Ken sin egen "blogg" om mine karr, både ferskvann og saltvann.

Først en kort presentasjon av meg selv.
Er en mann på 38 år som begynte med akvarium på "gutte"rommet mitt i en alder av 7-8 år og holdt på med karr fram til jeg ble 18-19 år og hadde en lange pause før jeg startet opp igjen for ca.5 år siden-så det er min "formelle"akvarie utdanning.

Min største interesse i ferskvann er sør amerikanere, og da først og fremst diskuser, altumer, scalarer og noen få L maller(L66 og L134 er mine favoritter).

Har endel karr i huset mitt nå, men kommer først og fremst til og fortelle litt om karrene som står i stuen min.
Hoved karret er et 660 l akvarium, med målene 200 cm x 55 x60, jeg liker lange karr.
I det karret går det hovedvekt på diskuser, scalarer og L maller.
Jeg har brukt i overkant av 4 år på og bygge meg opp en stamme av sunne, friske og ikke minst store diskuser, er utrolig kresen når det gjelder diskuser-for etter endel kjøreturer og besøk rundt om i Norges land så blir jeg ikke impornert når jeg ser snittet på diskusene i det norske hjem(mye middels og dårlige fisker).
660 l min begynner nå og bli stapp full og har et 300 cm karr på "tegne"brettet, men når det proskjektet starter er litt uvist pga store forandringer i livssitvasjonen.

Har også drettet et kull med diskuser, beholdt kun 3 stk selv og i dag er de fra 18 cm til rett over 20 cm, noen riktig store og "feite"beist som jeg er super stolt av.

Har også nettopp investert i et Heckel parr som jeg også seff skal prøve og drette, disse går nå i et karantenekarr sammen 4 stk Altumer(som jeg også drømmer om og drette).

I TVe stuen står min andre lidenskap innen akvarium, et 330 l saltvann som jeg startet opp for ca 1 år siden.
Saltvann er like myte omspunnet som diskuser, dvs at det er super vanskelig, noe jeg mener er kraftig overdrivet.
Men akkurat som med diskuser så er det enkelte grunnleggende saker og ting man BØR gjøre for og lykkes og innen saltvann er det knall vannverdier og 100% stabile, da koraller tåler dårlig forandringer i vannverdier.

Her kommer noen bilder av diskuskarret, BB-karret og saltvannskarret.
Bildene er ikke av beste kvalitet, men det kommer flere etterhvert-litt dårlig tid nå.
Stim på 70 -80 glødebåndstertra:)
Har jo før hatt en stim på 200-300 stk kardinaler, men de var for små når jeg fikk de så fleste ble mat for diskusene på under et halvt år(er igjen 14 stk), men disse få kardinalene passer så godt sammen den relativt store stimen glødebåndstetra.
På denne første kvelden stimen er i karret så stimer de langt bedre enn kardinale gjorde den første dagen(de vimset sammen grupper på 5-15 stk så de ble et lett bytte)-så spent på om disse har et litt tøffere "gemyt"en kardinalen-det virker slik nå ihvertfall.
Og disse er også større en kardinalen var, så kanskje det går bedre nå-dyrt mat og sette inn slike mange ganger i året.

Men det ble ihvertfall vakkert.
flotte kar du har.
Blir spennende å lese fremover.
Takker så mye, er okei og høres andres mening-moro og utfordrende hobby dette, men er utrolig morsomt når systemet/karrene har godt i mange år og er stabile.
Eneste skummle er litersyken-har drømmen og ikke minst perfekt plass i den ene stuen til et 3 meters karr, men så er de dem kronene da.
3 meter med diskus.. steike det hadde vært noe det.. Min mann sier jeg ikke får kjøpe noen nye kar før vi har flyttet.. bla bla bla liksom.. Ham mente vi skulle flytte hele akvariet ned i kjellern når vi skulle ha visning på huset.. HAHA lykke te sier jeg

Skikkleig flotte kar du har Saltvann ja.. Det vil jeg ha og, men har aldri vært bortig det før.. Så vet ikke om jeg tør.. Han vil ha norskt saltvann, Det er nok enda værre å få til..

Gleder meg veldig til å se hva du får til med de Heckel paret ditt. De ser riktig så flotte ut Skal du ha de sammen med oppdrets diskus eller skal du ha de for seg selv?

Uansett Lykke til
Takk takk Bente-Bent-Heckelparret skal med tider og stunder gå sammen med oppdrettsvariantene mine, men først og fremst så blir de gående i BB-karret, drømmer jo om yngler på disse.
Ja det blir veldig spennende. Er de veldig redde? Jeg holdt på og kjøpe meg noen heckel for non mnd siden men har aldri holdt den ville sorten diskus. Så jeg lot vær etter litt gjennomtenkning. Men det kommer nok det og en dag

Jeg har noen diskus som la egg i det karet med alle de andre diskusene, men etter at jeg flyttet de er de bare over nervøse.. Har du en liten anelse på hvor lang tid det tar før de roeer serg..?? Får litt vondt av de jeg, de ser så sykt skremt ut. Tror ikke de likte å bli flyttet, men jeg kommer aldri til å få opp yngel i sammen med alle de andre heller..

Det blir utrolig spennende å se om dine begynner å legge noen egg. Gleder meg til å følge med denne traden
Nei mine er faktisk ikke nervøse, men har jo hatt diskuser som er nervøse når de kommer mi et relativt åpenkarr og det kan gå fra noen dager og i værste fall uker/mnd før de blir vant til det og ikke er4 nervøse.
Værkern heckelparret eller altumene er nervøse, de svømmer rundt i karret og er noen utrolig matvrak, både heckelparret og de 4 altumene spiser som bare det-og jeg mater på, vil jo ha de så store som mulig.
Senket PHen idag med 0.5, ned til 6 og ser stor forskell på heckelparret, spesielt hannen har farget ut mye mere, blå fargen begynner og blir fremtreden nå på Blue face heckelparret.
Altumene står i utblåsningen fra en fluval 4+, så de liker virkelig strømninger, ihvertfall når de er små.
I kosten så blir de oksehjerte, røde myggiser og Tetra diskusbits, dette er mat som både heckelparret og altumene spiser, de får ihvertfall mat 3 ganger om dagen, noen ganger 4, men er jo ikke mye de får hvergang da, bitte litte grann.

Hadde besøk fra Askim i dag, et hyggelig parr som skal begynne med diskuser, de var og hentet noen liter med filterguffe her, for og "speede"opp farten på innkjøringen av filtrene dems, bestandig morsomt og ha besøk av folk med samme interessen, kan snakke om diskuser,scalarer og Noen L maller i timer jeg.

Så fikk jeg jo vist fram "hoved"interessen min-diskuskarret, bestandig okei og få tilbake melding om hva andre synes om diskusene dine.
Vannbytter i bb-karret.
Har nå 6 stk fisker som går i BB-karret mitt(heckelparr og 4 stk altumer), disse har nå godt her i heckelparret i 12 dager og altumene i 9 dager, de går i praziquantel vann for avlusning.
Men bytter jo 20% vann hver andre dag og da er det utrolig viktig og til føre like mye medisin som man tar ut, så jeg måtte investere i en vekt(som vanligvis blir brukt i helt andre bransjer), den er nøyaktig ned til 0.1 gram og slik må det være når man driver med pulver medisin som skal doseres helt nøyaktig.
Så har nå veid opp og leget striper på en plate(minner om cola striper for de som har sett det, på film seff).
Så når jeg har vannbytter på 20% så må jeg ha oppi 20% av medisinen igjen, cdette er viktig pga at doseringen/mengden medisin i vannet skal være konstant, eller så har den ikke den virkningen den skal ha.
Men disse fiskene virker jo friske, ihvertfall ang innvendige parasitter-så dette går til seier.

Gleder meg som en unge til og få flyttet altumene over til 660 l, sammen store diskuser og scalarer.
Altumene har for tøft gemytt til og gå 4 stk i et åpent BB-karr, det er spesielt en av altumene, den største som har et tøft gemytt mot de andre, den jager og jager, men heldigvis så går det ut over alle de 3 andre og ikke bare en av de, for da hadde det vært store problemer for den, men regner med det løser seg når de kommer i stor karret, for der er det mange hjemmesteder og fisken kan ikke ha full oversikt i det karret.
Og så er jeg utrolig spent på hvor mye større altumene kommer til og bli i forhold til en VF scalare som jeg har(den såkalte Peru"Altumen"), den er fullvoksen og stor, men bør jo etterhvert bli en små fisk i forhold til altumene-så dette blir spennende.
Flott dette 660l din Ken,og er spesielt begeistret for sammensettningen i karet med discus maller og scalarer helt konge.
Blir det ikke mye drit på bunnen med alle disse mallene? går med sammen tanken selv, har noen l-333 og l-144 eg kunne tenkt meg å ha oppi med discusene.
Men uansett kanon tøft kar du har.
ctammer
Flott dette 660l din Ken,og er spesielt begeistret for sammensettningen i karet med discus maller og scalarer helt konge. Blir det ikke mye drit på bunnen med alle disse mallene? går med sammen tanken selv, har noen l-333 og l-144 eg kunne tenkt meg å ha oppi med discusene. Men uansett kanon tøft kar du har.


Takker så mye for denne fine tilbake meldingen om 660 l min.

Har jo over 20 stk L maller på bunnen av dette karret og det er faktisk ikke noe synlig dritt på bunnen, men det har vel endel og gjøre med at jeg bruker sandsneiler og kloreker på bunnen-de er utrolig flinke vaktmestere.
Tilsammen så er det nok 100 stk reker på bunnen, fanget opp 40 stk her om dagen og ser at det er plenty igjen.
Denne sammensettningen har fungert i flere år nå-så denne sammensettningen kan jeg virkelig annbefale.

Men som sagt det er dyre sammensettningen som er viktig, man må ha noen som ryder opp over alt i karret der diskusene og andre fisker ikke kommer til og da er sandsneiler og kloreker yppelig(for det om det blir feil ifølge bio toppen), men poenget er jo og ha et vakkert karr som fungerer uten at man må ha hendene oppi karret flere ganger i mnd, må man det da er noe feil i sammensettningen(min mening og erfaring da).
Eneste jeg gjør med dette karret er og bytte vann, reingjøre filtrene en sjelden gang og skrape frontruten for litt grønn alger en 3-4 ganger i året.
Mere jobb er det ikke med et velfungerende stort karr.
Karret har aldri vært slamsuget de 4-5 årene det har vært i drift, og ingen synlig dritt på bunnen.
Kommer oppsett av 180 liter snart
Spennede å lese og lærer mye så langt.
Skal snart sette opp en 180 liter.
Er usikker på hva jeg skal ha oppi, men kanskje dvergscalare(står min 200l i basen!?), Sommerfuglciklide(antall?), otto, mine flekkete pansermaller og en tetra art. Har lage egen tråd om dette og link under til denne da det virker som om du har veldig god peiling.Espen
Black_Flys
Spennede å lese og lærer mye så langt. Skal snart sette opp en 180 liter. Er usikker på hva jeg skal ha oppi, men kanskje dvergscalare(står min 200l i basen!?), Sommerfuglciklide(antall?), otto, mine flekkete pansermaller og en tetra art. Har lage egen tråd om dette og link under til denne da det virker som om du har veldig god peiling. [URLBLOCK1] Espen


Takker så mye.
Har selv voksene lopoldi"dvergscalare"i et 180 l karr og det er mer enn stort nok for den fisken, jeg har 3 stk, ett ypperlig valg spørru meg, de er litt hissige, men en utrolig flott fisk.

Vett ikke hvor lenge jeg "tørr"ha altumene i karrantenekarret/BB-karret-de får ofte for seg at 3 stk skal jage en av de og den får virkelig gjørt seg-så tror nok de trenger et stort karr med masse hjemmeplasser, slik at ikke alle altumene ser de andre altumene med engang, da kommer innstinktet fram-de er langt hissigere en VF scalarer og de diskusene jeg har, så blir spennende og se hvordan adferden dems blir i 660 l.
Alle fiskene i BB-karret virker fortsatt friske og raske og har kraftig matlyst.
Heckelparret farger mer og mer ut for hverdag, spennende og se hvor BLÅ de egentlig blir.
Fy søren, Ken, flotte kar og fisk du har! -Sikle...
Takker så mye, veldig okei og høres andre mening, spesielt når de liker hva de ser.
Har jo brukt endel år på innredningen og fiskesamensettningen og moro når andre også liker det-positv feed back er jo bra for selvtiliten.

Alle kan nå målene sine innen størrelse på karret og fiskene man vil ha-bare man bruker tolmodigheten, så får man tak i absolutt alle typer fisker-som sakt så har jeg nå brukt over 4 år med og få tak i de fiskene som er drømmefiskene mine-både på bunnen og ellers i karret så har jeg akkurat de artene jeg har drømt om.
Har kostet både masse tolmodighet og "masse"kroner, så akkurat på det punktet så er det godt det går noen år mellom hvergang man skal kjøpe seg flere individer som koster flesk-ellers så hadde ihvertfall ikke jeg hatt råd.
Tørr så vidt regne ut hva dette har kostet meg i kroner, men det er verdt hver eneste kronne-kunne ikke fått noe like fint møbel til kåken en et lekkert møbelkarr, det slår allverden malerier og andre bilder og annet "stærsj"man kan kjøpe til pynt.

Degilig at akvarium sessongen atter en gang har startet-denne høsten brenner jeg virkelig for hobbyen-moro og dra litt rundt og høre andre folks/klubber sine meninger og ikke minst utrolig moro og treffe masse folk med den samme interessen.
Nye bilder av heckelparret mitt.
Nå har Heckel parret så smått begynt utfargingen, det blå kommer mer og mer.

Bilde 1. Hannen er øverst og hunnen nederst på bildet.
Bilde 2. Hannen.
Bilde 3. Hannen til venstre og hunnen til høyre.

Ser man på disse i forhold til de første bildene som viste et "mølspist"heckelparr, så ser man nå at de har funnet seg bra til rette og begynner og farge ut, blå fargen blir mer og mer markert, er jo spent på hvor mye blå de egentlig blir.

De går nå i ph 5-5.5 og dette fungerer ypperlig.
De blir foret 3 ganger om dagen, med røde myggiser, oksehjerte blandet med spinat oh tetra diskusbits, favoritten er uten tvil oksehjerte, men de spiser som sagt alle 3 for variantene jeg bruker nå.
Fant død ancistrus sp.
Igår fant jeg en død hann ancistrus sp. i hovedkarret mitt, hvorfor den døde er umulig og vite, alle de andre dyrene/fiskene ser bra ut, så får ikke noe panikk av og finne en død voksen malle.
Driver og skal fange ut ancistrusene i 660 l, skal bytte ut oppdrettsvarianten med L144, og tror jeg kun har en hunn igjen i 660 l, så hun må jeg prøve og fange en kveld når hun henger på glasset, ellers så er mallene umulig og fange i et såpass stort karr med massevis av røtter, må rasere hele karret da, noe jeg seff ikke gjør.
De tre TTT er viktige i denne hobbyen"Ting Tar Tid".

Ellers så er jeg utrolig spent på hvordan de 4 stk Altum scalarene mine vil trives sammen de store "beista"jeg har av diskuser, VF scalarer, og andre store scalarer, håper de vil finne sin plass i hovedkarret, noe jeg tror de vil finne, for de har jo litt av et tempramang.
Etter hvert så vil vel min fullvoksen VF Peru scalare"peru altum" bli en små gutt samenlignet med ekte altum-er så spent på hvor stor forskjellen egentlig vil bli på de.
Fra ph8 i springen og ph6.5 i karret-ypperlig.
Når jeg startet med diskuser for endel år siden så brukte jeg syre for og få ned phen til diskus nivå-i mysen her er phen8 i springvannet og jeg vil helst minimum ha 7 i 660 l med diskuser og andre sør amerikanske fisker som liker ph på 6-6.5.

Etter at 660 hadde vært i drift en stund så begynte phen og synke, en naturlig prosess i et karr som begynner og bli skikkelig innkjørt.
Så fra ph 8 i springen så er den stabilt på 6.5 i diskuskarret.
Driver og senker den bitte litte gran, bare for og gjøre innsettningen av altumen lettest mulig for fisken, så skal senke phen i 660 ned til 5.5-6 og til det så bruker jeg tropefisk sin egen produserte ph minus, som kjøpes i småkanner og er veldig sterkt i forhold til naturlige ph minus greier.
Har brukt denne syren i 4-5 år og har ikke merket noe negativt med den, men man bør vite hvor mye man skal bruke av den, og det er ikke noe lurt og begynne og mikse i karret, det er noe man gjør i bøtta/dunken før man tilsetter vannet i karret.

Gleder meg som en unge til de små altumene skal flytte fra avlusnings/karrantenekarret og over til 660l, tror nok det blir bra for altumene, da de har et tempramang som gjør at de i et BB-karr jager de andre i samme art, så da tror jeg et mye større karr innredet med masse røtter=hjemmeplasser så tror nok de finner seg fort tilrette.
Er utrolig spent på hvordan 4 stk altumer vil påvirke stimen av voksene scalarer, har jo 5 fullvoksene og 2 svarte ungfisk som også begynner og bli store nå, men altumen har jo et mye hissigere tempramang enn disse, så derfor tror jeg de vil "overleve"kampen om mat, for til syvende og sist så er tilgangen på mat alfa og omega i et eller fungerende akvarium, derfor mater jeg ihvertfall 3 ganger i karret (660 l)dette fordi jeg har en meget stor belastning av fisker på karret/filtrene-også en grunn til at jeg kjører 3 utvendige bøttefilter på karret.
Når man har fisker i alle nivåer i karret og alle størrelser ja da er matingen utrolig viktig, slik at alle får mat.

Beste rådet jeg kan gi er og start med så store filtre økonomien Deres har råd til ved oppstart av karr med litt størrelser, tenker da på karr fra 200 l og oppover.
Jo råere pumpe/r jo flere fisker kan man ha, og ofte så roer en fisk seg viss de går relativt tett i karret.
Diskus stimen min fikk ihvertfall en annen "oppføsel"jo tetere de går i karret, men må jo bruke "fornuften"da, engang så er karret fullt(slik som mitt er nå-ikke plass til noen fisker mere nå-litt trist, men også deillig).

Så nå framover så vil jeg prøve og konsentrere meg om og drette diskuser og se om jeg kan få noen kull. Gjerne av hecklene, men for og være seriøs så er det vell oppdretts varianten det er mest sansynlig at kommer(vis det kommer noen yngler i det hele tatt da).
Heckel parret farger ut som bare det:).
Her kommer noen nye bilder av Heckelparret som farger ut mer og mer for hver dag som går, det blir bare vakrere og vakrere.
Her kommer noen nye bilder.

Bilde 1. Hannen fra venstre, som man ser så er hannen mye mere fargerik enn hunnen, men det er jo relativt vanlig blandt mange fisker da.

Bilde 2. Hannen, viss man ser så går den bakerste stripen på diskusen igjen både i finnen på ryggen og finnen under, det er kjempe stilig når man ser de "live".

Bilde 3. Se så høyreist denne lille Altumen er, tenk det synet når den er utvokst.

Desverre så har jeg kun et mobil kamera, derfor er ikke bilde kvaliteten av det beste, men gir jo et inntrykk da.

I dag har heckelparret gått i avlusnings vann i 17 dager og altumene i 14 dager-kuren skal vare i 21 dager, det vil si at heckel parret får en 3 dagers lengre kur da, siden de kom i karret 3 dager før altumene og altumene er de som skal flyttes til 660 l, de hart nå 7 dager igjen av avlusningen.

Alle de seks nye VF fiskene som går i avlusning er friske og raske, de spiser faktisk alt jeg tilbyr de og det imponerer meg masse.
Hei igjen Ken
Bestandig gøy å komme på besøk hos deg å se utviklingen på fiskene dine. Jeg kan jo bare bekrefte at Heckelparet ditt er mye finere enn det mobilkameraet ditt gjengir. Altumen ser riktig fine ut også. Med dine kunnskaper og tålmodighet med karantenekar bør jo dette bli bra. En kan jo bare håpe at det blir noe egglegging i løpet av høsten

Jon
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen