis av varianter. Så det er godt mulig at det er Kuhlii på bildet. Men strengt tatt så er jeg enig med Blondviking... Det er nok en Smerling (muligens en schistura-variant) men hvis du kan få tatt noen bedre bilder, så blir det lettere å fastslå.
Jovial
Kuhlii kommer i bøttevis av varianter. Så det er godt mulig at det er Kuhlii på bildet. Men strengt tatt så er jeg enig med Blondviking... Det er nok en Smerling (muligens en schistura-variant) men hvis du kan få tatt noen bedre bilder, så blir det lettere å fastslå.


Jeg får se hva jeg får til, men det blir ikke i natt, for nå er det natt.
sove godt da
Tenkte Smerlig jeg åsså men ville ikke si noe før jeg evt får bedre bilder
Men, er ikek Kuhliier smerlinger strengt tatt? Og det er vel egentlig bare en av dem som heter kuhlii, den stripete, Pangio kuhlii. Resten har jo diverse andre navn. De sorte som vi kaller sort kuhlii er jo Pangio Pangia eller noe slikt. Men at det finnes noen og ørti varianter av pangio er vel ikke umulig
Kuhlii er en smerling. Men det finnes et utall smerlinger... Den mest kjente kuhlii er populært kalt "Kuhlii ål". Men de tilhører alle slekten Pangio, og innenfor den slekten er det et utall arter. Og innenfor definisjonen Smerling finnes det sinnsvakt mange arter.. Botia, Hillstream, Schistura, etc..... Som eks... Den mest kjente Botia er Praktbotia... Men denne er faktisk skilt ut som en egen art, fordi den har egenskaper som ingen annen Botia har... Den heter CHROMObotia... i motsetning til f.eks andre botia arter som pakistan,polkadott, skunk, etc... artsklassifisering er ganske komplekst. Spesiellt fordi definisjonene endres veldig ofte...
feks denne

som jeg har hatt til vurdering
Tilfeldig bekjentskap
© Tom André Fossen
Reklame for plussmedlemskap