Blaut på begge beina..!

Etter en del år med akvariene mine på lagring, har jeg bestemt meg for å bli våt igjen.

Starter med å sette opp et Eheim 54l til å begynne med. Her er de første bildene av akvariet under riggingen. det inneholder 3 mangroverøtter, Javamose, Javabregne, 3 Endlers levendefødere og tre Amanoreker som renovasjonsarbeidere. Har også en 1,5l PET brusflaske, som er konvertert til DIY CO^2 anl. Og koblet til luftinnsuget til Eheim innvendig filter som diffuser. og har Coop extra kattesand som substrat (lavtemeratur brent leire (ubrukelig som kattesand)).
Her er noen bilder til fra oppstarten. Skal sette inn et par- 3 planter til før jeg er fornøyd. Skal også ha inn noen ottoer når filteret har kjørt seg inn med det som er der nå.

Neste prosjekt er å teste oppsettet jeg skal ha i 400l, i et 70l kar. Har kommet til at det er billigere å drite på draget der, en i 400l hvis det ikke fungerer. Men det er litt på sikt. holder fortsatt på å planlegger, + det ska innvisteres i LED armatur og varmekabler.
Litt slemt å bruke levende dyr til innkjøringen...dette er unødvendig plagsomt for fiskene.
SilverShaded
Litt slemt å bruke levende dyr til innkjøringen...dette er unødvendig plagsomt for fiskene.


Bruker ikke dyr til innkjøring. Karet har stått uten dyr i tre uker til innkjøring, men jeg vil ikke øke belastninge helt enda.
3 uker er langt fra nok til å kalles en innkjøring....tvert imot er det gjerne slik at nitritt er høyest på den tiden.
Erfaring

Jeg fikk mitt første akvarie som 8 åring, dvs jeg har nærmere 30 års sammenhengende erfaring med akvarier. Så jeg mener at jeg har rimelig god kontroll på det jeg holder på med. At profilen er helt fersk, betyr ikke at jeg er det!
Greit nok det, men erfaring og kunnskap ikke nødvendigvis er det samme. Mange som kommer tilbake til hobbyen etter noen års fravær er imidlertid dårlig oppdatert. Dessuten har dyrevernslovene blitt en del mer omfattende.
Så du får ha meg unnskyldt hvis jeg tråkket deg på noen tær
SilverShaded
Greit nok det, men erfaring og kunnskap ikke nødvendigvis er det samme. Mange som kommer tilbake til hobbyen etter noen års fravær er imidlertid dårlig oppdatert. Dessuten har dyrevernslovene blitt en del mer omfattende. Så du får ha meg unnskyldt hvis jeg tråkket deg på noen tær ;-)


Det tror jeg nok at du gjør stadig vekk. Men det er greit for min del, for jeg er ikke spesielt hårsår.

Tester vannet hver dag, for å være på den sikre siden. Men filteret må ha noe å jobbe med, så jeg øker belastningen suksesivt. Utenom at det skal ombord noen ottoer, blir det bare noen Endlers levendefødere i tilegg.

Oppdaget nettopp at ene fruen i karet har ynglet 4 småfisker, og den andre er sprekkeferdig. så jeg holder på å sette istand 70 literen som yngelkar som de kan settes over i når de blir litt større, sånn jeg slipper å plages med innavl. Der skal det bli utvendig filter, etterhvert. Håper det virker fortsatt. For øyeblikket er det kun det orginale Juwel filteret.

Skautrollet
Det tror jeg nok at du gjør stadig vekk. ..


Hehe, touché! Man må tråkke på noen tær for å få fiskeløs innkjøring til å bli standarden

Ser frem til videre oppdateringer!
Begynnelsen

Fiskeløs innkjøring er nok å foretrekke. Innkjøring var ikke noe tema da jeg startet med 60l aquastabil kar med luftdreven pumpe, og leselampe til belysning. Kar og fisker ble kjøpt samme dag. Så lurte vi på hvorfor fisken dauda, og karet grodde igjen med alger. Filteret måtte jo kjøres inn på nytt hver gang en skiftet filtervatt, og vanntester var jo fremmedord den tiden... He he.. Enda godt tidene har forandret seg.
De gamle tidene var ikke så gode når det kommer til akvaristikk, nei. Små luftdrevne hjørnefilter med filtervatt...grøss og gru Hadde et sånt i 250-literen min på slutten av 70-tallet, at fiskene overlevde var jo et mirakel. Og ikke noe internet eller akvarieforum, en måtte kjøpe bøker (der det ikke sto et ord om innkjøring).
Ferdig plantet
Har testet alle vannverdier i dag, og en verdi er litt for bra. Resten er der de skal være. No^2=0, No^3 er registrert, men ikke målbart.

Nå skal det sies, at filteret har vært på innkjøring i et akvarie en uke med filtergugge. Det akvariet har vært i kontinuerlig i 11 år, som søramerika-biotop med sammer vannverdier som jeg kjører. Og vi har felles vannkilde. Så ble filteret transportert i enn dobbel plastpose, som inneholdt 1/3 av vannet til mitt kar. Fra karet som filteret mitt sto til kickstart i. Den var også pakket i isoporkasse under transporten, som tok ca 5-10 min.

Idag har jeg plantet Alternanthera reineckli 'pink' i karet, som kontrastplante. Og den erstatter innvendig/utvendig bakgrunn. Her er bilde av karet, etter plantingen.

Etter å ha knapt registrert No^3, er det på tide å tilsette noen Otocinclus macrospilus i suppa.. Noe må filterkolonien ha å spise, sånn jeg ikke må begynne å gjøsle plantene med annet en ferrogan.

Ser at jeg må utvide testene mine med Jern og Co^2. For det er tydelig at DIY Co^2 oppsettet virker over all forventninger. Men fiskene ser ut til å stortrives, så vi er ikke på metningspunktet enda. Men det er tydelig at Co^2 må holdes et øye med.Otocinclus macrospilus
Da har jeg fått ombord 6 Otocinclus macrospilus, som no stormfores med tetra waffers og Squash for å få igang fordøyelsen deres.

Så hvis ikke bakteriene mine får sjokk, så blir det satt inn en gjeng med Corydoras pygmaeus. Har reservert noen til karet er klart til å ta imot dem..

Etter jeg plantet Alternanthera reineckii 'pink' i går, oppdaget jeg at jeg hadde bommet litt på lyskravet den setter. For å bøte på det, festet jeg aluminiumsfole som bakgrunn. Den limte jeg fast med matolje. Driver nå å pønsker ut hvordan jeg kan feste alu.folie på armaturet som ekstra reflektorer, slik jeg får utnyttet lyset som er der maksimalt..

Heh, den bakgrunnen skulle jeg likt å se Bilde?

Den ser bare grå ut. Ser nesten ut som en har lakket den i en kjedlig gråfarge, siden det er den matte siden inn mot glasset. I motsetning til det folk flest tror, så er det den som gir best refleksjon. Siden den har større overflate en den blanke. Den blanke reflekterer nesten alt lyset tilbake til øynene, men den matte siden sender lyset tilbake i alle retninger.

Skal legge ved bilde når pygmeene er tilsatt suppa...

Interessant, det visste jeg ikke! Men kommer vel litt an på hvor lyskilden står ift hvor du ønsker lyset..? Uansett en ny faktor å ta med i beregningen, skal teste den i toppen min. Takk!
Gartner

Kom over den oppllysningen på ei eller anna side om innendørs-gartneri. Der den opplyste om at man måtte bruke den matte siden på folien ut fra veggen, for best nytte. Men vil man styre refleksjonen, er det selvfølgelig den blanke man bruker.

Bakgrunn
Livsforvalteren
Heh, den bakgrunnen skulle jeg likt å se :) Bilde?


Her er et par bilder av bakgrunnen, av alu. folie. Den er festet til glasset med rapsolje.

Ekstra reflektorer

Har også fått inn flere reflektorer i toppen. De er også festet med rapsolje, men her er den blanke siden av alu. folien brukt..

Takk for bilder av "tipskvalitet"
Tilfeldig bekjentskap
© Rita Aspevik
Reklame for plussmedlemskap