Inger Annes akvarieprosjekt

Mange har nok fått med seg at det er noe som rører på seg i Askim. Et hus har plutselig begynt å invaderes flere akvarium.

Gleden og spenningen over det som jeg har satt i gang, er så stor at det bare må deles med andre!

Fra tidligere tider har jeg hatt 2 selskapsakvarier, og kun det. Ett overfylt 180-literskar og ett tynt befolket 63-liters. Så fant jeg dette forumet, og det har virkelig satt igang litt av hvert her. Plutselig er flere akvarier i anmarsj, og denne gangen blir det artsakvarier. Endelig skal flere akvariedrømmer fylles. Så her kommer oppdateringer etterhvert som ting skjer.

3 nye akvarier er altså i anmarsj. Det hele startet egentlig da jeg endte med å kjøpe meg en kulefisk. Egentlig uten å ha planlagt det i det hele tatt. Det ble full fart hjem for å kaste fiskene ut av 63-literen, og over i 180-literen. Det var bare 3 fisk der, så jobben var ikke så stor. En av dem greide på toppen av det hele å ta livet sitt, i og med at den hoppet ut av litermålet den stod og hadde tilvenning i (og bikkja gjorde resten av jobben), til tross for at jeg hadde lagt lokk over. Dermed hadde jeg altså skaffet meg mitt første artsakvarium, helt uten å ha planlagt det. Og dermed var jeg altså solgt. En liten sneglefarm ble også anlagt, med tanke på kula. Men kula har for liten plass, og det er andre fisker jeg veldig gjerne vil ha. Dermed ble det avertert etter 3 nye akvarier, i forskjellige størrelser, og jeg har fått tilslag på dette. Her er de etter størrelse:
112 liter: Her skal kula mi få nytt hjem
130 liter: Her skal det komme sebrapleco (L-046 - alle mallegales drøm)
180 liter: Her blir det discus (og dette har alltid vært min store drømmefisk)

Foreløpig er kun ett av akvariene avhentet, nemlig 130-literen. Den er nå vel plassert i stua. Det er fylt i sand (finkornet, lys sand), og ekstern pumpe har kommet på plass. Ekstern pumpe er nytt for meg. Jeg har alltid hatt interne pumper. Denne fikk jeg brukt for 400,-, og det er jeg veldig fornøyd med. Vann skal fylles i i kveld, og da er ting i gang. Akvariet skal kjøres i gang med mine 2 blå monstre. Dette er fisk jeg ikke er redd for å miste, så de to blå monstrene skal snart få komme til sitt nye hjem (blå monstre = blå gurami, for de som ikke har fått med seg dette...).

En annen genistrek jeg har gjort i dag (er fornøyd med løsningen, som dere sikkert skjønner), er å gå til innkjøp av 3 25-liters plastkanner (egentlig kanner for vinlegging) og en 10-liters kanne. Disse skal brukes i forbindelse med vannskift. Jeg har spekulert på hvordan jeg skulle løse de mange vannskiftene som må komme med såpass krevende fisk: kulefisk, sebrapleco og discus. Jeg ønsker jo også å servere vann i riktig varme og kvalitet, og da ønsker jeg å kunne la vannet stå et døgn før det kommer på plass, slik at alt er perfekt når det fylles i akvariene. Dette er definitivt ikke enkelt når man har en 6-måneders ellevill bikkjevalp som snoker i alt, og elsker å drikke akvarievann. Store plaskanner løser det problemet. Da slipper jeg også å løpe fram og tilbake 100 ganger med bøtte. Kannene har håndtak og er lette å bære, og de rommer 2,5 gang mer enn bøtta. Og det går an å sette kork på dem Ulempen er at jeg ikke tenkte på at jeg ikke har noen spring jeg kan sette dem under. Jeg må fylle dem ved hjelp av dusjhodet, og det kan jo bli en interessant jobb. Dusjhodet går nemlig ikke igjennom hullet på kanna! Powerhead skal også bestilles, slik at det blir mye lettere å få transportert vann ut av og inn i kannene. Auauau. Det slo meg plutselig at jeg ikke tok med i beregninga at powerheadet også må kunne gå inn gjennom hullet, og det gjør det neppe... Ok, kanskje ikke noe genistrek likevel... Men jeg får ihvertfall plass til en liten varmekoble nedi, slik at jeg kan få helt korrekt temperatur i vannet før det fylles i. En altfor liten varmekolbe fulgte nemlig med 130-literen. Alt for liten for 130-liter, men passelig til vannkannene

Jeg bekymrer meg også litt (eller ganske mye) over hva som kan skje med den eksterne pumpa når jeg reiser på jobb i morgen (og videre framover) . Bikkja har ødelagt fryktelig mye de siste ukene, og hun har allerede vist interesse for pumpa. Lager hun hull i den, har hun ødelagt både pumpe og stue. Idéer til løsninger tas imot med takk!

Til sist kan jeg nevne at mallene i selskapsakvariet i går fikk 2 mallehuler. Men interessen er så langt en smule laber. Den eneste som har vist interesse så langt, er palettcichlidedamen min... Mallene har misforstått fullstendig, og suger seg fast på utsiden!
Fy fillern, så mye mer lettvint det var å skifte vann med en 25-liter, ihvertfall å ta vannet ut! Fryktelig tungt å flytte på ei full kanne, men jeg er da eks. håndballspiller. Letter å ta større vannskift nå

En trakt løste dusjhodeproblemet. Den passet perfekt! Tror også jeg har funnet løsningen til hvordan få vannet inn i akvariet igjen etterpå: Hevert fra kanna til ei bøtte, og så powerhead fra bøtta over i akvariet. Jo mindre jobb for meg, jo bedre for fiskene...

Da gjenstår bare bikkje-/pumpeproblemet, som er det alvorligste! Noen ideer her?
prøv å putt bøtta i en sånn 25l plastdunk da vettu Hvis det er de fra europris kan man ta av lokket. Da vil bikja få en del større problemer med å ta seg noen jafs:P
Så var akvarie nr. 2 i hus. Denne gangen en 112-liter. Dette akvariet skal bli kulas nye hjem. Til min store overraskelse fulgte det med *veldig* mye utstyr. Jeg visste om at jeg fikk med litt, men alt dette? Jeg er i ekstase!

1 Eheim aquaball-pumpe
1 Fødestue (ok, den har jeg ikke bruk for. Har 2 fra før, og bruker ikke de heller)
1 termometer
2 Fiskehover
1 varmekolbe
1 Ny filterpose (som jeg ikke helt vet hva skal brukes til - ser ut som et mini-vaskenett)
1 artemiaklekker
1 stor tube med akvariesilikon
1 stang for rengjøring av akvarie
1 startpakke for artemiaklekkeren
1 Pakke ektozon
1 stor flaske Aquasafe
1 pakke algostop
1 flaske omnipur
1 flaske Tetra general tonic
1 eske Sera bakotpur direct
1 flaske ferrogan fluid (Tips på hva det er tas imot med takk)
1 flaske Sera mykopur
1 flaske ph+
1 flaske eikebarkekstrakt
1 eske Tetra Fresh Delica
1 boks PH/KH+
1 boks GH/TH+
Ph-test
Kh-test
Gh-test
No2-test
1 digital tidsbryter for strøm
2 trerøtter
4 små lavasteiner
1 kokosnøtthule
1 lekshule (ser ut til å være laget av noe sementaktig)
2 bøtter akvariesand
1 kg(!!!) filtervatt

Akvariet er med møbel og lysarmatur. Et vakkert akvarie!

Esker og flasker er selvsagt ikke uåpnede, men likevel...
Og alt dette for 1500,-

Puh! Jeg ble sliten bare av å gå igjennom alle tingene! Det tok sin tid, det!
Det ble også en interessant tur hjem, ettersom alt var lempet inn i bilen, og møbelet stod i framsetet. Trøbbel med å gire. Måtte løfte på møbelet for å sette bilen i revers! Hadde ikke tilgang til 4.giret heller.
Det tar nok noen dager før jeg setter igang det akvariet. Jeg må få i gang 130-literen først. Jeg ombestemte meg med hensyn til å sette det i gang i går. Ettersom jeg ikke kjenner akvariet, og at det har vært flyttet på, tar jeg fyllingen av vann gradvis, i tilfelle lekkasje.

Det ble også tid til fiskekjøp på veien. 2 bittesmå LDA1 fant veien til Askim. De var mindre enn beregnet, så jeg er litt rådvill på hvor jeg skal gjøre av dem. Er redd for at de fort kan bli mat i selskapsakvariet mitt. Spørs om det blir en liten stopp i sneglefarmen min inntil videre. De er kjempesøte! Fikk også en titt på fiskene hos selgeren. Mange fryktelig vakre maller. Jeg er misunnelig!
Dyrehagen
Da gjenstår bare bikkje-/pumpeproblemet, som er det alvorligste! Noen ideer her?

Må innrømme at jeg aldri har hatt hund (og mest sannsynlig aldri kommer til å skaffe det heller), men tanken som slår meg, er å gni pumpen inn med hvitløk eller noe annet som bikkja syns lukter py.
Ok, det vil sikkert lukte ekkelt i hele stua, men bikkja vil kanskje ikke syns det er så ok å tygge på noe som stinker :-S
Malldrian
men tanken som slår meg, er å gni pumpen inn med hvitløk eller noe annet som bikkja syns lukter py.


Med tanke på at bikkja elsker å spise bæsj...

Har satt massevis av ting i veien så langt, så får jeg finne ut hva jeg skal gjøre i lengden. Bikkja blir jo (forhåpentligvis) voksen en gang også. Skjønt jeg begynner å tvile innimellom...
Bare så det er sagt: jeg er veldig glad i henne. Men hun gjør sitt for å drive meg til vanvidd av og til. I dag hadde hun faktisk *ikke* ødelagt noe mens hun var hjemme alene. For øyeblikket er slike dager heller unntaket.
Hundebur er en kjekk oppfinnelse!
Vi har en valp på 12 uker, og samme dag som valpen kom i hus, var det store buret på plass. Buret er såpass stort at valpen har god plass til å ligge i tillegg til seng, det er plass til aviser om uhellet skulle være ute, og det er plass til vannskål og matskål. Her er valpen når vi ikke er hjemme, og om natten. Hun går helt frivillig inn i buret, og vi er trygge på at hun ikke gjør noe f..skap når vi ikke er sammen med henne. I tillegg er valpen trygg, det er ikke kjekt for en liten en å gnage på strømførende ledninger!

Om du bruker bur til valpen har du kontroll og valpen risikerer ikke å komme i situasjoner der den kan bli skadet når den er alene hjemme.
ferrogan fluid= flytende jern for at plantene skal holde seg fine. Er det ikke en bruksanvisning på flasken?
Det høres ut som om du har mye å henge fingrene i for tiden

Ang dusjhodet: kan du ikke bare skru det av, og fylle opp med dusj.slangen?
Plutselig ble alle planer snudd på hodet. Mistanke om fisketuberkolose i ett eller flere akvarium endrer ganske mye. Det er bare en mistanke ennå, og jeg har flere teorier på hva det kan være. Men jeg tar ingen sjanse. De eksisterende akvariene er nå i *meget* streng karantene. Jeg hadde berget unna alle de nye akvariene mine, hadde det ikke vært for at jeg før jeg visste dette, tok en bitteliten avlegger fra det nå sykmeldte akvariet over i 130-literen. Ellers har de vært helt fullstendig adskilt. Jeg tar ingen sjanser her! 130-literen var tiltenkt sebrapleco, og når det gjelder dem, tar jeg ingen som helst sjanser. Dermed er 130-literen også regnet som i karantene, ihvertfall til jeg vet noe mer.

112-literen, derimot, er ikke satt i gang, og når den er oppe og går, vil dette bli et midlertidig sebraplecohjem til det andre karet evt. blir friskmeldt. Kula mi får forbli på plassen sin inntil videre. Fordelen med dette er at, ettersom jeg ikke har råd til å kjøpe hele flokken med sebraplecoer som ønsker med en gang, vil nye og allerede etablerte sebraer komme samtidig til det endelige akvariet en gang i framtiden, noe som vil medføre en engangs etablering av rangordning. Puh, lang setning!

Nå blir det altså masse arbeid med fullstendig adskilling av utstyr og masse, grundig håndvask innimellom. Men hvis jeg får orden på ting her, vil gleden bli så mye større. Og jeg kommer til å glede meg sinnsykt over det akvariet jeg som straks blir satt i gang, og som vil være 100% smittefritt, selv om jeg kommer til å være frykelig nervøs for ethvert symptom som skulle dukke opp der...
lisme
Vi har en valp på 12 uker, og samme dag som valpen kom i hus, var det store buret på plass. Buret er såpass stort at valpen har god plass til å ligge i tillegg til seng, det er plass til aviser om uhellet skulle være ute, og det er plass til vannskål og matskål. Her er valpen når vi ikke er hjemme, og om natten. Hun går helt frivillig inn i buret, og vi er trygge på at hun ikke gjør noe f..skap når vi ikke er sammen med henne. I tillegg er valpen trygg, det er ikke kjekt for en liten en å gnage på strømførende ledninger! Om du bruker bur til valpen har du kontroll og valpen risikerer ikke å komme i situasjoner der den kan bli skadet når den er alene hjemme.


Helt enig i dette.

Hvis du ikke kan/vil kjøpe bur, bør valpen lukkes inne i et rom, f-eks. kjøkkenet, og ta vekk eventuelle ting som du vet den kommer til å ødelegge/bite i. Den bør ikke herje rundt i hustet uten oppsyn.
PS. Min første hund var slik, og det går over...

Ang. pumpa kan du jo annskaffe et skap.
Janne S.Dahle
Hvis du ikke kan/vil kjøpe bur, bør valpen lukkes inne i et rom, f-eks. kjøkkenet, og ta vekk eventuelle ting som du vet den kommer til å ødelegge/bite i. Den bør ikke herje rundt i hustet uten oppsyn. PS. Min første hund var slik, og det går over... ;-)


Faktisk helt uenig. Jeg har opplevd det motsatte. En valp som ødela masse så lenge den hadde liten plass å være på, men som slutta å ødelegge ting da den fikk tilgang til resten av huset. Det kommer en smule an på valpen. Jeg tror bikkja mi ville ha skadet seg mer i et bur. Hun ville fått panikk! Münsterlander er en hunderase som egner seg dårlig til å ha i bur eller stenge inne på annet vis. Dette er en periode valpen skal igjennom akkurat nå. Hun er i sin verste periode, og er ei bikkje som er tøff i hodet. Det hun forsøker på, er å stimulere seg selv når hun er alene. Hund med mye mellom ørene = mye kjedsomhet når hun er alene. Å sperre bikkja inne i et rom vil bare gjøre tingene verre for henne. Jeg må heller finne en måte å gi henne noe å holde på med. Ja, hun sover nok en del, men er også en hel del våken! Jeg vil heller ha en vanskelig hund nå, og ei skikkelig bikkje siden, enn omvendt Men, jeg tror ikke vi skal la dette ende i en hundediskusjon.

Jeg har foreløpig løst pumpeproblemet med å sette ting rundt akvariet, slik at hun ikke kommer til. Så langt har det gått veldig fint
Dyrehagen
[QUOTE=Janne S.Dahle]Hvis du ikke kan/vil kjøpe bur, bør valpen lukkes inne i et rom, f-eks. kjøkkenet, og ta vekk eventuelle ting som du vet den kommer til å ødelegge/bite i. Den bør ikke herje rundt i hustet uten oppsyn. PS. Min første hund var slik, og det går over... ;-)


Faktisk helt uenig. Jeg har opplevd det motsatte. En valp som ødela masse så lenge den hadde liten plass å være på, men som slutta å ødelegge ting da den fikk tilgang til resten av huset. Det kommer en smule an på valpen. Jeg tror bikkja mi ville ha skadet seg mer i et bur. Hun ville fått panikk! Münsterlander er en hunderase som egner seg dårlig til å ha i bur eller stenge inne på annet vis. Dette er en periode valpen skal igjennom akkurat nå. Hun er i sin verste periode, og er ei bikkje som er tøff i hodet. Det hun forsøker på, er å stimulere seg selv når hun er alene. Hund med mye mellom ørene = mye kjedsomhet når hun er alene. Å sperre bikkja inne i et rom vil bare gjøre tingene verre for henne. Jeg må heller finne en måte å gi henne noe å holde på med. Ja, hun sover nok en del, men er også en hel del våken! Jeg vil heller ha en vanskelig hund nå, og ei skikkelig bikkje siden, enn omvendt Men, jeg tror ikke vi skal la dette ende i en hundediskusjon.

Jeg har foreløpig løst pumpeproblemet med å sette ting rundt akvariet, slik at hun ikke kommer til. Så langt har det gått veldig fint

Noe av det dummeste jeg har hørt ! ;.( Kjøkken i dag er store, og ikke bruke bur, særlig i bil, syntes jeg er direkte uansvarlig !
Janne S.Dahle
Noe av det dummeste jeg har hørt ! ;.( Kjøkken i dag er store, og ikke bruke bur, særlig i bil, syntes jeg er direkte uansvarlig !


1. Jeg er ikke ute etter noen diskusjon om hunder her. Dette er ikke rett forum til det
2. Sjekk om det finnes andre løsninger enn din utvalgte før du kaller andre uansvarlige. Det finnes f.eks. sikkerhetsseler for hunder. Hvordan jeg løser slike ting, vet du ikke før du har spurt. Hvis du tror jeg bare lar humla suse, uten å tenke igjennom ting, tar du feil
Dyrehagen
Jeg bekymrer meg også litt (eller ganske mye) over hva som kan skje med den eksterne pumpa når jeg reiser på jobb i morgen (og videre framover) . Bikkja har ødelagt fryktelig mye de siste ukene, og hun har allerede vist interesse for pumpa. Lager hun hull i den, har hun ødelagt både pumpe og stue. Idéer til løsninger tas imot med takk!


Du spurte jo faktisk her om gode råd !
Etter noen deprimerende akvariedager med sykdomsfrykt (som fortsatt er til stede, dessverre), er jeg i gang igjen. Nå skal 112-literen opp og gå. Det betyr litt omrokkering av allerede plassert akvarium. Plassen til det nye akvariet var utsett for lengst, men murphys lov slår til igjen: akvariet er 2-3 cm. for langt til å passe der jeg hadde tenkt det. En vinduskarm med plantebrett kom selvsagt i veien. Vel, løsningen blir da å plassere det utenfor plantebrettet, 8-10 cm ut fra veggen. Så får vi håpe at jeg ikke mister noe ned bak... Kulefiskakvariet måtte flyttes, og da benyttet jeg sjansen til å bytte vann. Eller egentlig omvendt. Jeg bytter vann, og flytter akvariet mens det er halvfullt. Så får den stakkars kula gå der og titte bort i akvariet som den egentlig skulle få.

Murphys lov igjen: Da jeg begynte å tappe ut vann, kom jeg på at jeg ville skrape alger først. Jeg la hele heverten ned i akvariet og satte i gang. På et eller annet vis greide jeg å vippe ut den ene enden av slangen. Vann utover det hele. Dette er i hjørnet av stua, og vannet trakk selvsagt inn *under* belegget jeg har lagt der for å unngå vannsøl (traff veggen bak med vannstrålen, og da trakk hele greia ned mellom veggen og belegget). Har fått løfta opp hjørnet og lagt noe under, slik at det får lufta seg litt. Men det betyr at jeg må vente litt lengre før jeg får 112-literen på plass. Sukk!

Men flyttinga betyr også at jeg får kula nærmere godplassen min i sofaen, så da får jeg større sjanse til å nyte synet av dyret (og dessverre algene også). Snart er jeg omgitt av akvarium på alle sider

Kula trives forresten bedre og bedre. Litt salt i vannet gjorde tydeligvis susen. Mer liv og større nysgjerrighet! Og jeg begynner også å få begrep på hvor mye jeg trenger av hva i vannet som skal oppi karet. Da kan jeg veldig lettvint blande vannet dagen i forveien, og tappe det direkte oppi ved vannskifte.

Kula nyter reka si så lenge. Ingen skepsis til reker lenger på det dyret. Nammmm! Rekeøyne! Jafs! Spytt, jafs, spytt. Skikkelig gris!

Til tross for sykdom og stor frustrasjon denne helga, nyter jeg definitivt akvarielivet her i huset
Endelig fikk jeg satt i gang 112-literen! Det ble mildt sagt litt av et kav for å få det til.

1. Ikke snakk om at jeg kunne finne igjen vateret mitt. Jeg hadde en mini, minivater på et målebånd, og fant ut at jeg fikk bruke det. Jeg fikk vatra opp i bredden, og flyttet så vateret lengre bak i akvariet, samtidig snudde jeg det 180 grader. Der var det fryktelig, fryktelig ute av vater! Skjønte ingenting. Jeg styra fram og tilbake, og kom til å snu vateret 180 grader igjen. Plutselig var alt i orden. Hæh? Snudde igjen, fryktelig skjevt. Da begynte jeg å ane mugler i osen (). Her var det tydeligvis ikke håp om å få vatret dette akvariet i dag. Men jeg kunne ikke vente lenger, og satte i gang med å fylle akvariet med sand og vann.

2. Så var det på tide å få fylt i vann i akvariet. Nå skulle jeg virkelig få prøvd ut sirkulasjonspumpa til pumping av vann inn i karet. Ettersom jeg gjorde den store brøleren å glemme at hullet skulle være stort nok i vanntankene til at sirkulasjonspumpa kunne gå nedi, måtte jeg ta fatt på kvasiløsningen min: Hevert fra 25-literskanna til ei bøtte, og sirkulasjonspumpa i bøtta, for å pumpe vannet inn i akvariet. Det kunne ha fungert, og vil fungere etter de megabrølerne jeg gjorde her! Fire dyvåte store håndklær og en dyvåt akvarist senere, har jeg funnet ut at denne greia ikke er idiotsikker. Feil nr. 1: Når man stopper sirkulasjonspumpa fordi man er ferdig (ihvertfall med den 25-literskanna), bør man ikke la slangen fortsatt stå i akvariet! For da fungerer slangen som en hevert tilbake igjen i bøtta. Det oppdaga jeg etter at de rant over kanten på bøtta som hadde vært tom for en stund siden. Med en 16/22-slange går det også ganske fort. Vann utover hele gulvet, og Inger Anne en smule sint på seg selv (selv om jeg måtte le litt over situasjonen også). På'n igjen, og ganske snart: feil nr. 2: Finn en eller annen måte å feste slangen som ligger inn i akvariet. Ellers kan den ramle ut. Jeg *visste* det kom til å skje! Vann utover gulvet igjen! Feil nr.3: Slangen som går fra 25-literstanken til bøtta bør festes i bøtta. Plutselig ramlet den ut. Vann utover stuegulvet IGJEN! Og nok en gang: det går fort når man bruker en 16/22 slange. Da begynte humøret å bli temmelig labert. Og selvfølgelig stod bikkja i veien hver gang det var kritisk. Stakkars liten!

3. Jeg endte for øvrig i dyrebutikk på vei hjem fra jobb i dag. Resultatet? Fisk for nesten 600: en peckoltia og en golden nugget (som jeg har ønsket meg lenge). *Jeg har ikke råd til å fortsette sånn!* I morgen ankommer i tillegg 3 L-144, så da blir det "livat" her! Og enda 5 fisk er i anmarsj en eller annen gang de nærmeste dagene. Men så burde jeg nok ta mallelivet litt med ro, tror jeg, sånn kanskje, en eller annen gang, ihvertfall hvis jeg ikke får tak i noen veldig kule maller som jeg bare MÅ ha!
Hvor blir det av bildene?
Lån et kamera om du ikke har, vi må få se litt
Bilder skal bli Jeg har kamera. Må bare sitte i ro lenge nok til at jeg kan få overført bildene fra kameraet mitt. Men nå er det snart helg, så da skal vi se om jeg kanskje får skjerpet meg
Hi-hi, ja godt at det er helg! Du har da vel allerede vaska golvet, sånn at du kan tilbringe helga foran akvariene og nyte resultatet. Gleder meg til å se bildene (både av fisk og bikkje)!

Grattis med nye kar og fisker, forresten!
Tilfeldig bekjentskap
© Ariel Bornstein
Reklame for plussmedlemskap