Carinotetraodon salivator


© Natalie S. Hårvik
Vanskelighetsgrad
Ganske vanskelig
  Andre navn
  • Tetraodon salivator
Engelsk:
  • Striped Redeye puffer
  Bilder (2 stk)

  Video (1 stk)
Latinsk navn Carinotetraodon salivator (Lim & Kottelat, 1995)
Orden/Familie Orden: Tetraodontiformes (Fastkjevete fisker)
Tetraodontidae (Kulefisker) Wikipedia
Carinotetraodon salivator er en kulefiskart som lever i elver og bekker i Sarawak på den nordlige delen av Borneo. Normalt oppholder den seg i ferskvann, men kan også påtreffes i svakt brakkvann. Arten er funnet på steder med høyere strømningshastighet enn det som er vanlig i habitatene til de andre artene i slekten.

Begge kjønn har spraglete mønster i hvitt, svart og lys brun/beige på rygg og flanker. Hannen har i tillegg et mer eller mindre tydelig mønster av "sebrastriper" i svart og hvitt. Hunnene har mørke flekker på den hvite buken, mens hannene har hvit buk med rød stripe. Hunner av C. salivator er så like hunner av [i]C. irrubesco[/i] og [i]C. lorteti[/i] at de er vanskelige å artsbestemme. Har man lokasjon på dem, er det enklere, da de to sistnevnte artene ikke fins i Sarawak. [i]C. borneensis[/i] fins i Sarawak, men hunnene av denne arten er litt lettere å skille fra hunner av C. salivator.

C. salivator går for å være svært aggressiv mot artsfrender, og kan nappe finner på andre arter. De bør derfor holdes i artskar, og fortrinnsvis som enkeltindivid. Hvorvidt noen har lyktes med å holde disse i par eller grupper over lengre tid, foreligger det ikke noe klar informasjon om. 

Arten skal holdes i ferskvann i akvariet. Akvariet innredes med sand som bunnlag og med tett beplantning, røtter og steiner, evt. også små huler. Dempet belysning og moderat sirkulasjon.

Les også viktig info under.

Status på IUCNs rødliste: nær truet (NT).
Informasjon som gjelder alle arter i genus Carinotetraodon
Carinotetraodon er en slekt med seks arter av kulefisk som lever i ferskvann i bekker, elver, dammer og innsjøer i India og Sørøst-Asia. De kjennetegnes ved at de har hudfolder (Carino = "kjøl") på rygg og buk, som kan reises slik at kroppen ser større og mer imponerende ut. Slekten består av de minste kulefiskartene vi kjenner til (2,5-8 cm lange). VIKTIG INFO: 1) De har "hud" i stedet for skjell, og er derfor spesielt sårbare overfor ammoniakk, nitritt og nitrat, samt kobber. God filtrering og store nok vannbytter ofte nok er viktig. Vær varsom mht. medisinering med kobberholdige medisiner. 2) De kan blåse seg opp. Unngå å framprovosere dette, og pass spesielt på at de ikke blåser seg opp i luft, som er potensielt farlig for fisken. Om den skal fanges: Led den inn i en kopp e.l. i stedet for håv. 3) De er giftige. Sørg for at barn og husdyr ikke får tak i dem. 4) De har sterke tannplater, og trenger noe tilskudd av hard kost for å slite ned tennene. 5) De har ofte innvollsorm, og det kan være lurt å behandle forbyggende mot dette.
Maks. størrelse 7 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Nei
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Hunn: Hvit buk med mørke flekker, rygg, flanker og halefinne har spraglete mønster i hvitt, lys brun/beige og mørk brun/svart. Mindre enn hannen. Hann: Hvit buk med rød stripe, spraglete mønster i hvitt/lysebrunt/beige og svart på rygg og flanker, svarte og hvite striper på store deler av overkropp og flanker og spesielt tydelig rundt kjevepartiet, gjennomsiktig rygg-, gatt- og halefinne. Større enn hunnen.
Fòr og fòring Carnivore (Kjøtteter)
Snegler, små meitemark, svartorm, tubifex, artemia, dafnier, røde, hvite og svarte mygglarver, gammarus, mysis, fiskekjøtt, reker, rekerogn, sirissnymfer, bananfluer, pellets, geléfôr. De tar ikke flakfôr.
Oppdrett Har vært drettet i akvarium (Nishimura, Japan).
NAF Oppdrettsvalør Ikke satt
Minimum størrelse liter på akvariet 80 liter (Gjennomsnittstørrelse på medl.akvarier med denne: 240)
Temperatur 24° C - 27° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 6 - 7.8
Hardhetsgrad på vann (GH) 2 - 12
Sist endret 06.12.22 kl 23:08 av Kuledrøm
240 liter er gjennomsnittlig størrelse på akvarier med denne fisken

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Tilfeldig bekjentskap
© darlaa
Reklame for plussmedlemskap