Plantene sturer - hvor starter jeg?

Jeg syns jeg mislykkes med plantene mine. Hva kan jeg gjøre for å få dem til å vokse bedre og se friskere ut? Akkurat nå opplever jeg at javabregnene bruner ut, mens alle andre planter ser pjusk ut, dels visner/råtner. Alt er dekket med noe slags brune alger (som antakelig ikke er brunalger) og litt tynne trådalger eller hva det er, og grønne prikker. Har vært inne på tema i forumet før, men prøver nå å oppsummere litt for å at dere som evt. kan svare får et litt mer helhetlig bilde. Dagens tilstand er som følger:

- Planter: Hydrocotyle, anubias, hygrophila siamensis, hornblad, cryptocoriner av noe slag, små mengder javamose, ferskvannstang og Pogostemon helferi + noe jeg ikke aner hva er. Har relativt nylig fjernet flytebregner og døende javabregner, og byttet ut noen planter.
- Volum: 112 liter (80x35x40 cm)
- Substrat: rådasand 0,8-1,2 mm.
- Vannverdier: 25-26 grader, pH=7-7,1, KH=1-2, GH=1.
- Lys: armatur med 2x lysrør av typen Polamp 18w T8 6500K. Står på fra kl 14:00 til 23:30.
- Sollys: ja, det kommer inn litt om morgenen. Ikke alltid jeg husker å trekke for gardinene om kvelden... Lurer på å lage en enkel skjerm som jeg setter foran akvariet. Ikke aktuelt å flytte karet.
- CO2: nei, tilføres ikke. Ikke aktuelt å drive med det.
- Filter/sirkulasjon: Utvendig filter (Eheim), med strålerør. Merker at overflatesirkulasjonen ikke er helt optimal, blir litt hinne på overflata. Tror ikke jeg kan øke sirkulasjonen da det muligens blir for mye strøm. Har prøvd å justere strålerøret, får det ikke helt til. Har ikke luftestein eller sirkulasjonspumpe.
- Næringsstatus: har i lengre tid hatt lav NO3, gjødsler med fullgjødsel fra Tropica, men ikke full dose. Sist brukte jeg nesten full dose, og i dag, dagen før vannbytte, var NO3 på ca. 5 (bør holdes under 10 pga kulefisk). PO4 har jeg målt sporadisk, den har da vært på mindre enn 0,05 mg/l, kanskje 0, rett og slett. Har ikke målt f.eks. jern.
- Beboere: 6 dvergkulefisk og 4 amanoreker, 2+ sandsnegler (?)

Nr. 1 blir vel å skjerme bedre mot morgensol, men hvilke andre grep kan jeg gjøre?
Du har relativt lite lys, men lang lystid. Dette er gjerne en oppskrift på alger...lang lystid oppveier ikke for lav lysmengde !

Det er meg også et mysterium at du aldri får opp nitrat-verdiene...du mater jo med en del proteinrik mat. Sannsynligheten taler for at plantene dine også er limitert på en del andre næringsstoffer og derfor ikke vokser optimalt. Veldig lav fosfat-verdi tyder også på dette. At Hydrocotyle ikke vokser er skikkelig rart, her fjerner jeg metervis med jevne mellomrom. Men de har gjerne en viss tilpasningstid i et nytt kar før de tar av. Tror du burde øke doseringen av gjødsel noe, og kanskje få opp GH noen grader. Plantene trenger kalsium og magnesium, vettu. Jeg bruker flytende Ca og Mg fra Easy-Life.

Vet ikke om du mater fiskene på kvelden rundt slukketid, men da kan du jo bruke "håndkle-metoden" mot morgensola etter du har matet. Jeg har et håndkle festet med klesklyper i kar-kanten, så kan "dra for gardinen" når det måtte behøves. Hos meg er det kveldssola. Må jo ikke være et håndkle,da...finn en bit stilig tøy og lag en skreddersydd solbeskyttelse
Gardin! Det var lurt, den muligheten har ikke falt meg inn. Det skal jeg prøve å lage

Ellers trodde jeg kanskje ikke lystida på 9,5 timer var så halvgæli, men da bør jeg kanskje kutte ned til f.eks. 8 timer? Jeg har ikke prøvd å kompensere for lav lysmengde, altså, lystida er nok heller en smule tilfeldig - den funka fint under innkjøring, hadde ingen alger da. Og så bare forble det sånn.

Jeg syns egentlig det er litt for dunkel belysning, og har derfor lurt på å skifte lysrør, men aner ikke hva som da skulle være ideelt. Lysmengden får jeg vel ikke gjort noe med kanskje (ønsker ikke å bytte ut armaturet med det første), uten en DIY-løsning? Har det noen som helst hensikt å bare bytte til et annet rør med f.eks. annen lysfarge?? Kan vel heller ikke sette T5-rør i T8-armatur. Og dessuten - hvis jeg øker lysmengden - får jeg ikke enda mer alger da? Lys er noe jeg bare ikke får til å skjønne meg helt på......

Næring er nok et problem, ja. Tida er vel (over)moden for å kjøre full dosering, eller kanskje mer. Hvor høy PO4 er ok? Skalaen på JBL-testen antyder at alt over 0,05 ppm er for mye! Trodde grensa heller lå nærmere 1 ppm? Hvis NO3/PO4 skal være på ca. 10/1 (er det riktig?), er jo det rimelig langt unna selv med NO3 på bare 5. Skulle jeg måtte tilsette ekstra PO4 i tillegg til fullgjødselen?

Videre trodde jeg at fullgjødselen inneholdt både Mg og Ca - mener du at jeg må kjøre på med ekstra av dette, altså? Enn hvis jeg bruker GH/TH+? Vil det komme i tillegg til eller i stedet for det tilskuddet du nevner (Easy Life)? Kulefiskene skal ha bløtt vann, men det er litt å gå på, jeg kan sikkert øke GH til oppunder 10.
Forresten - fant denne diskusjonen, der de klager over at Tropicas gjødsel inneholder altfor mye N i forhold til P, og sannsynligvis for lite av både Fe og K.

Jeg vet jo at du veier opp kjemikalier, kanskje det er bedre??
Gardin er fint, ja...prøv !
Å bytte lysrør er det nok ikke mye hjelp i, med mindre de du har er gått ut på dato. Har aldri hørt om den produsenten, heller...så vanskelig å si noe om kvaliteten på rørene. Fargetemperaturen er jo riktig Men 9.5 time kan være i overmål, prøv å eksperimentere med 7-8 timer. Kanskje det er plass til et ekstra rør i toppen din ? Det er alltid bedre med mer lys og heller kortere belysningstid. Karet ditt har garantert et optimalt balansepunkt mellom lysmengde og -tid, man må bare finne det ! Jeg har mye lys i mallekaret mitt, og har brukt litt tid på å finne riktig lystid...alltid bedre med den pølsa som er for lang

Forstår ikke helt dette med strålerøret og hinne på toppen. Sett røret et par cm under overflaten og vinkle utblåset rundt 45 grader oppover, til du ser god bevegelse i overflaten... Du har vel utblåset på samme side som inntaket ?

Ja, karet/plantene mangler opplagt fosfat. 10:1 er korrekt. Med NO3 på 5 ppm bør du ha ca. 0.5 ppm fosfat. Plantene foretrekker uorganisk fosfat, og det kan godt hende at det lille du måler av fosfat er organiske fosfatforbindelser forsi plantene bruker opp det uorganiske. Det er jo enkelt å måle alle parametre etter vannbytte og justere... jeg må også tilsette litt fosfat innimellom. Men jeg har heller aldri brukt Tropica over noe tid. Enig i at det er lite PO4 i den.

Kalium burde ikke være noe problem... men muligens jern, anbefaler testing ! For lite Fe er veldig limiterende for plantene. Det kan tenkes du hadde kommet bedre ut av det med noen enkelt-produkter, Du hadde i grunnen trengt bare kalium-dihydrofosfat (KH2PO4), kaliumnitrat (KNO3) og micronæring (MiProPlus) herfra. Billig og enkelt (Jeg kan godt sende deg litt av de stoffene så du får prøvd, har nok i mengder. Send meg i så fall et pm ! Men har du vekt ?)

Ja, det er magnesium i Tropica, men ikke kalsium ! Du kan godt bruke GH/TH+ i stedet for Easy-Life (jeg bruker ikke noen Noraq produkter), en måleskje burde duge.
Jeg har 110L med 2 x 18w T8 fra biltema, og planteveksten min er veldig god. Jeg har javabregner, sverdplanter og en ukjent plante som jeg fikk en liten avlegger av for 6 uker siden. Javabregnene er festet til en rot, og sverdplantene og den ukjente planten står i sanden (råda) med næringskuler ved røttene. Jeg bruker tropica premium fertilizer (uten N og P) etter hvert vannbytte (30% i uken) og Easy Life Easy Carbo hver dag. Lystiden er 8 timer, og når lyset er slukket har jeg et mørkt pledd over. Jeg har tidligere hatt store problemer med dårlig plantevekst og stor algevekst (penselalger), men etter at jeg begynte å følge denne rutinen har plantene begynt å stortrives og penselalgene er helt forsvunnet.

Legger ved et bilde for referanse.

Reflektor
Hvis du synes du har lite lys og ikke har reflektor fra før, så kan det anbefales.
Det finnes enkle reflektorer som festes med klips rett på lysrøret.

Ellers så har Hagen lysrør som skal gi mer lys enn ordinære 18W rør.
Takk for innspill, alle sammen

Silvershaded - ang. strålerøret, så er det på samme side som inntaket. Jeg har eksperimentert litt med vinkelen og sånt, men ikke blitt helt fornøyd. Prøver å justere litt igjen i kveld. Sender deg PM om kjemikalier, har vekt

Kontorstol - denne Easycarbon, er den en slags "erstatning" for CO2-injeksjon? Ingen fare for CO2-forgiftning av fisk? Påvirker den pH/KH?

McSteen - har du link til noen slike reflektorer? Vet ikke helt hva jeg skal se etter.
Easy-Carbo er et flytende tilskudd av karbon. Det inneholder glutaraldehyd, et organisk kjemisk/medisinsk desinfeksjonsmiddel som plantene kan utvinne karbon fra. Men det brukes ofte som anti-algemiddel, da det har egenskaper som ødelegger sporer, virus og mikro-organismer. Brukt i anbefalte doser (opptil 3x av oppgitte 'normaldose') er det ufarlig for fiskene. Enkelte planter liker det dårlig, de smelter men kommer tilbake etter en tilpasningsperiode. Påvirker ikke pH/KH i noen signifikant grad. Men det er et etsende stoff og må behandles med forsiktighet, selv i disse fortynnede løsningene.
Jeg hadde en kort periode litt trådalger...en uke med kombinert manuell fjerning og Easy-Carbo tok innersvingen på dem. E-C er også utmerket til å drepe alger på planter og røtter. Jeg sprayer med en 1:3 vanndig løsning og lar det stå en 10 minutters tid før jeg spyler/skyller omhyggelig.

PS.: Da har jeg laget ferdig gjødsel-poser til deg, og fikk gjødslet mine bare føtter med det samme, heheh...

Wow, takk! Hehehe, kanskje du våkner et hode høyere i morgen da :-P
Ehhh....og pen og grønn.. ??
Kuledrøm
Jeg syns egentlig det er litt for dunkel belysning, og har derfor lurt på å skifte lysrør, men aner ikke hva som da skulle være ideelt.


Jeg kan varmt anbefale lysrørene fra Dennerle, kvalitetsleverandøren av alt som er bra for akvarieplanter (næringen fra Dennerle er råbra, den også). Rørene har jeg kjøpt her fra Aquaristikshop.com . De heter Amazon Day og er de beste lysrørene jeg har hatt. Fikk flotte, grønne planter av de.

Jeg har kjøpt akvarieutstyr fra tyske Aquaristikshop.com mange titalls ganger, og var fast kunde der i årevis. De har engelskspråklig utgave av nettbutikken sin, så ikke noe problem at den er tysk Aldri hatt noe å klage på derfra, aldri. Det er mange akvarister på forumet her som er kunde der, vet jeg.
Takk for tips, Mona o! Disse lysrørene skal jeg vurdere nærmere når det er tid for utskiftning (man regner vel at lysrørene bør skiftes etter et år?). Har du noen idé om hvorfor de fungerer så bra? Ser at den har noe slags UV-folie som hemmer algevekst også?? Hm.


Oppdatering og spørsmål
Foreløpig ingen tegn til forbedring, men nå har jo eksperimentet bare såvidt begynt. Har gjort litt endringer med div nye røtter og endel java- og gaffelmose, mens jeg har kasta ut H. tripartita fordi den svinner hen og bare blir med ut hver gang jeg slamsuger, veldig irriterende! :-S

1) For en uke siden gjødslet jeg med tørre kjemikalier for å oppnå NO3=7 ppm, PO4=0,7 og Fe=0,5. Vannbytte i går, og måler i dag NO3=ca 2, PO4=ca 0,02 og Fe=ca 0,15. Ser da ut til at plantene gafler i seg. Er det da bare å kjøre på med mer gjødsel? Jeg tenker det denne gangen må være greit å sikte mot NO3=10 og PO4=1, og fortsatt Fe=0,5?

2) Hornblad vokser som ugress, jeg luker, nyplanter topper og fjerner de mer algebefengte, glisne delene stadig vekk. Kan det tenkes at den utkonkurrerer de andre plantene? Jeg er ikke særlig fan av den, så den kan godt fjernes, men så lenge de andre plantene vokser dårlig, er den god å ha for fiskenes del (må bryte sikten for å unngå aggresjon).

3) Easycarbo: er det kritisk å tilsette dette først når lyset slås på (slås ikke på før 15:30 nå, og har bare 7 timer med lys), eller går det greit å tilsette når som helst på dagen?

4) Jeg har satt på rekflektorer på begge lysrørene. Hvor lurt er dette egentlig, blir "lyskvaliteten" den samme? Det er typen det ble linket til i et svar lenger oppe her, fra Juwel, den påberoper seg å øke lysmengden med 100 %.
Litt tidlig enda å trekke noen bastante konklusjoner, men du ser jo at plantene bruker...og det betyr at de trengte det ! Ville latt hornblad stå, det er litt arbeid med den, men som du sier er den nyttig.

Når det gjelder flytende carbo : den skal tilsettes når lyset slåes på, eller 15 minutter før ! Plantene bruker jo ikke karbon når de ikke driver fotosyntese, og fotosyntese drives bare når de er belyst. Dumt av meg å ikke minne om dette..

Kan ikke tenke meg annet enn at det er helt greit å gå opp til NO3 = 10 ppm, og dertil hørende fosfat. Mikronæringen justerer du til 0.5 ppm Fe som anvist. Selvsagt følger du jo med på om fiskene reagerer negativt, men det burde de gjøre.

Reflektorene endrer ikke lyset, de bare sørger for at mer av det kommer dit det skal : nemlig ned i karet. Uten reflektorer vil en del lys forsvinne og /eller forsvakes fordi det forsvinner oppover i armaturet. Refleksjonen derfra er ikke god.
SilverShaded
Når det gjelder flytende carbo : den [I]skal[/I] tilsettes når lyset slåes på, eller 15 minutter før ! Plantene bruker jo ikke karbon når de ikke driver fotosyntese, og fotosyntese drives bare når de er belyst. Dumt av meg å ikke minne om dette..


Neida, jeg skjønner såpass og spør helst før jeg gjør noe dumt Regnet jo med at det ikke hadde noe hensikt å tilføre det mens det er mørkt. Har droppa det hvis jeg ikke har vært hjemme på riktig tidspunkt eller hvis jeg har husket det for sent på dagen. Derfor har jeg bare fått tilsatt det sporadisk foreløpig. Måtte bare spørre om muligheten for sikkerhets skyld, siden timing er litt vanskelig nå i sommerferien
Nytt spørsmål:

Burde jeg fjerne de plantedelene som er verst angrepet av alger? Da blir det ikke allverdens igjen, i så fall...

Og det at javamosen delvis blir brun - hva indikerer det?

[External Image]
Ja, det vil jeg faktisk anbefale. Det jeg har gjort i tillegg, er å ta ut plantene, skylle dem (og fjerne det mest algebesfengte), og så spraye dem med en løsning av 1:3 flytende carbo og vann. Lar dem ligge i 5-10 minutter før jeg skyller dem og planter dem tilbake.
Uuuurk! Kanskje det er enklere å bare skifte ut mesteparten av plantene, for jeg kommer til å måtte fjerne ganske så mye... Men har jo ikke så lyst til det heller, har jo prøvd nylig å innføre nye planter, men de blir fort stygge.

Men den sprayingen har jeg lurt på om jeg skulle prøve. Kan jeg gjøre det også med cryptocoryner, eller vil de dø fordi røttene blir forstyrra?

Tilfeldig bekjentskap
© Mona O
Reklame for plussmedlemskap