Reol prosjekt med budsjett på kroner null :)

Jeg tenkte dette var en passende tid å starte en egen tråd.
Jeg er trønder og 36 år gammel. Om kort tid håper jeg og min bedre halvdel å flytte inn i et hus vi driver å pusser opp. Det er ikke lagt gulv enda og akvariene kommer nok ikke opp der før til høsten.

I den forbindelse har jeg fått tildelt et hjørne som jeg kan ha mine akvarier i. Tilfeldigvis fant jeg en reol til salgs som var akkurat passe stor og rimelig.
2 stykk 300 litere gjort klar for sump (120 lang, 60 dyp og 45 høy) med porsabord.
Max utnyttelse av den lille plassen

Den andre begrensningen var at det ikke skulle brukes penger på det før regnskapet etter oppussingen var ferdig, har lagt ut fire små akvarier for salg. Virker som salget er dødt nå før sommeren?


Så jeg har god tid til å planlegge og finne det jeg trenger til prosjektet.
Jeg har tenkt å ha maller, coryer, reker og APISTOER i karene.
ser for meg at det blir et kar med hvoedsakelig maller og reker og et apistokar.
Har som sagt fire kar oppe og går nå og tenkte å flytte endel av fisken over i de nye karene.
Fortsatt usikker på om jeg skal begynne med blåfiltervegg eller gå rett på sump. Er veldig fornøyd med blåfilter da det gir god rensing og mye mat til yngel og fisk. Har stort sett det jeg trenger liggende også.
Sand og stein er greit å få tak i på stranda like ved. Sandsnegler har jeg fra før. Så da er bunnsubstratet klart. Lurte på å legge naturtorv i bunnen og sand oppå?

Eikeblader er greit å få tak i det også, men det virker som de råtner opp og forurenser vannet hurtig. Hører flere har den erfaringen her nordpå mens det virker som det er mest gode erfaringer lenger sørover. Litt usikker på om det blir blader, hvertfall hvis det blir blåfilter vegg da denne sikkert blir hurtig full av løvgugge.

Har samlet meg en stabel med gamle døde einerkvister som jeg tenkte å sette opp for å ligne på et rotsystem fra et stort tre. Må man ta barken av disse eller liker ancistrusene å spise denne?
Ønsker meg en skikkelig svær rot med masse hulrom og greiner som kunne stått midt i karet og vært blikkfang, får gå ut å lete i skogen.

Har allerede en god del planter, men tenker det blir litt stusselig når karene blir så store, har lyst til å prøve på co2 anlegg med colaflaske metoden. Ellers er det å prøve å skaffe seg avleggere rundt omkring.

Skal avgårde og kjøpe reolen i morgen, gleder meg stort!






Høres ut som et spennende prosjekt, et så stort apostio kar blir kult, hvilke apistoer har du tenkt å ha oppi?





Har en flokk VF apistogramma bitaeniata, men det ser ut som det er nesten bare hanner og noen flere macmasteri yngel av enda ukjent kjønn. Tenkte å ha to arter som lever i samme biotop som bitaeniata. Ser for meg skikkelig tett beplantning og fine territorier sånn at det blir en liten koloni med mye naturlig atferd.
Eller, hvis jeg får orden på bitaeniataene blir det kanskje bare de der.
Da er jeg offisielt blitt reolist

Gratulerer, håper på bilder


Her kommer de første bildene
Her er reolen, ikke så mye å se på enda.

Her står den på lager og venter på å få flytte til det nye huset vårt.

Tenkte å finne sand ved et ferskvann og lete etter en stubbe til å ha oppi samtidig.
Var på tur og lette etter en perfekt stubbe og fant denne bekken som lignet ganske mye på den biotopen jeg vil ha i karet. Legger de ut som inspirasjon.

Satser på to trioer med apistoer i hvert kar og noe annen fisk. Må kanskje vente lenge på å få tak i hunner fra Nanay eller yavari : (
Må kanskje satse på en "vente apisto".
Har ellers noen VF sjokoladeciklider og VF "Peru" Scalare som sikkert ville likt å få seg en lekeplass i reolen.

Driver å prøver ut CO2 anlegg i en 85 liter, innledende tester er positive. Ser ut som det vokser skikkelig. Lagde en gjærlås (er det riktig?) med to hull i korken. Usikker på om det ble tett etter dette, vi får se.
Ikke så mye bobler ut av co2 anlegget, men du verden som plantene vokser.

Dropper alt av usikre røtter og går for gamle einergreiner og røtter.
Har en diger stamp stående ute som er stappfull.

Har gjort klart et stk hmf og den andre på gang. Dette begynner å smake faul.
Skal hente sand i løpet av uka. Lurer på å skaffe noen planter og la sand og planter stå ute i sommer litt ala Walstad. Da burde plantene bli fine og sanda ren og pen. Kanskje også med co2?
Da har jeg en stor stamp gående ute med einerrøtter i. Til alt overmål fant jeg noen som hadde saget ned en gammel eik og sikret meg noen emner derfra til senere, og kanskje diy eikebark ekstrakt til høsten?.

Har funnet den perfekte stranda å hente sand fra og den er lett tilgjengelig med bil : )

Har kjøpt inn torv og jord, men er fortsatt litt usikker på om jeg skal bruke dette som bunnsubstrat. Etter å ha lest Diane Walstad boka optil flere ganger er jeg litt usikker på om ekstremt surt vann, med ph rundt 5, vil gi fiskene forgiftning av jern og andre mineraler?
I teorien burde det gå bra med riktig type beplantning og jeg har lest noe om at fisk fra sortevanns biotoper logisk nok skal tåle oppløste mineraler bedre enn andre fisk på apistogramma forum. De har peiling mange av de folka der.

Driver fortsatt å planlegger sommerens store forsøk med planter til å rense sand før innsetting i karene til høsten.
Etter å ha lest Walstad boka er jeg blitt mer skeptisk til om jeg vil ha co2 i det hele tatt i kar med fisk.
Da er begge karene ferdig til testfylling. Anbud er innhentet på gulvlegging.

Har fått et 300 liter av noen som ikke skulle ha det lenger =) Ikke at jeg skjønner at noen ikke vil ha akvarium!!!!

Har 3 stamper med diverse planter gående. Nå er det co2 anlegg på alle.
Alle står plassert så de får ganske mye skygge.
De plantene som har deler over vann har visnet over vannspeilet, men lever under. Overgangen mellom land og vannformen forstår jeg tydeligvis ikke helt enda.

kar 1 har sand som bunnsubstrat, det gror fint. Har tatt oppi en neve jord som plantenæring, fortsatt litt grumset vann og det ligger på bladene.

kar 2 er en større stamp med godt innkjørt bunnsubstrat av sand og torvkuler. Inneholder også noe plante og bladrester. Denne er også tilført en neve jord. Har sandsnegler og røtter også i den også. Var såpass mye planter og mose i denne at det er vanskelig å se om det vokser bedre enn i karet inne enda. Noe solsvidde javabregner over vannet, ser bra ut under vann.

kar 3 har bare jord og masse av det. Ser ut og lukter som en myr. Ser ikke ut som plantene trives spesielt godt i dette miljøet, men prøver noen dager til.
Co2 bobler fint, men det er ingenting som hindrer den i å flykte oppover. Vanner er så grumset at jeg er spent på om det kommer noe lys ned i det hele tatt.
Kar1: plantene gror nesten ikke oppover, men de gror utover og spesielt de med anlegg for rødfarve. De er knallrøde og fine. Mange av de er ikke så store men de ser svært pene ut.
Jorda oppå bladene ga misfarving, jord må legges i bunnen eller i en strømpe neste gang.

kar2: Anubiasen er solsvidd og muligens død.
De andre plantene ser meget bra ut. Co2 blir fanget opp under rota og sitter fast i mosen, ser ut som det gjør stor forskjell. Vil si at kvantiteten er bedre i dette karet mens kvaliteten er best i kar1

kar3: ser ut som det har vært en atom eksplosjon i nærheten. Det hjalp nok ikke at jeg putta oppi noe andemat (med alger) som jeg fant i en dam. andematen vokste utrolig og fiskene har fått en diger porsjon å kose seg med.

Alle karene har fått sorte mygglarver, har ikke høstet de enda. Er også noen litt større skapninger i kar3, tror de kom sammen med andematen.
Et par bilder av apistogramma bitaeniata hann
Og noen bilder av Apistogramma macmasteri ungfisk, ser ut som det er en liten flørt på gang om en ser nøye på bildene.

Kikket på bildene av pappaen deres i stad, en flott liten fisk som ser fryktinngytende svær ut der han blokkerer utsikten til yngelsvermen. Det er forøvrig han som er på avataren min.
Prosjektet har hatt en liten budsjettsprekk, men det er ikke så mye jeg har brukt (ennå). Måtte jo ha T-5 belysning, tror jeg blir fornøyd med den.

Planteprosjektet ble avsluttet med frost, huskelapp: planter fra tropisk klima liker ikke frost når de er over vann.
Neste år kommer jeg nok til å gjøre noen forsøk, men da mer kontrollerte. Bruk av bare jord kommer jeg ikke til å gjenta.
Røttene på alle plantene ble helt utrolige når de sto ute og likedan farven. Grunnen til at de ikke vokste oppover var helt klart at de vokste utover med masse sideskudd. Jeg planlegger å sette opp ett nytt forsøk når faren for nattefrost er over til våren. Må da ha samme arter i forsøkskarene.
Mangelen på sirkulasjon ser ut til å gi god grobunn for alger, mulig dette kan avhjelpes med snegler?

Det har regnet helt utrolig her oppe i høst, likevel luktet det litt sjø når jeg lempet oppi sand, antar at regnvannet kun kommer til på toppen av sanda. Bruk sandsnegler eller noe annet til å røre rundt neste år. Antar at kombinasjonen av snegler og flyteplanter blir god. Dette var kun et problem i den høyeste plastboksen med ca 40kg sand.

Det er fyllt vann i det første karet og strømmen kommer om en uke (kanskje). Når jeg får fyllt det øverste og overført filtergugge er det i utgangspunktet innflyttingsklart. Har veldig lyst til å prøve å få VF scalarene til å leke der, de har lagt egg et par ganger men det har aldri blitt noe mer.
Så var det macmasteriene ja, de viste seg etterhvert å være Apistogramma Wangenflecken eller kvisetryne som vi sier på norsk.
De jeg trodde hadde en flørt på gang fikk fram ett kull på mellom tre og ti stykker som går i karet sammen med foreldrene. Har solgt det andre paret på auksjon, tror det var hann og hunn det også. Ser at hunnen som er igjen begynner å bli gulfarvet så jeg håper på et kull til snart.
Her er noen bilder av de stolte foreldrene:

Bilde en og to av pappaen i forskjellig humør og bilde tre av mamman i leksdrakt. Bilder av yngelen går rett og slett ikke med mobilkameraet mitt
Så fire yngel på en gang i dag og mamma var knallgul når hun først kom ut av hula. Nytt kull på gang!

Har kvittet meg med alt av botiaer i 300 literen, ser ut som sjokolade ciklidene har tenkt å leke igjen. Denne gangen bør det gå an å få yngel til å vokse opp. Eneste jeg er usikker på er om alfahannen tar med seg to forskjellige hunner og legger egg på samme sted eller om det er to par? De to hunnene ervanskelig å se forskjell på. Tror det er to "trofaste" par.

Bilde en og to viser lek. Bilde tre den andre hunnen etter å ha fått juling, legg merke til den misfornøyde farven.
flotte fisk du har. Hvor mange kar har du oppe å går nå?
Har du flere ciklider i samme kar?
Må legge ut flere bilder av karene dine.

Espen
Black_Flys
flotte fisk du har.

Her ser du en flott fisk: VF Apistogramma Bitaeniata, antakelig fra Yavari. Nå mangler det bare noen hunner. Fineste fisken jeg noen gang har sett , sjekk farvene på ryggfinnen.

I 300 liters karet med sjokolade ciklider går det også to par med VF Scalare, ser ut som to par men bare det ene legger egg. Og fire fullvoksne ancistrus. Har skiftet 60% vann i går og ca 60% i dag fordelt over flere kaldtvannsbytter. Håper dette skal få fisken i lekshumør.

Bitaeniataene går i en hundre liter de har for seg selv+tre reker og masse sandsnegler. De venter på at de nye reolkarene skal bli ferdig innkjørt og flytting. Når de flytter håper jeg å få flyttet corydoras pygmaeusene til det karet og skru opp strømmen og se om det blir noe leiking av det.
Apisto leksparet går i en overgrodd 60 liter med ca fire yngel fra forrige kull og 15 Corydoras Pygmaeus. Beplantningen gjør at det fungerer fint, de virker heller ikke å være av de mest aggressive apistoene. Utrolig spent på størrelsen på dette kullet. Så ikke hunnen i hele dag, bruker å være et godt tegn.
Tilfeldig bekjentskap
© Bjarne Sætrang
Reklame for plussmedlemskap