Tvillingmammas akvarieveks og lidenskap

Ja da var det kanskje min tur til å starte en tråd om yngelkaret mitt. Det er vel min lille stolt het ja.

Har lenge hatt de gående i 128 literen. Først bare guppy. De gikk sammen med noen reker, men de plaget rekene og de døde så klart. Så for å ikke få for mye rekedød flyttet rekene mine over til det andre rekekaret (de kan ikke krysse seg) og lever nå i 90 literen. Da ble guppyen alene. Det var forbausende mye yngel oppi der så jeg forstod raskt at de gjemte seg godt.

Men det ble jo tomt. Guppyene var enten i toppen eller helt i bunnen! Eller, de som svømte rundt var så gråe og ufargete at man så dem ikke. Så turen gikk til Askim. Der fant jeg noen få jeg likte, men ikke spesielle nok. Så over grensa til Sverige og der handlet jeg vilt. Eller, ikke helt vilt faktisk Det kom hjem 10 nye guppyer. 3 hanner og resten hoer. Jeg var kresen på haler og ønsker meg enda litt mer forskjell der, men fornøyd med de jeg fikk nå. Og det er full lek i karene allerede.

Fremdeles trang jeg noe mer i midten av karet. Så der fant jeg meg noen platyer. 8 jenter og 2 guttær kom i hus. Det ble mye mer liv i dem.

Jeg har også fått en Corydoras paletus. Denne skal få selskap av yngele jeg har av corydoras (vet ikke hva slag da den var så liten at jeg ikke så den og har kommet med reker, den vokser til og kan se ut som en sterbai, men det er litt tidlig ennå) og så skal jeg så klart finne flere. Og jeg var rundt i tre butikker i går å lette, men uten hell. Så tirsdag er det ny runde antagelig for å se hva jeg finner Vet de har, men jeg må bare se om jeg får bil først. Evt mandag ettermiddag

Det er det jeg har i karet nå samt en malle og det yngler stadig. Jeg får meg bare ikke til å selge dem ennå
Tatt noen bilder, men jeg må ta noen flere gode bidler. Dette er bare med iPhonen min. Skal leke med speilrefleksen min en dag. Men det gir jo et lite innblikk da, selv om det er begrenset.
Det er liv over hele akvariet. Vi har endret litt på planter og har betraktelig mye mer flyteplanter. Det ser ut som fiskene virkelig setter pris på både det og rota vi har.

Det er også flere gravide guppyer og muligens platyer. Yngelen av begge disse som nå er allerede født begynner å farge ut og trives stort i karet mitt. Det er morro.

Coryene forsøker virkelig å vise at de kan leke. Og det kan de også! De farter i perioder rundt oppi der så det er helt sykt med fart. Blir jonesten svimmel.

Sneglene trives også oppi her og lager lite vesen ut av seg.

Når coryene setter i gang henger malla seg på denne leken. Så da kjenner jeg at jeg blir nesten litt nervøs
Hvordan blir du "kvitt" alle ungene? Gir du bort eller selger? Butikk eller privat?
Blir jo endel unger av så mange da.
Meg + Salg = tap

Foreløpig er det bare å ha de for min søster skal ha en del av dem når ho blir frisk igjen. Så de får lov til å gå her å kose seg, men noen må jeg nok i alle fall se om jeg ikke kan få bytta litt om på. Selge i denne avkroken her er ikke lett
da her jeg kommet meg inn her hos deg også : )
du skulle vær litt nærmere her, skulle likt å ha noen å bytte litt fisk med innimellom. greit å få inn no nytt blod
Ja det tenkte jeg på i stad også Jeg har kjørt mye over til Sverige jeg for å få nytt blod i mine. Men så dukka det opp like bra pris i Moss så da blir det vel noen turer ditt. Digger guppyer med litt annerledes hale enn den standard buen
enig!

Har faktisk klart å få litt lende på sløret her, uten å gjøre noen ting for det. det synes jeg er litt kult.
Ja det er litt morro å få nytt blod og ikke alt som er helt normalt, liker å skille meg litt ut der og synes det er ille morsomt å se på yngelen også.
det å følge med på ut viklingen hos yngelen synes jeg også er utrolig fasinerende
Nå har coryene i dette karet begynt lek. Men det er ikke alle som ser ut som de er like mye med på det. Så det spørs om det blir noe i det hele tatt her.
Da har jeg fått 8 egg av corryene her. Men et eller to egg er i alle fall ødelagt. Dette blir spennende. De har lekt masse i dag. Og jeg har ikke fått med meg selve egglegginga. Alt annet har jeg fått med meg. Det er første kullet dems så dette blir spennende. Eggene er flyttet i egen "avdeling" i karet. Bruker en hov å ha dem i så lenge. Føler jeg ble tatt litt på senga og det burde jeg egentlig ikke føle en gang. Har jo håpet, men ikke hatt troa. Så da er det vel bare å vente noen dager da :P
Eggene var ikke befruktet og det var vel ikke så veldig overraskende. Det var jo tross alt dems første gang, alt kan da ikke klaffe på første forsøk

I dag har jeg hatt kaldtvannsbytte på karet så får vi se om det kan få i gang noe mer lek.

Det er også to kar til med oppdrett i som jeg tenkte å dra inn her.

90 literen er det masse rekebabyer i. Jeg håper det gikk greit med vannbytte nå i dag, gjorde det så forsiktig som mulig i alle fall. Samtidig så har jeg tynnet i mine planter der. Og det tror jeg blir siste gangen. Neste gang må avleggere ut av karet. Har rett og slett ikke plass til mer. Tenkte jeg skulle sette opp ti literen å sette noen planter der. Må bare finne sand eller grus om passer inn der.

Mens jeg sitter å skriver her nå så ser jeg en stor klase med masse egg! Jeg har fått meg eplesnegleegg! Blir spennende å se om disse klarer seg. Ser vi mista en reke også, men det er jo ikke helt normalt at en og annen er for gammel og dør heller da. Det er nok det som er grunnen her. Og ser at mine mange små rekebabyer som jeg må ha forstørrelsesglass for å noe av er det masse av ennå.

180 literen inneholder nå cory sp black og corydoras haraldschultzi. Sistnevnte skremte liv av meg i stad. Har hatt kaldtvannsbyttet på karet og da jeg skulle sett i gang pumpa igjen så var den ene haraldschultzi "død". så den pusta og gikk for å finne en håv så jeg kunne pirke litt å se. Da jeg kom tilbake så var den borte! Javel, nå hadde jeg jo sett hvem det er så selv om det var 6 av dem i karet så var det bare å lete. Og da fant jeg den lekene rundt i sanda. Hadde et lite øyeblikk jeg sa noen ord til glasset som ikke egner seg på trykk, for tenk å skremme meg på den måten.

sp black har vokst no ekstremt siden de kom til meg. Synes bare den siste uken har de virkelig vokst. Gir tablettfor og røde mygglarver. Kanskje det er så populært at det vokser godt på det? Har ikke gjort no spesielt. De så litt mer lekene ut etter kaldtvannsbytte, men omdet stemmer vet jeg jo ikke ennå.

72 literen er det ikke no spennende i. Men der kommer til noen coryer antagelig i løpet av uka. Venter to grupper coryer på 8+8 eller 8+5-6. Må se litt hva vi velger her. At det er morro, ja det er det. Dette er jo et kar primært for guttungen min.

128 literen er jo den som har mine flinke coryer som alt har lagt egg en gang selv om de ikke var befruktet. Det ser rimelig aktivt rundt der nå igjen selv om de ikke er i lek ennå. Så det kan bli spennende. Men da jeg gjorde rent i stad skyllet jeg av ei rot med masse alger. Og da fikk jeg meg en meget sint uvenn. amanoreka syntes jeg var veldig lite grei da. Jeg skulle jo ha bort algene jeg da. Men den hadde fonni dem først uten at jeg så den så jeg beklaget og satte dem heller pent tilbake begge to. Raste rundt i karret som en illsint fjott for den forsvant Måtte le litt selv om det føltes litt galt å "pine" dem slik. Så forsiktig som jeg var er jeg overrasket over at denne lurte meg. Ok, den var ingen blondine da i alle fall.

Coryer som er ventet/tinget:
Cory sp Black eller C. metae
Corydoras Melini

Om det blir sp blac blir disse stående i 180 literen sammen med de jeg har fra før av.
Blir det Metae blir disse satt i 180 literen og sp black flytter til 72 literen.
Melini skal etter planen opp i 90 literen, men jeg kan klare å ombestemme meg så får se
Da var de nye coryene i posene og under tilvenning av vannet. Det blir en del forandringer i karrene mine fremover nå.

I 90 literen min skal det nå gå sammen med rekene og sneglene 9 C.Melini. De har også fått med seg tre reker. Alt er kjøpt av Marita her inne

I 180 literen skal det nå gå 9 stykker C.Metae, men sp black skal flytte over til 72 literen, men det vil jeg ikke stresse dem med i dag. Det får vi gjøre en dag vi er to voksene hjemme.

[External Image]

[External Image]

jeg fikk også noen gode bilder av C.Paleatus i kveld som jeg gjerne deler :P

[External Image]

[External Image]

[External Image]

Fått litt inspirasjon til å fortsette å få noen gode bilder nå ja :P
Da begynner mine planer å ta form. Helt klart.

Har nå satt opp 10 literen med tanke på planter og evt egg den første tiden eller andre små yngler. Har stått å gått en stund alt, men det skal stå å gå enda en stund til før det er skikkelig innkjørt. Meninga er også å skaffe sirkulasjonspumpe og blåfilter til dette karet.

72 literen har jeg lite planer med om dagen. Jeg skal flytte en av gruppene med cory ditt. Tror det blir sp black som skal få stå oppi der. Også her skal det etterhvert ny pumpe og blåfilter inn. Pumpa er nå 8-9 år og har gjort jobben sin egentlig.

90 literen har jeg oppdaget en liten eplesneglebaby i. Coryene leker der også, men jeg antar at de er fo små til at det blir noe egg. Men de har i alle fall fonni roen. Rekene yngler godt oppi der. Etter hvert skal de også her blåfiler og sirkulasjonspumpe.

128 literen har jeg fått masse fin platy og guppy. Guppyene har vært sene til å farge ut, men nå har det kommet mange fine farger på de unge og det er også noen fine haler oppi der. Sånt gir en litt lyst. Coryene der har ikke lagt noe mer egg, men jeg håper jo så klart. Og platyene er flott, de er ikke like produktive som guppyene når det gjelder yngel, men det spiller ingen rolle :P Yngelen dems er nemlig veldig så flott!Også her skal jeg ha blåfilter og sirkulasjonspumpe på sikt. Mulig jeg kan bruke pompa jeg har og bare bygge rundt med blåfilter.

180 literen har hele tre grupper med cory om dagen. Det er livlig oppi der kan man si. Sp black skal ut på sikt, men de ser ut som de har noen leksplaner. Tviler på at de er store nok til å leke med resultat, men øvelse gjør mester! Nigeria killien som også bor der har blitt veldig så rolig å fin. Han virkelig koser seg. Blå guramiene er minde sinte ved mating og har lært seg å dele. Sølvhaiene er nå blitt 6 stykker og vokser veldig så flott. Det er morro å følge med på dem! Den ene scalara som også bor der har nå overrasket meg. Planen var å bytte den inn, men jeg har ombestemt meg. Roen har senket seg over denne og den har fått farge. Den var hvit da jeg kjøpte den og nå er det gult i ansiktet som en stripe og det samme på finnene dens. Til at den er alene er jeg overrasket over hvor stor trivsel den viser. Jeg har lyst på en eller to til av dem. På sikt og de skal være like fine så klart. Pumpemessig drømmer jeg om noe bede her også. Dvs blåfilter og pumpe inni. Men litt usikker på hva jeg skal velge. Så tenker og leser til jeg blir tussete.

Dette er litt langsiktige planer. Både for å ha noe å pusle med og også for å tenke litt økonomisk :P

Og etter mye tenking har jeg fonni ut at jeg har plass til 1-2 reoler her. Så jeg drømmer om en dag å kjøpe dette. Så på en, men den blir for stor. Var doddel og det gå ikke. Billig var den også, men dessverre passet den ikke.
Rekene yngler godt her om dagen. Men det er vannskelig å oppdage de små. Ser ut som det er stor trivsel og i reke karret vokser plantene meg over hodet også Litt morro for dette er mot normalt.

Det har også blitt masse flotte guppyer. De har farget ut de eldste og noen litt yngre. Mange fine farger og haler å spore rundt der nå I samme kar har jeg blitt beæret med ET egg av coryene. Jaja, jeg tviler på at det er noe befrutning der også faktisk. Føler det liksom på meg.

I 180 literen min er det tre grupper cory og sølvhai. Jammen har de ikke bestemt seg for å stime sammen alle sammen! Det er kjempe herlig å se på dem.

I 72 literen min så er det ingen endring. Dvs to fisk er avgått med døden. Gammle så det var ikke så overraskende.

10 literen er nå satt opp for en tid siden. Fått sand og planter og ser veldig fint ut. Er egentlig tenkt som yngelkar, men jeg er ennå litt usikker.

Videre har jeg bestilt blåfiltermatte til det ene karet. Så får vi se om jeg får dette til. Det kan jo bli spennende! Og blir det klaff så blir det til alle karene.
Er vel litt siden jeg har skrevet noe her nå. Men dagene flyr så sykt fort.

Coryene prøver stadig å glede meg med egg, men så langt ingen befruktete. Stakkars små!

Derimot er det bedre hell for guppy og platy! De yngler for det meste hele tiden og får utrolig fine barn og farger og haler så dette er morro! I dag har de også fått blåmatte i stede for innvendig filter. Dvs jeg har toppen av invendig filter og pakket alt inn i blåmatte og sydd fast med smykketråd. Umulig å skade seg på. Så dette ser godt ut om dagen. Både platyene/guppyene har fått det OG rekekarret mitt. Rekene koser seg med å klattre i blåfiltermatta, sitte der å spise og vise seg. Morro å se. På sikt skal alle karene mine bli laget om til dette og når pumpene tar kvelden blir det sirkulasjonspumper som neste innkjøp.

Vurderer å selge noe yngel, men de er så fine farger at jeg vet ikke om jeg kan. Dilemma :P
Bilde 1, slik ser dem ut bakfra når de er sydd sammen

Bilde 2, forfra i 128 literen min

Bilde 3; forfra i 90 literen
Jeg vinner
'Etter noen inntense hektiske dager/uke så har jeg endelig fått nitritten ditt jeg vil ha den. Jeg har nemlig satt opp 10 literen og som kjent fra før av føk nitritten helt til himmel og vel så det. Så guffe her og guffe der, vann herfra og derfra og den gå sate og sikkert på vei ned. så jeg føler jeg er i ferd med å vinne over mitt lille akvarium. I dag målte jeg nitritten til 0,15 og det er da halvert siden i går. Den har vært umålbar på det verste! Så det tok tid å få den på rett vei igjen og endelig føler jeg at jeg i alle fall får tilbakemeldinger på at jeg gjør det rett for å mestre den dritten der. Kickstartet med guffe fra to gode kar som er både store og stabile. Så det er noe godt med å ha mange kar da


Nye kar!

Egentlig bør jeg vel være fornøyd med mine 5 kar? Men neida. Kom over en annonse på en som skulle selge tre kar til 400 kr samlet. Trenger pumper, varmekolbe, tenner til det ene, toppglass og lys til det andre og det tredje trenger ikke noe ekstra enn pumpe og varmekolbe. Så vi dro å hentet disse i dag. Da vi kjøpte MB'n for litt siden skrøt han så av at det var mye plass baki. Nå har jeg bevist at det ikke stemmer! En basskasse (liten), 112 liter og 62 liter og det var fult! 63 literen endte inni bilen på fanget til ungene. Til dems store glede.

Planen er nå at jeg skal bygge opp karene et for et i løpet av vinteren. Det ene karet er det muligens et vennepar som vil kjøpe av meg. De to andre har jeg planer om å sette i reol. Innbyggere har jeg ikke så ille mange planer for ennå, men jeg har da litt. Går jeg ut fra at jeg beholder alle tre karene så blir det nok cory i alle sammen. Håper på å få rene artskar. Men sammen i det ene karet har jeg lyst til å prøve meg på kampfisk med både ho'er og hanne. Mange år siden sist og da prøvde jeg ikke lek. Har også lyst på noen ål i et akvarium, men det blir nok et jeg alt har tror jeg. Jeg vil se litt hva jeg får tak i underveis og hva jeg faller for. Tar det litt som det kommer og tipper det kan bli masse fint. Alle karene skal i alle fall ha biltemasand denne gangen og så har jeg lyst på et med mye flyteplanter, men der er jeg ganske grønn så får bare se litt hva jeg kommer over. Eller om jeg får tips underveis blir det også tatt godt i mot.
Nå mister jeg mer plass på benken min. 10 literen er lagt ut for salg eller bytte. Jeg fikser ikke slike små kar Får ikke noe dreis på dem. i stede kommer 62 literen opp på min kjære kjøkkenbenk. Kremt. Planen er da å flytte en gjeng corydoras over ditt, men jeg er litt usikker. Jeg har jo to grupper coryer i 180 literen, men det virker som de synes det er for mye plass. Alle samles i en ende inkl sølvhaiene. Så jeg har en 180 liter som ser rimelig tom ut sidena lle mener de skal være i en ende. De bytter på hvem ende da og hvor malla graver ned litt så de har huler liksom. Så litt usikker på hva jeg skal gjøre med 180 literen på sikt.
Tilfeldig bekjentskap
© Torfinn Nesvåg
Reklame for plussmedlemskap