Veronica's tråd

Jepp, her var da altså jeg også. Må jo ha min egen tråd som omhandler fiskene, akvariene, innkjøpene og alt annet som opptar min hverdag som akvarist her i forblåste Bodø.

Kan vell begynne med og introdusere meg selv. Jeg er da Veronica, som går under aliaset Psykfallet her på Akvaforum, som dere ser. Har holdt på, sånn av og på siden 00/01 og er for tiden helt hekta på labyrinter og levendefødere. Har to kar gående, men fler kommer helt sikkert. En 19 liter og en 28 liter.

19 Liter'n huser for tiden 4 Knurreguramier(Trichopsis Vittata) og en Pygmegurami(Trichopsis Pumila) Planen for disse er at de skal over i et større kar. Da 19 Liter'n skal bli oppdretts kar for dem. 28 Liter'n er en fiskemølje akkurat nå. Dette er hovedsaklig ett selskaps akvarium, men vi får se hva som skjer med tiden

Trichopsis Vittata
[External Image]


Kommer til og oppdatere her med bilder og info.

Røtter
Har vært på den ene av de tre lokale dyrebutikkene, nå på lørdag. Fikk rasket med meg to små røtter der. Før jeg ble "jaget" ut, hehe. Hun som stod bak kassa hadde faktisk klart og glemme og stenge. Så de hadde åpent en halv time ekstra:P Kjekt for min del da, men fikk ikke sett meg skikkelig rundt. Noe som nesten er obligatorisk på en tur til dyrebutikken. Så blir vell en tur til om ikke lenge.

Røttene jeg fikk kjøpt, gikk under navnet Mangroverøtter. Jeg aner ikke hvordan en slik skal se ut, så dere får rette meg om det er feil. Til den prisen er det ikke så nøye da. Måtte ut med 39kr stk. Og siden det ikke var jeg som betalte, men min snille mor. Så er jeg mer enn fornøyd.
Røttene skal forresten i 19 liter'n, så snart jeg har fått sommlet meg til og kjøpe ett vann-test kitt. Tørr ikke å ha dem i før jeg har fått tak i det. Ikke det at jeg tror det gjør så mye, siden knurreguramiene vil ha litt bløtt og mørkt vann, men man vet jo aldri.

I dag er det også den store vannbytte dagen, så jeg må vell sette igang snart tenker jeg.


Begge røttene, sammen slik jeg vil ha dem. De avgir forresten en god del farge, men er vell ikke annet og vente. De flyter i det minste ikke da.
[External Image]
Bilder
Tok bortimot en 2-300 bilder i går kveld, av Knurreguramiene mine. Var vell bare en håndfull jeg ble fornøyd med. Er ikke annet og vente da jeg kun har mobil kamera og bruke. Her er ett bilde av en voksen hann(tror jeg, correct me if i'm wrong)


Bilde 1: Knurregurami han?
Bilde 2: Knurregurami, ikke utvokst enda.
Bilde 3: Pygmegurami, kjønn ukjent

[External Image]

[External Image]


[External Image]
Skumreir
Ser ut til at den største hannen min har begynt på ett skumreir nå.
Skjønte det var noe, siden det kom masse "kvekking" fra karet i dag tilig. (Er forresten første gang de har lagd noe lyd her.) Lette litt rundt i karet med øynene mine, øverst i høyre hjørne var han begynt på ett lite reir.

Jager bort alle som kommer i nærheten, bortsett fra ei, som jeg faktisk trodde var en Pumila. Pga at hun er lysere i fargene, mer lysebrun. Resten av gjengen er mørkebrun, til svart enkelte plasser.

Skal forresten begynne og fore dem på oksehjerte. Synes dem vokser litt tregt. Bortsett fra størstemann. Han har skutt ut i vekst, og er så og si dobbelt så stor som resten.

Kommer med bilder snart. Tar sin tid og få tatt noen skikkelige bilder med mobilen.
Alt går ann, så lenge man får det til
Her kommer noen få bilder.

1. Hannen
2. Mini skumreiret
3. Hannen og skumreiret
Nå har hannen passet på ett fint skumreir i ett par tre dager.

Ble vittne til kurtiseringen, selve akten og egg leggingen på fredag. Ble skikkelig facinert av hvordan både han og hun jager bort andre som skulle komme nær, og hvordan han nesten febrilskt leter etter eggene han "skviser" ut av henne, for så og plassere dem fint ca midt i reiret, for så og lage noen nye bobler der igjen. Regner med at eggene skal begynne og klekke i dag en gang, eller i morgen. Lurer litt på hvordan jeg skal få dem opp, hvis det blir noe ut av eggene da. Lyset har jeg ikke tort og slukke, og foringa er det stopp med til eggene er klekket og til far mister interessen.

Fikk filmet en liten snutt av dem, men må få lagt filmklippet over på dataen, før jeg får det hit.
Ehm, ja.
Eggene er klekket, så henger masse masse, småttiser fra skumreiret nå
Nå har jeg stått snart tre timer (!) og flyttet yngel over i ett eget kar, og jeg kan godt si dere at det var mer enn nok yngel oppi det bittelille reiret. Klarte uheldigvis og ta knekken på en del, men så mange som det er der nå, så gjør det neppe noe.

Er veldig overraskende over farsinnstinktet til hannen. Enda nå etter at jeg har fått flyttet mesteparten, så driver han og samler opp det han finner av avkom og spytter dem opp i hjørnet reiret lå. Nytt skumreir har han også begynt på. Så er ingenting som feiler farsinnstinktet der i gården, nei.


Yngelen vokser, men ekstremt sakte..!

Var å kjøpte et flytende for fra JBL, noe infusior aktig greier man skall dryppe i vannet, så, så mange ganger i døgnet. Husker ikke helt hva det heter, men det kan jeg komme tilbake til senere. Forer dem med det to ganger i døgnet, Avskallede artemia egg en gang i døgnet, siden det er noe størrelses forskjell ute og går mellom yngelen.

Ellers så har det ikke skjedd så mye i mine kar.
En oppdatering siden sist!
Kan vell komme med en solid oppdatering siden sist:P

Vell, var èn hun i hele gjengen med knurreguramier, alle lever enda i godt hold minus ynglene da, var kun noen få som levde opp, men tok kvelden(les: spist)
19 literen og 5 literen er solgt, og jeg har nå kun 30literen min igjen. Den huser nå knurreguramiene og 3 fembåndsbarber, noen røtter med javabregner på og en tråd med javamose, samt en bitteliten algekule.

Nå derimot skal jeg begi meg ut på nyere tider, jeg har nemmelig tenkt å kjøpe meg et 120 liters Wromak kar. Skulle egentlig og hente ett 120liters Wromak kar til 700,- på Ørnes, men da vi startet for og hente det tikket det inn en sms fra selger, om at karet var knust(!) Så ble ikke noe kar da, alikevell. Skuffet som jeg var, bestemte vi oss for og lete etter ett nytt kar.
Kjipt var det, siden jeg hadde vært og kjøpt bord til det...

Det var ikke verre enn at sambo sa vi kunne kjøpe karet som egentlig hørte til bordet vi var og kjøpte på Zoo & Fritid, så skal dit nå på mandag og høre på pris, samt legge det av.

Planene for 120 literen er nesten klare. Jeg har bestemt meg for og ha Dvergscalarer, Gullbåndstetra og èn Sølvhai til min kjære samboer(vokser den seg til, blir det en fin unnskyldning for å få større kar senere) Ellers skal jeg ha en del planter, b.la Javamose, Javabregner, Dvergsverdplanter og algekuler.

Vurderer og lage mosebakgrunn av javamose og fluenetting, driver derfor og kjøper opp en god del mose just nu. For og ikke snakke om de andre tingene jeg har bestillt fra b.la Aquamanias

Kan vell legge til det jeg har bestillt fra Aquamanias:
Fluval +4
Analog timer
Filterpatroner til Fluval +4
Esha medisiner
+ litt til som jeg absolutt ikke husker nå
Wromak 120
Der var et 120liters Wromak kar med armatur på plass i stua mi! Nå er det mye planlegging på gang, samt at jeg skal sjekke hvordan det ligger ann med forsikringa. Samt og fylle vann i karet, for og sjekke om det er tett.

Kryss fingrene for meg!
Ja, kan vell oppdatere siden sist igjen. De som leste tråden min i "Teknisk" har fått med seg at jeg måtte bytte 120 litern min, pga en solid luftbobble i silikonen, på den ene langsiden. Fikk byttet det, så nå står det ett tett og fint kar i stua mi. Kun med planter i da. Må vell finne ut hva slags planter det er, men det tror jeg at jeg skal ta i morgen Tråden om luftbobblen, kan du lese her.

Karet drives av en Fluval + 4, og slik har jeg tenkt at det skal fortsette. Vurderer utvendig filter, men er ikke helt 100% sikker på om jeg tørr og begi meg ut på utvendig filter delen enda, samt at jeg aner over hodet ikke hva slags filter jeg skal ha!

Fluvalen ble kjøpt på Aquamanias, sammen med litt annet stæsj. JBL 7 Kugeln(plantegjødsel), Ekstra filterpatroner til Fluval + 4, Termometer med sugekopp til en 12 liter jeg fikk for 100,- av en kollega av meg, Marina Algeskrape(veldi kjekk sak, slipper og bli våt på armene nå) og diverse annet jeg ikke husker helt nå.

Lyset er byttet ut med Sun Glo 20W og Life Glo 20W(tror jeg det var) samt at jeg har montert reflektorer fra Arcadia. Lyset ble litt grønnaktig, så spørs om jeg ikke bytter det ut med noe litt mer blå aktig med tiden. Får se hvordan plantene liker det først.

Sliter også litt med GH'en i 120 liter, den ligger på 0-1, så har kjøpt inn Noraq Gh/TH +, og driver på og øker den nå. Vil ha den på rundt 6-7. Testa springvannet her også, og der var GH'en på 3-4, så er tydeligvis røttene som senker GH'n såpass mye. Velger jeg og tro...
Det er nok Sun-glo som gir det gulgrønne lyset. Har samme kombinasjonen som deg i 180 literen min og vurderer å bytte til to Life-glo eller Life-glo/Power-glo. Tror det passer meg bedre.

Vil så absolutt anbefale deg å bytte eller suplere til utvendig filter når du får anledning. Gir større mulighet for bedre filtrering og sparer deg også for en god del arbeid siden det behøver mye sjeldnere rens enn de innvendige. Husk at produsentene har en tendens til å overdrive hvor bra filtrene deres er så halver gjerne anbefalingene. Dvs at et filter som oppgis til å passe et akvarium på 200-300 liter er passende til ditt 120 liter. Dette betyr også at med det innvendige filteret du har nå så bør du ikke overbefiske karet og være forsiktig under rens. Om du skulle ønske å øke kapasiteten på ditt innvendige filter så kan du lese mer om det her. Her finner du også en produktomtale om disse.

Har vurdert og modifisere filteret ja Men tror heller jeg skaffer et utvendig et i månedskiftet feb/mars da sier lommeboka ja, vil jeg tro. (Blir uansett lenge til det kommer fisk i karet. Skal først ha sanden i det i slutten av januar en gang, alt etter. Liker og ha alt klart og innkjørt før jeg begynner og stresse med fisk.)
Noen utvendige og anbefale? Er glad i Fluval filtrene, så hvordan er de utvendige fra Fluval? Noen som har noen synspunkter?

Tenkte det var Sun Glo som var synderen ja. Får se det ann litt før jeg eventuellt bestiller inn ett nytt Life Glo, vil ha et litt mer blått lys enn det det er nå, men plantene kommer først i denne omgang
Life-glo er ganske rent i fargene, Power-glo er kaldere mens Aqua-glo er litt blålig, litt for blått etter min smak. Her finner du en produktomtale av disse.

Kjører selv bare Fluval her. De innvendige har jeg modifisert. De utvendige var jeg misfornøyd med helt til jeg byttet til filtermaterialer fra eheim, nemlig ehfisubstrat pro og ehfimech. Angrer egentlig på at jeg ikke fyllte hele filteret med ehfisubstrat pro istedenfor, men er altså godt fornøyd. Det eneste jeg skulle ønske var at de tok mer av småpartiklene. Hver gang jeg prøver å fylle filtervatt i de så går de tett med en gang. Kjører derfor uten vatt.

Nå har jeg kjørt et halvt år uten å gjøre annet enn å rense innsuget og slangen samt svampene ved behov. Tidligere var bøtten full av slam i tillegg og det gikk ofte tett. Mulig det har hjulpet på at jeg har puttet en bit blåsvamp på innsuget for å forhindre at åler og annen småfisk havner i filteret. Dermed blir vannet grovfiltrert før det i det hele tatt havner i filteret. De andre filtermerkene kan jeg ikke uttale meg om siden jeg aldri har hatt annet enn fluval.

Veldig glad for å høre at du kjører inn karet uten fisk. Mye mindre stress både for deg og fiskene
Utvendig filter
Går og sikler litt på dette, eller dette utvendigfilteret fra Fluval(305 og 405) til og ha i 120 literen. Grei pris var det også, synes jeg. Så vi får se hva det blir til.

Ellers er grubler jeg meg grønn over hva jeg skal ha i en liten 12 liter jeg har stående. For øyeblikket med noen cory yngel av ukjent rase. Har lyst til og innrede det med javamose, røtter og skifer. Eller kun javamose og knust lavastein som bunnlag, men er så usikker på hva jeg skal velge. Tips tar jeg gledelig imot. Både til innredning og hva jeg skal ha oppi der.
Der var knust lavastein handlet inn. Regner med det er ca 1kg + -. Fant også en liten slamsuger/hevert til 12 literen. Den jeg har blir for stor og bruke oppi der, men denne passer perfekt til 12 literen!

Slik ser slamsugeren ut, denne er fra Tropefisk

[External Image]

Min ble kjøpt på Zoo & Fritid her i Bodø. Ekstremt god service på den butikken!

Fikk også pakke i posten i dag. En dæsj Riccia og et tonn Malaysiske sandsnegler. Så nå er det sandsnegler i alle karene. Samt noen nye grener javamose som satt fast i ricciaen.
Wromak bakgrunn
Sikler litt på denne bakgrunnen fra Wromak som selges på Zooutsalget til 499,-

[External Image]

Eneste minuset er at den må kuttes til, da den er 80x40, karet mitt er 75x40. Men det må da vell gå greit og kutte til, så tror den bli bestillt om ikke lenge.

Med mindre noen andre har noen bedre tips til meg? Vil gjerne ha en fin innvendig bakgrunn som passer til målene 75x40
Hmm, vurderer og ha en liten stim på 10-15stk Stjernedanio i tillegg til en 4-6 Honninggurami og ett par Ancistrus.

Det må da være en høvelig grei kombinasjon med tanke på vannverdier og slikt?
Godt nytt år, allesammen!

Nå skla jeg snart på jobb og begynne med varetelling! Gleder meg ikke for og si det slik, men er gode penger så jeg sier ikke nei takk akkurat:P
Tilfeldig bekjentskap
© Leif E. Johansen