Tante Astrid´s undervannsverden

Hvordan begynner man så en slik tråd? Med begynnelsen kanskje?
Eventyret startet på sommeren 2005 da jeg kjøpte meg ett 180 liters akvarie.

Har jo hatt en del dyr tidligere og visste at det lønnte seg å lære så mye som mulig på forhånd. Jeg leste derfor alle bøker jeg kom over og lette etter informasjon på nett. Det hjalp kanskje litt, men greide nok å gjøre en god del nybegynnerfeil likevel Da var det greit å ty til nettet for å lete etter råd og løsninger.

I løpet av den høsten fant jeg akvaforum, ble medlem på våren 2006 og har vært en fast gjest siden. Har bare hatt tilgang til nett på bibliotek og nettkafèer så jeg har ikke vært så aktiv på forumene.
Nå har jeg endelig fått tilgang hjemme, og hurra for det

Skal prøve å legge inne noen bilder i løpet av dagen, og skrive litt om de forskjellige fiskeartene og personlighetene jeg har i karet etterhvert. Har også planer om å sette opp enda ett kar i løpet av høsten. Gleder meg!
Fikke et lite sjokk i går da guppyen fikk en hel bråta med unger. Mine første yngel faktisk. Har bare hatt eggleggere tidligere, men kjøpte inn noen få guppy for å se om de kunne gjøre noe med proteinhinna som av og til er litt plagsom. Endte opp med å kjøre luft i karet nattestid isteden, men kunne jo ikke kaste dem ut igjen heller.

Tenkte at dette med yngel ikke ville bli noe problem siden jeg har både øksefisk, tetra og en ciklide oppi der, men neida, i dag er det fremdeles fullt av små vesen som svømmer fornøyd rundt. Til og med skjørtetetraene mine har ikke gjort mine til å prøve seg på dem en gang!

Skal ikke la panikken overta enda, men hvis ikke bestanden reduserer seg etterhvert så har jeg ett problem. Dette karet er allerede mer enn nok belastet, og å få ett slik lass to ganger i måneden! Uæææ!

Har strevd litt med de bildene jeg snakket om å legge inn her. Har måttet laste ned ett nytt bildebehandlingsprogram (det var et langt ord, gitt), og det tar litt tid å sette seg inn i hvordan det fungerer. De kommer, men det kan ta en stund.
Hei på deg, må bare si det at å kjøre inn luft natterstid i karret ikke er bra for plantene, men fiskene "elsker"det.
Man lufter ut co2 når man kjører inn luft i karret på natten, og det er ikke bra for plantene, de vokser faktisk dårligere(plantene trenger co2, og ofte så har de fleste karr uten co2 tilsettning for lavt co2 innhold i vannet) derfor lønner det seg ikke å pumpe mere luft inn i vannet.
Finn heller andre måter å kvitte deg med protein hinnen vis den irriterer deg
Hei, Ken og velkommen innom tråden min

Ja, det er sant at fiskene elsker luft i karet. Særlig mallene mine kjører heis i luftstrømmen

Har faktisk en enkel nutrafin-diffusor med DIY-sats gående og den er det vanskelig å slå av. Like greit at det luftes litt ut på natten da når plantene ikke har bruk for det. Er sikkert ikke så bra med for høyt nivå heller.

Har en Lotus zenkeri i karet og den sturer hver gang co2-nivået synker for mye, men jeg har ikke sett noe negativt etter at jeg begynte med luft på natta. Har egentlig det motsatte problemet i karet mitt. Det vokser så ut over alle støvelskaft fort der. Må hele tiden tynne ut
Endelig har jeg fått tatt noen bilder! Gjenstår å se om jeg greier å få lagt dem inn her. Første gangen jeg gjør dette så bær over med meg om jeg ikke får det til Har bare mobilkamera foreløpig så kvaliteten er ikke den beste dessverre.

Dette er altså karet mitt som det står i dag. Det er ett 180 liter Rubin møbelakvarie. Tekniske data: Fluval 304 utvendig filter, Scuba 300w varmekolbe, 2x25w lysrør, Nutrafin co2-diffusor og en luftpumpe, Elite 800, som bare går om natten. Den utvendige bakgrunnen har jeg har laget selv av lerretsark malt med hobbylakk.

Dette har nå stått oppe i over 2 år, og foruten at jeg måtte skifte ut lysarmaturen (garantisak), og oppgradere filteret ett hakk, så har jeg vært ganske så fornøyd utstyrsmessig.

Innredning er en helt annen historie. Plantene har jeg skiftet ut når jeg har gått lei av dem (sjelden de har dødd for meg), og røtter og stein har også blitt skiftet ut. Akkurat nå driver jeg å planlegger ett helt annet oppsett, men det må vente til jeg har fått kjøpt meg den 100 literen som forhåpentligvis kommer i hus i løpet av høsten
Jippi! Fikk det til jo

Har nå innfunnet meg med at guppybarna ikke vil bli spist Det er rett og slett altfor mange gjemmesteder inni der og de er utrolig raske. Får vel sette opp 30 literen jeg bruker som karantenekar og putte de oppi der hvis det blir for fullt i 180 literen. Forhåpentligvis finner jeg noen som vil overta dem når de blir gamle nok.

Har holdt på med å male ett møbel med oljemaling de siste dagene og har engstet meg for at det kunne påvirke fiskene på noe vis. Har luftet godt og vært nøye med å rengjøre hendene før jeg har vært i nærheten av karet, men er lettet nå som jeg er ferdig. Ser helt greit ut i karet ihvertfall så kanskje jeg har bekymret meg unødig.
Fordelen med guppy er at de er så utrolig lette å fange.... de svømmer jo rett inn i hoven. Bruker å hove ut flyteplanter, og da kommer bestandig guppiene og undersøker
Ja, har lagt merke til det. Må være forsiktig ved vannskift siden de er så nysgjerrige på slangen. Godt at det finnes noe positivt med situasjonen

De er nå fire dager gamle, og jeg kan allerede se en anelse mørkere farge på noen av dem. Ser ut som de vokser ganske fort også. Greier ikke å telle dem, men det er minst tyve stykker. Skjørtetetraene og cikliden prøver seg av og til ser jeg, men har ikke fått med meg at de har fått tak i noen.

Føler meg egentlig litt slem når jeg ønsker at de blir spist opp, men logisk sett så ville jo det samme hendt med de fleste av dem ute i naturen, trøster jeg meg med
du kan jo fint selge ungene når de blir større.

fort dine fisker vokser da.
de siste ungene overlevde lengst og etter 2-3 måneder fikk de såvidt svart farge på halen og nesten ike noe større.

men de strøk med i ferien egentlig ventet.
Får håpe jeg får solgt de ihvertfall Vet du kanskje hvor lang tid det tar før jeg kan kjønnsbestemme de? Må vel vente til da før jeg legger de ut for salg.

Tror grunnen til at jeg allerede ser litt farge på noen av dem er at pappan er veldig mørk, nesten svart, på bakkroppen. Hoene er helt lyse med oransje haler, så ynglene som slekter på de er vel de som enda er fargeløse.

Gir dem ikke noe eget yngelfòr heller, men de finner sikkert nok å spise inne mellom alle plantene, og noe av foret som de andre fiskene får flyter også inn der.
Kjøpte eget yngelkar til mine guppy og platy-yngel for noen måneder siden. Fôret med nyklekket artemia og flakfôr for yngel.
Veldig rutinemessige bytter, ingen store, skumle fisk og stabile vannforhold.
Hadde vel 20 stk nedi der tror jeg, nå er det kun 3 igjen.

De 3 som er igjen håper jeg vil overleve, de er relativt store, med fine farger.
Trist at såpass mange døde for deg, ceci85, når du hadde anstrengt deg for å gi de så gode forhold som mulig, men sånn går det vel av og til
Forhåpentligvis så er de ekstra tøffe de du har igjen

Hvis jeg skal gå ut fra dine erfaringer så vil det bli noen som naturlig faller fra selv om de ikke skulle blir spist. Hmmm..... må bare motvillig innrømme at jeg syns de er litt søte og at det vil bli morsomt å se utviklingen fremover
Her kommer noen bilder av skjørtetetraene mine. Dette var de første fiskene jeg kjøpte så de er vel to år gamle nå. Hadde opprinnelig seks stykker, men en døde for meg for ikke så lenge siden.

Det øverste bildet viser en hunn, den i midten en hann, og det siste er en gruppe med begge deler. Forhåpentligvis så går det an å se at hannen har betydelig lengre finner enn hunnen.

Dette er virkelig morsomme og vakre fisk, spesielt hannene med sine lange finner, og når de går i lek blir de også mørkere i fargen.

Leker gjør de rett som det er. Et større vannbytte eller litt vitaminer og de er i gang. Hannene svømmer ved siden av hunnen oppover mot overflaten, gjerne i nærheten av noen planter, og akkurat idet de nærmer seg toppen av karet sprer de egg og melke. Eggene blir, heldigvis, oppspist før de rekker å klekkes

Vanligvis så holder de seg på hver sin faste plass i karet. Her småkrangler de om plassen, men er ellers ganske fredelige. Hvis to stykker ikke vil gi seg så utspiller det seg en form for imponeringskamp. De står stille i vannet , side ved side, og så plutselig skifter de plass, frem og tilbake, en par-tre ganger. Dette går så fort at en nesten ikke skjønner hva som skjer, eller at det er mulig å bevege seg så fort. Etterpå så svømmer de greit hver til sitt.

De har også en vane med å legge seg over på siden mens kroppen og finnene vibrerer litt. Dette kan skje med en eller flere, når som helst og uavhengig av om de går i lek. Første gangen det skjedde så fikk jeg helt panikk. Jeg hadde bare hatt dem noen dager da hele flokken la seg på siden og skalv. Jeg var overbevist om at nå holdt de på å dø hele gjengen! Målte verdier og skiftet vann. Skjønnte etter en stund at dette var normalt, men har enda ingen aning hvorfor de gjør det.

En annen morsom ting de gjør er å finne seg en knøttliten snegle, en plantebit eller noe rusk. Dette tygger de på en liten stund, spytter det ut, og skynder seg så å snu seg rundt 360 grader, for å få tak i det igjen før det synker. Dette kan de holde på med lenge

I fiskebasen står det at de kan holdes i kar fra 60 liter, men jeg syns til og med min 180 liter er i minste laget. Hvert individ trenger ett lite område for seg selv, og for å komme til sin rett trengs en stim på minimum 10 stk. Det er rett og slett ikke plass nok. Derfor kommer jeg ikke til å kjøpe inn flere av disse nå, men heller vente til jeg får større kar.

Den siste halvtimen før lyset slukkes er det ekstra intressant å følge med dem. Da stimer de, frem og tilbake, og rundt i karet. Det er så utrolig pent å se på
Tante Astrid
Hvis jeg skal gå ut fra dine erfaringer så vil det bli noen som naturlig faller fra selv om de ikke skulle blir spist. Hmmm..... må bare motvillig innrømme at jeg syns de er litt søte og at det vil bli morsomt å se utviklingen fremover ;)


Ja, virker som om Darwins teori virkelig slår til i fiskeverden, er vel de svakeste som faller fra. Jeg ser positivt på det jeg, det er de sunne og friske jeg har nå=)
Disse vil nok leve lenge (håper jeg) hehe..

Litt morsomt: 1 av yngelen har rød hale, det har også den nyinnkjøpte hannen, så de ser ut som far og barn, hehe
Prøver å legge inne noen bilder av guppyyngel som nå er 5 dager gamle. Bildene er ikke gode. Liten yngel og mobilkamera er en elendig kombinasjon, men det er forhåpentligvis mulig å se at de har begynt å få farge på halen. Ønsker meg skikkelig kamera jeg
Oj, det var mye farge etter bare 5 dager :O
Noen er så mørke som dette, noen helt fargeløse og noen midt i mellom Legger inn noen, bilder av foreldrene. Hannen øverst. Som du ser er han temmelig mørk på bakkroppen.
Oj, han var skikkelig fin!

Vi fikk en pen mix av en blåsvart hann og ei sølvblå/hvitaktig hunn på siste kull. 1 igjen derfra....

Tenkte jeg skulle prøve å ta noen bilder av ottoene mine, men det var helt umulig. De henger på bakveggen eller gjemmer seg i plantene og kommer bare frem når lyset er slukket. Det skal være seks av dem oppi der, men jeg er heldig hvis jeg greier å oppdage halvparten.

Denne gjengen er kjøpt i to omganger. Begge gangene har de vært solgt som Otocinclus affinis. I følge "BTN Maller" så er mine ihvertfall ikke affinis og det er heller ingen av de det er lagt ut bilder av i basen her under det navnet! Dessuten er det såpass stor forskjell på de jeg har at jeg lurer på om det kan dreie seg om flere arter.

Jeg har definitivt et par stykker som kan være O.macrospilus, og O.vittatus eller O.spectabilis kan være en mulighet for noen av de andre. Siden jeg ikke har planlagt noen avl spiller det egentlig mindre rolle Skulle derimot ha likt å vite om det er affinis-bildet i boka som er feil eller bildene her i basen. Blir jeg hengt for å så tvil om basen tro?

Før jeg fikk tak i disse så søkte jeg etter informasjon på nett og fant blant annet ut at de var utsatt for plutselig frafall rett etter innsetting i karet. Det jeg også fant, og som jeg ikke greier å finne igjen, var en artikkel som omhandlet problemet og kom med en mulig teori.

Det gikk ut på følgende: De fleste ottoer er viltfanget og fraktes over lengre avstander, og frem til salgstidspunktet går de i kar med liten eller ingen algevekst og hvor det også fores minimalt. De har derfor lite å gå på og når etterhvert ett nivå hvor grøntfòr alene ikke er nok til å holde dem i live fordi det krever så mye energi å få i seg nok. Løsningen her var å gi dem mer enn nok å spise den første tiden, gjerne også malletabletter med litt protein og ikke bare rent vegetabilske.

Jeg fulgte dette rådet og gav dem blant annt Tabimin i tillegg til algevaffler og grønnsaker. Mulig det var en tilfeldighet, men jeg mistet ihvertfall ingen i månedene etter innkjøp selv om noen få har fallt fra av forskjellige årsaker senere.

Her hos meg lever de et stille og tilbaketrukket liv, men jeg syns jo de er fine fisk, og ekstra morsomme å følge med når de velger å dukke opp. Da jeg var lita jente var jeg veldig fascinert av rompetroll og disse minner meg om de
Takk ceci85. Når det gjelder guppy så liker jeg de med noenlunde normale haler best og denne var den eneste i salgskaret som hadde liten hale. Måtte bare velge ham da
Tilfeldig bekjentskap
© Jan Bukkems
Reklame for plussmedlemskap