Micha sine zwerggarnelen

Zwerggarnele (tysk) - dvergreker (norsk)
reker - ebi (japansk)
Caridina spec. / Neocaridina spec.


Hei og velkommen til min personlige akvarietråd som skal handle hovedsakelig om hold og oppdrett fra forskjellige dvergrekearter av slektene Neocaridina og Caridina.

Eg er tysk (gjelder som unskyldning for alle skrive-og grammatikfeil eg har gjort / vil gjære), 39 år og akvarist siden 1975. For fire år siden fikk eg rekeviruset på en akvariebutikk i Tyskland og den blir verre og verre fra dag til dag.

Her er en kort liste av rekeartene og -varianter som bor per i dag under samme taket som samboeren min og dattera vår (3 år):

Røde Krystallreker (Caridina sp. "Crystal Red")
Red Bee (Caridina cf. cantonensis sp. "Red Bee")
Svarte Krystallreker (Caridina sp. "Bee black & white")
Black Bee (Caridina cf. cantonensis sp. "Black Bee")
Brownies (?)

Blå Tigerreker (Caridina cf. cantonensis sp. "Blue Tiger")
Tigerreker OE (orange eyes) (Caridina cf. cantonensis sp. "Blue Tiger")
Svarte Tigerreker (Caridina cf. cantonensis sp. "Black Tiger")
Svarte Tigerreker OE (Caridina cf. cantonensis sp.)

Gule Reker (Neocaridina heteropoda "yellow")
Blue Pearl (Neocaridina cf. zhanghjiajiensis "blue pearl")

Sulawesi: Kardinalsreker (Caridina sp.)

Listen av rekeartene og –varianter som døde ut her i huset er heldigvis kortere:
Kirsebærreker
Caridina babaulti ”stripes”

Interessen min for akvarieplanter og planteakvarier står litt i skygget av rekeviruset. Å kombinere god plantevekst med at rekene trives på samme tid er ett mål som eg har ikke klart endå. Det går bra for en liten stund og da dukker det opp alger eller rekene døde. Skal sikker gå litt mer i detalj seinare. Per i dag kjører eg iallfall 5 CO2-flasker aktiv i 7 forskjellige akvarier.

Last but not least er det litt fisk igjen som en ”gamal bagasje” fra tidligare. 6 eller 7 voksne L-66 venter på flyttingen I ett spesiell lekskar sammen med en haug Endlers og en Golden Nugget.
Ca. 10 L-201 (ungfisk litt usikker hvis alle er 201) har kommet fra østlandet om våren I år og skal vokse opp her. Kanskje om 2 eller 3 år blir det litt oppdrett her også.

Da er innledningen av tråden min nesten ferdig. Eg prøver mitt beste for å oppdatere tråden regelmessig med tekst og bilder. Det skal jo handle først og fremst om det som vokser eller kryper og svømmer rundt i akvariene mine. Men eg vil hermed inviterer alle med interesse for å skrive kommentarer, komme med ideer og / eller kritiske anmerkninger. Det kan også være ett platform for å diskutere det meste rundt akvariehobbyen. Men skal alltid huske at akvaristikk er en hobby eller lidenskap for min del...
Så flott Michael! Gleder meg til å følge med og lese dine erfaringer på rekehold )
Spennende Micha! Eg har fått rekedilla også etter eg traff deg på jæren storauksjonen for 2 år siden.

Gleder meg til rekebilder og husk zoom/macro.

Ps. Skal du til haugaland storauksjonen???Snakkes!
Skal skissere litt om ett større prosjekt eg er "plaget" med siden ca. 1 år - akvarietrommet mitt som ser ut nå at det blir noe av.

Vi (kan ikke gjære noe praktisk uten hjelp) delte av en del av vaskerommet (ca. 10m2, litt meir enn 3 x 3 m) for å lage akvarierommet. Det gikk "enkelt og greit sånn":
- Fjerner PVC- bunnlaget med skraping (tung jobb!)
- Skjer opp bunnplata av huset for å lage sluk. Eg anbefaler IKKE vinkelsliper for jobben, finner fortsatt masse støv i hele huset
- Setter inn skillevegg med dørinngang
- Setter inn sluk og avløpsrør (ikke tilkoblet til avløpssystem endå)
- Isolasjon og dampsperre utevegg og skillevegg
- Setter inn utgang for vann (bare kaldtvann) og avløp for vasken.
- Første omgang med å legge kabler som ligger under panelen
- Brukte panel (furu ubehandlet) som vegg-og takmaterial
- Setter inn dør (litt eldre utedør som passte glimrende)
- Vegg- og takmaling (hvit, vannbasert, grunning + 2/3 strøk). Etter jobben vil eg anbefale ferdig behandlet panel.
- Jobber med golvet: Primer / Membran / Legging av fliser / Fuging
- Elektrikker har sett inn stikkontakter (11 x 4stk i veggen) og kabler
- Taklister
Nesten ferdig!

Det som mangler nå er:
Foringer og lister rundt vinduet og døra
Vindusbenk (skal være litt bredere enn vanlig)
Avløp må kobles til
Vask og vannkran er ikke montert

Med andre ord er rommet ferdig for å flytte inn akvariene. Håper eg kan rydde litt opp i huset og sammle akvarier i det rommet nå.

Dette blir en morsom tråd å følge med på, Michael! Jeg skal abonnere på den.

PS!
Og er det sånn du ser ut! Hehe Jeg gikk rundt og hadde et merkelig bilde av deg som BLOND Men du er jo helt mørkhåret. Hehe Så rart det der, man "innbiller" seg eller får en fiks idè i hodet om hvordan folk på forumet ser ut i virkeligheten, og så ser de helt annerledes ut!
Etter eg har lest "litt" om maks. akvariet-størrelse på en Porsa-reol var ikke klokere. Besluttet altså å ta størrste utfordringen i akvarierommet først - Porsa-reol for 2 stk 325l Akvastabil. Bygge Porsa er en lett sak også for en med ti tommer (eller "zwei linken Händen"), så det er ikke mykkje å si om. Her kommer altså akvariet Nr. 1 i rommet.
-Ett eldre Akvastabil-kar som eg kjørte langt for ca. 1 år siden: 325l, 130 x 50 x 50 cm med original belysning (2 x 36 W)
Eg syns jo, at det er nesten litt ironisk at det første karet skal være heimet for fiskene mine og IKKE for reker.
Brukte altså Biltema-sand som bunnlaget som var kanskje litt finkornet. Vi vil se... videre masse røtter som "har samlet" seg i en stor balje i hagen. Huler i forskjellige former og størrelse skal ikke mangle heller.
I tillegg brukte eg noen planter (Lotus, Cryptocoryne usteriana, Sagittaria subulata, overskudd fra stuekaret). Planen var egentlig å ha oppsettet uten planter, men som alltid tok eg litt av... altså planter, bunnnæring (Tropica NPK-kapsler og Drak Düngekugeln) og CO2 var på plass på 1,2,3. Lotus skal utvikle flyteblad at det blir nesten mørkt i akvariet. Planen er å kutte ut CO2 etterpå.

Filtrering er en vanlig Eheim 2226. Prøver å gå tilbake til utvendig filter, hadde ikke lyst å lime inn HMF, kanskje seinare engang.

Etter to dager kjem det 10stk Endlers som prøvefisk. Trenger egentlig ikke særlig med innkjøring for fiskakvariet siden eg brukte vann fra andere kar og masse med filtergørr. Likevel venter eg 10 dager med å sette inn mallene. Sikker er sikker.

Karet var altså fylt opp med alt og det har sett bra ut. Neste dagen kommer en lite sjokk når eg undersøkte reolen. Den vertikale profilen under akvariet bøyer seg ned i midten - 4mm plass mellom ramme og profil (bunnplate)! Kva gikk feil? Etter søk på www var eg litt roligare. Det er vanlig mener noen (bl. a. Olaf Deters som er en kapasitet når det gjelder bl. a. statik i hensyn til akvarielast) og andere var usikker hvis det kan gå bra. Hele oppsettet av reolen kunne altså være bedre, men satser på at det holder. Det ser ut som det blir ikke meir enn 4mm iallfall. Er det noen meninger her om det?

Neste helg skal altså mallene flytter inn og eg skal sette opp det andere (nederste) kar...
Det er vel sånn tyskere ser ut. Vi er IKKE BLOND, Mona

Er det allerede 2 år siden, at eg var på JAK-auksjonen? Da er det jamen tid at eg skal ha meg en tur ned igjen. Men kommer ikke til Haugaland sin storauksjon. Da er eg bortreist.

Det kommer sikker mange rekebilder etterhvert, men det går ikke så fort å få til nye med en kvalitet som er bra nok. Så tenkte på å vise noen gamle som var publisert kanskje engang tidligare. Eg er ikke så flink med kamera. Kjøpte meg en Canon 400D med Makro 60mm, men det viste seg at det kreves mykkje trening. Og dette er slitsomt hvis kun en bilde av 50 er brukbart men langt ifra å være bra. Har sterk behov for gode råd og tips om innstillingen av kameraet mitt.
Lysarmaturen til 325l som skal flyttes i helg har tatt kvelden i går. Det er en 2x54W T5, seaqualux. Har skiftet EVG ("elektrisches Vorschaltgerät", vet ikke ordet på norsk) en gang før, men nå er det samme problemet igjen og EVGen må skiftes. Skjønner ikke helt korfor dette skjer, men kjedelig er det. Tror det blir for varmt inn i armaturen, men egentlig skal den tåler det.

Nå tar det sikker minst ei veke før ting er på plass igjen. Skal flytte akvariet likevel men må finne en løsning at det blir litt lys i akvariet, ellers blir det dårlig for plantene hvis det tar lang tid.
Red Bee (og Black Bee) er favorittene mine blant alle dvergreker som eg har i akvariene mine. Det er ikke bare farge og kontrast som gjære de til favorittene, fordi her er kardinalsreker minst å samme nivået.
Nei, det er utrolig spennende å ha oppdrett på Red Bee pga. den genetiske variasjon som ligger i noen stammer. På en kull kan man få alle mulige klasser eller grades. Alt fra vanlig tre- eller fireband (som er nydelig hvis hvitfargen er tett og brillant avgrenset til rødfargen) til Hinomaru, Dobbel-Hinomaru eller Half Moon (høgare grades har spesielle navn med japansk opprinnelse).

Bilder av ett kull med god potensiale for høgare grades. Dessverre har eg glømt å ta bildet av begge foreldrene, kun mora vil stille opp til fotosession.
Kan du legge ut helhetsbilder av rekekarene dine? Siden du mener det enkle er best for dvergrekene vil jeg gjerne se dine oppsett som funker bra for rekene
Det kan fort skjer "uhell" når man holder forskjellige rekearter og man har dårlig kontroll

Her kan eg vise ett eksempel. Rekene på bildene er ca. 0,5cm. Utseende (phentotyp) er ikke noe å skryte av og det blir sikker ikke noe positiv utvikling når de vokser, men genetisk må det være mykkje meir interessant :o

Skal vise bilder av foreldrene i morgon. Til det kan det jo være litt morsomt å gi tips angående begge foreldrene Det er ikke så enkelt... come on folks!
Hei Lisbeth,

ja, det skal eg absolutt gjære, men er ferdig med å ta bilder for i dag. I utgangspunktet har du helt rett med å være enkelt:
Ta bunnsubstrat som er inert (for eksempel Biltema-sand), ei rot, ett blad catappa og en liten mosedott i ett 60l kar. Perfekt med en liten filter som er safe for rekeyngel.
I sånt kar har du god oversikt og med ei rot begrenser du farlige komponenter betydelig, fordi meir pynt er ikke nødvendig.
God oversikt er viktig. Hvis det skjer noe og rekene begynne å dø er sjansen større at du finner de og ta de opp før de blir oppspist og du kan utestenge en evt. smittekilde. Du får bedre kontroll. Så langt teorien.

I praksissen er mine akvarier med reker ofte full med planter og røtter.Ett uoversiktlig kaos. Dette skyldes også, at eg fikk store problemer med mine Red Bee.
Men eg liker akvarier som er fin innreddet og har masse skjuleplasser. Ikke min ting, når man ser i ett akvariet og man oppdager alt som lever og kryper etter 2 minutter. Eg elsker det å sitte 2 timer fram ett kar og pløtselig kommer det en stor malle ut av "ingenting". Yeah!
Ett godt eksempel er også karet mitt med Blå Tiger (mørkeblå). Det er ca. 150stk i det, men man ser maks. 20 stk samtidig. De andre dykker under i mose, røtter, stein osv. Men når det kommer mat begynner festen... :o
Dette blir gøy :)
Slenger meg på for og følge tråden, og gleder meg til flere bilder etterhvert!
Pål
Helt ok, Pål, håper du finner noe spennende her etterhvert...

Altså folkens, hvis det kommer ingen tips ang. far og mor til disse rekene lengre oppe blir det min hemlighet
Eg vil iallfall ser tre som tipper på mor og far. Eg ha samme "spill" på ett tysk forum og da er det i full gang med tipping...
Gratulerer med tråd, Michael! Denne skal jeg følge med på

Jeg kan jo gjette litt på foreldrene til den lille reka, men egentlig har jeg ikke peiling.

Kan det være en krysning mellom biereke og blå tigerreke?
Takk ElinH, du har meir peiling enn du tror Det var bra tippet og du ligger ikke så langt vekk med det, men det finnes mange biereke-varianter... så bare slå på og sier kva er mora og kva er faren.

På det tyske forumet har de funnet ut faren. Det er forholdsvis lett fordi utseende (eller karaktere) av faren er dominant.
Herr Mendel var en genial fyr og man ser tydelig på disse reker kva han postulerte på sin tid. Hvis man studerer alle "uhellsprodukter" ser man at de er alle like (eller uniform) angående farger. Mønster og fargefordeling er litt forskjellig.
Men det som plages er rezessive karaktere ("merkmale" på tysk). De kan forsvinne pløtselig fra en generasjon til den neste (i phænotypen, utseende). Det er det som kanskje skjedde her og derfor er søk etter mora mykkje meir vanskelig (enn etter faren) og kanskje ett rent tippespill. Mora til disse rekeyngel ville være virkelig forbauset over utseende av ungene
Så interessant, Michael! Da har jeg lært om reker i dag også

Da kan jeg vel avsløre at jeg virkelig ikke har peiling (å være upresis skjuler en del uvitenhet hehe):

Da står jeg fast ved kombinasjonen, og sier at det er far som er blå tigerreke, og mor er en red bee.

Det er lov for flere å gjette så slipper jeg å dumme meg ut helt alene
Eg er imponert ElinH! Du var helt rett angående mora som Red Bee. Faren var ikke en Blå Tigerreke, men nesten Han er ikke en Svart Tigerreke heller.

Eg har ingen ambisjoner å krysse dvergreker, men uhellet skjedde likevel:
Eg innkjører nye akvarier (for en ny rekevariant) ofte med Red Bee, fordi når Red Bee trives, går det også bra med andere varianter bie- og tigerreker. Dette prinsippet fungerer iallfall bra for meg. Sånn var det med akvariet for en ny tigervariant også, her var det 2 stk Red Bee som skulle flytte ut når tigere kommer. Men den en hadde pløtselig egg og da hadde eg lite lyst å flytte ho. Hannen har selvfølgelig flyttet, men hunnen skulle være i karet med tigere til eggene var klekket. Klekkingen gikk også bra, men på neste dagen som var planlagt flyttedag var ho gravid igjen, denne gangen fra en tigermann. Helt utrolig, at det kan gå så rask. Tiger- og biereker står vel veldig nær til hverandre...

Resultatet per i dag er ett kar med en skikkelig blanding:
1. 10 voksne tigerreker
2. ca. 20 stk tigeryngel
3. ca. 20 stk Red Bee (yngel ca. 1cm)
4. ca.20 stk "Tiger x Bee" (tigerbie)

Selvfølgelig er det høg prioritet å flytte Red Bee og tigerbier i kvar sin eget kar FØR de blir kjønnsmoden for å unngå videre ukontrollerte kryssninger.

Eg skal prøve å følge tigerbier opp og ser korleis F2, F3 blir. Etter Mendels teori skal dykke rezessive karaktere opp igjen. Det er vel rødfargen her.
Næmmen, wow! Jeg er sjokkert Var jo ikke så langt unna egentlig.

Bare flaks altså.

Uhell kan jo skje, og det skal da i hvert fall bli spennende å følge med på hvordan disse tigerbiene utvikler seg! Kanskje du har snublet over noe skikkelig bra!

Og jeg må jo si, uansett har de noen utrolig flotte foreldre!
Tilfeldig bekjentskap
© C. Brennholt
Reklame for plussmedlemskap