Ikke akkurat akvarist....

At jeg skulle starte en tråd på et nettforum, ville gitt skyhøye odds, om nå noen skulle vært interessert i å lage et veddemål om det. Det begynte med at jeg trodde på et liv igjen etter å vært gjennom en tøff kreftbehandling sommeren og høsten 2008.

Jeg hadde et gammelt 230 liters kar stående på høykant i garasjen, der det var blitt forvist for snart 10 år siden. Etter hvert som tanken slo rot, tok jeg noen turer innom Dahls Dyrerike, for å se om jeg virkelig mente alvor. Det gjorde jeg, og etter å ha diskutert saken gjennom med min kjære, kjøpte jeg i januar 2009 et 530 liter Akvastabil med utstyr og bakgrunn for plassering i kjellerstua som vi allikevel aldri bruker mer.

Som flere andre her på AF synes jeg det er morsomt å finne egne løsninger samt sette dem ut i livet, og det gir denne hobbyen god anledning til. Kjellerstua ligger vegg i vegg med et vaske/hobbyrom og det ga mulighet til et slags halvautomatisk vannbyttesystem. Karet ble levert med overløp, dette ble koblet til 32 millimeter avløpsrør som ble ført gjennom veggen og til sluket i vaskerommet. Motsatt vei la jeg en vanlig hageslange koblet til 3 stk 55 liters plastdunker fra CO. Jeg må manuelt fylle vann i dunkene med en bit hageslange montert på en egen kran og det er gjort på godt under 10 minutter.

Ved vannbytte legger jeg slangeenden i karet, åpner kranen og dett er dett! En 4 dunk fikk ikke plass i nødvendig høyde, og når vannet derfra skal brukes, pumpes det opp i et av de tre etter at de er tømt og renner videre til et av karene.
Karet ble innkjørt med salmiakk, Salmi fra Lilleborg og det øverste bildet viser hvordan så det ut sommeren 2009.

For ikke å gjøre denne delen av historien altfor lang, nevner jeg bare at jeg nå har i alt 5 kar, det store hvor det nå går en gruppe viltfanget Mikrogephagus ramirezi og en gruppe Østen-oppdrett (ikke Electric blue!) av samme, til sammen ca 20 stk. Den gamle 230 literen som har fått ny silikon er et rent selskapskar, et nytt 160 liter helglass huser to par Apistoer hentet hos Tom C samt 6 stk yngel som nå er rundt en cm og et 54 liter Waterhome hvor det bor 8 C. Sterbai. Dessuten et gammelt, lite pent kar på 150 liter delt i to deler. Den ene delen står klar som karantenekar, den andre skal etter hvert brukes for å filtrere vann gjennom torv for å få naturlig surt vann slik Tom C. har beskrevet i et innlegg på AF.
De to nederste bildene viser 160 literen og 230 literen slik ser ut, eller rettere sagt, det så slik ut inntil for 3 uker siden.

Mer i neste innlegg.
Vil bare ønske deg velkommen "tilbake" til livet og ønsker deg all lykke videre etter kreft behandlingen din, har selv familie medlemmer som har hatt kreft, en ble kurrert, han andre ble ikke det.

Fantastisk fine bilder av akvariet ditt og etter inlegget ditt vil jeg bare si at du har virkelig satt opp et magiskt senter for vannbytter, skulle ønske jeg hadde det like enkelt. Fremdeles bøtte bæring på meg. Cabomba'ene dine ser helt fantastiske ut, og heleheten på akvariene dine ser meget naturlig ut.
Ønsker deg all lykke videre med akvariene dine å håper på å høre mer fra deg på AF.no selv om oddsen var høy for at du ikke skulle være her =P
Flott å se at du har flere *krefter* igjen etter kreften.
(høhø. Jada, det er egentlig for tidlig på kvelden til såpass platt humor.)

Alltid bra med en til DIY'er. Liker selv å ordne litt sære løsninger iblandt.

Har forresten et tilsvarende lysarmatur som du har på de to minste akvariene dine. Tror ikke det står i instruksjonene, men det er mulig å henge dem opp i taket om du ønsker det. På toppen av dem er det et spor, og nedi det er det to plastdingser som kan vippes opp og som låses i posisjon. I så fall kan du også skru ut noen skruer som gjør at festene ikke kan dras helt ut og ta dem av. Resultatet blir et "lettere" og mere elegant armatur.
Litt mer om tilstanden i akvarierommet og utenfor.
Først, takk for hyggelige kommentarer og tips.

Det øverste bildet viser ”vannlageret” som inngår i vannbyttesystemet. Fra dunkene går det normalt en slange gjennom veggen til høyre inn til akvariene.

Det neste bildet viser hvor akvariene sto og slik det nå ser ut i rommet. De hvite avløpsrørene tar i mot vann fra overløpet i karene. Ved slamsuging legges heverten i rør nummer to hvert sted.

En lekkasje i returslangen fra filteret til det store karet førte til at hele gulvet måtte brytes opp. I utgangspunktet er det jo dumt å plassere nær 1000 liter vann på et tregulv. Det får jeg nå en mulighet til å gjøre noe med ? ! Men først måtte alle karene ut. Flytting av akvarier har vært tema på AF flere ganger. Ettersom mine sto på ulike ”fundament”, måtte jeg tilpasse metoden til det enkelte kar og kunne ikke bruke en felles løsning. Mer om dette i neste innlegg (får ikke med flere enn tre bilder i hvert innlegg).
Flytting av akvarier
For 530 literen bygde jeg en slags vogn av to langsgående 2”x5” og tre tverrgående 2”x4”. På den fremre tverrbjelken festet jeg to nesehjul beregnet for tilhenger og på den bakre to svingbare trallehjul. Disse bjelkene ble gjort klare til å bli festet til de to langsgående med bolter, men før jeg kunne feste dem, måtte de to langsgående bjelkene jekkes opp, med akvariet oppå. Viktig!: bjelkene må ligge helt inntil bena på Porsabordet, under de tverrgående profilene, ellers vil plastkryssene ryke. Jekke opp litt foran, legge under plankebiter, jekke opp bak og legg under plankebiter osv. inntil nødvendig høyde for å kunne skyve på plass de tverrgående med hjul og bolte dem. Dette trillet enkelt til midlertidig plass. Karet står nå ”på egne ben” med vogna på plass under for turen tilbake når gulvet i kjellerstua er ferdig.
230 literen sto på en ramme av 2”x4” og denne løftet vi opp (vi var to til selve flyttingen) med et enkelt kubein og la en 30 millimeter rundstokk under. Vi skjøv karet med ramme litt fram og la under nok en rundstokk. Slik fortsatte vi å trille og flytte til sammen tre rundstokker til vi hadde karet der vi ønsket. Nå står det på disse tre stokkene til det skal trilles tilbake. På denne måten flyttet vi båter i min barndom (tykkere stokker!)
160 literen som står på et forsterket skrivebord (kjøpt på Fretex for kr 50), bar vi på plass.
Alle karene ble først tappet kraftig ned, det store til bare ca 5 cm vann over sanda. 30% av vannet tok jeg vare på og fylte på igjen etter at karene var på plass, sammen med lagret vann og litt nytt. Som bildene viser, har jeg ennå ikke fylt helt opp, det gjøres i løpet av helga.
Første prioritet nå er å hugge opp og kjøre bort resten av pusslaget på gulvet, rette av med fin singel og isolere samt legge varmekabel. Deretter skal det støpes nytt gulv (jobb for proffene med utstyr) og etter noen uker tørk skal jeg legge granittfliser. Da har vi et gulv egnet for akvarier!
Den flyttemetoden var jo genial.

Så på bildene først og tenkte at du hadde hatt masse flaks siden det hadde gått bra med halvfulle kar. Men du hadde tydeligvis tappet ned endel mere.

Gulvplanene høres veldig bra ut. Dersom det er mulig, kan du kanskje få lagt inn en liten helling til et område som tåler vann godt, slik at om noe skulle skje, så kan du samle opp vannet der. Enda bedre er selvsagt sluk, men om det ikke er der fra før, kan det fort bli et stort prosjekt.
Jeg syns også den flyttemetoden var genial Brukt siden faraoenes tid, stokker som ruller. Men å flytte akvarier med den metoden har jeg aldri tenkt på en gang.

Fortsett gjerne med bilder etterhvert som det går fremover med det nye gulvet! Skal du ha membran under granittflisene?
Hyggelig med gode kommentarer. Takker!

Jeg hadde i utgangspunktet ikke tenkt å følge noen våtromsnorm på gulvet, men det kan nok være en ide å snakke med mureren om dette. Gulvet her blir liggende lavere enn gulvet i resten av kjelleren, vaskerommet unntatt, så det er ingen fare for at vannsøl skal spre seg til andre rom og gjøre skade. Selve gulvet vil bestå av materialer som tåler vann. Det er også mulig å bore hull i veggen helt på gulvnivå og legge ev avløpsrør til vasjerommet og sluket der, det er bare 1,5 meter fra veggen med det største akvariet.

Ellers kommer jeg nok til å lage understell til det store karet også slik at det kan trilles på rundstokker istedenfor en vogn som jeg var nødt til å bruke nå. Billigere, solidere og funket superbra. Det kan jo hende at det skal flyttes på en annen gang også, selv uten vannproblemer.
I mellomtiden får jeg ta en tur til CO og kjøpe slanger som kan kobles til overløpsrørene på de tre største karene og fram til sluket slik at jeg enkelt kan skifte vann der de nå står, uten å søle!!

Er ferdig med å slå opp all murpussen, gjenstår bare å bære et knapt tonn ut i bøtter og kjøre på fyllinga. Deretter bære noen hundre kilo fin singel ned igjen for avretting. Kjøpte vannsag med diamantblad i dag for kutting av granitten. Hadde en liten sag fra tidligere flislegging av bad, men disse flisene blir for tøffe for den. Onsdag skal jeg til kontroll på avd. for kreft og blodsykdommer på sykehuset i Fr.stad. Passer på å hente Jackopor isolasjon samtidig. Mureren kommer om en drøy uke, hvis jeg får tak i elektriker i mellomtiden. Skulle hatt krefter som for 3 år siden, da hadde dette vært bare en lek, nå er det slitsomt i tillegg..

Dersom slangen kun skal brukes til avtapping, og ikke stå under trykk, kan det kanskje være en ide å dra til BT istedet.

Mitt lille motto er "Har de det ikke på CO eller BT, så er det ikke verdt å ha."
Selvsagt, Biltema! Takk.

Nå er 2,5 tonn gammelt murgulv meislet opp, båret opp i bøtter og levert på fyllplassen. Bildet øverst viser restene av den gamle pussen. Jeg har gjort enn tilsvarende jobb tidligere, med hammer og meisel. Det var over 30 år siden, og nå er det definitivt siste gang!
Den gamle råstøpen er rettet av med stensand og isolert med et lag Depron 3 mm plater samt 3 cm Jackopor 150. Armeringsjern er lagt ut og oppå dem har jeg lagt armeringsmatter, 5 mm som jeg har klippet opp i biter på 200x90 cm for å få dem ned i kjelleren.. Dette er ikke for å armere flytbetongen som skal pumpes inn i rommet, men for å ha noe å feste varmekabelen til. Armeringsmattene måtte ellers hatt så store overlapp i forhold til størrelsen at det ville vært svært upraktisk. Betongen som skal brukes leveres ferdig armert med fiber som gir en fullgod armering.
I neste uke kommer elektrikeren og deretter murerfirmaet for å støpe gulvet. Så kan jeg koble av i noen uker mens betongen herder og tørker. Deretter skal jeg legge fliser. Har kjøpt flammebehandlede granittfliser, hardt og sterkt, med lite vannoppsuging. Tar tid å legge fordi de ikke kan kappes med vanlig fliskutterm men må sages med vannkjølt diamantsag.

Ellers har jeg gjort en trist, men interessant observasjon i 530 literen. Der gikk det to grupper Mikrogeophagus ramirezi, en oppdrettet med til dels litt for mye electric blue, noe som dessverre ikke vistes i butikken, og en gruppe ganske små, viltfangede med sine naturlige farger. De oppdrettede var svært forskremte og trykket seg sammen i to grupper i hvert sitt hjørne da de ble sluppet opp i karet i vår, mens de viltfangede som ble satt inn senere, umiddelbart beveget seg over hele karet. De kom også raskere fram ved foring.
Etter alt bråket med borhammeren og flytting, har begge typene gjemt seg godt, og det er det med hensikt gitt store muligheter for i karet. Jeg har sett to døde oppdrettsfisk og begynte å ane at flere kunne være døde. I går kveld foret jeg og satte meg stille ned i god avstand. Etter rundt 10 minutter kom de frem for å spise. Jeg satt urørlig og kunne etter hvert telle 8 eller 9 viltfangede, men bare en oppdrettet! Det ar til å begynne med 12 i hver gruppe. Den ene fra oppdrettsgruppen hadde samme farger som de viltfangede. Altså er alle de som har en del til mye electric blue farge døde. Vannverdiene er som de skal, så sannsynligvis er det stress som har tatt livet av dem. Det rimer med at viltfanget fisk antagelig er mer vant til ukjente farer.
Når karene er på plass igjen, skal jeg gi denne arten en ny sjanse, men da med bare viltfangede, og selvsagt er liten stimfisk, trolig en Nannostmusart.
Dette ser jo lovende ut!

Var underlig at oppdrettsfisken var så fintfølende. Kanskje det er fordi det er stor etterspørsel etter dem nå. Vil ikke forundre meg om de som dretter dem gir dem gir dem antibiotika osv. for å holde dem friske.
Dessuten sender de bare ut hanner, så ikke andre skal få drettet dem så lett.

Menmen, det positive er jo at du da ikke holder VF og oppdrettsform sammen.
Du er heldig som har en kjeller å boltre deg på Jeg følger med i tråden din. Spennende å se utviklingen fremover.
Egen tråd, så bra! Som du sikkert har sett synes jeg det er gøy å føre en slags dagbok her, og du har jo litt å skrive om :o)

Trist med gulvet, men det blir flott når det nye blir ferdig! Og kreftene kommer tilbake, vi er heldigvis utstyrt med en ufattelig evne til fornyelse. Gode beskjeder er spesielt bra for helsen, så det får du onsdag. Lykke til, jeg følger med!
Wow for en tråd. Dette ser veldig bra ut. Liker godt løsningen du har gjort med de hvite rørene inn til vaskerommet. Drømmen er jo å lage en slik løsning selv senere i livet
Hei og takk for hyggelige kommentarer. For en mann som har levd mesteparten av livet før Internett, føles det fortsatt litt rart å sende meldinger ut i cyberspace. Nettopp derfor er det artig å få tilbakemeldinger.

Jeg fikk gode nyheter på kreftkontrollen, igjen. Har gått til månedlige kontroller siden oktober 2008, unntatt de to siste som har vært med 6 ukers mellomrom. Skal trolig trappe opp til 2 til 3 måneder mellom hver, resten av livet. Myelomatose, eller benmargskreft, er skummel i den forstand at den ikke kan helbredes fullstendig, de aller, aller fleste får tilbakefall. Min er slått mer ned enn vanlig, etter cellegift i fire omganger, hvorav den siste er såkalt høydose, sterk nok til å drepe all benmarg og derved også kreftcellene. Noen uker før dette skjer, høstes stamceller fra blodet og fryses ned. To døgn etter høydosen med cellegift, føres stamcellene tilbake til blodet. Der skal de finne ut at de skal bli ny benmarg! En uke etter høydosen med cellegift, mister en immunforsvaret totalt og må ligge på isolat i ca tre uker. Da begynner den nye benmargen å gro og produsere celler som tar seg av bakterier. Infeksjoner er imidlertid i praksis ikke til å unngå, så man får rikelige doser antibiotika døgnet rundt.
Jeg har vært heldig i den forstand at det nå ikke finnes spor av kreftceller, og det er uvanlig. Derfor er det god mulighet for at det tar lang tid før tilbakefallet kommer. Denne behandlingsmåten er utviklet av leger på Ullevål sykehus og var brukt i 10 år da jeg ble behandlet. Når jeg hører idiotisk snakk om mangler og krise i norsk helsevesen, får jeg bokstavelig talt lyst til å slå, hardt! Mine møter med helsevesenet har vært kjempeflotte og ingen av dem jeg møtte på kreftavdelingene hadde andre erfaringer. Selvsagt er det behov for et nytt sykehus i Østfold, Fredrikstad er nedslitt og upraktisk, men de som jobber der kan lett forveksles med engler.

Nå, nok navlebeskuelse, eller egentlig altfor mye. Ca. 260 nye tilfeller av denne sykdommen i året i Norge, gjør at noen tusen indirekte får kontakt med den hvert år og da kan det være greit å vite at det absolutt finnes solskinnshistorier også, og flere!

I kjelleren går arbeidet framover, om ikke med stormskritt. Alt er på plass for feste av varmekabelen. Den er på 2100 watt, noe lavere enn anbefalt for romoppvarming (100 watt pr m2 tilsier ca 3000 watt i dette rommet), men hovedoppvarmingen i kjelleren og på hovedplanet skjer med varmepumpe. Varmekabelen er bare for at flisene på gulvet ikke skal kjennes kalde.

Når guvet er støpt, må karene få en skikkelig gjennomgang. Et par av dem gror igjen. Ikke at fiskene mistrives, men de er vanskelige å se!
Flott tråd, gripende historie og masse gode tips med bilder.

Har du en avløser som kan hjelpe deg med fiskestell om du skulle få dårlige perioder etter den tøffe behandlingen du har vært gjennom?

Lykke til videre med helse og kar hilsen Ola.
Takk for hyggelig tilbakemelding og for omtanken. Kona kan nok ikke stelle akvarier. Hun har et kronisk smertesyndrom som gjør henne en del bevegelseshemmet. Tror heller ikke at jeg skal belaste datteren min med dette. Dette er en av grunnene til at jeg ikke er veldig interessert i fisk som kan bli eldst mulig! og til at jeg har forsøkt å gjøre vannbytte så enkelt som mulig. Når den dagen kommer at jeg ikke kan stelle karene, og den kommer jo til oss alle før eller siden, så kommer det nok noen annonser under rubrikken salg her på AF.

Jeg har forøvrig lenge fulgt tråden din, og er imponert over hvordan du får det til å yngle i så mange kar og med så mange arter. Ser nå at det er sløvt å ikke gi kommentarer på tråder man følger med på. Må være veldig spennende med så mye aktivitet i akvariene. Dette er en av grunnene til at jeg etter et års tid syntes det ble kjedelig med selskapskar, selv om det er fint å se på og det som tiltrekker seg besøkendes oppmerksomhet. Når alt er klart i kjelleren og roen forhåpentligvis senker seg over heimen, skal jeg ta for meg det du skriver om enkelte av artene dine og se om jeg kan klare å få til noe. Hittil har jeg fått 6 overlevende på nå ca. 12 - 13 mm av ca 50 som klekket av et par A. sp. "Nanay" fra Punchana som jeg fikk av Tom C. i Stavern 10. mai i år. Veldig morsomt og inspirerende å se hans akvarierom og høre ham fortelle om fiskene. Jeg fikk også et par A. agassizii fra Leticia samtidig. Hunnen her var nok litt ung, men de har forsøkt med egglegging uten at det er blitt noe av det. De finner kanskje igjen lysten når de kommer på plass igjen og får litt mer regelmessig stell og godt for enn de gjør nå.
Du har et veldig flott anlegg på gang. At mest mulig er automatisk er ingen ulempe uansett, mer tid til å studere fiskene med kaffekoppen og mindre tid til vanntørking av gulv og skulderbetennelser.

Det er sikkert noen i nærområdet ditt som vil se på arbeidet ditt og som du kan "snik-opplære" om du skulle bli indisponert noen uker, fisk trenger ikke så mye omsorg utover vann og mat.
Forøvrig leker de etter min erfaring ofte bedre etter en periode med litt omsorgssvikt.
Den store tabben jeg gjør hver ferie er at jeg skal klargjøre karene så de klarer seg selv eller med lite tilsyn. Dvs jeg steller de så langt jeg får til etter "discus" standard (masse mat og masse vannbytter). Når ferien så står for døra og jeg begynner å trappe ned på matingen er det full lekings.

Jeg synes Apistogrammaene jeg fikk fra Tom C er mye vanskeligere å få i lek enn de større ciklidene jeg har prøvd. Alle samboere ser ut til å ville leke før de setter gang. Mange av apistoene er lette å holde og vanskelige å drette, perfekt om man har lite tid i perioder. Også gjør det at jeg kan eksperimentere med å senke ph og kh nedover inntil de leker.
Om ikke A. papageiene snart tar til å leke må jeg nok til med osmose for første gang, men først skal de få ett solid vannbytte med godt lagret kaldere vann enn de har i dag (prøver å få til ph på 4,5 på dette).

Gratulerer med yngel forresten, ingenting slår synet av en knallgul hue som kommer fram over javamosen med svermen under seg det er alltid et magisk øyeblikk for meg.

Mitt beste tips til oppdrett uansett art:
Less is more, om du håper på yngel må det være plass til de også.
Let your star shine, bygg alt rundt en art som du ønsker oppdrett på (så leker garantert noen andre).
Ellers er det levendefor som gjelder for leksparet og yngel og masse mose til å plassere den i.
Husker du de to første reglene når du begynner å fylle karene tror jeg det kommer til å bli bra morro i Rygge framover.

Takk for skryt av tråden min og ja det er utrolig moro med masse som skjer i karene. Det er alltid en opptur og en nedtur samtidig, det gjør det lettere å holde motivasjonen oppe for meg hvertfall.
Takk for gode tips Ola, både ved eventuelt behov for hjelp, selv om det går veldig fint nå, og for oppdrett. Skal ta dette for meg når karene er på plass.

Elektrikeren har vært her idag og mureren antyder støping en dag neste uke. Ting ser ut til å flaske seg, og det er som kjent vesentlig bedre enn at det korker seg.

Mens vi venter... ikke på godot, men på mureren
I ventetiden har jeg syslet med noe jeg har tenkt på lenge og som kanskje kan bli artikkelstoff - fiskeløs innkjøring med salmiakk!

Jeg har gjort dette fem ganger, og nå har jeg laget en egen tråd om dette, og lagt inn materialet i flere omganger for ikke å ta motet fra dem som måtte finne på å begynne å lese tråden:
Hvorfor innkjøring og hva er det egentlig? på nybegynnerforumet.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap