Lachvarium

Endelig har jeg tatt tak i det.

Akvariet vårt, en 128l Akvastabil effectline har stått for seg selv inne på badet med råtne lysrør, minimalt med planter og færre og færre fisk det siste året. Det var på tide å ta tak i dette som en aktiv hobby eller kvitte seg med det.

Jeg tok tak i det. Etter mye surfing og fantastisk inspirasjon i dette forumet ble akvariet flyttet inn i stua og oppgradert etter de fleste av kunstens regler. Nytt substrat (JBL Aquabasis + Biltema-sand), nye røtter, nye armaturer (bytta fra 2x18W T8 til 3x24W T5) og rør (Life-glo II), masse planter og noen eikeblader og steiner.

Akvariet er nå oppe og jeg synes det ser bra ut:
[External Image]

Teknisk har jeg en grei varmekolbe som klarer seg fint og et filter som nok ikke holder i lengden (et Eheim Aquaball 2210 innvendig filter) så jeg har bestilt meg et utvendig Eheim Pro3 2071.

To ting som jeg har lagt merke til:

1) Skruvallisneriaene ser ikke ut til å trives helt. Fikk tips om å blande ut sanda med litt grus rundt røttene og det har jeg gjort, men uten å merke noen bedring. Kanskje må jeg anskaffe noen sandsnegler? Har gitt dem litt ekstra næring med noen sera tabletter så får vi se. Jeg har også bestill JBL 7 kuler og Happy-life Carbo, Ferro og Plant. Har fått tips (her på forumet) om at Happy-life produktene fungerer bra. De andre plantene ser ut til å ha det ganske bra.

2) Etter 1 uke har PH falt fra 7 til mellom 5 og 6 et sted. Har da bytta 40% vann for å bedre dette. Planlegger uansett å bytte vann hver uke, men slike svingninger i pH bør jeg jo unngå. Har postet et foruminnlegg om dette.
Hei! Meget pent akvarium du har der!

Jeg har svart i den tråden du linker til.
Grei ph igjen
Etter skifte av 40% vann (det nye vannet holder pH 7) og en dag i ro og fred er nå PH tilbake på ca 6.5 i følge dråpetesten. Måling med sticks viser fortsatt omtrent det samme som i går, litt over 5. Jeg friskmelder dråpetesten og sykmelder sticksene. Variasjonen i mitt kar kan da antas å ha vært fra 7 ved påfylling for 1 uke siden med gradvis senkning til 6 i går og økning til 6.5 etter 40% vanbytte i går. Antar da jeg etter hvert vil få en variasjon mellom 6 og 6.5, kanskje litt under ved ukentlig 30% vannbytte. Burde vel være noenlunde greit.

Pt har jeg 15 eikeblader i min 128l. Kanskje litt i overkant? Og jeg hadde dem rett oppi uten å "vanne dem ut" først. Kan jo kanskje være en ide neste gang.
Anna U.
Hei! Meget pent akvarium du har der! Jeg har svart i den tråden du linker til.


Takk! Så svaret ditt der og takker for det også! Skal prøve å unngå at eikebladene råtner og siger ned i substratet.
Kjempefint!

Personlig er jeg imot stengelplanter, de tar bare rett å slett over karet med mindre du luker en gang i uka, og når du har investert i substrat og bedre lys (og i tillegg gjødsler kansje? ) vil du se en eksplosiv vekst i planter :P Men jeg liker grønt, og du har fått tak i kjempefine røtter
Mye grønt
MinIris
Kjempefint! Personlig er jeg imot stengelplanter, de tar bare rett å slett over karet med mindre du luker en gang i uka, og når du har investert i substrat og bedre lys (og i tillegg gjødsler kansje? ) vil du se en eksplosiv vekst i planter :P Men jeg liker grønt, og du har fått tak i kjempefine røtter :)


Takk! Er også veldig fornøyd med røttene. Har lurt på å kle den store med javamose, men tror nok at det blir nok av grønt oppi der som du sier, så jeg tror jeg lar den få være brun.

Er litt bevisst dette med stengelplanter som vokser litt skikkelig til nå i oppstarten slik at det ikke blir for mye alger pga lysmengden. Har ikke satt i gang noe voldsom gjødsling enda, men starter litt rolig til uka og øker opp til anbefalt dose i løpet av et par ukers tid tenker jeg. Da skal det nok bli grønt oppi der ja
Problemer med hornbladene og vallisneriaene
Nå har Hornbladene også begynt å få problemer. De ser ut til å råtne i nedre deler. Har laget en egen tråd på dette problemet og problemet med Vallisneriaene.
Alger
Flere planter og andre ting (røtter, steiner, etc) har fått en del lange alger på seg i dag. Har postet i samme tråd som de andre planteproblemene. Tror jeg har for mye sollys og for mye lys i forhold til lav næringsmengde. Dermed klarer ikke plantene å komme skikkelig i gang og algene kommer. Må prøve å skjerme for sollys og få i gang en liten dose Happy Life Carbo/Ferro/Plant.
Filter og plantenæring på plass
Nå er nytt filter i hus, Eheim Professional 3 2071, Filtervolumet er på 3l + 0,5l forfilter. De 3 literne tar 2l filtermateriale, 1l MECHpro og 1l SUBSTRATpro med en liten fleece matte på toppen, forfilteret er en grovsvamp. (Hos webzoo står det at det anbefales 3l SUBSTRAT og 1l MECH. Dette er altså feil! Det går ikke inn mer enn 1l SUBSTRAT. Ikke 100% fornøyd med det må jeg innrømme. Tar da 0,4l mindre enn en 2224 som jeg vurderte opp og ned i mente om jeg skulle ta i stedet, men endte på dette da det skulle ha mye større volum. Men - jeg har bestemt meg for å beholde det allikevel. Har nå satt det til å kjøre i en bøtte sammen med innholdet i det gamle filteret skvisa godt. Lar det få gå der noen timer før jeg flytter det opp i karet. Kurant å sette sammen og kvaliteten virker OK. Litt problematisk med utblås og innsugsrør iom rammen på karet og det lille hullet i lyskassa, men det får jeg sage til litt. Vet at det finnes noen andre rør som er litt mer justerbare (og som er grå og litt mer anonyme). Får se om jeg bytter det ut med disse etter hvert.

I tillegg har jeg fått Happy Life Plant, Ferro og Carbo. Har hatt oppi ca 1/2 dose av hver av disse i dag. (Carbo skal i daglig, anbefalt 5ml, Plant og Ferro skal i ukentlig, anbefalt 1-2 ml.) Jeg kjører halv dose i hvertfall et par uker så får vi se. Skal bli spennende å se om det får noe å si for algeveksten.
Filteret har nå stått og gått i karet i 2 dager og alt fungerer fint. Ser også ut som om algeoppblomstringen har stagnert Har rydda litt i plantene i dag og synes det begynner å se bra ut. Vanskelig å si om næringstilførslen har gitt resultat enda, men Limnophila Sessilifloraene og Bacopa Australisene vokser bra.
Lite action for filterbakteriene?
Det forrige innlegget var ikke det jeg skrev... Er et eller annet gæærnt her som ikke får med seg alt. Prøver igjen:

Ny måling 31/10 kl 17:
PH = 6.5
KH =
Lite action for filterbakteriene?
Nei. Et eller annet fungerer dårlig... (merkelig nok fungerer forhåndsvisning greit). Nytt forsøk uten "mindre enn" tegn, bruker - i stedet:

Ny måling 31/10 kl 17:
PH = 6.5
KH = -1 °dH
GH = -1 °dH
NH4 = -0.05 mg/l
NO2 = -0.1 mg/l
NO3 = -0.5 mg/l

1 uke siden forrige vannbytte så jeg bytter 30% nå.

Jeg har ikke fått noe utslag på måling av Ammonium/Ammoniakk (NH4), Nitrit (NO2) eller Nitrat (NO3) testene siden jeg startet.

Som tidligere nevnt hadde jeg i starten et innvendig filter som hadde gått en stund med fisk og klart seg greit, og byttet dette ut med et nytt for 4 dager siden etter først å ha kjørt det nye filteret sammen med skviset svamp fra det gamle i en bøtte i noen timer.

Antar da at jeg har en liten bakteriekultur der, men denne dør kanskje om den ikke får næring...? Må jeg kjøre salmiakkmetoden eller begynne å fore litt eller noe for å få dette skikkelig i gang eller holder det å la det stå i en 5-6 uker? Må innrømme at jeg er litt redd for å begynne med salmiakk...
Nei da, salmiakk er ikke skummelt

Har brukt det på alle mine 3 kar, og syns det gikk kjempegreit. Så lenge du ikke har levende vesner i, er det egentlig lite du kan gjøre galt...
Uæææ... nå er det salmiakk i karet mitt!
Da har mine imaginære fisker gjort fra seg 1.25ml salmi i mitt 128 liters kar. Måler Amoniakk/Nitrit/Nitrat litt senere i kveld. Blir spennende.
Måling, amoniakk (NH4): 1 mg/l
Tom for Nitrit målevæske. Æsj. Må handle i morgen.
Måling
NH4 = 1 mg/l
NO2 = mindre enn 0.1 mg/l
NO3 = mindre enn 0.5 mg/l

Ingen action i filteret mao.

Temperatur: 26. Skrur den opp nå.
Nye målinger og mer salmi
Sliter med å få opp temperaturen. Fortsatt 26. Begynner å lure litt på varmekolben...

Straks etter forrige måling målte jeg pH og denne lå på 7.0 så det ser greit ut.

Målte NH4 igjen i går kveld og den hadde sunket til 0.5 så jeg helte oppi ca 1.5 ml Salmi til. Ser ut til at bakteriene er på plass og prosessen er i gang Målte ikke nitrit eller nitrat. Hadde ikke tid.
Ny måling
Ny måling:
NH4: 1 mg/l
NO2: 0.1mg/l
NO3: 1 mg/l
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen