Lillian`s Akvarie Blog

Det er sist i juni 2005. Sola skinte, jeg hadde en fridag fra jobb og tok meg en liten bytur. I vår nærmeste lille by, som vel så vidt klarer oppfylle kravene for å kunne kalle seg en by, hadde jeg hørt det var kommet en akvariebutikk som en ekstra bonus i en det som egentlig er en blomsterbutikk. Ei nettvennine hadde hatt akvarie i ett år og skrev støtt og stadig til meg om alle gledene hun opplevde med dette. Jeg var litt nysskjerrig. Måtte ta en titt.
Det var et fascinerende besøk! Så flott. Så fint møbel å ha i stua mi!
Ekspiditøren var behjelpelig. Men virket også litt usikker.
For å avkorte historien. Ut fra butikken kom jeg med et akvariesett, diverse råd og en liten håndbok om akvariehold. Jeg var glad og fornøyd med mitt impulskjøp. 43 liter fint stuemøbel!
Vel hjemme satte jeg i gang med det samme. Grus. To planter. Pumpe, varmekolbe og aquasafe. Og noen digre salt-tabeletter jeg hadde fått beskjed om måtte brukes. Da at var på plass med vann og det hele, satt jeg meg ned og beundret mitt verk. Jeg var veldig fornøyd med meg selv jeg.
Sendte tekstmelding til gubben om hva jeg hadde gjort. Hans svar var noe slikt som hmmm…..
Det ble en veldig lang uke. Ja for etter en uke kunne jeg ha i fisk hadde jeg fått vite. Nå brukte jeg disse dagene til å lese i den lille håndboken jeg også hadde kjøpt med. Og jeg stusset litt. Det jeg leste i denne boka stemte ikke helt med de opplysningene butikken hadde gitt meg. Et lite snev av bekymring begynte ta plass i meg. Hvem hadde rett egentlig. Butikken eller boka?
Skulle jeg ikke hatt disse monstrene av noen salt-tabeletter i? Skulle jeg bytte vann 20% en gang hver 14 dag slik butikken sa, eller oftere slik boka sa? Og vannverdier, hva var det egentlig? Og hva slags fantastiske fine fisker skulle jeg kjøpe meg?
Gubben min er en snill mann. Selv om han ikke delte min begeistring smilte han vennelig og gledet seg over min glede.
Jippi! Det var gått en uke og jeg kunne dra og kjøpe fisk. Det hadde butikkmannen iallfall sagt – selv om boka antydet mer tålmodighet med innsetting av fisk. Men mannen sa jo en uke, og jeg ville ha fisk i nå! Man kan selvfølgelig stole på betjeningen i en slik butikk. Selvfølgelig!
Mannen kjente meg igjen.
-Nå, er du klar til å kjøpe fisk ja. Hva vil du ha?
-Hva kan jeg ha da?
-Næææææ, hva har du lyst på? Her er det vi har inne nå…….
-Men du, i den boka så står det at…..vannverdier….. vannbytte…..osv?
-**ler** Tja….. Hmmm… Jeg har fått beskjed om at du kan gjøre slik jeg har sagt. Det går nok bra.
-Ok. Da stoler jeg på deg selvfølgelig. Selv vet jeg jo ingenting om dette.

Jeg kommer hjem med 3 Platy og en Kattemalle.
Platyene har så fine farger. (orange/rød) Og kattemallen er jo kjempespennende. Jeg elsker jo katter og bare navnet kattemalle fenger meg. Og de herlige lange ”følehorna” den har da!
Den ene Platyen dør etter et par timer. Litt trist altså.
To dager senere drar jeg tilbake. Får erstattet den døde fisken. Og kjøper med meg 10 Neon tetra og to guppyèr.
I denne tiden søker jeg stadig mer og mer fakta og kunnskap om akvariehold på nettet. Finner flere og flere opplysninger. Og blir mer og mer engstelig når jeg leser om alt som kan gå galt. Spesielt i disse første ukene. Blir veldig forvirret for jeg finner ulike fasitsvar på de samme tingene.... Butikken sier en ting, boka noe annet og på nettet finner jeg gjerne en tredje måte å gjøre ting på………
Min nettvennine skal selge sitt 222 liters akvarium, hun ønsker et hjørneakvarie i stedet for det hun har. Jeg bestemmer meg for å kjøpe dette! Har nå lest at det for en nybegynner lønner seg å starte med et større akvarium enn mitt på 43 liter, lettere å få balanse i vannverdiene. Og. Jeg har allerede overbefolket mitt lille akvarium. Min nettvennine kan ikke selge meg dette riktig ennå, vi avtaler midt i august.
Det virker som om fiskene mine snapper litt etter luft. De går ikke opp til overflaten, men åpner og lukker munnen veldig mye... Jeg leser og leser om emnet. Vannverdiene helt gale? Dør de snart av ammoniakk forgiftning.... Jeg bytter ut ca 30 % av vannet. Bytter også dagen etter. Og dagen etter der igjen. Og drar til byen igjen og kjøper meg testsett. Den viser at vannverdiene er fine. Men jeg har jo også byttet vann tre dager på rad. Kjøper også algeskrape.
Fiskene ser ut til å ha det bra. Alle er i live, alle er aktive. Og jeg fascineres av dem.
Men jeg begynner tvile mer og mer på at butikkens råd og tips er de rette. Føler meg kraftig forvirret over de ulike faktaene jeg klarer hente inn fra ulike kilder.
Siden jeg har bestemt meg for å kjøpe et større akvarium (i tillegg) må jeg omorganisere. Jeg kjøper en benk til å ha mitt 43 liters akvarium på. Nå får dette stå med en langside inntil veggen, før stod akvariet fritt ute i rommet.
Så mer fisk... en Guppy til, og fem Skjørtetetra.
Nå har akvariet vært oppe og gått i en mnd. Jeg har fått litt av et brunt lag av noe slag som legger seg på stein og grus. Jeg søker på nett og finner at dette er brunalger. Ikke uvanlig i et nystartet akvarium. Jeg snakker med forhandleren i byèn. De tror dette kan skyldes at jeg har lyset på for mange timer i døgnet. Så nå reduserer jeg det kraftig. Jeg kjøper også en ordentlig matmons på alger, skal være. En rød leopard malle. (sier butikken, som ikke vet at jeg skal kjøpe meg større kar – men tror jeg skal ha alle fiskene i 43 literen - noe de ikke har noen innvendinger i mot)
Har egentlig ikke plass..... men det er jo ikke så lenge til de får ny bolig. Kjøper også en slamsuger.
Har funnet frem til og meldt meg på et forum på nettet. Og fått masse ideer og kunnskap via folket der!
Og bra er det..... Jeg fattet ikke hvordan jeg skulle få slamsugeren til å fungere ....men fikk oppskriften på forumet.
Prater du om fortia nå?
sorry. Skjønner det nå :P
ler**
Jepp fortid. Heldigvis har jeg utviklet meg.
Jeg er tilbake i august 2005.
Jeg skal bli flinkere til å nevne datoer så ikke folk misforstår.

mvh
Ja jeg ble litt forvirra der. Du er jo en erfaren akvarist Kult å lese hele historien forresten.
Erfaren og erfaren.
Noe har jeg utviklet meg. Men føler meg ganske amatørmessig selv nå etter to år.
Men takk for tilliten Jarle. Og hyggelig tilbakemelding.

Jeg skriver normal ikke dagbok. Men siden jeg var en ivrig hjemmesidelager på denne tiden jeg startet min akvariehobby, lagde jeg egene sider om dette også selvfølgelig. Derfor har jeg notater fra den gangen.

mvh
Har hatt litt "styr" med akvariet. Neida, alt går bare fint med innbyggerne. Men har endelig klart finne fakta om en av innbyggerne, den svarte kattemallen. Og det var ingen fredelige fakta... Kattemallen min er ikke av den helt fredelige typen. Han har hele tiden vært min favoritt, og det er litt vanskelig å ta en avgjørelse om fremtiden hans. Han har faktisk en pigg med gift! Og han er spiser småfisk... Vel. Foreløpig er han fredelig, kanskje fordi han er veldig ung. Så lenge han oppfører seg pent skal han få bli. Men jeg har egentlig ikke noe ønske om å ha en giftig fisk..... Giften skal ikke være alvorlig for meg som ikke har noen form for allergi. Tanken gjør meg likevel litt nervøs. At han kan bli 30 - 50 cm lang samtidig, drar heller ikke til hans fordel. Det betyr at han ikke kan bo i 43 litern når de andre flytter over i det større akvariet - slik at han ikke blir fristet til å spise sine medborgere. Dilemma...
Og den røde leopardmallen, det er en ancistrus albino viser det seg.
Har ellers kjøpt meg en ny akvariebok, som har bilder og fakta om de 300 mest vanlige akvariefiskene vi har i Norge. Masse artig fisker, rare fisker og fine fisker!
Og utstyr til 222 liters karet kjøpes inn.
13.august 2005; Julekveld! Det nye akvariet på 222 liter ble hentet hos selger. Jeg er kjempefornøyd og glad! Se den forskjellen i størrelse da!
Jeg syntes det nye akvarie var enormt stort!
14.august 05; Litt sliten, men glad. 222 litern er i drift!!!
Vi bestemte oss for å montere den utvendige filterpumpa tidlig på ettermiddagen.
Det gikk rimelig greit. En Eheim 2224. Totalt fremmedlegeme for meg.
Men så ble det problematisk da slanger og rør skulle tilpasses akvariet..... alminimumslistene var i veien..... Også kassen på lysarmaturet.
I tillegg gav ikke glassplatene under lysarmaturet store valg i forhold til hvor slangene måtte gå ut av karet....
Puh...... det ble endel tenking.
Og omlegging av planer.
Borr, avbitertag og fil......
Så pent som mulig. Ingen skarpe kanter......
Hva så med Aquarock bakgrunnen vi har bestilt.
Den skal jo limes innvendig i karet...........hvordan skal vi få rørannretningen til pumpa festet på den........
Vurderinger frem og tilbake.
Okey. Vi kutter den ut. (har ikke tid til å vente)Vi setter den bare opp på baksiden av karet når den kommer……
Men. Da kan vi jo starte innredningen også da! Jiippi!!!!
Sand, grus og stein var samlet i naturen rundt oss.
Men tror du det var nok.......
Nei. Frem med bøtter og spann.
Ut på tur, innhøsting fra naturen.
Lang i arma, med tungt lesset bil kom vi tilbake. Tidelig kveld.
Koking og rengjøring av naturmatrialene.
Og koking av mangrove rota.

Å få starta pumpa, det tok litt tid å finne ut av.
Men etter ti nye grå hår på hver av oss to, (gubben ville gjerne hjelpe til, han likte at karet var så stort som dette) fikk vi det til.
På med strømmen, og vips virket pumpa flott!
Ryddet opp bøtter, steiner, sand, vann osv fra golv og benker på stue og kjøkken.
Fornøyde la vi på glassplater og lysarmatur og satt oss ned og tittet på vårt flotte nye akvarie. :
Nei, den og den steinen må flyttes på, .....i morgen.
Mangrove rota hadde fått koke i flere timer nå.
Og jiippi, der var den fri for fargestoffer!!
Da endrer vi steinborgene våre i kveld, og legger rota i!
På`n igjen.
Ahh... rota gjorde seg utmerket bra!
En lørdag jeg vil huske lenge!!!
Om en snau uke kommer bakgrunnen og planter.
august 2005
Og når bakgrunnen kom, tror dere ikke jeg tømte hele akvariet, for å sette den inn. Fint å være så bestemt....
Hadde fiskene - og pumpa i en diger balje. Noe som gikk rimelig greit.
Ja ikke helt da. Jeg glemte legge dekke over balja på natta. Og tre av mine SAE hoppet ut..... Fant dem på gulvet på morgenen ...... stive.
En tabbe jeg vil huske lenge............
Moral; ikke vær for utolmodig og sjanglete i avgjørelsene........
september -2005 - 2006
Det er to år siden dette nå, men jeg kan ennå kjenne på den utrolige gleden og spenningen jeg hadde. Men også på nervøsiteten. Jeg hadde jo ingen kunnskap. Måtte søke på nett og lese meg frem til både ditt og datt. Ikke bare enkelt når der fantes så mye informasjon - som spriket alle veier. Noen fasitt var ikke enkel å finne. Jeg måtte ofte ta en avgjøresle selv og forsøke meg frem.
September 2005 kjøpte jeg meg et akvarie til på 116 liter. Og et på 18 liter.
Alle akvariene var overbefolket og filterpumpene arbeidet hardt.
Men jeg var utrolig heldig til nybegynner å være. Fiskene overlevde mang en prøvelse - meget sjelden jeg fant noen fisk flytene med buken opp.
Jeg opplevde også å få de første barna. Platy og Guppy.
Du verden hvor jeg pleide og tok vare på disse. Dette var STOR stas!
september - november 2006
Enda en 18 liter kjøpes inn.
Jeg blir aktiv på akvaforum - som redder meg og fiskene mine mang en gang.
Min ene utvendige eheim pumpe fjusket og jeg byttet liter med liter med vann - og skjønte ikke hva som var i veien. Via forumet får jeg reddet situasjonen. (utett foring)

Det vokser og gror i akvariene. Jeg har sansen for å ha tett med planter.
Men jeg mister sansen for de små akvariene, og de blir tørrlagt.
Dog låner jeg ut et innkjøpt 33 liters akvarie til arbeidsplassen min - barnehagen. Det blir stor lykke. Barna elsker det.

Det er et problem blitt at noen av fiskene formerer seg så voldsomt....
Januar - August 2007
Det har vært mange opp og nedturer på disse to årene som har gått. Jeg kan ikke beskrive alt.... Og jeg vil gjerne komme frem til nåtiden.
Generellt har jeg egentlig hatt masse med flaks og vært heldig. Ikke sykdom. Minimalt med dødsfall. Noen flauser i forhold til innkjøp av fisk som ikke egner seg i mine kar. Dumheter i forhold til mangel til kunnskap på det tekniske utstyret.
Overbefolkning i karene siden jeg i starten skaffet meg for mye fisk - og på grunn av formering.
Men. Jeg har aldri angret. Og problemer har alltid løst seg.

Litersyken tar meg fullstendig. Jeg har i august 2007 seks akvarier!
18, 18, 33, 61, 116 og 222 liter.
De tre minste er tørrlagte.
61 literen har jeg satt opp på jobben.
De to største står i stua mi.
Tilfeldig bekjentskap
© Heidi Ingdal
Reklame for plussmedlemskap