Forslag og tips til fisk i 180-liter'n

Hei!

Jeg har nå lenge hatt typiske akvariefisk i 180-liter'n min. (Guppy, platy, sverddrager etc.) Har kun guppy nå. Nå ønsker jeg å sette opp 70-liter'n og flytte disse fiskene dit.

Men hva skal jeg nå ha av fisker i 180-liter'n? Prøve et søk i fiskebasen, men man får utrolig mange resultater... Har noen kriterier:

- Fiskene må selvfølgelig kunne gå i en 180-liter, tror det er 101 cm bredt.
- De bør ikke være vanskelige å holde, men lett til middels vanskelighetsgrad er fint.
- Bunnlaget i akvariet er biltema-sand. Må kunne trives med dette bunnlaget.
- Fisken må gjerne være fargerik og spennende, og bli litt større enn platy/guppy.
- Det kan gjerne være flere arter, ikke nødvendigvis "bare" en art.
- Trenger ikke være enkel å få i lek/yngling, men det er bare moro hvis det er enkelt.

Håper dere kan komme med forslag og tips til hva jeg kan kjøpe.

Ha en fortsatt god helg!
En ting jeg ikke skrev i stad: "Hovedfisken(e)" kan gjerne være litt større enn guppy/platy, mens evt. stimfisk og/eller maller kan være mindre.
Ingen som har noen innspill?

Har tenkt litt på scalare og/eller gurami. 180 liter er vel et minimum for scalarene?

Hva kan gå sammen med scalare eller gurami, eller begge deler?
hei.
jeg ville ha satset på gurami i steden for scalare da jeg synes at 180 liter er for lite til denne høyreiste fisken. det er flere her inne som mener at 300 l er det minste en scalare burde gå i, jeg er enig der, i mitt 240 liter har jeg scalarer og ser det at de hadde nok hatt det bedre i et større akvarium.

jeg ville ha hatt en stim med perlegurami som hovedfisk, ellers ville jeg kansje hatt noen hjelpere som noen maller både L og C. ellers er det vel mye å velge i når det gjelder fisk som kan gå med guramin, trenger kansje ikke å skaffe deg stressa fisker, men noen rolige glidere som ikke stresser opp guramien.

lykke til.
Sør Amerikansk biotop
Stimfisk: en eller annen tetra og/eller nannonstomus
Eks: Nannostomus marginatus, Smykketetra, Svart neontetra øksefisk, pennefisk. mfl.
Algespisere: ancistrus, L- maller, ottoer, eplesnegler
Bunnfisk: Corydoras. Mange forskjellige flotte arter. en eller to arter.
eks: Adolfoi, Flekket pansermalle , gomezi mfl.
Prydfisk: en flott Sommerfuglciklide. eller annen rolig ciklide.
Andre dyr: sandsnegler, reker(fleste arter fra asia)


Espen
Det er jo så mye å velge i blant som du sier

Du har ikke vurdert sør amerikanske ciklider da? De holder seg gjerne på bunnen men da har du mulighet til å ha en stor stim med f.eks tetraer?

Gir deg noen linker jeg:

Hovedfisk ciklider (kanskje 2 par av samme eller forskjellig art?)
Sommerfuglciklide
Boliviansk sommerfuglciklide
Palettciklide
Kakadueciklide
dette er bare noen få dvergciklider jeg kom på i farta

Stimfisk
Kardinaltetra
Skjørtetetra
Rødmunnstetra
et kjapt søk på tetraer så finner du 207 arter. Rødmunnstetra er kjempefine, noe litt annet enn kardinaltetra (som jeg personlig har brukt så mange ganger og er litt lei) også stimer de kjempeflott!

Bunnfisk (kan ikke anbefale noe annet en corydoras! elsker dem)
Corydoras adolfoi
Metallpansermalle
Rosa pansermalle

Maller:
L 144
jeg liker denne godt pga fargen men det er masse maller å velge fra

Annet:
Div snegler
Viftereker morsomme nyttedyr som tar seg av partikler i vannet

Håper dette var litt tips til hva du kan ha i karet ditt. Jeg har hatt et oppsett med denne sammensetningen og det var flott med hensyn til farger, vannverdier og temperament på fiskene. Mitt kar på 240 liter inneholdt sommerfugler, kardinaltetra, corydoras aldolfoi, viftereker og L144

men så det er sagt så blir disse cilkidene rundt 7-10 cm, avhengig av art men det var ganske flott med en flokk på 25 tetra som dominerte bildet!
Det er utrolig mye å velge mellom til en 180L, og masse gode forslag her! Er i grunn enig med alle forslagene du har fått Et lite tips er at du bestemmer deg for hva du vil ha, skriver opp navnene på en liste. Bruk tid på å finne akkurat de typene du vil ha, i stede for å dra til èn dyrebutikk og ende opp med en haug med impulskjøp.
En mulighet er å få tak i en liten gruppe dvergscalarer, de vil passe i karet ditt om du ikke har for sterk strøm.
Med lav strøm setter du noen begrensninger i forhold til andre arter.
Det hadde sikkert blitt flott med en gruppe corydoras i bunnen, men jeg tror alle over "munnfull for dvergscalare størrelse" vil ha mer strøm?

Unngå apistogramma og corydoras sammen, begge er flotte men de trives best hver for seg

De fleste tetraene er desperate yngel og eggspisere, nannostomusene er unntaket fra regelen. Disse kan du få til å yngle i karet med tett beplantning, eventuelle scalarer vil antakelig spise alt av yngel.

Ellers er det som nevnt masse flotte og intressante ciklider som er lette å få oppdrett på om de får gå i fred for naboene.

Mitt beste råd er å ikke stappe karet fullt av fisk, finn en art du liker og sats på denne så kan fler komme til etterhvert som du ser det er plass så alle trives. Ikke tenk på at du skal dekke både bunn, midt og toppsjiktet, tenk på hvordan fisken du satser på skal trives så tenker jeg du får se at de er litt overalt og kanskje med en yngelsverm.
Tusen takk for svar!

Da har jeg slått fra meg scalare. Bare tull å satse på en fisk som blir for stor til karret. Men har stor tro på at guramier vil trives der!

Perleguramiene er jo veldig vakre og fargerike! Vil gjerne ha de som hovedfisk. Spørsmålet er jo da; hvor mange? Det sies jo at de er en fredelig guramiart.

Som bunnfisker samt "avfallsarbeidere" vil jeg gjerne ha noen L-maller og Corydoras. Har aldri hatt corydoras, men de er jo veldig kule og spennende.

Ciklider kan absolutt erstatte guramien. Og med noen fine bunnfisker og en vakker stimfisk kan det bli riktig fint!
Kaiamor
Det er jo så mye å velge i blant som du sier :)


Tusen takk for godt svar og linker

Som sagt så er ciklidene er god erstatning for guramier. Må tenke litt på dette. Gurami eller ciklide, hmmm...

Har to lilla eplesnegler fra før som jeg gjerne vil ha sammen med de nye fiskene.
Stine Sofie
Det er utrolig mye å velge mellom til en 180L, og masse gode forslag her! Er i grunn enig med alle forslagene du har fått :-) Et lite tips er at du bestemmer deg for hva du vil ha, skriver opp navnene på en liste. Bruk tid på å finne akkurat de typene du vil ha, i stede for å dra til èn dyrebutikk og ende opp med en haug med impulskjøp.


Høres lurt ut

Ja, nå skal jeg tenke ut hva hovedfiskene skal være først. Så setter jeg opp en liste over 2-3 alternativer stimfisk, og noen bunnfisk.
Hvis man ønsker å ha Sommerfuglcichlider (eller andre dvergcichlider), og utgangspunktet da (selvsagt) er at man ønsker å finne fisk å ha sammen med dem som bidrar til at dvergcichlidene, og de andre fiskene, trives best mulig, vil valget definitivt ikke falle på maller som Ancistrus og/eller Corydoras.

Det forundrer meg at man kan "elske" Corydoras, men likevel ikke ha betenkeligheter med å plassere de sammen med dvergcichlider som kan finne på å bite ut øynene på dem ved forsvar av egg og yngel.
Eller at man kan synes Sommerfuglcichlider (eller andre dvergcichlider) er flotte og ønsker å holde dem, men velger å overse at dvergcichlidene hviler/sover på bunnen om natten, og legger sine egg og yngel på bunnen. En Ancistrus eller annen stor malle som om natten er på matjakt, farer fram som en stor buldoser; jager dvercichlidene vekk fra bunnen og opp i de øvre vannlag, tar yngel og egg, og stresser dvergcichliden hver eneste natt og ofte også om dagen.

Men hvis sammensetning av fisk bare bestemmes av hvilke fisk man synes er fine og har lyst til å ha, hvordan farger vises og fordeles i karet m.m........... da er man etter min mening langt unna det jeg ville kalle et etisk fiskehold, og også intensjonene bak
Lov om dyrevelferd:

§ 23. Dyrs levemiljø
Dyreholder skal sikre at dyr holdes i miljø som gir god velferd ut fra artstypiske og individuelle behov, herunder gi mulighet for stimulerende aktiviteter, bevegelse, hvile og annen naturlig atferd. Dyrs levemiljø skal fremme god helse og bidra til trygghet og trivsel.

Redusert sitat
ohr
Mitt beste råd er å ikke stappe karet fullt av fisk, finn en art du liker og sats på denne så kan fler komme til etterhvert som du ser det er plass så alle trives.


Takk for svar!

Har mulighet for å lage både lav, middels og litt sterkere strøm. Har 3 luftpumper og juwels filtersystem hvor man kan rette utblåset mot overflaten.

Gurami er vel heller ikke begeistret for mye strøm i vannet?
Tom C
Det forundrer meg at man kan "elske" Corydoras, men likevel ikke ha betenkeligheter med å plassere de sammen med dvergcichlider som kan finne på å bite ut øynene på dem ved forsvar av egg og yngel.


det er etter egen erfaring jeg sier dette. Hadde corydoras og et par sommerfugler i en 240 liter. Jeg kan da virkelig "elske" corydoras og ha de i samme kar så lenge de har plass nok til å flytte seg vekk fra sommerfuglene. Sommerfuglene jeg har hatt har ihvertfall bare passet plassen rundt egga og ikke jaga de rundt hele karet. Har heller aldri hatt problemer med skader
Det er sant det Tom C sier. Jeg har også dilla på Corydoras, og jeg har prøvd å kombinere dem med dvergciklider mange ganger. Og det går som oftest ikke så bra, akkurat som Tom C sier. Og han snakker av lang erfaring, mye lengre enn oss. Han har drevet med dette i mange år, og spesielt Apistogramma er han interessert i.

Problemet med å kombinere Corydoras og dvergciklider, er at deres natur er så forskjellig, så de "snakker ikke hverandres språk".
Corydoras eier ikke begrep om territorium. De skjønner ikke hva det er.
Men det gjør i høy grad Apistogrammaene og dvergciklider! Så når dvergciklidene skal vokte yngelplassen sin, så starter de først med å jage vekk Corydorasene på en "høflig" måte. Coryene stikker, men de snur og kommer tilbake igjen, litt forvirret over denne voldeligheten. Dvergciklidene angriper igjen, og for hver gang Coryene dukker opp så blir angrepene hardere og mere aggressive mot Coryene. Dvergciklidene vil, med full rett, beskytte sitt avkom til siste bloddråpe og de vil ha Coryene vekk. Noe pansermallene ikke forstår, de blir bare mer og mer stresset og redde og søker dekning... kanskje vil de inn under samme trerot som dvergciklidene har valgt, eller i samme område.
Dvergciklidene napper i finnene på Coryene, men nytter ikke det, så går de til slutt på det eneste sårbare på den pansrede kroppen til Corydorasene: øynene.
Det er et velkjent faktum at dvergciklider hakker øynene ut på pansermaller.

Et annet tema er at dvergciklidene ikke er natt-aktive, de går til ro og står og halvdøser når det er mørkt. Det gjør absolutt ikke Corydorasene! De setter opp farten og blir veldig aktive om natten og pløyer rundt på bunnen og leter etter mat. De skyfler gjerne rett igjennom det som står i veien, så de døsende ciklidene skvetter til alle kanter og blir utrolig stresset.

Man kan tenke seg hvilke virkninger dette har når man snakker på lang sikt.

Det er klart at noen ganger kan det gå bra å kombinere disse, dersom akvariet er stort nok og tilfeldighetene spiller på lag. Det kan fungere, det er ikke umulig. Men sjansene for at Corydorasene mister et øye eller to er absolutt tilstede. Og sjansene for at ciklidene stresses opp hver natt er absolutt tilstede.

Dette er ting man bør man vite og kjenne til før man prøver. Og man bør ha en reserveløsning klar, et sted å flytte den ene av partene til om man ser aggressjonen og tegn til mistrivsel hos noen. Og hvis de sarte sommerfuglciklidene kanskje flyter døde en morgen når man slår på lyset, "døde uten grunn", så er det kanskje ikke uten grunn likevel.. Da kan årsaken være at det nattlige stresset kanskje ble for mye for dem.
mona o
Han har drevet med dette i mange år, og spesielt Apistogramma er han interessert i.

Å kalle Tom C "intressert" i apistogramma må vel være dagens underdrivelse Mona?

Hva med Guramiene da, vil de fungere sammen med corydoras?

Hvis ikke, hva går fint sammen med corydoras?
Oppsumering
Bare for å oppsumere denne tråden litt:

Jeg har et 180 liters kar hvor det nå bor endel guppy. De skal flyttes til et annet kar. Jeg vil ha inn en ny type fisk, litt større enn guppy. Den bør være av lett til middels vanskelighetsgrad.

Bunnlaget vil være biltemasanden som er der allerede.
Jeg vil også gjerne beholde de 2 eplesneglene som er der nå.
Har mulighet for ingen, liten eller middels strøm i vannet.
Planter og annet i karret (steiner, røtter etc.) tilpasser jeg utfra hvilke fisker jeg bestemmer meg for.

Fisk (slik jeg ser det for meg i mitt hode):

Hovedfisk:
Alternativ 1: Gurami (Perlegurami?) Spørsmål: Hvor mange? Kan gurami gå sammen med andre hovedfiskalternativer jeg har nevnt?

Alternativ 2: Dvergscalare. Spørsmål: Hvor mange? Kan Dvergscalare gå sammen med andre hovedfiskalternativer jeg har nevnt?

Alternativ 3: Palettciklide. Spørsmål: Hvor mange? Kan Palettciklide gå sammen med andre hovedfiskalternativer jeg har nevnt?

Åpen for flere alternativer.

Stimfisk:
En pen stim fargerike tetraer eller annen stimfisk som selvfølgelig må gå sammen med hovedfisk.

Bunnfisker:

Typiske algeetere/sugemaller.
Corydoras?

Håper noen kan svare på spørsmålene jeg sitter med nå
dvergscalare går fint sammen med corydoras, jeg ville ha hatt en seks, syv stk, perleguramien går også fint sammen med corydoras nå kommer vel perleguramien fra asia men det vet jo ikke de, de skal begge ha mykt vann så det burde gå greit i forhold til vann verdier.

apistogramma og dvergciklider bør du vel ikke skaffe deg om du skal ha coryer og L maller.

når det gjelder antallet på perleguramiene burde vel en seks, syv stk holde.

tomandre
dvergscalare går fint sammen med corydoras, jeg ville ha hatt en seks, syv stk


I en 180L? Det synes jeg er altfor mange. Selv om Leopoldi har populærnavnet "dvergscalare", så blir de ganske store. Blir litt lite tumpleplass til den vanlige kranglingen og mobbingen som de driver med etter min erfaring.
Tilfeldig bekjentskap
© Håvard Støre Andresen
Reklame for plussmedlemskap