Ciklide tenker stort! (side 4)

Livsforvalteren; jeg har opplevd varmekolbekræsj to ganger og har nå kuttet ut varmekolber helt. Det er 0 kolber på Akvariekottet og temperaturen reguleres av en liten panelovn. Det har fungert veldig bra. Skrev litt om det tidligere i tråden.

Alle rekekarene min er rikt beplantet det var dog bare noen få mnd jeg droppa vannbytte, men dette var noe flere rekekjennere rådet meg til.

Kardinalene er feite og fine ja! jeg elsker livet de skaper i akvariet! Jeg forer dem mye med frossentfôr, + at jeg har en fòrautomat med tørrfor og frysetørket mat som går fire ganger om dagen.
Kuledrøm: Det er ikke noen hemmelighet egentlig.
Men vi er to personer med hver vår 100% faste jobb og har ikke unger feks, så da har vi muligheten til å bruke litt penger på hobbyene våre og boligen. Jeg har i utgangspunktet en fast sum jeg bruker til hobby hver mnd. Må jeg over den summen, så holder jeg igjen litt neste mnd feks. Måtte feks kjøpe ett lysarmatur nylig.

Når det er sagt gjør jeg gjerne ting på billigmåten også. Av alle akvariene min er bare fire stk kjøpt nye. 400L og Fluval Edge'et kjøpte jeg selv, de to andre fikk jeg i julegaver når jeg var lita. Ellers er alle akvariene kjøpt brukt. Reolene også. Jeg finner det på finn.no, akvaforum, facebook, eller bare kontaktnettet mitt. På internett finner jeg også gode dealer på utstyr, fisk og planter. På Ebay kjøper jeg masse akvarieutstyr for slikk og ingenting.
I og med at jeg har droppa alle de individuelle filtrene og varmekolbene spares litt på strømutgiftene. For all del - hadde jeg stengt ned akvariekottet hadde jeg sikkert merket det på strømregninga. Men det er ikke så krise mye slik det er i dag.
Det er fullt mulig å ha denne hobbyen som student feks!
Ja, penger er nå egentlig ikke den største begrensningen, forsåvidt. Men tid og krefter? Jeg ser ikke for meg hvordan jeg skulle orket å bytte vann og drive med målinger osv. i ørtenvis av akvarier! Jeg måtte nok drevet akvarier på en litt annen måte enn jeg gjør i dag, og kun hatt fisk/dyr som jeg ikke trenger å trikse til vannverdiene for. Njai, det får bli når barna har forlatt redet! Og det er lenge til :-P
Nå er jo jeg kanskje litt over igjennomsnittet interessert også da. Jeg har holdt på med dette siden jeg var ett lite barn, så det er blitt en del av livet mitt kan du vel si.
Men jeg vet jo ikke om jeg alltid kan holde på sånn. Derfor ønsker jeg at det store akvariet vi setter inn i kjellerstua skal ha mulighet for automatisk vannbytte feks. Har tenkt å bestille det borret og ordne automatisk vannbytte med drypp. Har man i tilegg timer på lyset, en stor sump under akvariet som "aldri" trenger rens og en fòrautomat med en fin tørrforblanding så er jo mye av systemet selvgående.
Fórautomat er en genial oppfinnelse. Kardinalene får flakfor/frysetørkede insekter 4 ganger daglig takket være den. Pluss at jeg slenger oppi noe frossentfór ett par ganger i uka, eller noe nyklekket artemia. Jeg vurderer seriøst å kjøpe noen kina-automater på ebay og sette i de andre akvariene også!!

Men når det gjelder vannbytter; slik situasjonen er nå så ble det mye lettere for meg når jeg fikk samlet alt på ett rom.
Jeg kjøpte en hageslange til 100,- på biltema, og legger en ende i akvariet og den andre i dusjen. Så tømmer jeg så mye som jeg føler for. Når jeg fyller igjen kobler jeg opp endeni vasken på badet, via en overgang som jeg også fant på biltema for 40,- ellerno. Det største orket her er å surre sammen slangen fint når man er ferdig !!

Jeg vurder er dog å insvistere i denne JBL In & Out. Da jeg tror det blir enda lettere!
Jeg er egentlig litt lat av meg. Ting må gjerne være så enkelt som mulig.

Jeg har ett par akvarier hvor jeg bruker "modnet" vann. Jeg har en dunk på 80L med en luftdrevet svampefilter og noen Cattappablader. Vannet tempereres i romtemperaturen på akvarierommet. Dette vannet bruker jeg til Kardinaltetraene i 400L og i ett par andre kar med skjøre fisk. Der bruker jeg vel og merke bøtter når jeg fyller etter. Den gode gamle måten!
Jeg prøver å bytte vann to ganger i uka, spesielt i 400L med Kardinalene. (bytter 40-80L i gangen) Dersom jeg tar vannskifte i alle akvariene, så bruker jeg ca en time.
Dèt har jeg per i dag tid til.
Tror ikke du vil spare særlig på å bytte til in-out. Slik du beskriver din eksisterende løsning høres det i bunn og grunn likt ut, bare at du bruker heverteffekt istedet for vanntrykk for å dra ut vannet? Har Marina aquavac (om jeg husker navnet riktig) selv, og har angret litt på at jeg ikke sparte nærere tusenlappen på løsningen du beskriver. Har lest at om man ikke er forsiktig blir krandelen på en slik slange lett ødelagt, så da får man nye utgifter. Har enda ikke skjedd med meg, da, etter ca ett år. Bare sånn til opplysning
Her har det jaggu ligget brakk.
Årsakene er flere. Som mange andre har jeg beveget meg til andre plattformer ift hobbyen, selv om jeg ønsker å holde liv i AF.
En annen årsak er at fjoråret i stor grad ble viet til en ny hobby jeg har fått etter at jeg flytta hit, nemlig hagen.
Som nevnt tidligere planlegger vi hagedam med koi. Denne planen er fortsatt aktuell, og i fjor varmet vi opp litt med å anlegge en liten dam. Bilder av den finner du i denne tråden.
Denne dammen er for liten for fisk men den gav oss litt innsyn i hvordan vi må tenke når vi graver XL versjonen.

Akvariekottet skjedde det særdeles lite i 2017. Målet for 2018 er å ta meg litt inn igjen, møte opp på flere klubbtreff og prøve meg på nye arter.

Jeg har så smått startet opp over nyttår, og har blant annet skaffet Indianergoby som jeg håper vil trivest i reolen.

Jeg har også gjort alvor av planene jeg snakket om tidligere om å gå over på LED-lys.
lysene som fulgte med reolen med 85 litere har aldri vært gode (Det har vært noe arbeidslys fra Biltema) og jeg synes ikke jeg gjør annet enn å skifte pærene.
I og med at jeg skulle ha til ett titalls kar måtte jeg vende snuten mot det store utland.
Jeg og mange andre har tidligere hatt svært positive erfaringer med Chihiros LED-lys som man finner på Ebay.
Jeg har flere av disse i rekekarene og som plantelys for planter jeg sår til hagen. De gir bra lys, kommer med dimmer og ser veldig elegante ut for de som har akvarier hvor armaturet blir veldig synlig feks i stua. De blir litt varme hvis de står på full pupp (Noe jeg sjelden finner nødvendig) men jeg føler meg veldig trygg på disse. Disse kommer også med EU-kontakt og man slipper de ekle overgangene som mange sender med.
Jeg konverterer nå alt som ikke er T5-lysrør til LED.

Jeg skal prøve være flinkere til å oppdatere her inne.
Ha en fin påske de få som fortsatt henger med her på Akvaforum!
Oj! for eit drømmerom og så kjekt at du stikk hit igjen for oss nye AF-akvarister. Interessant å lese gjennom tråden din (ikkje grønn av missunnelse i det heeeile tatt) Gledar meg til å følgje prosjekt hagedam med koi! Det er draumen her og...
Har du fremdeles det elveakvariumet foressten? Det var virkelig lekkert!
God påske!
Elveakvariumet er her vettu!
Veldig gøy at det fortsatt er litt aktivitet her inne og at folk fortsatt får kunskap herifra.
Ett av målene mine for 2019 er å holde mer liv i denne tråden!

Jeg har de siste ukene handlet litt i dyrebutikkene. Førjulsgaver til meg selv! Jeg har litt dilla på stimfisker for øyeblikket og da særlig tetraer.
Jeg har allerede en stor stim Kardinaltetra i 400 literen, og i reolene mine ville jeg ha noen nye arter som jeg ikke har prøvd før.
I den ene 160 literen har jeg nå skaffet 20 stk Rødfinnetetra, og i den ene 85 literen har jeg satt inn 10 stk Flammetetra.

Til min store irritasjon ser jeg når jeg kommer hjem at veldig mange av Rødfinnetetraene som er fisket opp er utmagrede og skrante... Jeg håper at dette ikke er som følge av sykdom og at jeg greier feite dem opp men jeg er jaggu ikke sikker..

Jeg har i tillegg en forsendelse på vei i posten fra Relicon Aqua på to nye typer reker. Jeg har handlet derifra før og har vært veldig fornøyd! Jeg starter 2019 med å slå på stortromma med andre ord!!
Tips til nybegynnere i hobbyen
Akvariehobbyen er en hobby med mange fallgruver, særlig for ferske nybegynnere.
For de aller fleste er inngangsdøren til hobbyen den lokale dyrebutikken, og nå etter jul er det mange som har fått sitt første akvarium i hus, eller som starter opp igjen etter å ha hatt opphold i mange år.
Før var kilden til kunskap ofte akvariebøker. Det finnes mye god litteratur, men i dag er det som oftest like greit å bruke internett som lærebok.
Jeg vil tro at de fleste som har havnet her på Akvaforum har havnet her nettopp fordi de har funnet forumet igjennom Google.

Mange nybegynner opplever fiskedød og blir så demotiverte at de legger opp før de har kommet skikkelig inn i ting til å begynne med.
Fiskedød kan skyldes mangt. Sykdom, dårlig kvalitet på fisken fra butikken, men som oftes skyldes det feil stell pga ren uvitenhet fra den ferske akvaristen.
Jeg er av det inntrykket at folk i dag generelt er flinkere til å lese seg opp før de setter i gang med nye hobbyer nå enn før. I tillegg er dyrebutikkene blitt flinkere til å gi mer korrekt informasjon.
Før kjøpte mange fisk og akvarium samme dag. Og klødde seg i hodet når mesteparten døde ut i løpet av noen få uker. Nå har de fleste lært at akvariet skal stå og gå en måned før man begynner å sette inn fisk.

Det flommer over av nyttige kanaler på internett hvor man kan stille spørsmål eller lese gode artikler, jeg tenker å dele noen av mine mest brukte sider med de av dere som titter innom tråden.
Jeg tenker at dette er noe som kan være nyttig både for nybegynnere og viderekommende i hobbyen.
For at hobbyen og miljøet skal fortsette å vokse er det viktig å hjelpe ferske akvarister før de faller i fallgruvene, og hjelpe dem opp igjen dersom de først har falt.

Videre anbefaler jeg alle som føler denne hobbyen er noe for dem om å melde seg inn i og engasjere seg i en lokal Akvarieklubb.
Akvarieklubbene holder ofte auksjoner, skaffer inn folk til foredrag, og er generelt en arena hvor man kan lære svært mye om hobbyen og knytte kontaktnett.
Du kan se om du finner en aktiv klubb nær deg her

Her er noen lenker til nyttige nettsider som har lært meg svært mye oppigjennom årenes løp.

Akvaforum.no - Nå er du jo strengt tatt allerede her inne, men i søkemotoren finner man svært mye informasjon. Og mange av spørsmålene dine har mest sansynlig blitt stilt av noen før deg også AF har også en fin artikkelsamling hvor det er mye å lære. Bare klikk i fanen hvor det står "artikler" øverst på siden.

Rachel O'Leary på Youtube - Denne dama har en imponerende samling akvarier og arter. Både av fisk og skalldyr. Her er det veldig mange videoer med god informasjon om diverse arter og stell. Jeg har slått ihjel mange timer foran skjermen med videoene hennes. Anbefaler å subscribe til henne!

The King of DIY på Youtube - enda en youtubekonto. Denne karen er egentlig litt for hyperaktiv for meg, men man kan lære enkle og billige måter å lage eget utstyr på.

PlantedDiscusFishTank på Youtube
- Når du bare trenger å koble av og se på flotte Discus med litt klein musikk i bakgrunn. (Ett godt avslapningstips er å mute videoene!) En og annen video med snakking om fisken forekommer også.

Keeping Fish Simple på Youtube - Den siste youtubekanalen jeg anbefaler. Ikke like stor som de andre, men dyktig fyr med god kvalitet på videoene. Nyttig for nybegynneren.

Vi med Akvarium på Facebook - De aller fleste er på Facebook i dag og VMA er en av de største akvariegruppene. Her er det mye aktivitet.

Rekepytten på Facebook - Rekepytten er etter min mening den beste gruppa for de som ønsker lære om og kjøpe reker. Gruppa har mange dyktige medlemmer.

Reisefisken på Facebook - Den siste Facebookgruppa jeg vil anbefale. Den er ikke så mye brukt som den burde være - en av grunnene til at jeg deler den her. Ideen er at folk kan hjelpe hverandre å frakte fisk over avstander på en økonomisk og miljøvennlig måte. For de av oss som bor i utkantnorge er denne gruppen ett godt tiltak. Håper flere kan begynne å bruke denne

PlanetCatfish - Planetcatfish er min go to side når jeg trenger en faktasjekk på mallene mine. ID'en i dyrebutikkene er alt for ofte feil. Svært mange maller ser utrolig like ut men gjengen på Planetcatfish er utrolig flinke til å sette riktig ID på fisken din. Anbefales!

SeriouslyFish.com - Enda en utenlandsk side. Her er det også en fiskebase, og jeg pleier ofte å bruke denne databasen på de artene jeg ikke finner så mye informasjon om her på AF.

Fishkeepingworld - Her er det også mye godt lesestoff.

Practical Fishkeeping - Dette er vel mer ett magasin enn en nettside. Men de fleste har jo smartmobiler og nettbrett i dag. Igjennom ett abbonement på Practical Fishkeeping kan man lese magasinet deres på nett. Dette er det beste akvariebladet etter min mening.

Husk at når du skal lete informasjon om en fiskeart du er interessert i så dukker det mye mer opp hvis du søker etter det latinske navnet på fisken. Er du usikker på hva fisken heter på latin kan du prøve å søke på populærnavnet i fiskebasen på AF eller google. Fiskeartene kan av og til ha forskjellige populærnavn. Med det latinske navnet er det øyeblikkelig mye mer informasjon som kommer opp.

Lykke til! Og godt nyttår!!
jeg har for øyeblikket to tomme 85L i den ene reolen og jeg har lenge tenkt på hva jeg skulle fylle disse karene med.
Jeg har som nyttårsforsett at jeg skal skaffe nye arter i år, da jeg har for vane å kjøpe mye av det samme jeg har hatt før, og så langt har jeg vært flink pike og kjøpt det som for meg er nye arter.
Jeg har havna på stimfiskkjøret, og kommer nok til å kvitte meg med det meste av ciklider dette året for å gjøre plass til nye typer stimfisk og evt maller.
Jeg har bestemt meg for [URL=https://www.google.no/search?q=Oreichthys+crenuchoides&hl=no&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj22rad3fDfAhXHhywKHTbCDIsQ_AUIDigB&biw=1280&bih=690#imgrc=92V900snr5NvAM:]Seilfinnebarbe[/URL] i den ene 85L og Kardinalfisk i den andre. Kardinalfisk er bare så flotte?! Barbene har jeg ikke skaffet enda men Kardinalfiskene kom nå idag. 11 stk. Jeg synes to ser litt tynne og tarvelige ut, men desverre er ofte fiskene i dyrebutikkene sånn. Jeg vet ikke om dette fortsatt henger sammen med at fisken sultes før den eksporteres? Isåfall er det forståelig at de er tynne og svake i butikken....
Jeg har likevel tro på at jeg klarer å feite dem godt opp framover med mye insekteslarver og gode vannbytter.
Jeg ser at Rødfinnetetraene som jeg kjøpte før jul har blitt mye sunnere og feitere bare på noen uker.
De har fått utelukkende insekter. Frosne svarte mygglarver og daphnia og frysetørket tubifex og redworms. De får også nyklekket artemia, men det er egentlig litt for smått for dem. De er spinnville etter tubifex! Jeg forer dem flere ganger om dagen og gjør to til tre vannbytter i uka. De har fått en del flyteplanter i karet sitt og er blitt mye mindre sky og skvetne.

I tillegg har det flyttet inn 6 stk L066 i en 160L i den andre reolen.
Det er første gang jeg prøver meg på kjøttetende maller. Dette er ungfisk, og de går i ett kar med mye røtter, huler og heftig sirkulasjon. L-maller har jeg liten erfaring med, så dette blir gøy!
Legger ved litt bilder av oppsettene til L066 og Kardinalfisken. Må bli flinkere til å ta bilder!
Fór og fòring
Tenkte skrive litt om fòr og fòring. Og hva jeg fòrer med.
Siden dette er noe som opptar meg litt.
Den vanlige mann i gata med medioker interesse for akvariefisk fòrer jo stort sett bare med flakfòr kjøpt enten på Rema eller på dyrebutikken.
Produsenten påberoper ofte at flakforet inneholder alt fisken trenger.
Men ser man på pakkene er det forferdelig mye innhold der som ikke er nødvendig for fisken. Og den inneholder kanskje ikke riktig alt det fisken trenger likevel.

Selv fòrer jeg med en del forskjellige ting og da stort sett insekteter og larver, da det er det de fleste fiskene jeg holder lever av ute i naturen.
Fisk som får fòr av bra kvalitet blir sunne, fargerike, sterke og lever lengre.

All fisk blir glad for levende fòr.
Noen dyrebutikker tar faktisk inn levende fòr. Svarte, hvite og røde mygglarver, feks. Disse selges ofte i små poser med vann og står seg i noen dager i ett kjøleskap før åmene dør. Dette er altså ferskvare.
Spør din lokale dyrebutikk om de har inne! Det anbefales. Å se fisken jakte etter maten er faktisk veldig gøy.
Jeg kjøper dette når jeg kan, i tillegg til at jeg har en liten hagedam jeg prøver fiske opp smådyr fra på rette tiden av året. I år skal jeg prøve starte en liten koloni daphnier i en bøtte utenfor huset også. Det igjenstår å se hvor vellykket Dét prosjektet blir!
En annen fantastisk ting å fòre med er Artemia. Disse klekker jeg selv. Nyklekket Artemia er svært smått fòr og er mest egnet for yngel og små fisk med små munner. (Les om å klekke Artemia her)
Jeg fòrer Moskitorasbora og en del av de minste tetraene mine med dette. For de andre fiskene blir det såpass smått at de ikke enser det noe særlig.
Nyklekket Artemia har en plommesekk med svært mye næring i og er gull verdt ved oppfòring av yngel. Artemia kan fòres opp til fòr for større fisk også, men de færreste driver med dette hjemme da det er de nyklekkede krepsene folk er ute etter. Allikevel kan voksen Artemia kjøpes også i frosset format.

Lettest for meg og de fleste andre blir det likevel å fòre med frosne insektslarver.
Det kan de få hele året. Enten frysetørkede, eller vanlig frosne.
De mest kjente merkene av frossenfòr her til lands er nok ”Fina Fisken” og ”Akvarie Teknik”. Personlig foretrekker jeg AkvarieTeknik da jeg synes det er litt for mye vann i Fina Fisken og det grunne brettet de ligger i gjør at larvene fort kan flyte utover inne i pakken hvis pakken rekker å tine opp litt før jeg kommer hjem.
Det er ett utall frosset fòr å velge i, og hva du bør kjøpe kommer helt an på artene du har. Røde Mygglarver er svært populært hos de fleste fisk, men svarte og hvite mygglarver inneholder mye mer næring. Oksehjerte selges også – men er hovedsakelig egnet for Discus.
Jeg opplever at mine fisker ikke bryr seg særlig om de hvite larvene så jeg pleier kjøpe svarte. I Tillegg fòrer jeg mye med frossen Daphnia og frossen voksen Artemia.

På sommeren trekker jeg som mange andre ut av huset og i hagen og tiden ned på Akvariekottet blir ikke prioritert i like stor grad som i den kalde årstiden vi er inne i nå.
I disse periodene har jeg fòrautomater som går i akvariene, for at fiskene skal få mat innabords like ofte som ellers. Disse fyller jeg med frysetørket fòr for det meste, og da gjerne frysetørkede Daphnier og Bloodworms. En annen ting de elsker er frysetørket Tubifex, men disse har jeg kjøpt i kuber, og synes det er greiest å fòre med dem hvis jeg bløtlegger kubene litt først. Da tar jeg en liten plastboks med vann, deler kubene grovt med fingrene, og lar kubene trekke en times tid i vannet. Deretter bruker jeg en stor pinsett beregnet på planter som jeg klyper tak i fòret med og senker det i vannet. Når jeg rister litt i pinsetten løsner tubifex-åmene og fisken går bananas!

Av generelt tørrfòr har jeg to typer flakfòr jeg forer med en gang i blant. Favoritten er fra Dajana. I tillegg har jeg granulat, og ciklidesticks for de større fiskene. Men ikke noe av dette brukes som fullfòr. Det gies i kombinasjon med insektslarvene.
Flakfòr er ting som kan være kjekt å ha i fòrautomatene også, litt blandet sammen med frysetørkede daphnier for eksempel.
Jeg har også en type Dewormer sticks liggende. Jeg pleier fòre nyinnkjøpt fisk som står i karantene med dette ei ukes tid, for å fjerne eventuell invollsorm. Jeg fikk det i akvariet èn gang og det vil jeg aldri mer ha!!

Til bunnfiskene bruker jeg som mange andre tablettfòr. Men jeg skal gå mer og mer vekk i fra det nå. (Kommer mer om dèt lengre ned) Ancistrus og maller som er glade i alger får algetabletter og Corydoras får tabletter med finpakket flakfòr i tillegg til at disse spiser insektslarvene som synker til bunnen. Av malletabletter er det ett enormt utvalg fra forskjellige produsenter. Jeg foretrekker wafers med spirulina. Det blir minst rot.
Veggisene fòres også med en del ting fra kjøleskapet. Squash, paprika, rå potet, kokte erter osv. Jeg har sluttet helt å fore med agurk, da det praktisk talt bare er vann og null næring.

I tillegg har jeg begynt å teste en ny type fòr, som jeg tenkte skulle ta delvis eller helt over for synketablettene. Tenkte poste mer om dette i morgen.
Fòret er ”Repashy Superfood”. Det har vært på markedet i flere år og jeg har hørt mye om det, men aldri prøvd det selv før nå.
Dette er en type fòr man mixer selv og som er veldig næringsrikt, og som lager langt mindre avfall og griseri i vannet, eller tetter filtrene slik som for eksempel tablettforet ofte kan ha en tendens til å gjøre.

Jeg har laget første batch i kveld og testet på L066. Og jeg har vel sjelden sett dem så aktive som når de fikk denne maten.

Hva gjelder rekene mine sånn helt til slutt så beiter de hovedsakelig alger i akvariene. Jeg har puffet opp lyset ganske bra for å fremme algeveksten. I tillegg fòrer jeg med rekesticks en gang eller to i uka, alt etter hvor stor kolonien er og hvor mye alger de har i karet sitt.

Hva fòrer du fiskene dine med? ?

Bilde 1: Noe av fòret som anvendes
Bilde 2: Artemiaegg

Repashy superfoods
Repashy

Jeg har hørt om Repashy Superfoods i mange år, men aldri somlet meg til å teste fòret ut selv før nå.
Jeg vet at det Goto-Fóret for svært mange som driver stort innen akvariehobbyen.
Kort fortalt er Repashy ett pulver som du mixer ut med kokt vann. Dette stivner i romtemperatur og blir til en slags gele.
En av fordelene med gelefòr er at det ikke tetter filteret like kjapt som tablettfòr og frosset fòr. Det forurenser mindre, og fisken produserer mye mindre avføring av det. Fòret synker til bunns, og er lett tilgjengelig for bunnfisk.
Repashyen kan legges i fryseren hvor den står seg i ca 6 mnd, eller du kan legge den i en boks med tett lokk i kjøleskapet i ei ukes tid. Lokket være lufttett, det lukter ikke akkurat nystekte vafler, av dette greine her!

Du har mange varianter å velge i, både beregnet på kjøttetere, algeetere, trespisere, omnivore, osv, og det går helt fint å blande de forskjellige pulverene og kombinere flere typer i samme batch.

Jeg har laget en ladning Repashy til L066 mallene mine. Disse skal hovedsakelig ha kjøtt i kosten sin og Repashytypene jeg ble anbefalt til dem var ”Bottom Scratcher” og ”Forager Gel”.
Dette bestilte jeg fra Northernlights Aquatics og det kom i postkassa i løpet av få dager.

Oppskriften er som følger:
- Du blander èn del pulver med to til tre deler kokt vann.
Jeg tok ca en halv dl pulver (jeg blandet de to pulvertypene ca 50/50) og 2.5 dl kokt vann.
- Jeg rørte ut pulveret nedi kasserollen etter at vannet hadde koket opp og når pulveret virket oppløst slo jeg det utover noe bakepapir som lå i en liten ildfast form. (Husk at dette er varmt, så det må være en beholder som tåler varmen og ikke sprekker!)
I tillegg tok jeg noen steiner jeg hadde liggende og dyppet nedi blandingen slik at det la seg som ett belegg på dem.
- Deretter satte jeg det hele på benken for å stivne. Ila kort tid hadde vi gelekonsistensen.
Repashyen som lå på bakepapiret ble skåret i terninger med en kniv og lagt lag på lag med bakepapir i mellom, med ca 6 terninger per etasje. Til sist la jeg det lille Repashytårnet mitt i en brødpose og la det i fryseren før jeg skrudde opp kjøkkenvifta på fullt og satte opp kjøkkenvinduet for å lufte ut!
Høres dette tungvint ut? Det gikk egentlig veldig fort. Jeg har induksjonsplatetopp og noen dl vann koker opp i en fei. Du kan selvfølgelig også bruke vannkoker.
Å røre ut pulveret tok bare noen sekunder og jeg tror det tok max 15 minutter på benken før alt hadde stivnet til gele. Sistenevnte kommer nok helt an på hvor tjukt du smører utover.
Det luktet ikke så godt, men det var fort gjort å lage og man kan lage store mengder med en gang og bare slenge det hele i fryseren og enten ta ut og knekke opp etter hvert som man trenger det eller terne det opp slik jeg gjorde. Så dette var virkelig ingen sak.

L066 er sjenerte små maller som ikke har bodd hos meg mer enn noen få uker, men med en gang de kjente Repashylukta kom de fykende bort til teststeinen.
Tidligere hadde de bare fått Tetra Tabimin og insektslarver hos meg og det fenget ikke like mye.

Produktet er absolutt godkjent og jeg regner med å bruke mer og mer av dette i fremtiden heller enn malletablettene.
Kommer også til å kjøpe inn litt andre Repashyvarianter for å teste på de andre fiskene mine.
Det anbefales på det varmeste til de av dere som ikke alt har testet det.

Nytt av fisk og reker og fangst av levendefòr!
Hei og hopp!
Det blir liksom aldri til at jeg blir flinkere til å holde liv i tråden på AF. Det er liksom lettere å være engasjert på konkurrerende plattformer hvor det er større aktivitet, selv om jeg ønsker å holde liv i Akvaforum aldri så mye. For de som vil ha litt hyppigere oppdateringer i form av bilder så kan dere følge "Akvariekottet" på Instagram.

Siden sist har jeg hatt noen prosjekter på gang.
Jeg måtte bla hive ut en 160 liter som var lekk og skaffe en ny. Jeg har fått tak i noen nye reketyper, bla Caridina "Pure Red Line" og "Panda". Disse går i egne artskar. Pandaene er helt nye men PRL rekene har gått i noen mnd nå og har alt begynt å formere seg.

Hva fisk angår så har jeg endelig gjort realitet av sortvannsdrømmen min. i flere år har jeg drømt om ett sortvannsakvarium med Sjokoladegurami, og for noen mnd siden ble det endelig realitet.
Den ene 150 literen ble omgjort og 10 stk viltfanget Sphaerichthys osphromenoides "Sjokoladegurami" ble satt inn.
Sjokoladeguramien kniver vel egentlig i toppen med Kardinaltetra om rollen som min favorittfisk. Jeg har hatt dem før, men den gangen fikk jeg dem ikke til. Jeg hadde ikke kunnskapen eller ressursene den gang.
Sphaerichthys osphromenoides er i grunn en art for den øvede akvaristen. Den foretrekker lav Ph - lavere enn det de fleste har i kranen sin, den kan være vanskelig i matveien og den er følsom for bakterier, nitritt og ammoniakk.
Nå har jeg muligheten til å mellomlagre og forberede vann, Jeg har alt mulig av vanntester for å overvåke akvariet og jeg får tatt daglige (små) vannbytter og jeg har muligheten til å gi dem maten de trenger iom at jeg ikke jobber turnus og er mye borte lenger. Jeg får sett til dem hver dag, enkelt og greit!

Jeg har prøvd å få dem til å ta frossent fòr, og de fleste av dem tar frosne dafnier men ikke alle.

Som nevnt i ett innlegg tidligere her gravde vi en liten dam i hagen for ett par år siden.
I år har jeg ikke skiftet vannet i den (dels pga tidsmangel og dels fordi jeg ville se hva som dukket opp i den) siden rengjøringen etter vinteren, og nå er det begynt å dukke opp svarte og hvite mygglarver i den. Det er helt klart at de liker skittent vann med alger og næring! Og jeg vil ha levendefòr, så da får vannet være skittent!

Levende svarte mygglarver er vel omtrent det beste fòret du kan få tak i til kjøttetende akvariefisk og da spesielt til Sjokoladeguramiene mine som er så sære at de bare vil ha levende fòr.
Så da er det ut med finmasket hov og samle opp å lagre i en litt boks med vann og lokk inne på akvariekottet! Fòringen med mygglarvene har vært knallsuksess. Hovedsaklig er det Sjokoladeguramiene som får, men jeg gir litt til de andre også.
Det flotte her er at dammen bokstavelig talt er rett utafor ytterdøra. To meter og gå over plena. Så jeg bare tar med den lille boksen og artemiahoven ut, hover opp noen runder slik at jeg har nok til to/tre fòringer, og setter boksen med lokk på inne på akvariekottet.

Jeg skal skaffe Dafnier å slippe nedi dammen også, og jeg skal prøve å starte en helt egen dafniakultur for å ha inne på akvariekottet, slik at jeg har levendefòr i vinter også.

Ett annet prosjekt jeg suller litt med nå om dagen når jeg har tid er 100 literen i stua. Elveakvariet. på 150x30x30. Jeg blir liksom aldri helt fornøyd med det. Jeg vil ha noen flotte reker og Moskitorasboras der, men jeg har slitt litt med rekedød. Jeg misstenker soilen (den fulgte med akvariet så det er mulig det er en ikke-rekevennlig type) så nå har jeg kjøpt inn ett parti med ny soil. Jeg skal ta ned hele akvariet, kjøre filteret ett annet sted mens jeg holder på og sette opp hele akvariet på nytt igjen.
Det blir mye pirkearbeid, for det er en hel plen med Eleocharis parvula jeg skal prøve å nappe opp og berge over i det nye oppsettet. I tillegg kasserer jeg det lille Co2 settet fra Tropica og bytter det ut med en Sodastream-løsning. Det betyr større og billigere flasker med lengre levetid og at det blir lettere å skaffe refill.

Så lurer jeg på hvilke reker jeg skal sette dit. Det må være noen flotte knæsje som blir lagt merke til.. Kanskje Blue Bolt? Eller hva med Blue Dream Rilli? Eller kanskje begge deler??
Ny oppdatering før høsten setter inn, og her har det skjedd litt!

100 literen i stua ble pusset opp som planlagt, og jeg skiftet alt av soil med ny rekesikker type fra Dennerle.
Sluttresultatet ser du på bildet - bortsett fra at jeg endte opp med å ta ut bambusen til venstre.
Jeg kjører få plantetyper; Eleocharis parvula i bunn som hovedplante og noen cryptocoryne og litt javamose. Jeg har litt flyteplanter nå i starten for å hindre algeoppblomstring. Innredningen er Dragonstone.
Det er allerede satt inn en liten stim Moskitorasbora, og 20 nye går i karantene nede på akvariekottet.
Jeg fleska til på rekefronten og flytta opp noen selvavlede Pure Red Line reker samt at jeg kjøpte Panda-reker og Metallic Blue Bolt.
jeg har fremdeles ikke fått igang Co2. Jeg venter på ny magnetventil fra Webzoo. Men når den kommer regner jeg med at det gror seg til kjapt.

Sjokoladeguramiene som jeg fortalte om i forrige innlegg har virkelig slått seg ut i sommer. Jeg har fòret masse med mygglarver og resultatet er at de har eksplodert i fargene, og finnene får rødskjær. Jeg visste at fisken var flott, men jeg ante virkelig ikke at den var så vakker. Jeg prøver, men jeg sliter med å få tatt bilder som yter dem rettferdlighet. Jeg skal allikevel prøve, slik at fiskebasen på AF kan få ett bilde som virkelig viser frem fisken.
De flørter og kjekker seg for hverandre hele dagen. Veldig gøy å se på. De har forøvrig fått selskap av noen Khuliiål som tøffer rundt på bunnen.

Så til ett annet lite prosjekt :
I ly av Sjokoladeguramisuksessen bega jeg meg endelig ut på en annen fisk som har stått høyt i kurs:
Lakrisgurami.
Lakrisguramien eller Parosphromenus eller bare "paros" kommer fra Asia og er utryddningstruet som følge av utbygging og palmeoljeproduksjon bla. De er i ferd med å forsvinne helt i fra naturen.

Jeg har pga dette satset stort og kjøpt inn noen paros, hengt meg på The Parosphromenus Project og har tenkt å gi det ett reelt forsøk å bevare denne arten. Det er en krevende fisk for den litt mer avanserte akvaristen, bla fordi den krever svært lav PH, og er sårbar for virus og bakterier. Det er slett ikke sikkert jeg lykkes i oppdrett, men jeg skal ihvertfall prøve!
Den kan også være vanskelig å få til å spise annen mat enn levende. Per nå tar ikke mine fisker dødt fòr. Ikke frossent heller. Disse er viltfangede og jeg kan se for meg at det kan være enda vanskeligere å få dem på dødt fòr da.
Jeg har i sommer fòret dem med artemia, mygglarver, dafnier og andre vanninnsekter jeg har funnet. Jeg prøver (med lite hell) å kultivere dafnier på akvariekottet slik at jeg har annet å tilby enn bare Artemia i vinter.
Jeg tar nesten daglige vannbytter hos disse fiskene. Og slamsuger bunnen èn gang i uka.
Jeg mellomlagrer vannet og temperer og juster ph slik at den blir riktig. Jeg har også begynt å samle regnvann til disse fiskene.

Det finnes mange arter Parosphromenus, og de fleste er ikke oppført i fiskebasen på AF. De forskjellige typene er veldig like og kan være vanskelige og skille. Mine var kjøpt som P. Gunawani, men jeg har snakket med folk som både tror det kan være Gunawani og en annen type: P. Bintan.
Jeg håper på å få tatt bedre bilder til artsbestemmelse når de har vokst seg til.
To av hannene begynner alt nå å bli flotte. Med tydelige svarte striper langs kroppen og neon blåskjær i finnene.

Jeg legger ut noen bilder her, på tross av at jeg er svært lite fornøyd med hele bildefunksjonen på AF. Håper dette er noe som kan taes tak i når den svært etterlengtede oppdateringen en gang kommer.

Jeg er derimot aktiv på Instagram! Jeg byttet navn fra Akvariekottet til TheAquariumCloset for å bli lettere å finne for internasjonale fiskeinteresserte, men du finner kontoen på her.
Jeg oppdaterer med bilder og video ukentlig.

Bilde 1: 100 liter etter pimping
Bilde 2: 400 literen med Kardinaltetra
Bilde 3: Parosphromenus/Lakrisgurami hann
Egg på sjokoladeguramiene!
Idag ferska jeg èn av Sjokoladeguramiene med egg i munnen.
sphaerichthys osphromenoides er en munnruger og jeg ser det ikke er oppført særlig mye info i basen. Dersom oppdrettet er vellykket og jeg greier holde yngelet i live frem til 8 uker skal jeg legge inn utfyllende info i fiskebasen her på af.
Jeg bare håper fisken ikke svelger eggene først!
Det er ikke veldig utfyllende info om oppdrett av denne på nettet synes jeg. De lærde strides bla om det er hann eller hunnfisken som bærer eggene. Jeg mener ganske bestemt at fisken her er en hannfisk. Og på videoer av formering ser det også ut som om det er hannen som plukker opp eggene.

Planen nå er å holde fisken i karet sammen med de andre. Det virker som de slipper yngelet etter ca 8 dager. Til neste helg flytter jeg han over i en ti liters dunk med vann fra akvariet, ett modent svampefilter og MASSE javamose og flyteplanter som de kan gjemme seg og finne mat i. Så skal jeg ha nyklekket artemia klart til yngelet så de har noe næringsrikt å spise.
Men først må fisken la være å svelge eggene!

Dette er spesielt gøy fordi de har ynglet i kranvannet mitt. Mange bruker regnvann eller RO-anlegg til disse fiskene.

Jeg trodde kanskje dette var ett FGO - Førstegangs oppdrett i Norge. Men jeg ser på Norsk Akvarieforbund sine nettsteder at det ble registrert ett oppdrett i 2009.
Uansett veldig gøy om jeg får opp yngel av denne fisken. Det har tross alt vært en av mine favorittfisker i mange år nå!

Ønsk meg lykke til!
Masse lykke til! Blir spennende å følge med framover, håper det går vegen!
Dag tre og eggene er fortsatt i munnen. Det sies at hvis de går til dag 5 så går det stort sett bra. Hun spytter yngelet etter 8 dager, evt senere ved lav temperatur.
Jeg krysser fingre og tær!
Så spennande! Moro om du lukkast med oppdrett av desse
Det gikk ikke veien :/
Igårkveld så svelget hennes normalt ut og hun var fremme og spiste sammen med de andre. Så jeg gjetter på at hun svelget eggene. Men bare det at de la egg er stort!
Og nå når det har gjort det èn gang kan det godt hende de gjør det igjen.
Jeg skal opprettholde vannbytterutinen og fortsette å fôre med levende mygglarver så lenge jeg greier finne dem i dammen.
Tilfeldig bekjentskap
© Tina Arntsen
Reklame for plussmedlemskap