Jarle's hobby nr 2

Hei hei alle sammen

Endelig fikk jeg satt meg ned og laget en personlig tråd om min andre hobby. Min største hobby er å drive frivillig med Norsk Museumstog, nok om det.

Startet akvariehold med en 17 liter som ble kjøpt til min samboers bursdag. Vi fant fort ut at den var for liten til det vi ønsket og det tok ikke lang tid så hadde vi en 60 liter også. Holdt på med den i ca 1 år mens 17 literen ble plassert på rommet til sønnen min. Han hadde noen ildtetra og reker i den. Til slutt fikk jeg endelig smittet litersyken over på min kjære og av ren tilfeldighet så fant vi en annonse her på akvaforum og kjøpte et 240 liters akvarium. Nå ble alt stokket om.
På 17 literen ble lokket modifisert med baufil slik at lokket kan tas av og på når den står i den nederste hylle i møbelet på 240 literen. Min sønn fikk 60 literen på sitt rom. Det tok i lang tid for det haglet med ønsker om hva slags fisk han kunne ha nå.

Filteret Eheim 2224 som ble brukt på 60 literen ble flyttet over til 240 literne. Planen er og kjøpe en til. Da jeg tok en rens på filtere fant jeg en stor sneglefabrikk i vannet på filteret. Må ha kommet nedi med noe da jeg har renset blåsvampen som jeg har i innsuget.

Bilder kommer og noe ligger på profilen min.
Etter en undersøkelse av 17 liter rekekaret så svømmer det 2 bitte små fisker i karet. Dette må komme av at jeg tok javamosen ut fra det store karet og flyttet det over til rekekaret. Er veldig spent på hva slags fisk det er.
Kan tippe 5-6 mm lang. Helt gjennomsiktig uten om øyne som synes. Holder seg i toppsiktet.
Det er veldig bra at du greide å smitte din bedre halvdel med litersyken. Jeg for min del gjør mitt beste for å smitte min bedre halvdel. Ikke det at det var så veldig vellykka. Hihihi. Ja det blir spennende å se hva slags fisk de ynglene er.
Cowgirl : Det tok over et år så jeg hadde nesten gitt opp.


[External Image]
For en uke siden så ble 5 av disse Blå neon scalare kjøpt inn. Det er bare en farge variant av scalare. Om det blir yngler på disse så er jeg veldig spent å se hva resultatet blir. Tror det blir 5 til ved neste lønning.

[External Image]
Boesemans regnbuefisk er veldig artige. For å avgjøre rang så svømmer de tett intill hverandre og viser sorte striper, ser ut som piler noen ganger. De leker rundt sverdplanter og da er hele hodet nesten sort. Veldig aktiv fisk

[External Image]
Etter å ha lest innlegg og artikler fra Mona om Corydoras så kjøpte jeg 5 stk til akvariet. Veldig artig fisk. Eneste som jeg synes er litt kjedelig er at de flytter all sand rundt planter og steiner. Må dytte sand tilbake for at ikke planter skal flyte opp.
Noen ganger så tror jeg at de leker litt ekstrem sport. Hvem tør å grave lengst under steinen før den raser ned ? Etter noen dager fant jeg et par som stod i T stilling under en trerot. Har lett etter egg men finner ingen. HHmmm kan store meg ha avbrutt seansen.

[External Image]
Takk til Stine Sofie for å ordne plastdunk og for en hyggelig prat og titt.
Her ser det at jeg har målt opp og markert antall liter.
Ja, da er det lett å gi opp. Du har veldig fine fisker. Har selv corydoras og dem graver endel. Det skjer titt og ofte at jeg må dytte planter på plass igjen etter å ha funnet dem i overflata. Hehehehe. Den dunken der var ikke dum...
Takk for besøket i dag, var koselig med en liten fiskeprat Utrolig gøy å se hele familien så engasjert også - minstemann hadde jammen meg peiling på hobbyen sin! Ble ordentlig imponert over han! God idé å merke av antall liter, det tror jeg nesten jeg skal gjøre også
Det ser ut som yngelen har en sort tverrstripe og farget øyne. De vokser stadig og det er like spennende å finne ut hvilken fisk det er. Heller mot regnbuefisk men ikke sikker.

Tok en tur til Clas Ohlson og kjøpte en digital timer 2 pakk for 119 kroner.
Lurer på om jeg skal sette opp slik at lyset står på en time lengre i helgene.
Når man har Tam Alna like ved Clas Ohlson eller motsatt helt etter hvordan man ser det ble det en rask titt på Tam Alna.

Det første vannskift med nyinnkjøpt tønne ble utført igår ved å bruke hevert fra tønne til bøtter. Jeg SKAL kjøpe sirkulasjonspumpe. Det var et noe slitsomt prosjekt og fylle opp karene igjenn. Slamsuge gikk suverent med en tetratec gc og koblet på en ekstra lang slange til badet. Kjempe flaks gjorde at jeg kan bruke øverste punkt på den ene varmekolbe som mål for hvor mye vann jeg skal ta ut og skifte.

Neste prosjekt blir å skaffe kobling til vaskemaskinkranen slik at jeg kan fylle vann derfra og rett i tønna. 8 turer med 10 liters bøtter blir da borte.

Lørdag :
Hentet en pakke fra aquamanias og satt i gang med å teste amtra oak bark extract. I følge dosering så er denne 2x sterker en Stein's eichenextrakt. Prøver litt forsiktig i 80 liter med vann. 10 ml for Oslo vannet har høy Ph 8+. Vannligvis så må jeg etterjuster i 3-4 dager med Stein's eichenextrakt for å få Ph stabil på 6.8
Dagen etter med amtra er Ph 6.8 , blir spennende å måle etter en dag til.

Pizza var klar for å puttes i stekeovnen så blir det plutselig mørkt på mange steder i Oppsal. Ringer hafslund og der for jeg beksjed om at det er feil på høyspent ledning til Oppsal, de antar at strømmen er tilbake ca kl 19. Jeg ser på klokken den er 16.20
Hmmm hva gjør jeg nå med de 3 akvariene jeg har ? Internett har jeg jo ikke så jeg kan ikke søke om hvor lenge filterbakterier overlever. Leter igjennom telefonlisten på mobilen etter noen jeg kan spørre om filterbakterier og hiver meg i bilen for å hente et strømagregat. Stine Sofie tar telefonen og gir meg verdifull informasjon. Tusen takk for hjelpen

Kl 17.10 er jeg på vei hjemmover med et ganske så tungt strømagregat i bagasjen så får jeg beskjed om at strømmen er tilbake. Nå tar jeg det med hjem i tillfelle om strømmen skulle bli borte i løpet av helgen.

Yngelen som er i rekekaret må være rasbora dorsiocellata. Jeg har 12 stk av disse uhm 14 tror jeg det er nå Det er garantert ikke regnbuefisk som jeg trodde først men jeg kan jo ta feil igjenn.

Men ikke nok med det ringer dere nå så slenger vi med ....... (dagens feber utbrudd)

Ser ut som det er vårslepp i rekekaret (Sakura reker). Det er mange rekeyngel i karet. Morsomt å ligge på gulvet og studere rekene. Catappa bladet blir brukt som base for reken til å hente mat fra vannskorpen. De henger under bladet. Men akkurat da jeg så på det nå, sank bladet og tok en lang tusenfryd tur rundt i karet med reker på. Det kom bare flere til etterhvert. Ingen kjedelig dag akkurat nå.
Måtte flytte 4 stk biereke fra 240 literne til 17 literen det var 5 men jeg så at fisken gikk løs på dem og tok livet av en. Skal prøve å skaffe noen flere.
Jarle F
Leter igjennom telefonlisten på mobilen etter noen jeg kan spørre om filterbakterier og hiver meg i bilen for å hente et strømagregat. Stine Sofie tar telefonen og gir meg verdifull informasjon. Tusen takk for hjelpen :)


Bare hyggelig, godt å vite at det gikk bra! Og gratulerer så mye med rekeyngel!
Testdag 2
Takk for det.

Dag 2 så målte jeg vannet i mellomlagrings tanken. Vanligvis så måtte jeg tilsette mer av det andre merke fordi at ph hadde steget opp til 8. Det tok ofte flere dager for å få stabil Ph. Med amtra oak bark er det stabilt på 6.8 etter dag 1 og dag 2. Måling er gjort med Jbl 6.0-7.6 dråpetest. Ingen tvil om at jeg skal forsette å bruke amtra oak bark. Kjøpte 1 liter fordi jeg trodde at jeg måtte justere ofte slik som jeg gjorde før.

1. bildet er av Alternanthera reineckii 'Pink'. Den liver opp litt i akvariet.
2. bildet er rekekaret med både fiskeyngel og rekeyngel om man har god fantasi.
Det blir litt alger på glasset der hvor vannet fra pumpen er stiltt inn. Ser at både reker å snegler beiter på omerådet.


Pga feber og forkjølelse har jeg ikke oppdatert tråden.
Vannet ble målt flere dager og det var uendret ph. Stabilt på 6.8
Nå har vi fått en som virkelig liker å tiite på fiskene.
Ja, det å være syk er på ingen måter morsomt. Kul og søt pus! Velkommen i klubben. Min pus har fått et stort og fint stativ rett ved siden av akvariet. Jeg behøver vel ikke å si at katta mi mollkoser seg? LOL
Lenge siden jeg har skrevet noe
Hei
Her kommer en liten oppdatering om hva som skjer på fiske fronte.
Corydoras trilineatus ble solgt i dag. Litt trist at dem er borte da de lekte veldig ofte.
På den annen side så ga dem plass til Corydoras similis som jeg har falt mest for. Det er nå en gjeng med 12 stk som jeg håper vil leke.

Pianosneglen (Taia naticoides)
Denne snegle skulle spise penselalger fikk jeg beskjed om. Jeg kan si ja at det gjør den. De renser bit for bit i akvariet. Kjøpte 2 stk og håpet at det skulle bli flere av dem. Den ene hadde litt skadet snelgehus og jeg ventet lang tid for at den skulle komme ut og gjøre noe. Prøvde med godsaker for å lokke den ut, men det var forgjeves. Så det ble en enslig snegle som stod for rydding. En dag så jeg at den gravde seg ned i nærheten av en plante og ca en uke etter det så jeg en ny snegle. Nå kan jeg telle 12 stykker og sikkert noen som ikke er fremme. De spiser det meste men det er alltid 4 eller 5 som renser blader og utstyr for penselalger.

Yngelen i rekekaret blir større og større. Nesten litt kjedelig at det er 2 stk kardinaltetra. Jeg håpet at det var yngel fra en annen fisk men man skal vel ikke klage.

Vannskifte går som en drøm med 100 L dunk og pumpe. Nå kan jeg sette dunken ved siden av akvariet, koble på slange fra badet og fylle. La vanne modne og gjøre det klart for skifte. Slamsuge med overgang til 1/2 tom slange rett i sluket på badet. Da er det bare å fylle fra dunken med pumpe. Kjempe enkelt og greit.
Oj, det har skjedd mye hos deg. Hadde du kunne ha tatt bilder av de nye innbyggerene? Spennende. Ja, Skulle ønske jeg også kunne ha en sånn løsning. Det hadde vært noe det. Ja, ja, jeg får fortsette å drømme. Lykke til med karet.
I dag ble det handlet inn 2x L-134, 2x L-204 og 15 stk blå reke på auksjon. Min sønn ønsket reker til sitt kar så han kjøpte noen kirsebær reker. Glemte det at jeg også kjøpte en 75W varmekolbe + en malle hule.

De nye coryene ser ut til å trives og jeg har ikke hatt noe frafall på similis. Ser at noen av scalarene er litt agressive mot hverandre. Kan jo hende at det er dannet par blandt de som er litt større som fremskynder denne oppførsel.

Viser noen bilder av Pianosneglene og et av Corydoras similis som speiler seg.
Kule snegler og fin fisk...
I dag så ble jeg en erfaring rikere. Det var veldig dårlig futt i Eheim 2224 pumpen. Tok en grundig rens på filteret og skulle starte å fylle opp. Da boblet det skitt og møkk ut av insuget. Stoppet å fylle filteret og renset slangen.
Aha den var skikkelig møkkete og nesten tett. Lurer sterkt på om jeg skal sette tilbake blåfiltersvampen jeg hadde i innsuget.

Fra auksjonen.
L-204 har funnet seg godt til rette. Ser ut som jeg har fått kjøpt en hann og hunn. Den ene okkuperer en hule iblandt. De 2 er veldig ofte fremme på en av de 3 store røttene som jeg har i karet. Ser ut som de rensker noen sverdplante blader for alger en gang i blandt.

L-134 yngelen ser jeg tritt og ofte. Virkelig fine eksemplarer. Hel dekkende striper. Har en mistanke om at de kommer fra Erik sitt oppdrett.
Ja, det kan nok være lurt å sette på et blåfilter på inntaket ja. Jeg har selv et forfilter slik at den værste gørra setter seg på den og ikke inni selve slangen. Det er jo flott at du har fått tak i et lekspar. Det hadde jo vært morsomt da hvis dem fikk yngel etterhvert. Gratulerer så mye med ynglene.
Scalare par er i gang med egglegging
Blå neon scalarene mine har bestemt seg for å legge egg. Dette blir en spennede helg. Jeg for følge med på hva som skjer. Blir de spist eller kommer noen til å klekke. Lese lese om oppdrett av scalare. Hvordan er interessen for blå neon scalare ? hmmmm vanskelige valg her
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap