Kristins malawi-kar.

Hei. Jeg heter Kristin og bor på Frøya.
En dag i juni-07 gikk jeg meg en tur her jeg bor og kom over en innsjø med rødlig, fin sandbunn. ”Den sanden hadde vært fin i et akvarium”, tenkte jeg, og dermed våknet litersyken igjen.
Jeg har hatt akvarium før og er veldig fasinert av fisk og fiskenes verden generelt, men pga flytting mm så har det vært stillstand en stund.
Så etter turen på Frøya så fant jeg ut at nå har jeg muligheten til å starte opp med kar igjen.
Jeg fant et AkvaStabil på 250 liter med malawi-ciklider (mbuna og en delfinciklide) til salgs i Trondheim, lånte varebil på jobb og fikk hentet det.
For å berge filterbakteriene på hjemturen som tok 3 – 4 timer så satt den ene sønnen min og duppet en hov, med filtrene oppi, opp og ned i ei bøtte med akvarievann. Dette for å få oksygen / sirkulasjon til bakteriemassen. Det gikk utmerket.
To fisker døde fordi fiskeposene ikke var stramme nok (de ble sittende fast i lommer), og to ble avlivet fordi de ikke var normal (syk?).
Vi satte opp karet med det som fulgte med av grus, kalkstein osv.
Ikke helt biotopriktig med rot til ancistrus, planter og juwel bakgrunn (ser ut som svart bark).

Så kom juli og jeg fikk byttet ut grusen med Frøya-sand. Har også tatt ut en del kalkstein og lagt nedi fjærestein i stedet.
Det er en rekke med kalkstein bakerst, med utgravde huler i mellom.
[External Image]

I oktober kjøpte jeg en Golden-hun til min Golden-enkemann, og for at hun skulle lettere bli godtatt av de andre så ommøblerte jeg litt. Det hjalp ikke så veldig. Hun ble avlivet en uke senere, haleløs.

Planen nå er å overta et kar på 375 liter i desember. Når dette er ferdig innredet og kommet i gang så vil jeg gjøre om "Malawi-hjem" til et mer biotopriktig kar.

Skal prøve å legge inn mange bilder

PS: Det er lov å komme med innspill
Bildet av karet etter første oppsett ble borte her da jeg fjernet det i profilen. Får legge det inn igjen her.
Juni -07, altså da det var nytt, før jeg byttet ut grusen med sand:

[External Image]
hei!

Flotte greier. Fine farger på den hongi hannen din

Mvh Henrik
Hongi
Takk for det
Den Hongi`n er sjefen i karet. Han skifter farge-sjateringer etter hva han holder på med; Nesten hvit når han skal ha retten til mat (bilde 1),
[External Image]

og mørkere når han graver (bilde 2).

[External Image]
Malawi`n er fin å se på, men ikke så grei bestandig.
Sånn kan det gå når en Golden enkemann får seg ei ny kone.
(Fisken ble avlivet etter at bildet ble tatt). I ettertid spekulerer jeg på om det kan ha vært en hanne allikevel, men den så veldig ut som ei hue i butikken.
Neste gang jeg skal sette inn ny fisk så skal jeg:
Ta ut alle fiskene i karet og ominnrede, før den nye fisken og de "gamle" får komme i karet igjen.
[External Image]
huff ja stakkar den fisken,så ikke bra ut. men flott kar med flott fisk spesielt hongi hannen han likte jeg.
Ny M. callainos og C. moorii
Da har jeg fått to nye individer i Malawi-hjemmet. En Maylandia callainos på hele 13 cm (Bilde 1). Han har fått navnet "Tembo" som betyr elefant på swahili.
[External Image]

Den andre er en Delfinciklide-hun (Bilde 2). Hun er dobbel så stor som den jeg har fra før (tror det er en han).

[External Image]

Det har gått greit å sette disse to i karet. Tenker det var bedre å skaffe to nye fisker samtidig i stedet for en, og det at de er så store hjalp vel det også.
Har karet fullt av gjemmesteder i form av steinrøyser til de som måtte trenge det.
Jeg har også fått et kar til i hus. Kjørte 34 mil i går og hentet det på 375 liter.
Nå har jeg noe å pusle med i jula #Stort glis#

Flott callaions! Har du flere?

H

Slash
Flott callaions! Har du flere?

Jeg har en hanne til på 9 cm. Jeg er ute etter hunner for å prøve oppdrett på disse. Synes de er så fine. Skal visst være agressive av seg, men vil prøve lell. Foreløpig går det bra.
Sand på isoporbunn
375-literen er kommet i hus og jeg har så smått begynt å innrede den. Jeg har ikke råd til fancy bakgrunn mm, så her må jeg trå til med DIY og litt fantasi for å få til et brukbart malawi-kar.

I bunnen vil jeg ha ei plate for å fordele vekta av stein mm. Fant ei 5 cm tykk isoporplate som har vært brukt til frakt av maskin, så den var gratis.
Jeg ville ha den tynnere og med hardere flate så ciklidene ikke skulle grave i den, og dessuten ville jeg ha et lag sand festet til flata så den ikke skulle vises hvis den blir blottlagt av sandgraving. Kunne ha festet biltema-sand med silikon, men jeg vil spare på den ene patronen jeg har.
Gjorde derfor følgende:
1: La et par 3 cm høye fjøler rundt, for å få passe tykkelse på plata.
2: La på aluminiumsfolie med den blankeste siden ned.
3: Strødde et litt tynt, men jevnt lag sand på isoporen. Nok til å dekke.
4: Brukte strykejern for å smelte sanda ned i isoporen, få hard flate og for å få tynnere plate.
5: Folien ble fjernet da det var avkjølt.
Resultatet ble ikke så værst. Hard isopor med sanden festet i et tynt lag (sandpapir-aktig) og kostet vel under 10 kr.
Advarsel: Det blir en giftig gass av isopor-smelting så god avtrekk / hold på utendørs er viktig!
Hei

Ser veldig bra ut. Lurt tips du kom med der! Hva har du tenkt å ha i 375 litern?

H
Takk for det! Tiden vil vise hvor bra det ble, men det ble ganske hardt. Likte ikke at det ble så ruglete av varmepistol, derfor strykejern. Og ikke en flekk på jernet.
Jeg må rydde opp i 250-litern så noen blir flyttet over derifra. To callainos-hanner må skilles og få seg damer, to Melanochromis av forskjellig underart må skilles for å hindre kryssing, Delfinene blir for store, et hybrid-par skal skilles. Minner om et dataspill hvor alt skal gå opp til slutt. Så får jeg prøve å få i ektefeller til de enslige og innrede 250-litern mer biotopriktig.
Og sååå får vi se om det blir no nytt
Sender med et bilde i farta.[External Image]
OB = kamuflasje ?
Denne fisken er en OB-variant (Orange blotch = orange med flekker).
Det er flere arter i Malawisjøen som får denne fargevariasjonen naturlig, og jeg har lest at det kan være en slags kamuflasje-farge.
Denne han-fisken jeg har her (tror det er en kryssning) oppfører seg annerledes enn de andre mbunaene. Når den blir jaget så smetter den rundt en stein og legger seg helt flat på siden, og går i ett med bunnen, og etterfølgeren mister den av syne og jager den neste fisken som kommer i dens vei i stedet.
Kan jo være tilfeldig, men det kan jo være at den utnytter utseende sitt også, for den har nesten identisk farge som sanden.
[External Image]
Svulst
Da måtte den nye M. callainosen avlives. Den fikk en svulst inni neseboret som bare vokste og presset seg ut av neseboret. Håpet jo at det bare var en byll som kom til å forsvinne etter en stund, eller "hull i hodet" som kom til å bli bra etter medisinering.
Da øyet også ble presset ut så jeg ikke håp for den lenger og den ble avlivet. Synd.
Hongi tygger
Bilde 1: Nyttårsaften var det full fest i Malawi-hjemmet. Resultatet ble at ei Hongi-dame har fått "skuffe", og det er første gang etter at de kom i hus.
Kan hende var det vannbytte 2 - 3 ganger i uka som skulle til (pga den syke callainosen).


Bilde 2: Hongi-far har blitt overivrig nå etter å ha fått ei dame i lek. Her er den andre hongi-dama i karet og hun får virkelig gjennomgå. Hun blir med far og sjekker de tre hulene han har laget, og hvis hun snur så fyker han etter henne og skal tvinge henne tilbake. Hun mangler en del skjell pga dette, men de vokser jo ut igjen senere.


[External Image]

[External Image]
Lek i karet
Det er ikke greit å være fisk i Malawi-hjem når det pågår lek i karet.
Jeg tittet inn og lurte på hvor noen av fiskene var blitt av og fant dem bak steiner og pumpe.

[External Image]

[External Image]

[External Image]
Få malawi i lek
Shiramor
Det skjer da positive ting også: Bilde 1: Nyttårsaften var det full fest i Malawi-hjemmet. Resultatet ble at ei Hongi-dame har fått "skuffe", og det er første gang etter at de kom i hus. Kan hende var det vannbytte 2 - 3 ganger i uka som skulle til (pga den syke callainosen). [IMG]http://akvaforum.no/images/forum/15886_080106135053_1.jpg[/IMG] Bilde 2: Hongi-far har blitt overivrig nå etter å ha fått ei dame i lek. Her er den andre hongi-dama i karet og hun får virkelig gjennomgå. Hun blir med far og sjekker de tre hulene han har laget, og hvis hun snur så fyker han etter henne og skal tvinge henne tilbake. Hun mangler en del skjell pga dette, men de vokser jo ut igjen senere. [IMG]http://akvaforum.no/images/forum/15886_080106135053_2.jpg[/IMG]


Hejsan

Det var nog helt säkert vatten bytena som gjorde att de kommer i lek.
Detta brukar jag göra för att få de i lek

Del vattensbyten på upp till 75% + sänka temp ett par grader(vid vatten bytena)
Mata de i oregelbunda tider ibland hoppa över maten 3-4 dagar.
Rovciklider kan man stå över matningen 6-7 dagar det kan göra susen
Matar man för ofta blir de mera intresserade av att äta än att formera sig.

pluss lite andra trix...
ändra längden på hur länge ljuset är på dvs korta ned den.
Takker for tips, Kjell
Nå tygger begge hongi-damene, men leken går hardt utover de andre fiskene her, enda karet er stappfullt av gjemmesteder.
Hongi-far og en enslig maingano, som også lager seg hule, terroriserer alle de andre fiskene. Fisken bak pumpa på bildet over er blitt så redusert at jeg måtte sette den i en yngleboks inntil videre.
Maingano`n skal jeg selge, men jeg trenger en M. interruptus i stedet.

Det har kanskje blitt for få individer i 250-liter`n. De er 11 stk så da er det vel lett å bli mobbeoffer. Problemet er at det er vanskelig å få tak i fisk her ute, og nærmeste dyrebutikk ligger 20 mil unna.

I går kom filtermodulen jeg skal ha i 375-liter`n så nå kan jeg begynne å innrede det karet, heldigvis. Blir vel Utaka-kar, det da, med litt innslag av mbunas på flukt fra terrorister...
Oftas när en art börjar leka så föls det av att andra börja leka oxå.
Det sägs att de utsöndrar något när de leker och att andra fiskar känner det.
Minns inte var jag läste det för tillfället men "slanten trillar nog ner så småning om"

20 mil ja det är långt..Vi har tur här och har 7-8 butiker inom en mil
fast de brukar inte ha något spännande(händer ju)

Funderar på att åka till göteborg i morgon 23mil och titta på Malawi.
titta på denna listaDär hade du nog trivs som fisken i vattnet!

Och de har priser som man kan leva med
Og der har de M. callainos VF også :-O Livet er urettferdig.
Tilfeldig bekjentskap
© William Berg
Reklame for plussmedlemskap