Hekta på kulefisk

Etter å ha kjørt inn og "befisket" mitt aller første akvarium i historien (hvis vi ser bort fra barndommens selskapsakvarium), fikk jeg litt lyst til å lage min egen akvarietråd. Jeg er nå ikke særlig interessert i blogging og sånt, men dette får vel bli unntaket som bekrefter regelen... Jeg har funnet så mye nyttig informasjon og inspirasjon på dette forumet, blant annet i folks personlige tråder, at jeg håper min egen også kan tjene til noe. Det kan ihvertfall bli ei kjekk dagbok for min egen del.

Litt om meg: kvinne på rundt de 40, med mann og barn, og nå også med fisk og snegler. Bor på Nesodden, jobber som forsker. Foruten min nyvunne akvariehobby, er jeg også hageinteressert. Jeg har alltid vært glad i dyr, og har vokst opp med katter. Familien har også hatt hund, og akvarium da jeg var barn/ungdom.

Akvarieinteressen har vært gjemt og glemt siden den gang, men på mystisk vis har den åpenbart seg på ny. Derfor kjøpte jeg i fjor et akvarium som jeg startet opp og kjørte inn med salmiakkmetoden etter nyttår. Nå har jeg hatt dvergkulefisk i to uker, selv om jeg før og under innkjøringen fikk svært gode råd her på forumet og tok til fornuft. Jeg bestemte meg da for å begynne med noen enklere fisk. Men da akvariet nærmet seg ferdig innkjørt og jeg endelig kunne bestille fisk, hørte jeg en liten dvergkulestemme som sa at jeg skulle følge min opprinnelige plan... Ooops! O_O Dumme nybegynner.
Om forberedelser
Da jeg først begynte å interessere meg for dvergkulefisk, fant jeg ut at jeg skulle skrive ei bok om dvergkulefisk. Ikke for å gi ut på et forlag, selvfølgelig, men som et hendig "oppslagsverk" for meg selv. Jeg brukte mange timer på nettet for å lete etter informasjon, og begynte etterhvert å kunne skille mellom god og dårlig informasjon. Jeg fant informasjon om kulefisk og dvergkulefisk, og mer generell informasjon om akvaristikk, om utstyr, innkjøring, vedlikehold, sykdom, fôring, osv. Jeg skriver fortsatt på den boka, for det dukker alltid opp noe nytt man vil vite

Jeg startet med å kjøpe akvarium. Jeg hadde lest her at nybegynneren bør starte med minst 80 liter. Først ble det et bomkjøp, brukt. Det var mye mindre enn jeg trodde, viste det seg! Jaja, da fikk vi prøve dyrebutikken, der en Diversa 80 startpakke med 112 liter. Jeg visste at medfølgende filter neppe ville være bra nok, så da kjøpte jeg et utvendig Eheim-filter. Veldig stillegående, syns jeg.

Så bygde jeg, med hjelp fra både min far og min sambo, akvariebenk av lekter, hobbyplater, en ikea kjøkkenstamme og skapdører. Strevde hardt med å få dette pent og i vater, ting ble tatt fra hverandre og satt sammen igjen et par ganger, for å si det sånn...

Akvariet ble satt opp med rådasand substrat, ganske mye planter og et par mangroverøtter, og vann såklart. Filter ble startet, varmekolbe plugget i, og derrr var det hele i gang! Litt skummelt, og veldig moro!
Innkjøring
Jeg hadde tidlig lest meg opp på det med fiskeløs innkjøring med salmiakk, og bestemte meg for å gå for dette. Dråpetester fra JBL var innkjøpt, og fram med salmiakkflaska. Var litt redd for at plantene skulle få sjokk av amoniakken, men det gikk bra med alle plantene.

Temperaturen lå under innkjøring på 26 grader. pH startet på ca. 6,8. Jeg tror jeg startet med 8 timer lys per dag, men økte til 9,5 timer etterhvert. Brukte digital timer.

Her er et sammendrag av min innkjøring:
Dag 1: startdose med Salmi, 5 ml. Fant ut at JBL NH4-test var defekt.
Dag 5: Besluttet å måle NO2 i mangel av NH4-test. NO2=0,1
Dag 6: NO2=0,3
Dag 7: NO2=0,6. Tilsatte 2 ml Salmi etter råd fra Silvershaded.
Dag 8: NO2 sprengte skalaen. Besluttet å ikke måle NO2 på en stund, da den ville holde seg på dette nivået i lang tid.
Dag 9: ny NH4-test ankom, målte NH4=4.
Dag 11: NH4=2.
Dag 12: NH4=0,8. Ga 2,5 ml Salmi. Kontrollmålte NH4=4.
Dag 13: NH4=2. pH begynte å synke (hadde ligget på ca. 6,8).
Dag 14: NH4=0,5. Ga 3 ml Salmi. Kontrollmålte NH4=4.
Dag 15: NH4=1. Ga 2,5 ml Salmi. pH før Salmi var lavere enn 6,0 - tilsatte 1 ts natron.
Dag 16-19: NH4=0,3 eller 0,2, tilsatte 3 ml Salmi hver dag. Begynte å måle NO2 hver dag. NO2 større enn 1.
Dag 20: pH mindre enn 6 igjen, 30 % vannbytte, og tilsatte natron ettersom vannbytte ikke hjelp stort på pH (og tilsatte fortsatt Salmi). NO2 større enn 1.
Dag 21-27: NH4= 0,2 eller 0, NO2 større enn 1. Fortsatte å gi Salmi hver dag, og tilsatte natron når pH ble mindre enn 6.
Dag 28: NH4=0 og NO2=0,1! Ga Salmi.
Dag 29: NH4=0, NO2=0,04. Ga Salmi.
Dag 30: NH4=0, NO2= 0,02, NO3=40-80. Byttet ca. 60 % vann. Ga Salmi.
Dag 31-33: NH4=0 og svakt utslag på NO2. Gir Salmi hver dag.
Dag 34: NH4=0, NO2 gir svakt utslag, NO3=40-80. Byttet ca. 90 % av vannet, så NO3 ble 10.
Dag 36: NH4=0, NO2 mindre enn 0,01, og karet offisielt innkjørt!

Underveis i innkjøringen dukket det opp flere og flere pestsnegler (dam- og skivesnegl), planarier og cykloper. Det var artig å se at det kunne være så mye liv under såpass forurensa forhold! Jeg hadde pH-kræsj flere ganger, men aldri så alvorlig at prosessen stoppet noe særlig opp. Jeg syns det var en vellykket innkjøring, og takker Silvershaded for å ha loset meg gjennom det.

Under innkjøringen skaffet jeg en redmoor-rot og noen steiner som jeg etterhvert satte i akvariet. Jeg la dem i bøtter med vann først, og sjekket hvordan de påvirket vannverdiene. Redmoor-rota avga mye syre, så jeg kokte den. Det kom ut masse farge. Jeg skaffet også noen flere planter.
Før jeg fortsetter med de tørre avhandlingene, vil jeg poste et bilde av to nurk på jakt. De er vel søte! Lillegull og Lyda. Aner ikke om de er jenter eller gutter, da.
Vi har fem små som er troendes til å spise røde mygglarver til de sprekker. Jeg passer på at de får max en eller to hver per dag (men det hender noen gribber til seg for mye, og får kjempebollemage). Og så har vi en som overhodet ikke er interessert i røde mygglarver, og han er en tynn og skrantete fyr. Jeg ga forøvrig alle en føre var-kur med Kusuri wormer plus da vi fikk dem, så jeg håper de ikke har noe innvollsorm. Sneglefarmen er egentlig ikke klar til å begynne å høste av ennå, men nå har jeg vært nødt til å spesialbehandle han og mate han med snegler. Det holder ikke med de små mikrogreiene han jakter på dagen lang, jeg blir bekymret for at han sulter. I dag klekket artemiakulturen, så da ble det bittesmå godbiter på alle sammen. Da artemiaene kom i vannet, så kulene helt sjokka ut en stund før de skjønte at det bare var å hugge innpå :-P Han tynne var den ivrigste. Så han vil spise, men kun levende fôr.

På bildene er han tynne som jakter på artemia (øverst), og en som har pakka i seg litt mer mygglarve enn det som bra er (nederst).
Sneglefarmen oppgraderes
I dag ble jeg lei av det ripete, gulnede plastglasset på det gamle terrariet jeg bruker til å drette pestsnegler i, i tillegg til at jeg ikke lenger orker utfordringen med rengjøring av substratet i karet. Syns oppdrettet går altfor sakte.

Så da dro jeg og kjøpte en 15-liter (Aquatlantis) på tilbud, satte det opp med friskt vann, steinene og noen av plantene fra terrariet, satte inn filteret og de sneglene jeg klarte å få over. Det var geleklumper med egg på en av steinene og på flere blader, disse ble også med over. Håper dette blir lettere å rengjøre, det er lettere å skille snegler og matrester enn snegler og grus etter slamsuging. Regner med å fjerne mesteparten av plantene når bestanden tar seg opp. Gammel farm på øverste bilde, ny nederst.

Tok ikke lang tid før jeg så to sammenklistrede snegler, så kanskje det blir fart på sakene nå? Min ene damsnegl fikk seg forresten endelig et harem på 3 i går, så håper på litt action mellom dem også!
Nybakt akvarist med "fødselsdepresjon"
Da akvariet var innkjørt og dvergkulene som jeg hadde ønsket meg så lenge, var på plass, opplevde jeg et slags antiklimaks. "Er dette alt?" spurte jeg meg selv flere ganger daglig den første uka. "Hva nå??"

Under innkjøringen hadde jeg jo vært totalt oppslukt av daglige vannverdimålinger, googling etter fakta og forumplaging etter råd, skriving av "bok", og ikke minst bekymret jeg meg maksimalt for at det skulle bli ustabile forhold i akvariet etter innsetting av fisk. pH og KH hadde blitt mine verste fiender, ettersom kuler krever svært stabil pH og jeg ikke kunne øke KH nok til å oppnå dette uten samtidig å øke pH for mye. En natt hadde jeg mareritt om fiskedød i akvariet mitt... Jeg hadde blitt en skikkelig paranoid akvaholiker! Hjelp!!

Da jeg sammen med dattera mi dro og hentet de seks små kulene den 12. februar, var jeg skjelven, og var sikker på at dette ville ende med katastrofe! Jeg fortsatte å måle vannverdiene hver dag. Alt var bra. pH holdt seg der jeg ville ha den. Nitrat var i grenseland, men det ville ordne seg ved første vannbytte. Fiskene levde, var friske og spiste mygglarver (unntatt den ene), mens jeg fikk influensa og lurte på om det var et feilskjær å begynne med akvarium. "Tenk om jeg må kvitte meg med alt etter SÅ kort tid?? Kjempenedtur!"

Den siste uka har det gått seg til. Det hjelp jo å bli frisk, f.eks.... Det ER gøy med akvarium, og kulene ER søte og morsomme. Til og med sneglene jeg dretter til fôr gir meg glede. Jeg begynner å interessere meg mer og mer for andre fisk, snegler, reker og levendefôr. Jeg kjenner at litersyken kommer snikende!

Nye planer: maller og skalldyr!
Jeg har en 63-liter stående tom. Den kjøpte jeg som erstatning for en brukt 54-liter som viste seg å være litt knust i hjørnet. Armaturet til denne passer til 63-literen, så dette skal jeg bruke. Kanskje bytte ut T8-røret med T5. Og jeg tenker å bruke Fluval U2 som fulgte med 54-literen i den nye 63-literen. Må kjøpe nye svamper og nytt biologisk filtermedium (biomax). Jeg har bestemt meg for å ha Corydoras sterbai, Otocinclus hoppei eller Otocinclus cocama, og noen få reker i dette karet. Da blir det vel et Amazonas-kar utav det Her vil jeg holde den pH det blir med ubehandlet kranvann, altså litt surt og svært bløtt. Det liker både coryen og ottoen.

Og så har jeg lyst til å ha eplesnegler (Pomacea bridgesii)! Da må jeg skaffe et passende kar for disse (20-30 liter?), med lys, filter og det hele. Med eplene kan jeg også ha noen reker. Her vil jeg legge pH på 8 eller litt mer vha. natron. Må vel også øke GH.
Hahah....jeg kjenner igjen den nedturen når man har planlagt og styrt med et kar over lang tid...og plutselig en dag står man der og er "ferdig". Så DEN er du ikke alene om

Men pass på så du ikke får abstinenser igjen når lillekaret er ferdig. Ellers blir huset fort stappfullt av akvarier !
Presentasjon av de største kulene
I dag et bilde av de to største kulene: Tjukkebolla (til venstre) og "Han Sure"/Rasende Robert (til høyre).

Tjukkebolla er en fredelig fisk som oftest holder seg i villniset bakerst. Jeg tror det må være en dame. Hun har vakre metallic grønnblå flekker som man ikke ser på bildet her. Hun har fasong som et rumpetroll, og spiser altfor mye hvis hun får sjansen.

Rasende Robert er blassere i fargene, og han gjetter jeg at er en dominerende hann (men jeg ser ikke noe til metalliske rynker, så jeg vet ikke). Han er kongen av akvariets frontparti. Etter at en av gutta i familien ga han navnet Rasende Robert, ser jeg for meg at han er en rå skotte med sekkepipa på lur...! Han utfordres av den mye mindre Lyda, som kan se ut til å være i ferd med å kuppe tronen! I går satte jeg inn flere planter i det omstridte territoriet.
Bra å høre at jeg ikke er alene, Silvershaded! Rart at det skal føles sånn, men det er jo noe man lett kan kjenne igjen fra andre sammenhenger også. Jeg er lettet over at følelsen ikke varte så lenge, da.

Jeg frykter sterkt at det kan poppe opp opptil flere kar med tida, og jeg har forberedt sambo på det Han syns selv han ikke har så mye han skal ha sagt, siden han har et snev av gear acquisition syndrome, hehe...
Greir med en gubbe som kjenner til må-ha problematikken, når man selv har aquarium-aquisition syndrome ! Personlig har jeg det i perioder, det er enten må-ha, eller "nå skal det ikke kjøpes noe mer her på 5 år". Men jeg kjenner meg selv så godt at jeg vet hvor mye jeg tåler før akvariene blir en byrde istedet for hygge.
Ja, det er hvor mye jobb det blir som er hovedbegrensningen, tror jeg. Derfor skal det ikke få gå altfor fort i svingene her
Spisevegreren har spist mygglarve!
Endelig - jeg så han stakkars tynne kula plukke opp en mygglarverest etter en av de andre, og han spiste den! Yeeyyy!! Jeg prøvde lure borti han flere, men nei... Han var i nærheten av å angripe, men så ble det ikke mer. Uansett - det er et framskritt at han har smakt på!
Vannbyttedag
Sitter og "psyker meg opp" til vannbytte. Tenker det blir 40 liter i dag. Fristende å bytte mindre når NO3 er på bare 3, men rutine får være rutine. Tett jungel inni der nå, det er nok med på å holde NO3 såpass lav. Håper ikke det blir for lite næring til plantene! Jeg må også renske ut matrester fra sneglefarmen i kveld.

Kulene vokser, og spiser godt. Til og med spjælingen får i seg en larve eller to per dag nå. Det er jeg veldig glad for. Mistenker at de to-tre dagene med artemia-fôring fikk opp apetitten og motet hans. Han har begynt å komme bort til fronten av glasset han også, sammen med de andre, og han har fått litt mer temperament - han lar seg ikke pille ved nesen lenger! Rasende Robert har derimot roet seg ganske mye de siste dagene, lurer på om de ekstra plantene gjorde susen? Akkurat nå er det veldig harmonisk oppi karet, så blir litt kjedelig å stresse dem med vannbytte.

Vel-vel, bare å brette opp ermene!
Vannbytterutiner i dvergkulekaret
Vannbytte igjen i går, med litt ekstra grundig ruskoppsamling fra bunnlaget. De første gangene jeg byttet vann var det litt styr og stress fordi jeg ikke helt hadde funnet en knirkefri metode, men nå syns jeg det går veldig greit. Slik gjør jeg:

Lufting og temperering: 50 liter kranvann helles i en 70 liter plastboks og får stå i ca. 24 timer, de siste 5-6 timene med sirkulasjonspumpe (Eheim compact) og varmekolbe.

Justering av vannverdier og temperatur: vanntemperaturen i byttevannet finjusteres med 2-3 liter kokende vann, pH/KH justeres med 1,1 g natron (øker pH fra 6,7 til 7,1 i mitt kranvann). Vannet får sirkulere en stund før jeg kontrollmåler pH.

Uttapping: Bruker en plastslange og enkelt hevertprinsipp for å tappe 40-50 liter vann fra akvariet og opp i bøtter. En stoffbit med et 3 mm hull i på den enden som skal i akvariet, funker fint for å minske oppsuging av sand, + at det renner litt saktere - kjekt når jeg skal gå over substratet litt nøye. Det mest stressende er at fiskene er så utrolig nysgjerrige...

Oppfylling: Jeg fester en plastslange på utblåset til sirkulasjonspumpa, og setter pumpa nedi vannbytteboksen. Jeg setter et målebeger ned i akvariet, og plasserer enden av slangen på sirkulasjonspumpa oppi målebegeret. På med strøm, og karet fylles sakte opp av seg selv, mens jeg kan vandre formålsløst rundt i rommet inntil karet er fullt.

I forbindelse med vannbyttet fikser jeg også litt på plantene, skraper alger av glasset, og gir mikronæring til plantene.
Damsnegl
Den Første Damsneglen. Tror nok ikke det er "hens" eggklase, for jeg har ikke sett noen smådamsnegler i ettertid, bare småskiver.
De pene snuppene
Vakre Tjukkebolla med sine metallic-blå flekker (øverst).

Den mer unnselige Pene Marlene (nederst) - sjekk blikket! "Jeg zkal hypnotizere deg, din lange zlange......"
Rasende Robert blir en ballong
I dag måtte jeg fjerne endel flyteplanter fra sneglefarmen. De sneglene som hang fast på disse, kastet jeg til dvergkulene. Rasende Robert og Pene Marlene gaflet i seg de fleste av disse sneglene. Dette ble visst for mye for den ellers så bedagelige og fredelige Tjukkebolla. Hun stupte ned i skallen til Rasende Robert og bet seg fast i hodet hans! Der hang hun mens det sjokkerte offeret blåste seg opp til en rund, hvit ballong!! Dette hadde jeg aldri trodd at jeg skulle bli vitne til. Stakkaren ble seg selv igjen lynraskt, men har nå et mørkt bittmerke på hodet. Bare å håpe at det ikke blir infisert.

Det var visst ellers dagen for uvanlig lørdags-snacks. Prøvde med litt kokt reke, og de to kamphanene spiste det med stor glupskhet. De andre syntes visst ikke at reke var akseptabel mat.
Gjødsling
Dagen før siste vannbytte lå NO3 på bare 1. Etter litt konferering her på forumet igjen, har jeg konkludert med at jeg vil sjekke fosfatnivået, og så tilføre NPK-gjødsel både ved røttene til de som trenger det, og i vannet til de som trenger det. Litt underlig at NO3 er så lav, men det kan være et resultat av store mengder sultne planter og forholdsmessig liten belastning fra fiskene.

Noen bilder:
Øverst: Akvariet per mars 2015. Ser jo ikke så gæli ut, da, grønt og fint. Men ser man godt etter, er det litt sturing i krokene, f.eks. de små helt til venstre foran. Langt bak står også noen sturende amazonsverd.

Nederst: brunalger e.l. på Anubiasen. Kan tyde på næringsmangel i karet, og kan nok også ha noe sammenheng med relativt svak belysning.

Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap