Starten

Jeg husker fra min barndom når fjernsynet gjorde sitt inntog i Norge, jeg tror at alt startet da. I oppstarten av fjernsynet var det ofte pauser mellom programmene, og etterhvert kom "Akvariet" som et fast pauseinnslag. Hvis det var en halvtimes pause, så satt familien andektige å så på Akvariet i en halv time. Det er som brent inn i hukommelsen min, jeg husker scalaren som svømte rundt, sebrafisk var det, guppy, og hvis jeg ikke husker feil så var det sverddragere der også. Det lagde uslettelige minner i et sart guttesinn en fire fem år fra tenårene.
Det medførte et par skuffelser også, den ene var når jeg fikk høre størrelsen på Akvariet, jeg innbilte meg at det var på flere hundre liter, men så var det "bare" et 50-liters kar. Den andre skuffelsen var større. Jeg spurte etterhvert faderen pent og forsiktig: "Pappa, kan vi få et akvarie"? Svaret kom kontant og bestemt fra godstolen: "Nei, det er for dyrt". Det stoppet all diskusjon om akvarium i familien for alltid.
Men et lite lyspunkt var det, mor mi vokste opp med akvarium i barndomsheimen, jeg kan huske det såvidt fra tidlige besøk hos min mormor. Moderen forklarte oss navn på de forskjellige fiskene i Akvariet, og fortalte akvariehistorier fra hennes oppvekst, og hun forstod at jeg virkelig ønsket meg et akvarium.
En dag kom hun inn på "gutterommet" med det største glasset jeg noen sinne har sett, aner ikke hvor stort det var, men jeg mener å huske at det gikk fem litermål med vann oppi. Der kom det ganske fort to guppyier, sand fra sandkassa utenfor blokka, og et par planter fra Trollvann ved Grefsenkollen
rett utenfor Oslogryta. Hadde jo hørt at planter var viktig. Merkelig nok fikk jeg faktisk fiskene til å leve opp i glasset, og hadde mye glede av det i flere år. Jeg ble jo større og fikk andre interesser, og glasset forsvant. Andre glass fenga mer og jeg oppdaget damene, og det tok faktisk 30 år før jeg tok opp hobbyen igjen. Det får jeg ta en annen gang. Takk for at dere gadd å lese dette.
Jon
Dette var det morsomt å lese, ble sittende å mimre litt om mitt eget første akvarium som også ble en realitet på grunn av TV-akvariet. Det ble riktignok ikke noe innkjøp før jeg var ferdig med skolen og tjente mine egne penger, men jeg besøkte de akvariebutikkene jeg fant i Oslo ganske mange ganger og bare kikket og drømte.

Akvariet ble kjøpt i en butikk som ligger i den gata som går forbi Deichman og det var på 50 liter, med ramme av rustfritt polert stål. Innehaveren av butikken kjørte det til og med hjem til meg uten ekstra kostnad!

I dette akvariet husker jeg at jeg hadde sverddragere, sebrafisk, vinkeltetra og kobberpansermaller. Scalaren fra TV-akvariet torde jeg ikke kjøpe fordi akvariet mitt var så lite. Og så var ikke TV-akvariet større det heller! Det visste jeg ikke.

Dette akvariet var i drift noen år, fram til jeg flyttet hjemmefra og stiftet familie. Etter flyttingen hadde jeg for mye problemer med at all fisk døde så fort de kom i hus, antagelig på grunn av nye kobberør i nytt hus og for lite uttapping av vann som hadde stått stille i rørene før det ble tappet vann til akvariet. Jeg ga i alle fall opp etterhvert, og satte akvariet i kjelleren. Der står det ennå.

Nå har jeg startet hobbyen på nytt med større akvarium, og det har ikke vært noe særlig store problemer med noe, takket være dette fine forumet. Håper du får like stor glede og nytte av Akvaforum som jeg og veldig mange andre har hatt.

Velkommen som medlem.
Den spede begynnelsen.
Sitter nå her og prøver følge opp tråden fra forrige gang. Artig å lese at andre også har uslettelige minner fra Akvariet. Den akvariebutikken du skriver om, var kanskje den nederst i steintrappa; og inn til venstre? Jeg tilbragte mange timer der jeg også.
Men tilbake til tråden. Jeg ble gift etterhvert og fikk to døtre. Flyttet til lofoten og var fisker der i flere år. Flyttet tilbake til Oslo, og den gode gamle historien gjentok seg, Jeg ble skilt i begynnelsen av 90-årene, og fikk en liten hybel-leilighet. Da kom tanken tilbake for fullt, jeg kan jo kjøpe akvarie. Dvs. det ble ikke akvarie, jeg hadde jo gode minner om glasset jeg fikk av moderen, så det ble den største bollen jeg kunne finne. og i min uvitenhet så kjøpte jeg to slørhaler. Kjøpte grus og planter i butikk denne gangen, men det hjalp ikke. Fiskene daua ganske fort. Jeg pratet med innehaveren av akvarie forretningen som anbefalte et kombinert luftpumpe/filter beregnet for "gullfiskboller". Det døde flere slørhaler før jeg fikk dette skikkelig i gang, og jeg ble glad og fornøyd. SÅ kom broren min på besøk med sine 2 sønner. I et ubevoktet øyeblikk greide dem å fore fiskene med potetgull med salt og pepper. Jeg oppdaget ikke det før det var for sent, og det lå 2 døde slørhaler i akvariet. Selv jeg, som vanligvis ikke gir opp så lett, ga opp hele prosjektet. Jeg satte gullfisk,med planter vann og filter ut i trappeoppgangen, klistret en lapp på veggen hvor det stod med store bokstaver: GIS BORT.
Etter en stund var bollen borte og det var tilføyd "tusen takk" på lappen.
Nedbrutt og deprimert grunnet mine mangler om gullfiskbollestell tok det det ytterlig 12-13 år før jeg ble en aktiv akvarist igjen, og denne ganger ble det for alvor. Men det får komme en annen gang, takk for at dere gadd lese dette.
Jon
Ja, ja, nå sitter jeg her i Rakkestad søndags morgen. Kaffen har er ferdig, og har en "Oslofrokost" bestående av en rullings og kaffe. I stua står det et 60 liters kar, Trodde lenge det var på 55 liter, men er altså et 60 liters. Etter og ha gjort en del klassiske nybegynnerfeil, ventet ikke lenge nok før fisken kom oppi karet, vasket ikke grusen, hadde for mange fisk, glemte å skrive opp navnet på plantene ettehvert som jeg kjøpte inn og så videre, og så videre, sitter jeg nå og ser på et oppegående akvarie. Vannet er helt klart, og i den grad man kan stole på "målestripsen" så er vannverdiene bra. Sliter litt med plantene, de ser litt pjuskete ut, men skyter nye skudd, så jeg får bare vente og se.
Jeg måtte altså vente i nesten 50 år fra jeg så på TV-Akvariet, til jeg fikk mitt eget, men ENDELIG. De som har vært på sida mi ser at jeg omtaler akvariet med "burde hvert større", det fant jeg fort ut, men som sagt, det var helt greit å ta alle begynnerfeilene med det.
For å styrke argumentasjonen om at vi trengte et større kar så kjøpte jeg to blåguramier her forleden, og sa til samboeren etter et par dager: "Se hvordan disse nydelige damene mistrives i karet, vi må ha større." Det var helt unødvendig, for det kom fram at hun har hatt lyst på akvarie i alle år, og var åpen for det meste.
På neste "Harrytur" til Tøcksfors i Sverige dro vi til zoo-butikken i det nye senteret der og tittet på kar. Vi så lenge på et møbelakvarie på 400 liter, men fant ut at det ble for stort, et rundt 200 liter var mer passe.
Vi dro hjem igjen uten akvarie, men pratet mye om dette på hjemturen.
Vel hjemme igjen kokte jeg kaffe, rulla en røyk, og tittet på salgsannonsene her. Der var det, det formelig blinka i mot meg, et ubrukt Juwel Trigon hjørneakvarie på 350 liter, jeg ropte på samboeren, hun så på annonsen og sa begeistret:"Jeg har bestandig likt hjørneakvarier jeg". Så nå sitter jeg her med akvariet og planlegger og tenker mye. Siden vi skal flytte nærmere Oslo i juli så venter vi med å sette akvariet igang, blir unødvendig mye arbeide med flyttinga har jeg lest her. Og jeg håper at jeg kan få noen innspill fra dere. Det eneste som er avgjort foreløpig er at jeg skal ha scalare, blåguramiene skal oppi, har hørt at dem passer bra sammen, og selvfølgelig, de to "gibbiene" får mer plass å strekke på beina. Jeg velger også og beholde det innvendige filteret og pumpa, siden både Scalare og blåguramiene ikke liker sterk gjennomstrømming. Det jeg lurer mest på er om jeg skal ha grus eller sand. Jeg ser her i akvaforum at smaken er som baken, veldig todelt, hva med en kombinasjon, biltemasand i bånn og et lag med grus oppå, og ha noen felt med bare sand, hvor de som liker sand kan grave og ha det bra? Takk for nå.
Jon
Var en tur i Oslo på mandag, bl.a. for å besøke Akvariemagasinet . Jeg har jo 3 mndr. på meg til oppstart av hjørnekaret. Tenkte på å fordele utgiftene. Det blir jo litt dyrt med bakgrunn, grus, planter, fisk, større hov og slamsuger o.s.v.
Jeg gikk inn i magasinet og ble stående å måpe, "wow" tenkte jeg, "er dette akvariehimmelen". Jeg gikk andektig rundt og tittet så øynene ble store og våte. Som en unge i en godteributikk. Prisene var kanskje litt høye, men jeg er villig til å betale litt ekstra for å støtte driften av magasinet.
Det var bakgrunn jeg var ute etter. Steinbakgrunn, har lekt litt med tanken om å forme akvariet som en fjellkløft som smalner av innover. Det var en ansatt tilstede, og han var opptatt med andre gjøremål, jeg kom rett etter åpningstiden om morgenen og var alene kunde. Jeg spurte hvor bakgrunnene var, han så overbærende/lettere oppgitt på meg før han pekte
og sa:"der", før han forsvant videre. Jeg ruslet bort og så på et meget sparsommelig utvalg. Jeg ble stående som en fjott og følte meg til overs i butikken. Jeg burde ha gått der og da, men gikk i stedet å tittet mere på scalarene og på et 350l Trigon som sto utstilt.
Jeg gikk tilbake til bakgrunnene og tok opp den ene stein/fjellbakgrunnen som var der, og fant ut at det var for lavt og smalt (husk at jeg er nybegynner). Akkurat da kom den ansatte forbi og spurte faktisk hva jeg lurte på. Jeg sa: "Er ikke dette for lite til et 350 liters Trigon?" Jeg fikk "blikket" igjen, før han snudde bakgrunnen, så på en skala og sa: " Du trenger tre stykker, det er ruter på baksiden hvor du kan kutte etter. Vi er for tiden utsolgt, men skal bestille nytt". Og så forsvant han igjen.
HALLO I LUKEN!!!!! Hva med litt kundebehandling og service. Jeg kunne egentlig tenkt meg å bestilt tre bakgrunner der med en gang, blitt enige om når jeg trengte å komme til bake til Oslo for å hente dem.
Men neida, jeg dro derfra litt småsur og grinete, og kommer til å handle alt jeg trenger i Sverige framover.
Jeg vet ikke om dette er rette plassen og ta opp dette på, vet heller ikke om det blir fjernet, men føler at jeg trenger litt utløp for følelsene mine.
Jeg skal sende et tilsvarende innlegg til akvariemagasinet, og håper at dem tar det til oppfølging.
Jon
Sitter nå her en lørdags morgen/formiddag og funderer på innredning/dekorasjon av 350-literen. Siden jeg ikke fikk med bruksanvisning
for karet, gikk jeg inn på hjemmesidene til Juwel og printet ut et der. Der var det også et forslag til innredning som jeg har tenkt og følge opp. Til min store skrekk så oppdaget jeg at jeg må utvide mine "akvabotaniske" kunnskaper betraktelig. Det var visst ikke bare å kjøpe planter og la humla suse nei. Jeg har gått rundt om trodd at planter var planter, det var bare å hive dem oppi karet etter smak og lommebok. Men, neida, det er jo en hel vitenskap.

Mine erfaringer fra 60 literen er greie og ha med seg. Jeg sleit en stund med plantene der, dem mistet blader, og så veldig pjuskete ut. MEN. så stoppet jeg opp med både vannforbedringsmiddel og flytende gjødsel, og se, etter bare noen få dager så kvikna plantene til, dem skyter nye skudd (håper dem ikke treffer fiskene, he he), og vokser villig. Tilfeldig kanskje, men nå kommer det bare fiskefor i karet heretter, og ukentlige vannbytter selvfølgelig.

Juwels forslag til plantebesetning er som følger:
Echinodurus,
lysimachia nummularia,
rotala macranda,
vesicularia dubyana,
ceratopteris thalictroides.

Dette virker som et fornuftig valg, med sverdliljer, mose, flyteplanter og noen hurtigvoksende som er greie i oppstarten. Denne gangen skal jeg også huske på å ha plantesubstrat under grusen. Og så får jeg vel erfare etterhvert om det blir behov for co2 tilførsel.

Det var vel det jeg hadde på hjertet i denne omgangen, det er mye annet jeg lurer på også, men det får jeg ta senere. Blir glad for alle tilbakemeldinger jeg får, det er det fine med akvaforum, jeg føler meg ikke alene. Takk for at dere gadd lese dette.

Jon




Hva med diskus?
Nå er det en måned siden siste oppdatering, og det nærmer seg. Det er "bare" 2 mndr. igjen til oppstart av 350 literen. Det meste er bestemt, det blir Juwel rock bakgrunn, rådasand, 0,8-1,2mm, planteoppsett som nevnt ovenfor, Juwel originalutstyr, lysarmatur, pumpe/filter og varmekolbe. Dessuten har jeg tenkt å sette inn terasser, sånn omtrent på midten, slik at den innerste delen blir 10 cm. høyere. Beboere er det værre med. De 2 gibbicepsene jeg har i 60-literen skal selvfølgelig over, pansermallene og SAEene skal få tre nye lekekamerater hver og bli med over. (Jeg kjøper inn noen ottoer til 60-literen). Men hva skal svømme ellers i 350-literen. Jeg var lenge sikker på at det skulle bli scalare og blågurami, men så la jeg min elsk på diskus, (ja, jeg liker utfordringer).
Jeg tenker litt slik at det kanskje er med diskuser som med fluefiske. Alle fluefiskere forteller at det er veldig vanskelig, for å skremme nybegynnere fra å starte hobbyen, de etablerte vil ha elvene og vannene for seg selv. Kanskje det er litt sånn med diskus også, at nåværende diskuseiere er litt redde for at diskus skal bli en "hvermannsen" fisk. Men det er klart, jeg skjønner at det ikke er den enkleste fisken å holde. Men som det står i en av artiklene: Den passer bra for pensjonister som kan sitte i sofaen å se på fiskene .
Hvis det blir diskus, noe jeg tror, så selger jeg den ene blåguramien jeg har for 1 båtis, men den tid den sorg.
Jaja, det var vel alt jeg hadde på hjertet denne gangen, jeg får heller komme tilbake hvis det blir forandring i planene.
Men det hadde hvert helt topp med 6 diskuser svømmende rundt. Det eneste jeg er litt redd for er at gibbicepsene skal suge seg fast i diskusen. Noen som har erfaringer med dette?
Jon
Artig tråd, Jon, jeg har aldri sett den før Morsomt skrevet

Jeg er også gammel nok til å huske pause-fiskene fra tv, det var den gangen reklame var et helt ukjent begrep i tv-verdenen... tenk å fylle pauser med fisk, og ikke innbringende reklame-kroner! ) Utenkelig i dag. Jeg kan huske vi skiftet fra svart/hvitt tv til farge-tv midt under barne-tv en gang... pappa kom hjem med splitter ny tv, og ville bytte mens vi satt og så på gode, gamle "Magnus, Brasse og Eva - fem myror är fler enn fyra elefanter". Han fikk lov, mot løfter om at vi da ENDELIG ville få se hvilken farge de rosa elefantene egentlig hadde! Vi var stumme av forundring..!

Sannsynligvis var det fra pause-fiskene på tv jeg og brødrene mine fikk vår interesse for akvariefisk også. Jeg kan ikke huske hvem som betalte akvariet mitt, men jeg tror jeg kjøpte fisken iallefall for lommepengene mine Jeg husker fremdeles to av fiskene jeg hadde lenge; en sort-marmorert scalare og en hvit slørhale med rød panne. Vi fikk lov å ta T-banen ned til Oslo sentrum, og handle fisk på Oslo Zoosenter i Bernt Ankers gate. Det var stort! I dag ville jeg aldri i livet latt en ti-åring og en åtte-åring (mellomste broren min) få lov til å reise med t-banen alene til Oslo sentrum! Men den gangen var det jo trafikken og alle bilene mamma hadde formaninger og pekefinger om før vi dro, ikke alle de kriminelle og narkomane, samt pøbel-gjengene som henger rundt der... De fantes ikke da.

*sukk*

Det ble visst mimring fra meg også her i tråden din, Jon, håper det var greit
Fortsett å skrive, du skriver godt og morsomt.
Krise i 60-literen.
Da jeg skulle gi fiskene kveldsmat i går kveld, så jeg tilfeldigvis bort på termometeret og fikk bakoversveis (godt gjort når jeg har måne) og hyperventilasjon de lux. I overkant av 30 grader. Nå var "rådyra gode", og lettere panisk tok jeg en av de grønne bøttene, (i dette huset er grønne bøtter til akvarium, de røde til vasking) fylte den halvfull med kaldt vann fra springen og tok et lite kjapt vannbytte. Og det var det, vannet sank til foreskrevne 26 grader og jeg fikk tilbake det gode gamle bustehue.
Ser på forum i dag at jeg er absolutt ikke alene om dette, og jeg fikk en del tips om hvordan slik skal unngåes i fremtiden.
Forrige dagen var det en liten milepæl i historien til 350-literen. Jeg tok det første innkjøpet , 50 kg. med rådasand, 0,8-1,2 mm. Og så kom tvilen for fullt, hvorfor kjøpte jeg ikke grus, var dette det riktige valget (noen som kjenner seg igjen). Har jo lest at det er enkelte planter som ikke tåler sand, og at det kan danne seg illeluktende gasser osv. Og dette gjelder bare bunnsjiktet. Hvordan blir det når jeg skal kjøpe planter, for ikke snakke om fisk. En kan jo bli spik, spenna gæ`ærn. Du trenger vel ikke å være gal for å holde på med denne hobbyen, men i enkelte situasjoner så tror jeg det hjelper godt.
Jeg er hvist ikke helt ferdig med besetningsspørsmålet i karet allikevel, har jo vingla veldig med blågurami/scalare mot discus. Så søkte jeg på 350-liters selskapskar her forrige dagen for å få inspirasjon, og der var det, et kar med både scalare og discus som fungerer veldig bra. Det var til og med samme sanden der som jeg hadde kjøpt, hvilken lettelse. Da har jeg altså et alternativ til, et discus/scalare-akvarium. Jeg syns jo at scalarer er noen praktfulle majestetiske fisker, jeg får kanskje sende en mail til den brave innehaveren av karet for å fiske litt etter (neida, ikke scalare) men hans erfaringer. Det må jo være lov å skryte av andres kar her, når navn ikke nevnes, og akvariet hans ligger veldig tett opp til det jeg egentlig er på jakt etter. Jeg trodde at scalare og discus ikke gikk sammen, men her tok jeg altså feil.
Helt til slutt vil jeg bare nevne at denn tråden er åpen for det meste, både mimring og andre ting, så lenge det kan sånn nogenlunde knyttes til hobbyen våres. Takk for denne gang.
Jon
Jon Bruce
og lettere panisk tok jeg en av de grønne bøttene, (i dette huset er grønne bøtter til akvarium, de røde til vasking)


Hehe, samme system som jeg har. Identiske farger til og med!

Jon Bruce
Jeg tok det første innkjøpet , 50 kg. med rådasand, 0,8-1,2 mm. Og så kom tvilen for fullt, hvorfor kjøpte jeg ikke grus, var dette det riktige valget (noen som kjenner seg igjen).


Ville bare si at jeg har nøyaktig samme grus (og kornstørrelse) i det ene karet mitt og er veldig fornøyd. Nå har jeg sandsnegler der, men hadde ikke det de første månedene og plantene vokste likevel. Har ikke sett noe til disse gasslommene man leser om fra tid til annen heller. Jeg har corydoras i dette karet også, og de har lange, fine barter og ser helt uberørt ut de også.

Lykke til med oppsett og valg av fisk! Skal titte innom igjen og håpe på noen bilder etterhvert
Sandsnegler?
Så sandsnegler er et godt alternativ til karet? Jeg hadde tenkt på eplesnegler, men så var jeg og titta på malayiske sandsnegler, det virker jo som et bra alternativ, fine og se på var dem også. Jaja, litt mere og gruble på. Får bare håpe at jeg slipper pestsnegler. Jeg må vel skylle plantene godt etterhvert som jeg kjøper dem inn.
Det er jo forsåvidt et bilde av 350-literen på sida mi, med plastfisker,
etter forslag/ønske av det ene barnebarnet .
Jon
Nydelige plastfisk Hehe!

Sandsnegler er absolutt et alternativ etter min mening. Noen hater de som pesten, men for min del gjør de ikke en flue fortred. Jeg ser de nesten aldri, bare rett etter at jeg har matet (de må jo sjekke om det finnes rester!) og med en gang lyset har slått seg på, siden de nok kravler oppå sanda om natta.

Stort sett lever de nedi sanda, og snur og vender på ting - omtrent som en meitemark i et blomsterbed. De formerer seg fort, så det blir nok nødvendig etterhvert å plukke ut noen. Når det er sagt, jeg fikk 50 snegler i februar, og har ikke hatt behov for å plukke ut noen enda :p

Eplesnegler vandrer oppå sanda og på glasset og gnafser alger, så disse to snegletypene har nok to litt forskjellige "bruksområder"
Blitt discusdeleier
Jeg og madammen var en tur hos DiscusGeir i går og tittet på discusutvalget hans. Vi falt pladask for noen helorange med hvitt ansikt. (Kan man si ansikt om fisk). Livredde for at dem skulle bli solgt før jeg får satt opp hjørnekaret tok jeg og bestilte 6 stk, og forhåndsbetalte en del av summen. Så nå sitter jeg i Rakkestad og er deleier i 6 discus. Da er det jo avgjort, det blir et selskaps/discusakvarie.
MEN, som vanlig når jeg kjøper fisk og planter glemmer jeg navnet på det jeg handler, så hvis DiscusGeir leser denne tråden så kanskje han kan opplyse om navnet. Kanskje et bilde også hvis det går. Vær så snill Geir .
Jeg fikk også svar på noe lurte på, gibbicepsen har det med å suge seg fast på discus om natta. Det er sikkert noen her som har andre erfaringer, men jeg tar ikke sjansen, og har med tungt hjerte lagt dem ut for salg sammen med blåguramien. Guramien har fungert som "overbefolkningsminister" og holdt 60-l. kjemisk rent for guppy-yngel.
Foreløpig besetnig i hjørnekaret blir da som følger: 6 discus, 15-20 kardinaltetra, (det går bra hvis jeg forer discusen riktig) 6 SAE-er, en liten stim med panser- maller og ancistrus, der må jeg prøve meg fram, og så blir det malaysiske sandsnegler. Jeg satt i en time og leste om andres erfaringer om denne snegla, og som vanlig er det like mange meninger om den som det er innlegg. Men det blir malaysiske sandsnegler, dermed basta.
Men trenger jeg egentlig sugemaller når jeg har andre algespisere i karet, hva med å ha eplesnegler?
Det vanskeligste nå blir jo å vente med sette opp akvariet til etter flyttingen, men for en gangs skyld får jeg la fornuften råde og smøre meg med tålmodighet. Noen ganger er den like vanskelig og oppdrive hos meg som arbeidslyst. Det gjelder egentlig både fornuft og tålmodighet . Nei det for holde for denne gangen.

Discusdeleier Jon
Har ikke så mye vettugt å komme med, men antar at diskusene skal gå i ganske bløtt og surt vann og det vil nok tære for mye på skallet til eplesneglene så de ville jeg valgt bort.

Var det denne diskusen du ble deleier i kanskje? Hvis ikke er det flere av disse trådene med andre farger som heter det samme, men nummerert oppover.
Discusen ligner veldig, men jeg mener dem jeg har bestilt var lysere i ansiktet, jaja, vi får vente og se. Men flotte fisker, det er det. Har jo sett på alle trådene til DiscusGeir selv. Som jeg sa til han i går, han er veldig medskyldig i at det ikke ble scalare/blåguramikar.
Jeg takker og bukker for tipset om eplesneglene, har sittet og lest om discus og eple/sandsnegler til øya ble røde og såre, men dette var jeg ikke klar over. Har jo sett at det er mange som har ancistruser med discus, så det er vel verdt et forsøk.

Ps. Hvordan blir man medlem i FAMBAI?

Jon

Den eneste måten å bli medlem på er å legge inn at man er medlem i signaturen slik jeg har gjort

Ancistrus og Diskus høres ikke så ille ut det. Finnes forresten andre snegler som tåler diskusvann. Tigersnegl og sebrasnegl spiser også alger og avfall på samme måte som eplesneglene. De er riktignok ikke så store og glupske som eplisene. Det eneste negative med disse er at de har en tendens til å legge masse egg overalt om de trives. Selv om det ikke kommer noe ut av de (de må klekkes i brakkvann) så er det ikke spesielt vakkert med alle de hvite prikkene overalt.

Tror nok ikke du kommer til å angre på diskuskjøp. Dette er jo fisk som mange bruker år på å drømme om å holde så du har jo gjort det store ved å hoppe på drømmen med en gang
Hei hei=)
Kjekt og lese igjennom tråden din, kommer til og følge med framover i denne tråden=)
Det er lørdag ettermiddag, begge jentungene er borte og madammen tar en fortjent middagslur. Var på båttur i Oslofjorden og ble servert masse frisk luft og reker/mineralvann. Neidda, rekene kom defenitivt ikke fra AF, men det hadde jo vært helt rått å hatt et saltvannsakvarie med store grøndlandsreker.
Men roen har senket seg i huset, og det blir tid for ettertanke.
Jeg får bare ta 60-literen i dag. Jeg måtte for et par mndr. siden kjøpe et nytt filter til 60-l. den lille og elendige Eheimpumpa som fulgte med karet hadde rett og slett ikke kapasitet nok. Valget falt på en aquaballpumpe fra samme produsent. Etter en liten oppklaringsrunde i AF, så valgte jeg og la begge pumpene gå samtidig.
Det fungerte veldig bra til i går. Da jeg tok det ukentlige vannskifte og en lettere slamsuging, så oppdaget jeg at den eldste pumpa hadde tatt kvelden.
Da kjønte jeg et av poengene med at veldig mange har to pumper. Jaja, man lærer noe nytt hele tiden. Det geniale med aquaballpumpene er at dem kan bygges ut etter behov, så for de spesielt interreserte så kan jeg jeg si at jeg oppgraderer pumpa fra 2208 til 2210. Dette gjøres med at jeg rett og slett setter på en etasje til, komplett "upgrade kit" med filter. Hvis det viser seg at det ikke er nok, kan jeg legge på en etasje til, genialt. men der stopper det, karet mitt er ikke så høyt, og aquaball anbefaler at hele pumpa skal ligge under vann, slik at luftinntaket stikker over vannet som et periskop.
Som jeg har nevnt tidligere så har jeg lagt blåguramien og de to gibbicepsene ut for salg, mulig jeg prisa for høyt, men jeg syns ikke at 75 kr for 2 gibbicepser 9 og 12 cm, og 40 kr. for en blågurami på 11-12 cm er dyrt.
Det var jo litt prutningsmonn der også. Men som et godt tilbud til dere som leser i tråden min, skal jeg etterpå slette salgsannonsen, og den første som skriver her i denne tråden at vedk. vil ha fisken, skal få dem samlet for 1-EN
båtis ved avhenting selv, hvis jeg må levere dem , kun et tilbud i østfold, tar jeg en kjøregodtgjørelse på 1 kr. pr. km pluss 1 båtis, og selvfølgelig, jeg sender ikke.
Jeg skreiv også at blåguramien fungerte som "overbefolkningsminister", den jafset i seg guppy-yngelen nesten fortere enn dem kom, men den har tydeligvisvis blitt matlei, for nå har jeg 6 yngel som svømmer rundt. Har sett dem i 3-4 dager. Og der oppdaget jeg noe rart, ved bytte av FF mot hunnguppyer så fulgte det med en liten hangyppy som var blå den bakerste halvdelen av skroget. Den vokste seg stor og ble veldig forelsket i hunnene. Hele dagen så svømte den forelsket etter hunnene, ingen spesiell, så den var litt av en "rundbrenner". Den ble rett og slett så forelsket at den døde, stakkars liten. En morgen var den borte, jeg løftet på røtter, steiner, slott og alt som var i karet, har heldekkende deksel så den kan ikke ha hoppet ut, men guppyen så jeg ingen steder. Er jo ikke den første som har opplevd det.
Men gjett hva som svømmer rundt i karet nå, jo en bitteliten guppybaby hvor den bakerste halvdelen av skroget er blå. og det nesten en mnd. etter at guppyen døde. De to andre hannguppyene mine er gule, så det er vel ingen tvil om farskapet. Hvis den guppyen lever opp, vil den automatisk få heltestatus og få gode dager til den vandrer inn i guppyhimmelen. Ja dette får holde for i dag, takk for at dere lest.

Guppybestefar og discusdeleier Jon
Nye utfordringer
Det er sønda formiddag og resten av huset sover. Har virkelig overgått meg selv i dag. Jeg har vært inne på internett og bestilt noen nye filterinnsatser til Juwel-filteret til det vordende diskuskar. Og det i fra Tyskland.
For å forklare bragden må jeg nevne at den yngste datteren til madammen er snart ferdig med 5. klasse og er betydelig bedre enn meg i engelsk. Mine kunnskaper om datamaskiner er på nivå med hjernekapasiteten min, jeg greier å bruke ca. 10% av kapasiteten til begge deler. Jeg skulle så gjerne ha lagt inn en aktiv link her om hva jeg har bestilt, men jeg skjønner ikke bæra av det kunststykket.
http://www.aquaristikshop.com/cgi-bin/neu/webshop.pl?f=NR&c=432020+*+432021+*+432022&t=temartic_e&userid=XRTjpuJmIh6yIWAITD6cJzBgb2NCv6fZNCj.
Hvis dere gidder å skrive inn denne adressa, så tror jeg at dere ser hva jeg har bestilt. Men jeg var jo veldig skeptisk til å bruke visakortet til utlandet, jeg kvier meg jo veldig når jeg bestiller togbilletter gjennom nettet. Jeg er vel håpløst gammaldags på enkelte områder.
Jeg er jo veldig spent på disse innsatsene, dem skryter jo at filterkapasieten øker voldsomt, og kanskje jeg slipper alt sølet som jeg leser at enkelte har ved rengjøring av filteret.
Jeg bestlte samtidig "upgrade kit" til aquaballfilteret, under halv pris i forhold til Norge.
Men det er andre som har handlet slik før med suksess, så det går sikkert bra for meg også.
Helt til slutt lurer jeg på en ting, spiser platy guppy-yngel? Det virker ikke som jeg blir kvitt blåguramien, og hvis yngelen skal overleve tenkte jeg og få noen av dem over i platy- karet til jentungen.
Dessuten så må jeg bare nevne at søsteren min har et komplett 110 liters møbelakvarie som jeg kan få gratis hvis jeg henter det selv, hun bor i Kongsvinger. Da kan det jo bli et scalare/guramikar allikevel, Dvergscalare og dverg-gurami bør jo passe i det. Og jeg som absolutt ikke skulle bli rammet av litersyken, men felles kjebne er s jo som skjen felles trøst. Men trenger jeg egentlig trøst fordet at jeg skaffer meg et kar til? Ja, dette for holde for denne gangen, men husk og tenk litt på gibbiceps/blåguramitilbudet mitt, se det forrige innlegget mitt. Takk for nå.
Jon

kuult at du begynner med diskuser, vi trenger flere i indre østfold som driver med ferskvannets konge.
Eplesneiler går fint i et diskus karr det, jeg har det selv jeg.
PH ligger på ca 7 i karret mitt.
Har selv både ancistruser, l102 og L116 sammen diskusene mine og har hatt det i flere år, aldri opplevd at noen av mallene har skadet diskusene.
Har du lyst og tid, så er det bare å komme til mysen og titte på diskuser.

Gratulere så mye med deleier skap i 6 diskuser.
Ikke tvil, en diskus som har fått stellet den krever i oppveksten, er helt klart ferskvannets"konge".
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap