Hvordan lage yngelfór hjemme

Jeg og Mona O har bestemt oss for å lage en tråd hvor vi viser hvordan man enkelt kan lage yngelfór hjemme. Det trenger ikke være så vanskelig som det høres ut til!

Først ut er mikroorm.

Bildeserien under vil vise detaljert, steg for steg, hvordan du lager en ny kultur.

Alt du trenger kan kjøpes på butikken, men du må få levende mikroorm fra noen som allerede har en mikroormkultur gående. Markene dukker ikke opp av seg selv.

Mikroormen er en liten hvit mark, tynnere enn et hårstrå, og 1-4 mm lang. Den er svært næringsrik, og kan mates både til yngel og voksne fisk.

Jeg har fóret opp yngel av corydoras, killi, venusfisk og endlers guppy på mikroorm. De voksne er også veldig glad i mikroorm, og mine små stimfisk samt voksne endlers får mikroorm flere ganger i uka. Dersom det ikke er bevegelse i vannet (filteret er skrudd av et øyeblikk), vil mikroormen synke til bunns. Derfor er mikroorm spesielt fint fór til yngel av bunnlevende fisk, som corydoras.
Bilde 1:
Her er det du trenger for å lage en ny mikroorm kultur. En beholder, barnegrøt, litt sukker, litt tørrgjær og en skje til å røre med.
Beholderen kan være hva som helst. Den på bildet er kjøpt på Biltema, og holder 0,5 liter. Det er også mulig å bruke isbokser, matesker, syltetøyglass eller hva du måtte ha stående. Men du må ha et lokk.

Bilde 2:
Et lag på ca 1 cm med grøtpulver er fylt i bollen.

Bilde 3:
Fyll litt lunkent vann i grøtpulveret, og rør. Tilsett lunkent vann til konsistensen er slik du ville hatt den om du skulle servere grøten til en baby. Altså ikke flytende, men heller ikke så tykk at det bare er klumper. Bildet viser grøten etter at den er ferdig blandet.
Ble det mye grøt på kantene etter at du har rørt sammen pulver og vann, er det bare bra å tørke av kantene med en bit tørkepapir. Selve grøten bør ikke komme i akvariet, da det bare forurenser vannet uten å gjøre noen nytte (fiskene spiser ikke selve grøten, bare mikroormen).

[External Image]

[External Image]

[External Image]
Bilde 1:
Bilde 1 viser sukker som skal strøs oppå den ferdige grøten. Synes du det er vanskelig å bestemme mengde, tenk på å pynte en kake litt tett med slik fargerikt kakepynt-strøssel. Strø sukkeret jevnt over hele grøten.

Bilde 2:
Nå skal du strø over tørrgjær, tilsvarende mengde som med sukker. Tenk på å pynte en kake tett med kakepynt, og få gjæren jevnt fordelt utover hele grøten.

Bilde 3:
Nå skal sukkeret og gjæren fuktes litt. Jeg bruker en dråpeteller i plast, men alt kan brukes, bare du passer på at det ikke blir for mye vann. Det skal bare dryppes noen små dråper lunkent vann oppå kulturen, slik at sukkeret og gjæren kan begynne å løse seg opp.

[External Image]

[External Image]

[External Image]
Bilde 1:
Nå skal lokket ordnes. Med en liten tegnestift stikker du noen små hull i lokket. Det sies at dette ikke er nødvendig dersom lokket tas av hver dag slik at mikroormen får luft. Men jeg har valgt å lage noen små hull, siden jeg er glemsk, og kanskje glemmer å åpne lokket hver dag.

Bilde 2:
Et stykk lokk med hull, klar til bruk.

Bilde 3:
Bilde av kulturen, klar til bruk den også. Nå trenger vi bare noen mikroorm....

[External Image]

[External Image]

[External Image]
Bilde 1:
Jeg har allerede en mikroormkultur stående, så jeg skal ta mikroorm fra denne. Har du aldri hatt mikroormkultur før, må du kjøpe kultur fra noen andre. Dette selges ofte billig på rubrikk her på AF, og kan sendes i posten. Ganske enkelt å få tak i med andre ord.
Bildet viser en frisk og god mikroorm kultur. Ormene kryper opp på kantene på beholderen, og kan enkelt skrapes ut og fóres til yngel.

Bilde 2:
Her er fangstredskapen. Hvem trenger vel å sminke seg når en står med hodet nedi et akvarie hele dagen likevel? Ikke jeg hvert fall, så jeg ofret sminkepenselen min. Hva som helst kan brukes, men jeg foretrekker en pensel med svart bust. Siden mikroormen er hvit, synes det godt på penselen når du har fått tatt opp noen ormer.

Fangstmetode: Stryk penselen langs kanten på beholderen, så sitter det mikroorm fast på penselen. Penselen bare ristes i vannet i akvariet, og mikroormen er servert. Du skal aldri ta med deler av selve grøten (kulturen) når du mater fisken med mikroorm. Det er derfor vi skraper den av kantene. Selve grøten vil bare forurense vannet ditt.

Bilde 3:
Her har jeg strøket penselen langs kanten, og fått med en god klump mikroorm.

Det finnes også en annen metode for å starte en ny kultur: Dersom det er få mikroorm som klatrer på kanten (skjer ofte med gamle kulturer), kan du heller ta en skje og grave ut en del av selve kulturen, fremfor å kun skrape av ren mikroorm av veggen. Begge deler vil gjøre samme nytten.

[External Image]

[External Image]

[External Image]
Bilde 1:
Her har jeg plassert mengden med mikroorm i midten på bollen med den nye kulturen. Jeg har ringet inn området med orm. I løpet av de neste 3 - 6 dagene, vil mikoormen spre seg og formere seg, og etter disse dagene, vil du se at mikroormen begynner å krype oppover veggene - klar til å høstes og gis til sultne små munner.

Kulturen bør stå på et lunt sted. Jeg har mine kulturer stående oppå lysarmaturet på akvariene mine, da får jeg mye mikroorm som kryper på glasset. Ca 1 gang per uke bør du strø over noen få korn med gjær, slik at de ikke går tomt for mat. Sukker er ikke nødvendig ved disse påfyllingene. En kultur vil vare i alt fra to uker til seks uker. Når du ser at det begynner å bli merkbart mindre mikroorm som klatrer på kantene, er det på tide å lage en ny kultur på samme måte som over.

Lykke til!

[External Image]
Skal bare legge til helt tilslutt at serien over viser hvordan jeg gjør det, og hva som fungerer for meg.

Mikroorm kan kultiveres på mange måter! Barnegrøt er et alternativ, jeg har tidligere brukt hele havregryn som basis og det fungerte godt det også. Likedant er det sikkert mange andre typer barnegrøt som kan brukes også, og ikke bare den jeg har kjøpt og tatt bilde av
Dere er bare fantastisk kreative. Har selv prøvet dette med suksess for mange herrens år siden, men kan tenkes det er mange andre her inne på forumet som kunne tenke seg å prøve deres fremgangsmåte. Heia til dere.
Bra artikkel!

Jeg bruker ikke sukker, og har funnet ut at det tar lenger tid før kulturen begynner å lukte uten dette.

Kjempebra dette her
Gleder meg til artikkelen om artemia,for der er jeg helt grønn....
Knall bra tiltak og en kjempeflott presentasjon, bukker og neier i takk

Nybegynneren
Jeg skal se om jeg får montert kamera på stativ og kokt sammen min del av prosjekt "Hvordan lage yngelfôr hjemme" i kveld
Må tilstå at jeg glemte det i går... :p Men det kommer!
Artemia klekking fra a til å
Artemia er et fantastisk fôr man kan klekke selv hjemme, for å gi til fiskene sine som levendefôr

Artemia er et bittelite krepsdyr som lever i saltvann. En artikkel med litt mer nærgående informasjon om artemiaen finner du her. Bildene i artikkelen jeg linket til viser bl.a. hvordan en voksen artemia ser ut.
Det jeg skal ta for meg her, er å bruke dem som fôr når artemiaen er helt nyklekte. Da er de bittesmå som et punktum. På engelsk kalles de for Baby Brine Shrimp, som oftest forkortet til BBS. Jeg vil for enkelhetens skyld kalle dem for BBS videre nedover i artikkelen.

Artemia klekkes med en svært næringsrik plommesekk. Det er denne næringen vi er ute etter, og som er så bra for yngel i vekst, eller alle andre fisk også for den delen. Det er veldig populært blant både voksne og yngel hos fisk






Først starter vi med det man trenger av utstyr.


Du trenger en luftpumpe med luftslange, først og fremst. Dette har de fleste liggende, hvis ikke må du anskaffe en.


[External Image]

Deretter må man selvsagt ha artemia-eggene. Disse fås kjøpt overalt på internett i akvarienettbutikker, men også i enkelte zoobutikker. Artemiaegg selges som frysetørket, og skal være grå av farge. Størrelsen og fasongen på pakker og bokser de selges i, varierer sterkt. Et godt tips er likevel å aldri kjøpe egg som er i brutt forpakning, eller selges i pakker som ikke er luft-tette. De blir nemlig dårlige over tid, når de blir oppbevart i romtemperatur i pakke eller boks uten vakuum. Resultatet for deg blir da dårlig resultat på klekkingen.

Jeg pleier å kjøpe store hermetikkbokser av det (den gule store hermetikkboksen på bildet ovenfor), disse inneholder en britisk pund med artemiaegg, dvs 454 gram egg. Det er dyrt i innkjøp med så stor boks, men til gjengjeld varer den svært lenge, kanskje årevis, avhengig av hvor mye fisk man fôrer og evt hvor store yngelkull med fisk man fôrer opp.

Når boksen med artemiaegg er åpnet og forseglingen/vakummet altså er brutt, tar jeg ut en liten porsjon, omtrent det jeg trenger i et par uker fremover, og resten fryses ned i tett boks med lokk. Jeg har skrevet med rød sprit-tusj utenpå boksen i fryseren at dette er fiskefôr

Det neste man trenger, er en artemia-sil. Det finnes sikkert måter å sile artemiaen på uten en sil, men disse silene koster noen tiere og det er utrolig mye mer praktisk og lettvindt å ha en. Så det anbefales sterkt at man kjøper en artemia-sil, når man først skal begynne med dette. Jeg ga 40 kr for min.
Artemiasil
[External Image]

Så trenger du salt. Som nevnt innledningvis kommer artemiaen fra havet, saltvann, og trenger derfor saltvann for å klekke. Jeg har brukt grovt havsalt i flere år med suksess. Det grove havsaltet er i den hvite, høye boksen med blå etikett på bildet. Bruker man vanlig havsalt, vil det i tillegg lønne seg å anskaffe enten natron eller natronbikarbonat (billig i store bokser) for å heve ph i klekkevannet. Artemiaen kommer jo fra havet, som har høy ph. Natronbikarbonatet på bildet er den gjennomsiktige, lave boksen med hvitt pulver i på bildet. Hvis ph er helt feil i artemiaklekkevannet, vil resultatet kanskje bli veldig dårlig, eller til og med helt utebli.

Det finnes imidlertid spesielt salt å få kjøpt også, spesiallaget for klekking av artemia. Det er den gule boksen på bildet. Det inneholder ph-forhøyende stoffer, i tillegg til mikroalger, som den nyklekte artemiaen kan spise. Dette gjør at holdbarheten på en klekkebeholder med artemia er lenger, siden BBS'en ikke sulter ihjel. Nyklekte artemia lever på plommesekken sin det første døgnet. Og denne brukes opp relativt fort. Etter et døgn er næringsverdien mye lavere. Det lønner seg derfor å klekke bare akkurat det man trenger for en eller to dagers fôring, slik at man rekker å bruke det opp før det blir dårlig. Etterhvert dør den nyklekte artemiaen også, siden de små nyklekte sulter i hjel ganske fort når plommesekken er brukt opp.
[External Image]

Til sist trenger du noe å ha saltvannet og eggene i, der de skal klekke. Klekkebeholdere kan være mye rart, men velg en som tåler svært varmt vann for senere rengjøring og skylling.
Jeg har rett og slett tatt et vanlig litersmål, kjøpt billig på ti-kroners marked i nærbutikken, og bruker dette til klekkebeholder.

Du trenger også et sted å sette klekkebeholderen, helst under en lampe. Lampen gir lys, som artemiaen trenger for å klekke best, og i tillegg litt varme. Artemiaegg klekker best i en temperatur mellom 28°-30°C. Pass på at lampen ikke står altfor nær, eller at pæren er for kraftig, for da "koker" artemiaen istedenfor å klekke.
Mange setter artemiaklekkebeholderen på kjøkkenbenken under benkebelysningen på overskapene f.eks. Det fungerer fint. Eller du kan sette den under en skrivebordslampe e.l.




Til sist, av utstyr, trenger du et eller annet å suge ut BBS'ene med, når de er klare til innhøsting. Jeg kjøper pipetter på Panduro Hobby. Enkelte apotek selger også slike pipetter i plast.

pipette
[External Image]











Artemiaegg. Dette er fargen de skal ha. De er grå til gråbrune.
[External Image]


Det finnes også en annen type egg. Det er egg til klekking, men UTEN skallet. De er fjernet i en spesiell prosess, og man slipper dermed bryderiet med å unngå å få med eggeskallene når man høster. Jeg går ikke nærmere innpå dette her, men vil bare nevne at artemiaegg til klekkebruk kan også fås uten skall.
[External Image]


Da er vi klare til å begynne
litersmål med ca 0,6 liter vann, temperert.
salt og natron (natronbikarbonat)
en teskje
Artemiaeggene
[External Image]
Bilder

Jeg tar en...tja,halv teskje kanskje, med natron i klekkevannet. Det går sikkert med mindre også, jeg bare har brukt omtrent denne mengden uansett.

Deretter skal vi ha i saltet. Til denne mengden vann, en drøy halvliter, bruker jeg 2 toppede eller 3 strøkne teskjeer grovt havsalt.
Rør om med teskjeen, så det løser seg opp og vannet blir salt.

Natronbikarbonat
[External Image]

Salt, 2 - 3 teskjeer
[External Image]

Og til sist, etter at natron og salt er rørt sammen, tilsettes artemiaeggene. De er frysetørket, så de flyter.
Jeg bruker en eller to teskjeer med artemiaegg, avhengig av hvor mange fisk jeg skal fôre, og hvor store mager de har To teskjeer er det vanlige her hos meg. Da holder det til et stort kull Corydoras, pluss en del til de andre fiskene. Det er rikelig med to teskjeer, men jeg tar i litt ekstra, i tilfelle jeg opplever dårlig klekkeprosent. Med ekstra mengde egg, skulle jeg likevel klare å høste et yngelmåltid ut av det om artemiaen bare klekker i lavt antall.

Artemiaegg, en eller to teskjeer
[External Image]
Når salt, natron og artemiaegg er hatt i, skal man koble til luft-tilførselen. Luftslangen føres ned i bunnen av klekkebeholderen, festes med en klype på kanten stå den står på plass. Du trenger ikke brusestein, bare enden av luftslangen er helt fint.










Her har jeg akkurat stukket luftslangen ned i klekkebeholderen. Om en stund vil vannet se helt grått ut, etterhvert som eggene sprer seg i vannet i takt med at de bløtes opp og virvles rundt av luften som bobler.
[External Image]




Her er et eksempel på en FERDIG klekket artemiabeholder. Merk fargen!
Den er klar oransje. Det betyr at artemiaen er klekket ut av eggene, de er nemlig helt oransje. Eggene er lysegrå til gråbrune som du husker.
Artemiaen bruker fra 18-24 timer på å klekke, i noen tilfeller 36 timer.

Fargeforandringen viser deg altså når artemiaen er klar til innhøsting.
[External Image]


Sånn! Nå har du satt din første beholder med artemia til klekking
I neste post skal jeg ta for meg hvordan man går frem når artemiaen er klar til innhøsting. Dette skal normalt være dagen etter at klekkebeholderen ble satt i gang, ca et døgn.
Det er alltid lurt å merke klekkebeholderen med dag og ca tid for når den ble satt i gang (sånt er lett å glemme). Jeg skriver for eks. "MANDAG KL 1500" på en Post-It lapp, klasker den utenpå klekkebeholderen, og bruker det som huskelapp
Da vet jeg både når den er klar til innhøsting, når ny må settes i gang, og når den eldste bør kastes.
Nå kan vi si at det har gått et døgn, og artemiaen er klar til innhøsting. Fiskene skal få sitt første måltid med dette.

Verdt å merke seg når man skal høste artemia, er at den levende lille artemiaen tiltrekkes av lys. De svømmer mot lyset. Dette benytter vi oss av, og lokker dem til lyset i en samlet sverm, der vi lett kan suge dem opp og høste dem.
Det tar noen minutter for dem å komme seg til lyset, så her følger metoden jeg bruker.

Jeg tar klekkebeholderen og fjerner luftslangen, så tar jeg med meg pipette, klekkebeholderen og artemiasilen ut på badet. Der setter jeg klekkebeholderen på benken ved vasken, og så slenger jeg et håndkle over så alt blir mørkt inni der, men jeg bretter opp et lite "vindu" der lyset kan slippe inn til artemiaen. Alle artemiaene vil da svømme mot lyset og samles ved dette lille vinduet. Jeg går og gjør noe annet en liten stund, et kvarters tid kanskje.

Slik ser klekkebeholderen ut med håndkleet over, og et lite "vindu" til lyset.
Her har jeg nettopp satt det på plass, så det er mørkt der inne.
[External Image]

Nå er det gått 15-20 minutter. Se på fargen ved vinduet! Det er blitt oransje. Artemiaen har samlet seg i en sverm der lyset er.
[External Image]

Nå skal jeg høste dem. Forsiktig, så jeg ikke virvler opp den fine, oransje skyen, stikker jeg sakte pipetten ned til artemiaen og suger opp en full pipette. Trenger jeg mer, tar jeg en eller to pipetter til. Forsiktig, så ikke den tette konsentrasjonen med artemia blir virvlet opp.
De grå tomme eggeskallene til artemiaen flyter i overflaten, som du ser på bildet. Men den levende artemiaen jeg vil ha, er lenger nede, ved lyset
[External Image]
Artemiaen jeg sugde opp med pipetten, sprøytes ned i artemiasilen som jeg holder over vasken.
Om jeg trenger flere pipetter med artemia, gjentar jeg og sprøyter flere nedi silen.














Artemiaen sprøytes ned i silen
[External Image]

Så skyller jeg dem forsiktig med svakt trykk på vannstrålen under kranen. Det er viktig at vannet ikke er hverken for kaldt eller varmt, husk at artemiaen er levende! Litt kaldere enn lunkent er fint. Kanskje et sted mellom 18-30°C (har aldri sjekket, jeg tar det på feelingen). Skyller kanskje et halvt minutt eller noe slikt.
[External Image]


Når artemiaen er godt skyllet i ferskvann så alt det skitne saltvannet er borte, er de klar til servering. Jeg skakker litt på silen, så det samles i hjørnet, og der suger jeg dem opp igjen med pipetten.
[External Image]


NÅ er de klare til servering!
Pipetten tar jeg med meg til akvariet der det skal serveres. HUSK at artemiaen er bitteliten, og de virvles lett avgårde og forsvinner i strømmen mot filterets innsug. Det unngår jeg ved å slå av filteret en kort stund, mens fiskene spiser opp maten. Men HUSK å slå på alarm på mobilen din! Jeg bruker å sette den på alarm til ca 30 minutter senere, slik at jeg alltid husker å slå på igjen filteret. Dette er viktig, for det er uhyre lett å glemme ellers.

Har du et vanlig svampfilter drevet av en luftpumpe i karet det fôres i, trenger du ikke tenke på det. Det er en type filter som ikke suger til seg maten, og uansett vil fiskene kunne beite på svampen og spise opp artemiaen som måtte ha havnet på den, siden de svampene på slike filtere er så finporet. Vanlige filtersvamper har store porer som artemiaen forsvinner inn i.

Dersom du kun har tatt opp artemia nok til fôring i ett enkelt akvarium, kan du etter skyllingen også bare ta med artemiasilen rett til akvariet, og tømme den der. Stikk den evt ned under vann, så virvler artemiaen ut i akvariet.
Anbefaler alltid at man går tilbake til vasken og skyller silen godt etter hver gang man har brukt den.

I tillegg er det viktig å merke seg at renhold er lurt når det gjelder dette, og at man alltid vasker klekkebeholderne etter hver gang i skikkelig varmt vann.
Når en artemiaklekkebeholder er brukt opp eller for gammel, kaster jeg saltvannet i do og skyller og vasker beholderen før jeg setter en ny klar til neste dag. Evt kan man bruke to klekkebeholdere, slik at man kan starte den nye tidligere, slik at den er klar på et mye tidligere tidspunkt. Bildet av mitt artemiaklekkeri ovenfor viser et oppsett med to spotlighter, og det er fordi jeg ofte har to gående samtidig. En gammel som jeg bruker fra, og en ny som er til klekking.

Da var jeg ferdig med å poste bildene i denne serien
Hvis noen vil spørre om noe, er det bare å fyre løs
Fantastisk jobba begge to! Skal prøvd dette!
men en ting, siden jeg omtrent bor på bryggekanten, tenkte bruk av havvann til artemiaen ville funke bra?
Kenbb
Fantastisk jobba begge to! Skal prøvd dette! men en ting, siden jeg omtrent bor på bryggekanten, tenkte bruk av havvann til artemiaen ville funke bra?


Det må nesten andre svare på, men i prinsippet skulle det jo fungere fint.
Men jeg ville vært litt skeptisk... det er dessverre slik at havet ikke er særlig rent langs bebodde kyststrøk. Kloakkutslipp fra hus og industri, båter som slipper ut avfall og kloakk, oljesøl, industriforurensning osv....

Tror jeg ville laget mitt eget saltvann med rent drikkevann fra krana
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap