Susannes' akvarieverden

Da var det endelig på tide å starte min egen akvarietråd.

Først litt om meg selv. Jeg er en jente på 22 år som har flyttet langt (35mil, syns det er langt nok iallefall) fra mitt eget hjemsted for kjærlighetens skyld. Jeg har en fantastisk kjæreste som finner seg i alle mine rare påfunn, blant annet akvarier. Jeg jobber 100% som nestleder i en blomsterbutikk, men skal fra høsten av gå på universitetet for å bli grunnskolelærer. Utenom akvarier har vi en hund (drever) som brukes til rådyrjakt. Akvarier har virkelig blitt en større og større lidenskap, og man kan trygt si at jeg har blitt smittet av litersyken!

Det hele startet høsten 2010, da en kollega viste frem noen flotte bilder av en rød og blå fisk. Det viste seg å være en kampfisk. De skulle visstnok være kjempeenkle å ha, og krevde bare ett akvarie på størrelse med en isboks!
Så (dumme) meg kjøpte ett akvarie på 4liter og en kampfisk. Fant fort ut at den ikke trivdes med så lite plass, så (fremdeles dumme) meg gikk til innkjøp av to nano-akvarier på 10liter med hver sin kampfisk. Jeg var superfornøyd, men det gikk ikke lang tid før den første fisken døde. Deretter den andre.. Men jeg ga ikke opp, det fantastiske (!) personalet i dyrebutikken sa at jeg sikkert hadde for kalde vannbytter, så jeg gikk til innkjøp av to nye kampfisk og begynte å temperere vannbyttene mine. Selvfølgelig gikk det ikke lang tid før en av de døde også. Begynte da å bli en smule frustrert, og begynte å google kampfisk. Kom da over denne fantastiske siden her! Selvfølgelig trivdes ikke kampfiskene uten filter, varmekolbe og plass!
Og de to 10-literne ble kjapt byttet ut med ett 100'liters selskapsakvarie.

Tenkte at nå skulle jeg gjøre ting ordentlig, så hadde fiskeløs innkjøring og testet vannet ofte! Første innflytteren ble min siste kampfisk, og det var utrolig spennende å se han våkne til liv. I sitt gamle hjem (10literen) sto han stille, og beveget seg bare når han fikk mat. Nå svømte han rundt, patruljerte karet og bygde skumrede

Etter noen korte måneder ble det STORE 100'liters karet plutselig veldig lite. Så det ble solgt og byttet ut med ett 190liters. Som jeg til nå er veldig fornøyd med
Har gått bort fra de innvendige medfølgende filtret, og kjøpt ett utvendig AmTop 3338 istedet.
I dette karet går det nå 3 Ancistrus, 1 Ancistrus Cirrhosus, 4 Gurami, 4 Sverddrager, en liten stim Dvergrasbora og mine elskede Otocinclus
Til nå er jeg mest betatt av Otto'ene mine, syns de er utrolig søte der de stimer rundt på glasset.
Har også noen reker, kuleskjell og snegler som renholdsarbeidere.
Ancistrusene leker jevnlig ca hver fjerde uke, så blir gøy å se om noen av "rumpetrollene" mine vokser opp.
Jeg bytter 20-30% vann en gang i uka, og måler PH - KH - GH - NO2 - NO3 - NH3 en gang i uka.

Har også ett 46liters Fluval Edge som jeg har blitt veldig glad i. Der bor det noen Platy som yngler jevnlig, og ett par Otto som renholdsarbeidere. Har samme vannbytte-/måleregime her som storekaret.

Tar imot alle tips og slikt med takk, føler jeg blir mer og mer sikrere på akvarier, men er fremdeles Nybegynner med stor N!

Legger med bilder av begge akvariene
Filterproblemer..
I dag kom jeg hjem fra en lang dag på jobb. Kom hjem til middag og ett glass vin tilberedt av kjæresten Når vi er ferdige å spise skal jeg selvsagt bort å glane litt på fiskene mine, men........

Når jeg setter meg ved akvariet så syns jeg det er lite sirkulasjon i vannet. Og ja da, filteret er ikke på!! Krise!! Kjæresten har ikke oppdaget det, fordi jeg også har en bubble maker-maskin som har stått på, så han syns det har "dura" som normalt (nei, han er ikke akkurat superopptatt av akvariene).

Så da var det bare å sjekke stikkontakter (de sto i) og slanger (de satt fast).
Visste ikke hva jeg skulle gjøre, så satt igang med å åpne filteret, vaske (i akvarievann) filtermediene og sjekke at det ikke var noe gugge i propellen.
Når jeg var ferdig med alt dette koblet jeg alt sammen igjen, og satte i stikkontakta.... Det skjedde ingenting!! Begynnte da å bli en smule småpanisk....

Så får kjæresten se på "motorikken" (jeg selv har ikke peil på sånt), der så alt bra ut og ingen ledningsbrudd eller noe... Så tar han av slangene og rengjør alt, setter i stikkontakta, og ja...der virka den!! Mannen min med de magiske hendene

Vet fremdeles ikke hva som kan ha skjedd, så hvis noen har en ide, skrik ut!
Det skal ikke ha gått tett, har jo bare gått en mnd tid. I tillegg har jeg "rekesikret" innsugsslangen med en strømpebukse, så det er begrenset hvor mye slam den får i seg... Er forresten AmTop 3338 det er snakk om!

Men, men..da håper jeg dagens drama er over, så jeg kan kose meg resten av kvelden!

Virker som at sverddragegutten min endelig har fått øynene opp for sine to andre damer! Har vært litt vel klengete på en av de tre, mens de to andre har blitt oversett, men nå fløy han etter de også Så da er det bare å satse på at det blir mer sverddrage-yngel etterhvert!

Ha en fin lørdagskveld alle sammen
Vannbyttedag!
I dag er det måledag og vannbyttedag.
Forresten var den ene kampfisk-dama død i dag tidlig Ingen stor overraskelse, hun har blitt mobbet litt av de to andre kampfiskene, så regner med det er derfor..

Vannverdiene er som følgende i 190-literen:
PH - 7,5
KH - 3,0
GH - 4,5
NO2 - 0,1
NO3 - ca 12,5
NH3 - 0

Vanverdiene er som følgende i 46-literen:
PH - 7,5
KH - 2,5
GH - 3,0
NO2 - 0
NO3 - ca 20,0
NH3 - 0

Så da er det bare å gå igang med slamsuging og vannbytte =)
Barnehage
I dag har jeg kjøpt ett plast"akvarie" på seks liter og en enkel Eheim luftpumpe.
Her skal ancistrus-yngelen bo til de blir store nok til å gå i 190'literen.

Hvis noen har erfaring med lignende prosjekter, så skrik ut!!
Det eneste jeg har av utstyr i dette lille akvariet er som sagt luftpumpen og ett termometer.

Vannbyttedag!
I dag har jeg en litt daff dag, så gadd ikke å ta full måling på karene. Målte rett og slett bare ph og nitritt, og verdiene var fine i alle tre kar. Tok vanlig vannbytte på 30% i samtlige kar.

Jeg begynner å blir skikkelig fornøyd med oppsettet i 190-literen. Har som mål å ha ett enkelt "plante/selskapskar", så har kvittet meg med en del fisk de siste månedene og skaffet meg masse planter.
Har til nå anskaffet planter merket "easy" iogmed at jeg ikke har co2 anlegg.. Har kjøpt en flaske Easy Carbo så får jeg se om det hjelper på planteveksten.
Har bestilt hele 40stk rasbora, så det blir en fin stim med 50 fisk. Som hovedfisk skal jeg beholde de fire guramiene jeg har (perle- og honninggurami). Er fremdeles usikker på om jeg skal beholde sverddragene eller kvitte meg med de. Blir fort rotete med for mange slag. Bunnfiskene (ancistrus og otto) skal få bli, det samme gjelder renholdsarbeiderne (snegler, reker og skjell).

Legger med to bilder som viser fremgangen.
Bilde 1: Tidlig i mai
Bilde 2: Nå
Hei!
Så koselig å lese på tråden din Jeg er også nybegynner (jan. 12), og har akkurat startet min egen personlige tråd, jeg også. Ninas akvariehverdag.
Vi har endel felles interesser ser jeg. (mest hund og fisk).

Jeg har samme filter som deg, og er hittil fornøyd. Det suser ancistrusyngel rundt i alle mine 4 kar, og det synes som ingen prøver å spise dem. De var i barnehagekaret de to første ukene, men de som ble igjen i det største karet lever og er dobbelt så store som de andre. Så det kullet han ligger og vifter på nå, skal bare være i ro i storkaret.

Også ottoer, da. Jeg kjenner jeg blir varm i magen når jeg tenker på den fisken, det blir min neste store investering. Jeg ønsker meg en god stim med disse søte sjarmtrollene.

Vi møtes sikkert på tråden igjen!
Jihu, endelig en som leser tråden min! Skal stikke innom din også

Jeg er også fornøyd med filteret, sleit litt i begynnelsen med at det "spydde" luft, men har fått ordnet opp i det nå.. Bruker du strålerøret eller har du utblåset rett oppi? Jeg sliter litt med at ancistrus-yngel kommer seg inn i utblås-slangen.. Har sikret innsuget, så de kommer seg hvertfall ikke inn i selve filteret.

Har prøvd å la yngelen være i storekaret, men har veldig stort frafall fordi perleguramiene ser på de som snacks Men ser at de som får være igjen i storekaret vokser fortere enn de andre.. Så blir spennende å følge barnehagen min å se hvordan de vokser opp der etterhvert!

Nyeste oppdatering er at jeg kom hjem fra dyrebutikken i dag med flere otto'er Så nå er det en stim på 19stk i 190-literen. De er helt fantastisk søte!
Er nok flere som er innom tråden din (meg selv inklusiv) ,bare synd at vi ikke legger igjen spor etter oss. Men mange leser tråder uten å skrive noe innlegg ,så det er bare å fortsette
Er jo helt spesielt lite flink til å sette spor etter meg om dagen, så da benytter jeg sjansen og sier hei til Søvi og beroliger deg i samme innlegget. Hvis du titter på "Din side" til venstre under avataren ser du at det nå har vært minst 47 unike brukere innom denne tråden, greit å vite hvis du som alle oss andre en gang i blant føler at du lirer av deg meter på meter til ingen nytte...

Et annet tips er å bruke søkefunksjonen flittig, den er veldig bra egentlig, og det er ikke mange gangene jeg har vært helt alene i verden om et problem. Er det noe du ikke finner der lønner det seg å spørre på et annet forum enn her, spesielt hvis det haster litt, som du ser er ikke alle lynraske på labben i personlige tråder

Det går seg til i karene må jeg vel ikke glemme å si!
Takk for det Linda ,kjekkt for oss alle å vite at folk er innom tråden våres iblandt ;
Forsinket vannbyttedag
Da var det på tide med vannbytte og målinger igjen. Var hjemme på østlandet i helga, så dermed ble vannbyttet en dag forsinket..

Fisken har også gått tre dager uten mat (har automatisk forer, men satt den ikke opp bare for en helg), og det har vært bra for algeveksten i karet! Virker som at når fisken ikke får mat spiser de alger istedet. Sliter litt med skjeggalger, og ser at både sverddragene og guramiene spiser av de når de er sultne nok!

Har gitt opp barnehage-prosjektet mitt, mye frafall, så da kunne de likegodt bli plassert i storekaret igjen.

Vannverdiene er som følgende i 190-literen:
PH - 7,5
KH - 3,0
GH - 4,5
NO2 - 0
NO3 - ca 15
NH3 - 0

Vanverdiene er som følgende i 46-literen:
PH - 7,5
KH - 2,5
GH - 3,0
NO2 - 0
NO3 - ca 20,0
NH3 - 0

Byttet 30% vann som vanlig i begge kar.

De nyeste innflytterne er to viftereker. Kjøpt mest for kjæresten sin del, han liker litt mer spesielle ting til akvariet. Mest vil han ha krabber, men finner ikke det som passer til vannverdiene mine. Har bare sett den ene viftereka fremme, men regner med at nr 2 bare gjemmer seg!

Legger med ett bilde av helgas fangst, noen som har hatt edelkreps i akvarie før?
Fotoseanse...
Har sitti foran akvariene en times tid i forsøk på å få tatt noen fine bilder.. Ble ingen skikkelige blinkskudd, men deler litt likevel

Først fra 190-literen.

1. Amanoreke med masse egg! Synd de ikke vokser opp i ferskvann..
2. Otto som hviler på algekule
3. Litt av den elskede otto-stimen min
Fotoseanse...
Og fra Edge 46-literen:

1. Detalj av stein
2. Voksen platy. Avliver for øyeblikket all yngel, fordi de har gått sammen med sverddragere en stund (nybegynnerfeil). Vil ikke ha hybrider!
3. To otto'er som hviler på anubias.
Fin tråd du har, skal fortsette å lese
Hei igjen!
Jeg har for tiden ikke strålerøret på, og syns det går greit i begge karene
Flere som følger med :)
Flere som følger denne tråden, her er mitt spor

Har akkurat startet opp jeg også så det er morro å se hva som skjer i andres akvarium
Gøy :)
Gøy å se at flere leser tråden min =) Skal bli flinkere til å legge igjen spor hos flere selv (kremt, kremt).

I dag har det skjedd store forandringer i lillekaret! De to otto'ene har flyttet ut og over til storekaret, så nå er stimen der helt fantastisk!! 23stk hvis det ikke har falt fra noen!!

I lillekaret har jeg tilført hvit "strandstein", kjøpt på jobb (Mester Grønn). De er merket som naturstein, og ser akkurat ut som stein man finner på stranda, blankpolert og fin. Blandet bare med den svarte sanden jeg hadde, og laget ett lite fjell på midten. Skal måle litt ekstra fremover og se om steinene påvirker hardheten i vannet. Prøvde også å binde fast anbuiasen på en stein, da jeg har lest/lært at anubias ikke kan plantes som andre planter i bunnsubstratet.. Har trivdes bra med feil planting til nå (blomstret tilogmed), men skal ting gjøres riktig så skal det gjøres riktig.

Kommer bilder av karet når vannet har klarnet

Telte 9stk platy, når jeg rensket opp. Må passe på antallet og yngel fordi jeg fremdeles dreper yngel som kommer til verden.. Hos meg skal det ikke vokse opp hybrider, er nok hybrider i dyrebutikkene som det er.

Kjøpte 5stk sebrasnegler som skal holde kontroll på algene når otto'ene har flyttet ut. Er egentlig overrasket over hvor lite alger det er i dette karet, men det betyr vel at jeg gjør noe riktig da I storekaret sliter jeg veldig, pga overforing i begynnelsen, og fordi karet får direkte sollys på seg ett par timer om morgenen.

Så var det over til storekaret da.

Oppdaget nye egg i hula til Bartemann (ancistrus oppdrettsvariant) i sta. Ikke like mange egg som sist gang, men en dugelig mengde! Fremdeles ett mysterie hvem av damene som leker med han.. Har to stk damer, og han er like aggresiv mot begge to egentlig. Den ene er så lita at jeg ikke trur hu er kjønnsmoden, men det er hu jeg har sett mest inn og ut av hula hans.. Men har sett nr 2 inn og ut også da.. Så vanskelig å si :/ Prøver å se hvem av de som kan ha kvittet seg med rogn, men er like runde og fine begge to så... Det forblir ett mysterie!

Sliter litt med at bladene på en av de fine plantene mine slipper taket. Det gjelder Ludwigia repens "Rubin". Den har vært veldig fin i 1mnd tid, men nå flyter det røde blader overalt. Regner med at det er fordi jeg ikke har co2 anlegg, så de får holde så lenge de holder. Er så fint med litt rødfarge som bryter litt med alt det grønne.

Bilder av lillekaret kommer nok seinere i kveld eller i løpet av morgendagen
Fluval edge 46liter
Her kommer bilder fra makeover'en =)

1. Oversikt
2. Steinene
3. Er sebrasnegle

Gå inn på akvarieprofilen for å se flere bilder!
Vannbyttedag!
Formen er ikke helt på topp i dag, men dyrene (les:hund og fisk) må vel få stellet sitt likevel.

Prøver å bruke catappa-blader for å senke ph'en litt i storekaret, fra 7,5 til 6,5-7!

Vannverdiene er som følgende i 190-literen:
PH - (vanskelig å lese av) mellom 7,2 og 7,5
KH - 3,0
GH - 4,5
NO2 - 0,1
NO3 - ca 18

Vanverdiene er som følgende i 46-literen:
PH - 7,5
KH - 2,5
GH - 3,0
NO2 - 0
NO3 - ca 12,5

En av ottoene som ble flyttet fra lillekaret til storekaret klarte nok desverre ikke flyttingen.. Den oppførte seg rart i går, og i dag lå han død..

Kan forresten anbefale Easy Carbo til de som ikke har co2 anlegg, men likevel vil ha kraftige og fine planter. Har nå brukt det i overkant av 10 dager, og ser stor endring, blandt annet hos Lilaeopsis brasiliensis. Denne har ikke vokst i det hele tatt etter jeg plantet den, men etter å ha begynt med Easy Carbo har det kommet flere avleggere (se bilde).


Nå går jeg igang med vannbytte, deretter skal jeg legge meg foran tv'en, drikke te og kvitte meg med halsbetennelse. I morgen er første skoledag!! Grugleder meg..

Fortsatt strålende søndag alle sammen!!
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap