Oppdrett av Xiphophorus hellerii (Sverddrager)


Formerer seg lett i de fleste akvarier.
Sverddrager føder levende unger, og pga. det er overlevelses sjansen til ungene stor.

Etter 24 - 30 dager graviditet, føder Sverddragen ca. 20 - 60 unger.

Yngelen kan fóres med flakfór knust til støv, Artemia og spesiallaget mat til yngel.
Yngelen vokser raskere, hvis du gir næringsrik mat som Artemia.

426 oppdrett av denne arten registrert mellom 2005 og 2021

Vis oppdrett pr år:
2021 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005
  Kommentarer
Cogni
Cogni 0 Yngeloppvekst
Det vanskeligste med å drette sverddragere, er å holde yngel adskilt for de voksne. De yngler lett og i ett sett, men sverddragere er veldig glupske på yngel og spiser sine egne som snacks.
Sindre Dybvik
Sindre Dybvik 0 sverddrage yngel
ja det er ikke lett å redde yngelen, det gjelder bare å være kjapp med håven dersom man ser en - det vil som oftest da være flere som gjemmer seg.
GuroM
GuroM Går da bra visst eg ha kampfisk me to sverddrager hoe so ska føde snart?
kampfisken ete vel opp yngele..?
Sindre Dybvik
Sindre Dybvik Kampfisken er ikke den eneste som kommer til å spise dem. Sverddrage - mødrene er heller ikke spesielt gode foreldre og de vil også spise dem. Du kan jo evt. kjøpe et lite 19 liters kar som du kan ha de små oppi når de kommer (Det koster ikke så mye og er morsomt å ha til reker eller småfisk senere. De vokser seg ganske fort store nok til å kunne være med de voksne med gode foringsrutiner. Husk bare på at du må ha god filtrering (med en ordning slik at ikke yngelen forsvinner inn i pumpa. Kanskje luftfilter, eller en liten innvendig pumpe med nylonstrømpe over innsuget) og varmekolbe i tillegg. Det er ikke mange yngel som overlever dersom de holdes med foreldrene. Selv om de har gode hjemmeplasser så blir det vanskelig å fore dem godt nok opp. Etter hvert vil foreldrene finne dem:(
GuroM
GuroM Eg ha eit 20 liters kar me kampfisk. men eg kan ha kampfisken i bolle mens yngele blir store oppi 20 liter'n. Sverdragerene e oppi 54 literen. Når yngele kommer so tek eg mødrene opp og da går det fint..=)
Sindre Dybvik
Sindre Dybvik Okei:) Da må du huske dekkglass på bollen slik at ikke kampfisken stryker med pga. temperaturforskjell.
Akva-Nick
Akva-Nick 0 Sverddrager oppvekst
hei jeg har sverddrage yngel. fant bare 1, har den i et yngel nett som henger på akvariet, tenker de andre ble festmåltid, men det jeg lurer på er åssen er forings rutinen?
Charlotte Rivera
Charlotte Rivera 0 [B]Oppdrett av sverddrager[/B]
For oppdrett av sverddrager er det for det første lurt med planter (flyteplanter?) , hunnene liker best å føde der og det er ett bra sted for ungene å gjemme seg. Du bør kjøpe yngelkar som kan festes i akvariet ditt. Med en gang du ser yngel av sverddrager fjerner du dem raskt fra de andre fiskene og opp i yngelkaret. Ellers blir det desverre festmat for både foreldrene til yngelene og de andre fiskene. Du kan mate yngelen med vanlig flakfor, men da må den knuses godt!!! Eller, du kan eventuelt kjøpe fiskemat bereinet for sverddrage yngel.

Så snart yngelene har blitt store nok til å klare seg selv, slipper du dem ut i akvariet med de andre fiskene, men HUSK ynglene kan ikke være for lenge i yngelkaret. Det kan raskt bli for liten plass og de kan raskt bli stresset eller eventuelt noe annet.

Lykke til med oppdrett, Kos og Klem Charlotte<3
Kajjuus
Kajjuus 0 Oppdrett av Sverddrage
Sverddrager føder levende unger slik som Guppy og Platy. Ungene er gjennomsiktig når de bli født, men får farge etter noen måneder. Det er viktig med gjemmesteder for yngelet hvis du ikke skal ha det i fødekasse eller eget yngelkar fordi foreldrene og andre fisker jafser de gjerne i seg.
Kajjuus
Kajjuus 0 Oppdrett av Sverddrage
Sverddrager føder levende unger slik som Guppy og Platy. Ungene er gjennomsiktig når de bli født, men får farge etter noen måneder. Det er viktig med gjemmesteder for yngelet hvis du ikke skal ha det i fødekasse eller eget yngelkar fordi foreldrene og andre fisker jafser de gjerne i seg.