Min akvarietråd, nedturer og oppturer!

Hei og hallo godtfolk

Så så artig ut med en egen blogg så da hobbyn skal pakkes opp av eskene passer det godt
Netopp kjøpt leilighet nå i stavanger og kan sette opp akvarier, la det på is en stund da jeg flyttet en del og gikk lei av og pakke ned og pakke opp hele veien.
Nå skal jeg bo her en stund regner jeg med og da passer det godt med akvarie.

Plassen er ikke så stor, ikke mere en 50kvm så er ikke plass til allverdens, skal få bygget noen akvarier slik at plassen blir utnyttet maksimalt og begynner med et på rundt 120L.

Blir et typisk elve akvarie eller et 50x50x50kar.
Uansett.. Tatler og skriver litt etterhvert som ting begynner og skje og håper på en ny gledlig periode med hobbyn jeg har så kjært.

Hilsen Kenneth
Tja..

Fryktelig usikker her jeg sitter og planlegger
Har hatt tangynika kar tidligere og tenker kanskje og prøve noe nytt.. Kunne også tenkt meg et biotop fra asia av no slag. kampfisk har alltid fasinert meg men er jo også så "vanlig" blitt. Tenker at det hadde hvert gøy og prøve noe folk nesten ikke har hvert borti før slik at erfaringer kan utveksles. Kuhli syntes jeg også er flott og da har jeg jo allerede 2 stk fra asia men som sagt er det mye annet som trekker meg.

Planen er et 100%biotop med tilhørende fisk, planter, vvl-dyr o.l. slik at alt blir som det egentlig er.
Har da lyst til og drette litt på de forkjellige. Leiligheten jeg har kjøpt er jo ikke mere en 50kvm og med en samboer som ikke har interessen tilstede er det jaggu ikke lett og grine seg til akvarier over alt.

Det blir da som sagt nå etter masse nøye mål et kar på L: 55 B: 45 H: 55 som vil utgjør rundt 136L, Bygger da et eget møbel slik at jeg kan plassere et par småkar på 10-15L under som kan brukes til yngelkar.
Snakker med en i fra kristiansand nå om og få bygget det og er spent på hvilke pris det er snakk om, mulig jeg tar turen til danmark da får jeg det bygd for latterlige 980kr med DEKKGLASS(!!) noe jeg må si er veldig bra.

Da kjøper jeg også evt alt av pumper også på den akvare forretningen så alt i alt blir det mye billgere. stedet er akvarieudstyr.dk forresten.

Hej så lenge
Om du synes den vanlige kampfisken er for "kjedelig" så er slekten Betta ganske så stor så muligens kan du finne noen andre som passer deg. Enkelte av de er faktisk munnrugere også. Fascinerende slekt dette. I tillegg så finnes det andre labyrintfisk som guramier og klatrefisk
Morna! (da har jeg fått grini meg til et akvarie!!!)
Hallo!

Skrev tidligere at jeg skulle bygge et akvarie med litt spesielle mål for og få det til og passe inn på en vegg. Dette ble lagt på is etter en stund pga sutring fra min bedre halvdel. Uansett, nå har jeg klart og grine meg til et annet kar på en annen vegg som jeg fikk lov til og få Wehooo!! Eneste er at peisen står også på denne veggen så jeg er spent på hvordan akvarie vil reagere på det når vi fyrer til vinteren... hva trur dere folkens? vil akvariet koke??

Det er en gammal hjørnepeis i skifer, legger ved en tegning så kanskje jeg kan få noen synspunkter

Karet skal hvertfall bli et Tanganyika/sør-afrikansk kar da jeg liker innredningen med lys sand og stein med noen få frodige planter.

Har peilet og søkt gjennom basen her og kommet frem til ganske mange forskjellige og velge mellom, men siden karet ikke blir større en 100-120L så begrenser det seg litte granne, karet blir et juwel lido120 eller jebo110L. ta gjerne en titt og kom gjerne med tips og egene synspunkt.. . Tenker meg 3-4 Ciklider og noen mindre artige fisk som kan gå i toppsjiktet og alt skal være fra Tanganyika eller sør-afrika som jeg har funnet frem.

Det jeg sliter med er og finne noen algespisere/maller som er derifra som kan gå i ett mindre akvarie men fant som vistnok skal holde til i afrika og rekene er vell gode renholdsarbeidere?

takker for svar
mvh Kenneth
Vil tro at det er litt skummelt og ha akvariet så nær peisen, hvor stor avstand er det snakk om i cm?
For det vil bli varmt om det står en halvmeter ifra, om det vil koke tviler jeg på men varmt blir det.

Kanskje noe du kan teste før du legger fisk oppi, hvis det blir for varmt for du kjefte på dama og bytte plass med bokhylla :P
Vell, det er vel en knapp halvmeter, det jeg er spent på er siden peisen er en hjørne peis vil jeg jo tro at strålevarmen går utover fra hjørnet da det er fronten.
Er jo spent på uansett hvor varmt det vil bli der uansett, skal gi det et forsøk.. Når karet er i hus skal jeg bare fylle det opp og nifyre som fy og se om det blir noe voldsomme tempratur forskjeller.

mvh Kenneth

PS: flytte bokhylla? hahaha, da ber jeg om bråk!
Hei og hopp

Morsom tråd. har samme problem som deg emd samboer som har alt imot karene.

Ville bare si at en 1/2 meter fra peisen hadde jeg ikke satset på. Har et på samme vegg og det avgir MYE varme.
Hvis den døra går innover i rommet så syns jeg det så veldig skummelt ut -kræsj! Jeg syns også en halvmeter fra peisen høres ut som trøbbel..

Er det ingen ting du kan smiske med madammen om så du får "kjøpt" deg en bedre plass i stua da? Noe hun har veldig lyst på i heimen som du absolutt ikke vil ha, men som du kan la henne få likevel? Man må være litt lur
Sjarmer din halvdel!!
Siljee
Hei og hopp :) Morsom tråd. har samme problem som deg emd samboer som har alt imot karene. Ville bare si at en 1/2 meter fra peisen hadde jeg ikke satset på. Har et på samme vegg og det avgir MYE varme.


hehe, da vet du hvor vanskelig det kan vøære siljee ..
Akkurat, var det jeg fryktet at varmen skal gjøre det fryktelig ustabilt for fisken
Døra går innover i rommet lisbeth, tenker du på at hvis vi stormer ut så kan vi dra med oss akvariet elle hva tenkte du på? Føler jeg har hvert litt lur for når vi kjøpte leiligheten her for 1 1/2 år siden så var det jo TOTALT uaktuelt med en vanntank midt i stua da plassen er så liten i utgangspunktet. nå har jeg hvertfall fått muligheten til og ha et selv om veggen jeg fikk er lite egnet :p Hu er så fornøyd med "stilen" her at hu mener et akvariet bare blir helt )#=!@$€ i stuen men det gikk litt i det samma i den gamle leiliigheten når jeg hadde dettte akvariet men duverden så hu skrøyte og vifte det fram når hu fikk venner på besøk :p så... poenget er at hu kommer til og like det, hu veit det bare ikke ennå

Samboeren min er vekke over helga så jeg lurer på om jeg skal ta og flytte bokhylla uten at hu veit det :O og sette opp dådyr øya mine når hu kommer hjem på mandag.. hahaha, det skal jeg jaggu gjøre!

I utgangspunktet er det en vegg til som dere kan se nede ved soffan men det er liksom en slik en sjesalong (Hakke peiling på hvordan det staves) hvis dere skjønner hva jeg mener så er litt redd det skal stå mere i veien eller at det skal se veldig malplassert ut.

Vi får gi det en sjangs, et akvarie skal det bli uansett så neste steg blir da og sette bokhylle ved peisen og få opp akvariet der bokhylla står nå så får vi se om det enten blir månelyst eller eller et klapp på skuldraNedtur!
Vell, det viser seg nå at jeg ikke får flyttet bokhyllen ved siden av peisen, blir akkurat for liten plass da det er en stikkontakt som står i veien...

Siste mulighet da er og få satt det der jeg var redd for at det skulle se malplassert ut men kom hjem nå for en time siden og det kommer til og bli ganske fint der trur jeg alikavell...
Eneste problem nå er at jeg må grine meg til en ny plass... Hmmm.

Hu kommer hjem til mandag, så nå er det bare og sette i gang med og rydde/vaske/støvsuge leiligheten og gjøre den "spotless" samt lage 3-retters middag til hu kommer hjem så kanskje jeg har en liten sjangs, EN BITTELITEN sjangs til og få lov til og plassere det ved soffan..

Kommer tilbake med dommen på mandag

-Kenneth
Vet du hvilket kar du skal ha (størrelse), eller er det litt åpent enda?
I utgangspunktet var det et Juwel lido 120L eller et jebo 110L som var planen pga veggen den skulle stå på ved peisen.
Det var det eneste det var grei plass til slik at jeg også fikk litt mellomrom ved peisen da målene på disse ikke er mer enn 65cm lange.

Nå stiller det seg litt anderledes hvis jeg får den andre veggen jeg håper og få.. kan hvertfall få inn et kar der på 250L men er redd for og ta helt av også hvis hu går med på dette.
En annen ting er at vi bor i et gammel hus og når vi pusset opp slipte vi tregulvet som var der og lakket og beiset der og dette gulvet er liksom etasjeskilleren med bjelkelaget under så er litt usikker på hvor mye dette kan tåle..
Ser for meg skrekk scenarioet der karet går knass gjennom gulvet :O

Men, det skal gjerne litt mere til for at golvet skal gi etter med 300KG..

Uansett, størrelsen nå hvis detta går i orden vil bli en plass mellom 100-250L tenker jeg.
En annen ting med gamle hus er jo at gulvet er litt skjeiv så jeg må bygge det litt opp på den ene siden og tenker igrunn da og frese til ei plate som går med akvariet og løfter det på den ene siden men glir da kant i kant med resten på den andre siden og det gir jo en annen problemstillig med at det bør jo ikke være fastskrudde bein til men en hel plate som kan gå over gulvet, dog er det slike er det vel ingenting i veien med og fjerne beina og la det stå direkte på platen.

Uansett, noen synspunkt eller tips med tanke på tregulvet som er hos oss?
Hihi. Du må huske å blafre med øyenvippene i tillegg!!!

180 literen til Juwel er jo også et meget pent alterntiv? Midt på treet størrelse

Vi flytta fra knøtt av en kjeller leilighet til her vi bor nå. Har 375 liter (med et 40 l i møbelet) og en 50 liter i stua. 90 litern (byttes ut med en 250 liter delt i 2) og Aquabox 5,5 står på kontoret.

200 literen står i gangen og det står småkar litt sånn her og der

Veldig greit å ha en far som er elektriker. Har fått flytta alt av stikkontakter rundt så jeg har ikke en eneste skjøteledning

Siljee
Hihi. Du må huske å blafre med øyenvippene i tillegg!!!


haha, skal prøve og blafre litt med de lange og flotte øyevippene

375L ja.. hmmm, det hadde virkelig gjort seg men vet ikke hvor mye jeg tørr og satse på mtp på gulvet, sikkert bare jeg som er paranoid men uansett..

180 literen til Juwel er jo griselekker men koster litt og har ikke lyst til og kjøpe brenn nytt da det taper seg så og kommer sikkert til og selge det og kjøpe et kjempe stoooooort om noen år når vi flytter herifra igjen.

Planen min var også og sette et par mindre i skapet slik at jeg har et yngelkar og kanskje et reke/killi kar bare for gøy. får vell plass til et par 20-30L i skapet

Leiligheten vår er 47kvm med eget stooort kjøkken og stue og virker veldig stor da det er 2.70 under taket og stooore vinduer men plassen langs veggene blir liksom ikke større en dem er :-P

Prayer nettet hele tiden og venter på at riktig kar skal dukke opp så, forhåpentligvis er både plassen og karet i boks i løpe av uka
Vell..
Jeg viftet og viftet med mine vakre øyevipper men "helt greit" ble det aldri, etter litt sutring og mange løfter fra min side ble det omsider en ordnings på det, min bedre halvdel mente at akvariet ville stikke for mye ut og siden det er et antikkhvitt tema i stua hadde et svart akvarie ØDELAGT hele stua.. hrmf..

Uansett, vi møtes på halveien og akvariet blir plassert der som vist på tegningen men jeg får det bygget i danmak på . Vi hadde planlagt en tur dit i løpe av høsten uansett så da setter jeg bestillingen på plass og henter det menst vi er der noe som egentlig er ganske greit. Prisen lyder på 1035NOK for et akvarie på 135Liter med mål L:90 B: 30 H: 50 så jeg får se om jeg lager til et elveakvarie eller ei men akvarie blir det nå da

Kompromisset var at jeg bygget eget bord og lystopp som males i antikkhvit som resten av stuen til min samboers store glede.

Vi lage en liten DIY tråd når jeg begynner med bordet og lyskassen til dette akvariet samt føre kostnader slik at folk selv kan se hva det koster at tid og penger

Trenger jo lys til denne lystoppen og har funnet ett sett fra acradia med 2x39Watt, kjøper fra akvasia da det er dobbelt så dyrt hos aquamanias da prisene dem viser er uten mva (?)
Siden jeg er ny med bygging av lystopper forstår jeg jo ikke helt avstanden på hvor langt det skal være mellom kontaktene i lyskassen men gikk inn og så på ett lysstoffrør på 39W av merket T5 OSRAM og der står det at lysstoffrøret er 84,9CM og da er vel det avstanden jeg må ha mellom kontaktene også fordi det er vel standard da på alle 39W lysrør?

Uansett. tenkte og ha karet på 80cm Lengde men da vil jo ikke dette passer, har jeg rett? neste var liksom 24W på 55cm noe som blir ALT for lite.

TRENGER MASSE RÅD OG SVAR NÅ, hehe... slik at jeg ikke bestiller ett akvarie hvor det er klin umulig og få til et skikkelig lyssystem.
Dette blir spennende, nå er det hvertfall i gang

mvh Kenneth
Ser du! Blafring med øyevipper virker!!!

Her har jeg latte vegger med svart TV, TVbenk, Stereo og høytalere. (Høytalerne fikk jeg levert på døra når den sniken av en samboer var borte."Silje det kommer en og leverer 2 høytalere". Beista var like store som meg!!!)

Så svarte møbel passer ypperlig her. Ellers er jeg nok ikke så fancy som samboern din.

Vell, hu sa at det gikk greit med svart også men hu har stått på litt for og få det så fint her så gidder ikke og være kranglefant og ødelegge jeg gjør det slik så får jeg prøvd meg litt på og bygge også men ble kjempe happy når jeg sa at jeg kunne lage til ett som står til stil til resten her

Setter pris på alt av tips og råd!
Akvarium på mål!
Da har jeg undersøkt litt og det "billigste" jeg kan få det for her i norge, eller i stavanger er kr 1500 ferdig montert med dekkglass, mye peng.. ja, men hva er vell og forvente når jeg må ha det på mål

Skal jeg handle det i danmark kommer det på 700kr men mtp på kjøringa går det nesten opp i hop.

Syntes dere?

mvh Kennneth
Tilfeldig bekjentskap
© Ian Fuller